Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η τεχνική αντίδραση και η επόμενη ημέρα

Ποια είναι τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα για τους βασικούς δείκτες της αγοράς και που αναμένεται να εμφανιστούν εκ νέου οι πωλητές. Ο βραχυπρόθεσμος στόχος για τον Γενικό Δείκτη και ποιες μετοχές εμφανίζουν «αδυναμίες». Ανοδικά το ξεκίνημα.

ΧΑ: Η τεχνική αντίδραση και η επόμενη ημέρα

Δικαστικές αποφάσεις και Fed δίχασαν την Wall Street, μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο ΧΑ επιτέλους αντίδραση από το... χείλος των 700 μονάδων. 

Στο πλαίσιο μίας καθαρά τεχνικής μορφής -και μόνον- ανοδικής διόρθωσης η χθεσινή ανάδυση του Γενικού Δείκτη από το ναδίρ των 700,27 έως το ζενίθ των 719,56 μονάδων. Σε μία, ίσως, από τις τελευταίες προσπάθειες των long να αποφευχθούν τα χειρότερα σε αυτή την φάση της αγοράς, σε ένα σημείο- καμπής όπου βοηθούσε και το κλίμα στις διεθνείς αγορές. 

Ολική ανατροπή για τον τραπεζικό κλάδο, τον μόνο που θα μπορούσε να βγάλει μία αντίδραση της τάξεως του 2,02% (για τον ΓΔ) μετά από συνεδριάσεις συνεχούς υποτίμησης γεγονός που διαμόρφωσε έναν "συντελεστή βήτα" αρκετά πιο επιθετικό από αυτόν του FTSE25 και των μη τραπεζικών μετοχών- blue chips. 

Στο υψηλό ημέρας ο ΔΤΡ, των 734,30 από το χαμηλό των 686,20 μονάδων, δημιουργώντας συνθήκες μόχλευσης και αυξημένης μεταβλητότητας, σχεδόν 50 μονάδων. Σε αυτό το εύρος έγιναν συναλλαγές αξίας περίπου 16,5 εκατ. (σε σύνολο 39,8 εκατ.) καθώς το "γύρισμα" των τραπεζικών ακολούθησαν σχεδόν αντανακλαστικά τα blue chips. Πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας των 1.906,75 ο FTSE25 από το χαμηλό των 1.858,68 μονάδων. 

Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής από τα blue chips ο ΟΤΕ, με μία θεαματική κίνηση από τα 10,82 έως τα 11,22 και κλείσιμο στα 11,21 ευρώ. Με συναλλαγές 450.055 μετοχών, με τζίρο 4,983 εκατ. επιβεβαιώνοντας απόλυτα την τεχνικότητα της μετοχής και δικαιώνοντας όσους είχαν συμμετάσχει στο εντυπωσιακό πλασάρισμα που είχε γίνει (κυρίως) στις 7 και 9 Αυγούστου, σε ένα διάστημα όπου μόνο οι σε πακέτα συναλλαγές στον τίτλο του Οργανισμού είχαν φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ. 

Τράπεζες, ΟΤΕ και μετά οι άλλοι ήταν η χθεσινή συνεδρίαση, με τους long να έχουν σχετικά εύκολο έργο να συνεχίσουν την κίνηση έως τις 729 μονάδες, όπως μετρούσε έγκυρος αναλυτής. Σύμφωνα με αυτόν "...από αυτή την τιμή έως τις 746 μονάδες καραδοκούν... στρατιές πωλητών, με συνέπεια οι long πολύ δύσκολα θα επικρατήσουν χωρίς να υπάρξει θετικός καταλύτης". 

Για τον FTSE25 η εξαιρετικά κρίσιμη στήριξη σώθηκε, κυριολεκτικά στο...τσακ, στις 1.869 μονάδες, με πολύ ισχυρές αντιστάσεις στον "διπλό βυθό" των 1.952 πολλώ δε μάλλον της περιοχής του καθοδικού χάσματος περί τις 14 μονάδες υψηλότερα. 

Μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας ο τραπεζικός κλάδος, αντέδρασε αφού προηγουμένως είχε καλυφθεί- την Τρίτη-το χάσμα των 688 μονάδων. Ο ΔΤΡ έχει περιθώρια περαιτέρω ανοδικής διόρθωσης- πάντα στο πλαίσιο ενός retest και τίποτε περισσότερο- έως τις 760-770 μονάδες. 

Στα 4,221% το 10ετές ελληνικό, πάλι πάνω από το όριο του 3%, στα 3,063%, το ιταλικό και το GREK με... ανάσα 3,65% στα 8,81$.

Στο εύλογο ερώτημα εάν η χθεσινή αντίδραση έχει περιθώρια συνέχισης, η απάντηση είναι θετική περιορίζεται ωστόσο στην σημερινή και αυριανή συνεδρίαση και με την προϋπόθεση πως δεν θα επιβαρυνθεί το κλίμα εκτός. 

Δεδομένου ότι η προσεχής εβδομάδα είναι κρίσιμη λόγω τραπεζικών αποτελεσμάτων (29-31), MSCI αλλά και επί μέρους ενδεχόμενων σημαντικών εξελίξεων (Γ.Σ. MIG) κ.α. το κρίσιμο για τους traders δεν θα είναι τόσο το σημερινό "κλείσιμο" όσο το αυριανό. Ζητούμενη μία υπέρβαση των 729 μον. για τον ΓΔ σε εβδομαδιαίο κλείσιμο. Θέλει προσπάθεια, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί. 

Τράπεζες και ΟΤΕ έχουν περιθώρια και σήμερα αλλά θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και άλλες δυνάμεις. Ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ έδειξαν να είναι σε ετοιμότητα, η Coca Cola μπορεί πάνω από τα 29,60, η ΜΟΗ έχει μέρες μέχρι την Παρασκευή 31 Αυγούστου που θα δικαιολογούσαν και άλλες τοποθετήσεις λόγω MSCI Greece (από την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου). Ερωτηματικό είναι μετοχές-σηματωροί όπως Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αεροπορία Αιγαίου κ.α που το τελευταίο διάστημα υστερούν αισθητά. 

Συνολική η αντίδραση και των τριών μετοχών του ομίλου Κόκκαλη, με εύλογα ισχυρότερη αντίδραση για την Intralot, προσπάθεια επαναφοράς προς τα 0,10 για την MIG, μετοχές που εάν πάει και σήμερα η αγορά θα συνεχίσουν.  ΥΓΕΙΑ, Πλαίσιο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J & P Αβαξ, ΚΡΙ ΚΡΙ κ.ά. θα ακολουθήσουν εάν συνεχιστεί το βραχυπρόθεσμο momentum.

Συνεπώς, στο πλαίσιο η χθεσινή αντίδραση εντάσσεται στο πλαίσιο μίας φυσιολογικής αντίδρασης των long οι οποίοι έδειξαν πως έχουν αντανακλαστικά, κλάδος κλειδί- αλλά μόνο για βραχυπρόθεσμες... αναλαμπές ο τραπεζικός- που παραμένει μη επενδύσιμος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα- και προσοχή στην περίπτωση που οι βασικοί δείκτες πλησιάσουν προς τις ισχυρές αντιστάσεις, που αναφέρθηκαν. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v