Μικρή αποκλιμάκωση των πιέσεων φέρνουν τα μηνύματα που έρχονται από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να έχει επιστρέψει χαμηλότερα του 3% και αυτό, σε συνδυασμό με τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, έχει σαν αποτέλεσμα οι λίγοι αγοραστές να «ανοίγουν βηματισμό» και να αυξάνουν ελαφρώς τα κέρδη των Ευρωπαϊκών Αγορών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το γενικότερο περιβάλλον δείχνει εξαιρετικά ευοίωνο για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, τόσο οι εξελίξεις, που δεν αποκλείουν κάποια μορφή «θυελλώδους διαζυγίου» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, αλλά και άλλοι παράγοντες όπως οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, ο επί θύραις μηδενισμός του QE από την ΕΚΤ, οι μεγαλύτερες εκδόσεις χρέους με τις οποίες θα προσπαθήσει να καλύψει τη διεύρυνση του ελλείμματος το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και βέβαια τα επόμενα και απολύτως απρόβλεπτα επεισόδια στον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων τους, δεν πρόκειται να αφήσουν τις Αγορές να «πλήξουν».
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο γερμανικός DAX χρειάζεται άμεση επιστροφή και κλεισίματα υψηλότερα των 12.605 μονάδων, για να μην επιστρέψουν τα σενάρια επαναπροσέγγισης των 12.440 μονάδων, ενώ για τον δείκτη-σηματωρό S&P 500, σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η απόλυτα κρίσιμη ζώνη στήριξης εντοπίζεται στις 2.800-2.790 μονάδες.
Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον συνεχίζει να κινείται το Χ.Α., όμως οι περισσότεροι των επενδυτών δείχνουν να έχουν επιλέξει τις παραλίες, κίνηση που δεν αποκλείεται να ενταθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον ημερήσιο τζίρο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που συνεχίζει να επιμένει σε απολύτως εξαθλιωμένα επίπεδα.
Η απόλυτη επιβεβαίωση της στασιμότητας, η οποία επικρατεί στο ταμπλό του Χ.Α., έρχεται να επιβεβαιωθεί και από το γεγονός ότι μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μέσα σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος που δεν ξεπερνά τις τέσσερις μονάδες, με χαμηλό τις 755,27 (-0,09%) και υψηλό τις 758,9 μονάδες (+0,39%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 8 εκατ., όμως από αυτά τα 3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡ).
Δηλαδή μιλάμε για μία αγορά, η οποία μετά από τρεις ώρες συναλλαγών, έχει καθαρό τζίρο λιγότερο από 5 εκατ. ευρώ και βέβαια όλοι οι εμπλεκόμενοι δείχνουν να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, δεν αναμένεται κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.
Από τις τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν «δει» και τα δύο πρόσημα και παραμένουν στο «πράσινο», ξεχωρίζει θετικά το +1,05% για την Πειραιώς, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, με αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται οι ΟΠΑΠ (+1,28%) και Σαράντης (+2,06%).
Αξίζει υποσημείωσης ότι οι short φαίνεται να ξαναβλέπουν το Χρηματιστήριο, με τη Marshall Wace να αυξάνει την καθαρή αρνητική της θέση στην Πειραιώς, από 0,81% σε 0,90%.
Από τις Δεικτοβαρείς μετοχές που κινούνται προς ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, μόνο ο τίτλος του Fourli (-1,69%) καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα.
Τεχνικά, πρώτο ζητούμενο για τον Γενικό Δείκτη, που όπως όλα δείχνουν το τελικό του πρόσημο θα «παιχτεί» μέχρι τέλους, είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 760 μονάδων. Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κάτι κινείται προς τη θετική κατεύθυνση από Ελλάκτωρα, Παπουτσάνη και Intralot.