Τ=Χ+Ψ, ή αλλιώς Τάση = Χρήμα + Ψυχολογία, αναφέρει ένα χρηματιστηριακό αξίωμα και με το χρήμα να λείπει και την ψυχολογία να βρίσκεται "τρίτο υπόγειο", ασφαλώς και κανείς, πλέον, δεν μπορεί να προβλέψει καλύτερες μέρες για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Η παρατεταμένη απουσία των Ξένων χαρτοφυλακίων (κάτι brokers έχουν απομείνει στην Αγορά, που "γυρίζουν χαρτιά", προκειμένου να βγαίνουν κάποιες προμήθειες) και η αποχή των Εγχώριων Επενδυτών, οι περισσότεροι των οποίων παραμένουν στον ρόλο θεατή, διατηρούν την τάση πτωτικής αναμονής, με το Χ.Α. να περιμένει την επόμενη υποτροπή του διεθνούς κλίματος, προκειμένου να κινηθεί προς χαμηλότερα επίπεδα.
Το "αφήγημα" του τέλους των μνημονίων, η "καθαρή" έξοδος, η συμφωνία για το χρέος και οι εκτός προγράμματος αναβαθμίσεις του Ελληνικού αξιόχρεου από S&P και DBRS δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν τους αγοραστές, όπως και η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων (στο 3,89% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους), αλλά και η επιστροφή των θετικών προσήμων στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία και το ερώτημα είναι "ποια θα μπορούσε να είναι η είδηση που θα άλλαζε τα δεδομένα, επί το θετικότερον;".
Απόλυτα προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, που σπεύδουν να επισημάνουν ότι με αυτούς τους τζίρους, πολύ γρήγορα οι ΑΧΕ θα αρχίσουν να προσανατολίζονται σε νέες περικοπές, όπου αυτές είναι εφικτές, όσον αφορά τα λειτουργικά κόστη.
"Η αποκατάσταση της συνοχής της Γερμανικής Κυβέρνησης είναι πιθανό να ευνοήσει τις Ευρωπαϊκές Αγορές και κατ΄ επέκταση και το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Με τις εγχώριες παθογένειες, ωστόσο, να παραμένουν και την έλλειψη θετικών καταλυτών, το τελικό πρόσημο δύσκολα θα είναι θετικό, για τον Γενικό Δείκτη" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στις πρωινές της εκτιμήσεις.
"Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση δεν καταγράφηκε στην χθεσινή συνεδρίαση, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η συμμετοχή των Επενδυτών. Συνολικά συνεχίζεται η επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα και με τους δείκτες PMI Markit σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, γεγονός που αποτυπώνεται και στο ταμπλώ τους τελευταίους μήνες. Για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., η διαπραγμάτευση εντός των ορίων που έχουμε θέσει είναι το επικρατέστερο σενάριο, προς το παρόν, με τους διεθνείς δείκτες, ωστόσο, να έχουν σταθερά τον πρώτο λόγο" τόνιζε στο πρωινός της report η Merit Investment Sec.
Από εκεί και πέρα, ακόμα και αν παραδεχθούμε ότι η σημερινή συναλλακτική απαξίωση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, είχε σαν "άλλοθι" την ημιαργία στην Wall Street (λήξη της συνεδρίασης στις 20.00 ώρα Ελλάδος) και την επερχόμενη αυριανή αργία (ημέρα Ανεξαρτησίας) στο NYSE, ασφαλώς δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι ο τζίρος έδωσε τα σημερινά του "διαπιστευτήρια" από το ξεκίνημα και με συνεχόμενα αρνητικά ρεκόρ.
Έτσι, χρειάστηκαν 28 ολόκληρα λεπτά συναλλαγών, για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, το πρώτο ημίωρο συμπληρώθηκε με 1,1 εκατ. η πρώτη ώρα με 2,2 εκατ. και οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών με 5,8 εκατ.
