Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ

Συντηρείται το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο με το τζίρο να ανεβάζει ταχύτητα. Κέρδη υψηλότερα του 4% για Μυτιληναίο, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Με θετικό πρόσημο Alpha, Eurobank, Εθνική. Πιέσεις για ΟΤΕ, Πειραιώς, Coca Cola, Fourlis.

Προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ

Συντηρείται το βραχυπρόθεσμα ανοδικό momentum στο ΧΑ, σε μία μέτριου τζίρου δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης από την γραμμή των 700 μονάδων.

Με μικρές απώλειες τα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια, καθώς παραμένουν σε αναζήτηση κατεύθυνσης μετά την χθεσινή μεικτή εικόνα στην Wall Street, ενώ σε σαφώς πιο ήρεμο κλίμα κινούνται οι αναδυόμενες αγορές.

Στην Ευρώπη, στη μεν Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,12% στις 12.367 από τις 12.410 μον. (δηλαδή σε στενό εύρος διακύμανσης) στο δε Μιλάνο το 10ετές "τσιμπάει" λίγο ακόμη στα 3,065%. Στην Wall Street τα futures του S&P "βλέπουν" από τις 2.861 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ, δίνεται η δυνατότητα στους long να ανακτήσουν ακόμη λίγο από το σημαντικό έδαφος που έχει χαθεί, με την αντίδραση έως την περιοχή των 726 μονάδων να εξελίσσεται απρόσκοπτα. Ακριβώς, όπως είχε "μετρήσει" έγκυρος αναλυτής την εκτίμηση του οποίου είχαμε μεταφέρει στο προσυνεδριακό σχόλιο μας.

Εως τις 728,88 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, σημείο απ΄ όπου έγιναν λίγες κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων συνεκτιμώντας πως από τις 726 έως τις 736 μονάδες έχει εγκλωβιστεί σημαντικός αριθμός θέσεων που πιθανότατα θα ενεργοποιηθεί μέσω εντολών πώλησης.

Στο διάγραμμα του ΓΔ οι 711 είναι η νέα- υψηλότερη στήριξη- το stop για τις long θέσεις παραμένει στις 700 , ενώ οι 736 μονάδες είναι ένα σημείο ενδεχόμενη υπέρβαση του οποίου θα έδινε...αέρα άλλων 15-20 μονάδων.

Μοχλός αυτής της ανοδικής διόρθωσης ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ στο εύρος των 730,97- 750,67 με ζητούμενη την υπέρβαση (έστω ενδοσυνεδριακά, σήμερα- αύριο) των 760 μονάδων.

Στις τράπεζες παραμένει επικεντρωμένο το ενδιαφέρον των traders ωστόσο το ποσοστό ως προς το σύνολο του τζίρου έχει υποχωρήσει στο 34% καθώς έχει ενισχυθεί σε τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) και ταξείδια-αναψυχή (ΟΠΑΠ).

Σε αυτές τις δύο μετοχές έχει πραγματοποιηθεί το 28% της αξίας συναλλαγών, ενώ μεγάλη είναι και στις μετοχές των Μυτιληναίου, Jumbo, Motor Oil και ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ κ.α.

Στις 1.914 μονάδες ο FTSE25 και στο διάγραμμα είναι εμφανείς η στήριξη των 1.888, το stop στις 1.864 και η κοντινότερη σημαντική αντίσταση στις 1.935 μονάδες.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη αντιδρούν κατ΄αρχήν οι πλέον υπέρπουλημένες το τελευταίο διάστημα, δηλαδή οι σηματωροί Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco αλλά και Lamda Development, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΤΙΤΑΝ, Αεροπορία Αιγαίου. Κινήσεις γίνονται και σε μετοχές, που την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα 6μηνου. Συγκεκριμένα την Τετάρτη η Motor Oil, την Πέμπτη τα ΕΛΠΕ, την Παρασκευή η Aegean.

Στη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν Cenergy, MIG- ΥΓΕΙΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ικτίνος, ΟΛΘ.

Από τις 56 μετοχές με άνοδο (38 με υποχώρηση) Ευρωπαική Πίστη, ΙΑΣΩ, ΒΙΟΤΕΡ ενισχύονται αλλά το ενδιαφέρον είναι στο 5,66% της Autohellas στα 22,40 καθώς πραγματοποιείται με συναλλαγές 6.765 μετοχών, συνολικής αξίας 145.289 ευρώ, στις 14.17΄

Στα 21,8 εκατ. διαμοφώνεται ο τζίρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v