Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σταδιακή επικράτηση των αγοραστών

Οι 700 μονάδες «άντεξαν» στην πρωινή δοκιμασία αλλά τα περιθώρια αντίδρασης της αγοράς δείχνουν εξαιρετικά περιορισμένα. Οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, ενώ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ λειτουργούν ως «ανάχωμα» στις πιέσεις.

ΧΑ: Σταδιακή επικράτηση των αγοραστών

Μικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σταθεροποιείται η λίρα στο 6,012/1 μετά τις δηλώσεις Μπόλτον και στο ΧΑ οι long "μάχονται" για την διάσωση των 700 μονάδων.

Σε σχέση με το προηγούμενο σχόλιο μας (στις 11.38' και αφού μας πήρε λίγο χρόνο για να ανιχνεύσουμε την συμπεριφορά των δύο πλευρών) η εικόνα έχει βελτιωθεί εν μέρει όσον αφορά στους δείκτες κυρίως όμως ως προς τον αριθμό των μετοχών που έχουν "γυρίσει" σε θετικό πρόσημο.

Ενδεικτικά το μάζεμα των αρχικών απωλειών για τον ΔΤΡ από τις 686,20 έως τις 700,87, για τον ΓΔ από τις 700,27 έως τις 708,29 και για τον FTSE25 από τις 1.858,68 έως τις 1.879,16 μονάδες. Επίσης σε σύνολο μετοχών από την προηγούμενη σχέση 29/41 έχει βελτιωθεί στις 40/42 ενώ ο τζίρος των 5,650 εκατ. (στις 11.38΄) είχε φτάσει νωρίτερα (στις 14.00΄) στα 15,5 εκατ. ευρώ.

Μετά τις 15:15 oι αγοραστές ισχυροποιούνται και δοηγούν τον ΓΔ υψηλότερα των 710 μονάδων.

Προφανώς και η-προσώρας- διάσωση δεν σημαίνει κάτι το ουσιαστικό για την αγορά ει μη μόνον το ότι επιβεβαιώνεται η σπουδαιότητα της "ψυχολογικού χαρακτήρα περιοχής" των 700 μονάδων. Οι παράγοντες, που οδηγούν τις τελευταίες ημέρες τα funds να εντείνουν τις πωλήσεις τους υφίστανται, αναδυόμενες αγορές και αλλαγές στους δείκτες MSCI, παραμένουν ωστόσο κάθε εξέλιξη προς την εκτόνωση της κατάστασης μπορεί να λειτουργεί ως αφορμή για κινήσεις των long, πάντα στο πλαίσιο ενός τεχνικού retest και τίποτε περισσότερο.

Αναμφίβολα οι δηλώσεις του συμβούλου ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ δεν βάζουν τέλος στην τουρκική κρίση πλην όμως λειτουργούν κατευναστικά. Κάτι που αποτυπώνεται σε συνάλλαγμα, ομόλογα και αναδυόμενες αγορές.

Η... ανακωχή επιθετικών πωλήσεων στις ΕΜ είναι ενθαρρυντική εξέλιξη, καθώς βοηθά στην ανασύνταξη των traders μετά από ένα 10ήμερο σημαντικών πιέσεων στις αγορές αυτές. Παράλληλα η σχετική ηρεμία- κατά πάσα βεβαιότητα πρόσκαιρη- σε Ευρώπη, κυρίως στον "νότο" δίνει... ανάσες στους εξουθενωμένους long. Στα 2,975% το ιταλικό 10ετές.

Σε αυτό το περιβάλλον οι αγοραστές βοηθήθηκαν, ανέλαβαν ορισμένες πρωτοβουλίες και σταδιακά βγήκαν αγοραστές σε περισσότερα blue chips και μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας. Στον τραπεζικό κλάδο πραγματοποιείται το σχεδόν μισό του συνολικού τζίρου. Κέρδη 1,61% για την Eurobank, γύρισε ανοδικά η Τράπεζα Πειραιώς. Με μικρές απώλειες συνεχίζουν Εθνική και Alpha Bank.

Βελτιωμένη η εικόνα στα blue chips με τον ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να αποδεικνύονται οι κυριότεροι στυλοβάτες της αγοράς αυτές τις ημέρες. Εως τα 10,96 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, έως τα 9,40 του ΟΠΑΠ και όπως "δείχνουν" τα διαγράμματα οι δύο μετοχές παρά την short κλίση τους υποστηρίζουν την αγορά σε διάστημα εβδομάδος.

Η μετοχή του ΟΤΕ

Η μετοχή του ΟΠΑΠ

 

Στα 29,38-29,60 η Coca Cola, με αποτίμηση όσο οι 4 συστημικοί τραπεζικοί όμιλοι συν τη... Motor Oil.

Σε Motor Oil, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, Lamda Development, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου, ΑΔΜΗΕ υπερισχύουν οι αγοραστές, πιεστικοί οι πωλητές σε Viohalcο- έως τα 2,67 ευρώ- (απόρροια των μέτρων Τραμπ), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- έως τα 4,84 ευρώ- σε Jumbo- έως τα 12,54 ευρώ.

Στη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν MIG, J&P ΑΒΑΞ, Πλαίσιο, ΟΛΘ, Τεχνική Ολυμπιακή, ΚΡΙ ΚΡΙ ενώ από τις μετοχές με θετικό πρόσημο και οι μετοχές των Flexopack, Quest, ΙΑΣΩ, Λεβεντέρης κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v