Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρείται το θετικό momentum στο Χρηματιστήριο

Ανοδικά, αλλά με ηπιότερο ρυθμό, συνεχίζει η εγχώρια αγορά μετά τη χθεσινή αντίδραση. Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει ο τραπεζικός κλάδος. Σημαντικά κέρδη για Μυτιληναίο, Βιοχάλκο και Lamda Development.

Συντηρείται το θετικό momentum στο Χρηματιστήριο

Συντηρείται το χθεσινό momentum με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται προς τις 726 μονάδες. Ενθαρρυντικό το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης δεδομένου ότι στο διάστημα αυτό δεν είχε διαμορφωθεί ακόμη τάση στα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια και στο ΧΑ δεν είχε "ανοίξει" ακόμη η Coca Cola.

Προσεκτικές οι κινήσεις των traders, επικεντρωμένες στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί αυτής της προσπάθειας ανοδικής διόρθωσης αλλά και με στοχευμένες κινήσεις σε συγκεκριμένα blue chips.

Κατά 1,15% συνεχίζει ο ΔΤΡ προς τις 745 μονάδες σε μία απόλυτα τεχνική αντίδραση που ξεκίνησε από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Τρίτης. Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι, επί της ουσίας, για τη μεσοπρόθεσμη προοπτική των συστημικών ομίλων, η σημαντική διόρθωση που προηγήθηκε, η υπέρ πώληση και στις 4 μετοχές, η ανακωχή των πωλητών στις ΕΜ ήταν μερικοί λόγοι που φέρνουν αυτή την αναστροφή.

Επιπρόσθετα ο κλάδος θα βρεθεί στο επίκεντρο τις προσεχείς ημέρες και λόγω του επικείμενου reverse split της Εθνικής (σε αναλογία 10/1 σε τρέχουσα τιμή, στις 11.05, στα 2,374 ευρώ) με την αγορά να περιμένει την οριστικοποίηση της σχετικής διαδικασίας (καθώς η μετοχή θα μείνει εκτός... ταμπλώ για λίγες συνεδριάσεις). Επίσης στο τέλος της προσεχούς εβδομάδος θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα των συστημικών ομίλων με την Πειραιώς να μεταθέτει για τις 31 (αντί της αρχικής στις 29) τις Alpha Bank, Eurobank την Πέμπτη και τις Εθνική, Πειραιώς την Παρασκευή.

Στον κλάδο έχει πραγματοποιηθεί το 52% του ικανοποιητικού τζίρου, με τον μεγαλύτερο να αλλάζει χέρια στην Alpha Bank.

Στις 11.05΄ «άνοιξε» η μετοχή της Coca Cola, με 32 κομμάτια στα 29,68 ευρώ, ενώ στο διάστημα 10.30-11.05΄στο Λονδίνο η τιμή της κυμαινόταν στα 29,58-29,80 (σε όρους ευρώ). Ενίοτε η μετοχή στο Λονδίνο δίνει τάση στην αντίστοιχη της στο ΧΑ, καθώς λειτουργεί ένα ιδιότυπο arbitrage.

Στα 11,16-11,28 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ- εκ των πρωταγωνιστών τον Αύγουστο με ζητούμενο την συνέχιση των κινήσεων από την πλευρά των ισχυρών ξένων funds τα οποία έχουν "χτίσει" θέσεις πάνω από τα 10,50-10,60 ευρώ. Σημειωτέον, πως κοντά σε αυτές τις τιμές ο βασικός μέτοχος Deutsche Telekom είχε αγοράσει το 5% (τον Μάιο) ανεβάζοντας στο 45% το ποσοστό του στο μ.κ .

Η ολοκλήρωση εντολών πώλησης σε Μυτιληναίο και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οδηγεί αμφότερες τις μετοχές σε αντίδραση. Από τα 7,78 για την πρώτη, από τα 4,86 για την δεύτερη.

Στις 11.20' η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 38/23, ο δε τζίρος στα 4,8 εκατ. ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στο επίκεντρο η MIG προφανώς λόγω της επικείμενης Γ.Σ. το Σάββατο και με ενδιαφέρουσα παρατήρηση το γεγονός πως η διοίκηση του ομίλου προχωρά τις τελευταίες ημέρες σε συνεχείς διευκρινιστικές ανακοινώσεις. Το Σάββατο, από την στιγμή που θα γίνει η Γ.Σ., προεξοφλείται από την αγορά πως θα κλείσει η πώληση του ΥΓΕΙΑ στο CVC.

Υ.Γ. Μία αναφορά για την χθεσινή αντίδραση στο ΧΑ. Η εντολή ισχυρής αγοράς για λογαριασμό fund με έδρα το Λονδίνο ενεργοποιήθηκε με την αποκατάσταση του... μίνι black out στην Αθήνα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v