Στο πρώτο τρίωρο και στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο ΟΛΠ είχε όγκο 378 τεμ., η ΕΕΕ 1761 τεμ., η ΕΥΔΑΠ 1107 τεμ., ο Fourlis 2161 τεμ.. ο Τιτάνας 2594 τεμ., η Αεροπορία Αιγαίου 3427 τεμ. και κάτω από 10000 τεμ. οι Σαράντης και Lamda Development.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την παραμονή του Χ.Α. σε "σπιράλ" συναλλακτικής απαξίωσης, όπου το σύνολο των παραγόντων της Αγοράς συνεχίζουν να μην βλέπουν "φως στο τούνελ".
Ο τελικός τζίρος, απλά ήλθε να επιβεβαιώσει ότι "ο Αύγουστος ήλθε νωρίτερα στο Χ.Α.", καθώς η αμέσως χαμηλότερη μικτή αξία συναλλαγών, έχει σημειωθεί στις 28/8/2017 (17,1 εκατ. ευρώ).
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, όπου οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 855,10 μονάδες (+0,80%), για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 838,97 (-1,10%).
Με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, στις 17.00 βρέθηκε στις 844,51 (-0,45%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 846,59 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,21%.
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, το κλείσιμο του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 839 μονάδων, απλά "ξαναβάζει στο κάδρο" το τεχνικό "χάσμα" στις 800 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 884 (ΚΜΟ 30 ημερών) και 900 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "στην ενδιάμεση έκθεση για την νομισματική πολιτική η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η συνεργασία των Τραπεζών για την από κοινού αντιμετώπιση των κοινοπρακτικών μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων Επιχειρήσεων. Μέσω του σχετικού διατραπεζικού οργάνου (NPLs forum), οι Τράπεζες χειρίστηκαν, το 2017, περίπου 100 υποθέσεις, που αντιστοιχούν σε συνολική δανειακή έκθεση περίπου 8 δισ. ευρώ. Για τις μισές από τις παραπάνω υποθέσεις έχουν ήδη συμφωνήσει στην εφαρμογή κοινής αντιμετώπισης, με ρυθμίσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα".
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "η αύξηση της πίεσης από την πλευρά των Τραπεζών προς τις υπερχρεωμένες Επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επηρεάζει αρνητικά την επιστροφή των καταθέσεων στο Τραπεζικό Σύστημα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, 'αρνητική επίδραση στο ύψος των καταθέσεων των Επιχειρήσεων, πιθανόν να άσκησε το γεγονός ότι οι προσπάθειες των Τραπεζών για είσπραξη των επιχειρηματικών δανείων έχουν ενταθεί, στο πλαίσιο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων'. Στο μέτωπο των αριθμών, τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά, καθώς από τον Ιανουάριο του 2017 έως και το τέλος Απριλίου του 2018 οι καταθέσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 1,6 δισ. ευρώ από τις Επιχειρήσεις και 4,1 δισ. ευρώ από τα Νοικοκυριά".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, ο μοναδικός τίτλος που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του Σαράντη (+1,09%), που ερχόταν από δύο συνεχόμενες αμετάβλητες συνεδριάσεις. Για την εν λόγω μετοχή, παραμένει ζητούμενη η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 7,62 ευρώ, προκειμένου να μπει σαν επόμενος στόχος η αντίσταση στα 8,10 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 7,20 ευρώ και η αμέσως επόμενη στήριξη στα 6,97 ευρώ.
Στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε με θετικό πρόσημο, ενώ το "κλείσιμο" "παίχτηκε" μέχρι τέλους για την Jumbo (+0,72%). Το ημερήσιο "stop long" στα 13,00 ευρώ και η αμέσως επόμενη στήριξη στα 12,60 ευρώ. Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 14,40 ευρώ, για να ελπίζει σε κίνηση προς τα 15,50 ευρώ.
Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές της Βογιατζόγλου (+1,04%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,15 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,1275 ανά μετοχή).
Από εκεί και πέρα, εμφανίστηκε κάποιο "bid" στην Χαϊδεμένος (+6,09%), αύξησε συναλλαγές η Flexopack -0,81%), 15 πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 24 "μετράει" η Ιντρακόμ (-1,96%), τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις τα Πλ. Θράκης (-4,91%), δύο ανοδικές και μία αμετάβλητη η Cenergy (+2,33%, με ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 1,36 ευρώ), "ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις Νηρέας (+7,69%) και Σελόντα (+17,14%), ενώ επιμένουν πλαγιοκαθοδικά οι Καρέλιας (-6,87%) και Λύκος (-4,03%).
Καμία διάθεση καλυτέρευσης, όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.
Για τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 747 μονάδων, τόσο αυξάνει τις πιθανότητες να μπει σε δοκιμασία το επόμενο "οχυρό" στις 735 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Για την σχετική αποκατάσταση της ιδιαίτερα αρνητικής εικόνας, απαιτείται παρατεταμένη αντεπίθεση των αγοραστών, που θα φέρει την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 759, 765 και 773 μονάδων.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,17%), όσο αυτός παραμένει χαμηλότερα των 1990 μονάδων, παραμένει στο τραπέζι το σενάριο που θέλει την "δοκιμασία" των 1869 μονάδων. Πλέον, η ζώνη 1987 - 1990 έχει μετατραπεί σε πρώτη, σημαντική, αντίσταση.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Η ολοκλήρωση του 1ου εξαμήνου συνοδεύθηκε από μια μόνο συνεδρίαση, εκείνη της Παρασκευής, στην οποία επιδιώχθηκε ο 'καλλωπισμός' στοχευμένων μετοχικών αποτιμήσεων, το λεγόμενο 'window dressing" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Mε την έναρξη όμως του 2ου εξαμήνου, τα δεδομένα τόσο για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, όσο και για το εξωτερικό περιβάλλον δεν διαμορφώνουν προϋποθέσεις για εκτροφή θετικών προσδοκιών. Το αντίθετο μάλιστα διαφαίνεται στον ορίζοντα !
Έτσι, ισχυροποιείται η αίσθηση ότι το αναπτυξιακό αφήγημα για την Ελληνική Οικονομία δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει ρυθμούς μεγέθυνσης που να ξεπερνούν αισθητά το 2%, εκτίμηση στην οποία υπάρχει σύγκλιση διαφόρων Φορέων, Ελληνικών ή Ξένων (ΤτΕ, ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ, Διεθνείς Τράπεζες κοκ). Είναι το αποτέλεσμα της συντήρησης του δημοσιονομικού "κορσέ", αλλά και της συνεχιζόμενης πολλαπλά μη φιλικής στάσης προς το Επιχειρείν.
Επιπλέον, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο συντηρείται κλίμα χαμηλού βαθμού εμπιστοσύνης και καχυποψίας, για πιθανές λογιστικές "αλχημείες" και σε άλλες εταιρείες.
Η εκτίμηση δε, ότι ο χαμηλός βαθμός συμμόρφωσης στα ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, είναι ο κανόνας στις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως ανέφερε ο καθηγητής του Harvard Business School Γιώργος Σεραφείμ σε σχετική ημερίδα στο Χ.Α.
Αναστέλλεται έτσι βραχυπρόθεσμα η διεύρυνση τοποθετήσεων νέων κεφαλαίων από Επενδυτές εξωτερικού.
Τέλος, η έλλειψη θετικών καταλυτών, ιδιαίτερα στο πεδίο των Ιδιωτικοποιήσεων με τα μηνύματα από την υπόθεση των ΕΛΠΕ να μην επιβεβαιώνουν τις Κυβερνητικές προσδοκίες, ολοκληρώνει μια εικόνα "γκρίζων" δεδομένων, που εξηγεί την καταβύθιση των ημερήσιων συναλλαγών. Με την Επενδυτική Κοινότητα να διατηρεί εμφανή στάση αναμονής, καθώς μάλιστα αρκετοί επισημαίνουν ότι η Ελληνική Οικονομία έχει στο εγγύς μέλλον να βιώσει μια "de facto" προεκλογική περίοδο, αποτέλεσμα των νέων δεδομένων του πολιτικού σκηνικού μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.
Αναπόφευκτα, τα αισιόδοξα σενάρια κίνησης του Γ.Δ. έχουν ανατραπεί, με το ενδεχόμενο να παραβιαστούν τα επίπεδα στήριξης της περιοχής των 740 μονάδων να θεωρείται πιθανό από την τεχνική ανάλυση.
Παράλληλα, το διεθνές περιβάλλον έχει επίσης εισέλθει σε φάση αναταραχής και αυξημένων αβεβαιοτήτων. Στη Γερμανία, η Κυβερνητική συνοχή διασώθηκε κυριολεκτικά "στο παρά πέντε", με αφορμή το Προσφυγικό.
Η Ε.Ε. απειλεί πλέον με αντίποινα τις ΗΠΑ στο μέτωπο των δασμών, κλιμακώνοντας την προοπτική να ξεσπάσει Εμπορικός πόλεμος. Οι δείκτες βιομηχανικών παραγγελιών στην Ευρωζώνη υποχωρούν τον Ιούνιο, ενώ και η Κίνα φρενάρει τις επενδύσεις που σχεδιάζει στο πλαίσιο του σχεδίου "One Belt, One Road". Διαμορφώνονται έτσι οι προϋποθέσεις να ανατραπεί η εκτίμηση της συνέχισης της αναπτυξιακής δυναμικής, που είναι φέτος σε εξέλιξη, αναφορικά με τα επόμενα έτη.
"Η επίπτωση στα εταιρικά μεγέθη, τόσο στον κύκλο εργασιών όσο και στην κερδοφορία, που ήδη στις ΗΠΑ κινούνται με υψηλούς ρυθμούς (+24% στο 1ο τρίμηνο), θα είναι διαβρωτική, εξέλιξη προεξοφλούμενη ήδη από τις Διεθνείς Αγορές που ήδη κινούνται με νευρικότητα, με την αισιοδοξία να εγκαταλείπει καθημερινά ακόμη και τους πιο πιστούς της !" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον ASX 200 (+0,52%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-1,41%).
Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Ανοδικά κινούνται Ευρώ, Χρυσός και Πετρέλαιο.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι εξαγωγές Αγαθών από την Κίνα στις ΗΠΑ κατέγραψαν ετήσια αύξηση 5,4% στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Το ποσοστό αυτό της φετινής αύξησης είναι μειωμένο έναντι της αύξησης 19,3% που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2017, όπως δείχνουν τα στοιχεία των Κινεζικών Τελωνείων.
Για τον μήνα Ιούνιο, οι Κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση 3,8%, έναντι αύξησης 27,6% που είχε καταγραφεί τον ίδιο μήνα του 2017.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας κράτησε σταθερά τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τη χάραξη πολιτικής, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα επιτόκια παρέμειναν στο 1,5%, όπως προβλεπόταν από τους οικονομολόγους.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σταθερές παρέμειναν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Μάιο, σε μηνιαία βάση, μετά την μικρή πτώση τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Ο ευμετάβλητος δείκτης των λιανικών πωλήσεων, που συχνά αναθεωρείται, έδειξε ότι οι Καταναλωτές στην Ευρωζώνη ξόδεψαν τον Μάιο όσα και τον Απρίλιο, όταν ο όγκος των πωλήσεων σημείωσε 0,1% πτώση σε μηνιαία βάση. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν 0,1% αύξηση.
Σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, οι πωλήσεις του Μαΐου ήταν 1,4% υψηλότερα από ότι τον Απρίλιο, αλλά η άνοδος ήταν μικρότερη από το 1,5% που ανέμεναν οι Αγορές και σε επιβράδυνση από το αναθεωρημένο 1,6% του προηγούμενου μήνα.
O δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε τον Μάιο κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση 0,4%.
Σε ετήσια βάση αυξήθηκε 3%, ενώ οι δημοσκοπήσεις του Reuters προέβλεπαν ενίσχυση 2,7%, επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις στο Μπλοκ.
Αλλάζοντας Ήπειρο, οι νέες παραγγελίες για Αγαθά που έχουν παραχθεί στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Μάιο.
Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες ενισχύθηκαν 0,4%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τον Απρίλιο οι παραγγελίες είχαν καταγράψει πτώση 0,4%.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι παραγγελίες θα παραμείνουν αμετάβλητες.
Σε σχέση με τον Μάιο του 2017 οι παραγγελίες έχουν ενισχυθεί κατά 8,7%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Απόφαση για παραπομπή όλων των Μελών του Δ.Σ. της Folli Follie, για το αδίκημα χειραγώγησης της Αγοράς μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων, έλαβε προ ημερών το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη Παρασκευή ενημερώθηκαν τα Μέλη της Διοίκησης της εισηγμένης για το λεγόμενο "δικαίωμα ακρόασης", το χρονικό διάστημα εντός του οποίου η εισηγμένη μπορεί να συντάξει υπόμνημα, απαντώντας στα όσα της θέτει η Εποπτική Αρχή. Αυτό λήγει την Παρασκευή 6/7 και η παράταση που μπορεί να λάβει η εταιρεία είναι ολίγων ημερών.
Εάν οι απαντήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, ακολουθείται άμεσα η διαδικασία που προβλέπει ο Νόμος και αφορά τόσο στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων, όσο και στην άμεση παραπομπή της υπόθεσης στον Εισαγγελέα.
"H EKT, δεδομένου του προγράμματος μεταμνημονιακής εποπτείας, θα συνεχίσει να δέχεται τα Ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση", εκτιμά η Citi. Ωστόσο η ίδια πιστεύει ότι πιθανή απόφαση να συμπεριληφθούν οι Κρατικοί τίτλοι στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων είναι περισσότερο προβληματική.
Επικαλείται ως προς αυτό το σφιχτό χρονοδιάγραμμα (οι καθαρές αγορές ολοκληρώνονται στα τέλη Δεκέμβρη), ενώ επιπρόσθετα τα Ελληνικά ομόλογα παραμένουν χαμηλότερα από τις επενδυτικές βαθμίδες των Οίκων αξιολόγησης.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 752,32 (+0,55%) και 745,26 μονάδων (-0,39%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 745,92 (-0,31%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 745,91 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,31%.
Ο τζίρος στα 25,3 εκατ., από τα οποία τα 7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΠΕΛΑ), ενώ η ΜΠΕΛΑ απασχόλησε το 29% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, οι ΑΔΜΗΕ και Ελ. Πετρέλαια.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Viohalco, Grivalia.
Κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 68 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
----ΧΠΑ
Με μικρή υποχώρηση ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές κινήθηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.490 συμβόλαια).
Στα 9.769 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.732 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 553, 458 για τον Ιούλιο και 95 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.965,5) κινήθηκε μεταξύ 1.954 και 1.972,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (16.969 ΓΕΚΤΕΡΝΑ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.319), Εθνική (2.833), MIG (2.007), Alpha Bank (1.369), Πειραιώς (800), ΔΕΗ (127), Μυτιληναίο (207), Intralot (119), ΑΔΜΗΕ (103), Cenergy (153), ΟΤΕ (108).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 61.970, Eurobank 25.459, Εθνική 191.905, Alpha Bank 22.271, ΔΕΗ 13.820, Πειραιώς 23.682.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,76% | 2018-05-24 |
| | | |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,60% | 2018-03-23 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,81% | 2018-04-17 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,70% | 2018-01-10 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,19% | 2018-05-23 |
Oceanwood Capital Management LLP | ALPHA BANK SA | 0,81% | 2018-04-04 |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. . | 0,60% | 2018-06-15 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.499.399 τεμ., (από 15.582.888 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 90.864.105 τεμ. (90.864.105), Πειραιώς 15.586.681 τεμ. (15.586.681), ΔΕΗ 5.294.302 τεμ. (5.294.321), Eurobank 22.015.547 τεμ. (22.015.547), Folli Follie Group 1.480.366 τεμ. (1.480.366).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.