Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τον… αραμπά το Χρηματιστήριο

Με ελάχιστες συναλλαγές και θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης. Περιορισμένα τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές από τη διάσωση του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού. Το βλέμμα στον Τραμπ και στους δασμούς.

Με τον… αραμπά το Χρηματιστήριο

Ανοδικό μεν αλλά όχι πειστικό το ξεκίνημα των ευρωπαϊκών αγορών, με τη Φρανκφούρτη στο επίκεντρο.
Σε ανάλογο ρυθμό και το ΧΑ από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα, δείχνοντας πως οι traders είχαν στραμμένη την προσοχή τους στη διακύμανση του DAX. Αναμενόμενη η αρχική ανοδική διόρθωση για τον δείκτη έως τις 12.351 μονάδες, αλλά αποθαρρυντική στη συνέχεια καθώς διολίσθησε προς τις 12.283, αδυνατώντας (*) να βγάλει μία πειστική αντίδραση μετά τη χθεσινοβραδινή συμφωνία Μέρκελ-Ζεεχόφερ (που από πολλά γερμανόφωνα ΜΜΕ χαρακτηρίστηκε... πύρρειος για την καγκελάριο).

Δεδομένης της εικόνας του γερμανικού χρηματιστηρίου, οι traders στρέφονται και προς την κρίσιμη Παρασκευή, καθώς στις 6 Ιουλίου λήγει η διορία για επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στην Κίνα.

Γεμάτος... νάρκες ο δρόμος για τους traders, καθώς με το που αμβλύνεται το «ιταλικό πρόβλημα», εντείνεται το «γερμανικό» και με το που επιτυγχάνεται μία συμφωνία, ξαναστρέφονται στο «δασμολογικό». Προφανώς σε αυτόν τον δρόμο βαδίζει και η Ελλάδα κατ' αρχάς προς το Eurogroup της Πέμπτης 12 Ιουλίου και στη συνέχεια στη δύσκολη διαδρομή προς τις 20 Αυγούστου (για μετά τις 21 δεν το συζητάμε, ακόμη...).

Ετσι οι πρώτες κινήσεις των traders ήταν ανάλογες αυτών της Φρανκφούρτης και των κύριων χρηματιστηρίων της ευρωζώνης, με ενθαρρυντική την περαιτέρω μικρή αποκλιμάκωση του ιταλικού 10ετούς στο 2,630%. Εως τις 752,32 η ασθενής αρχική αντίδραση, με συναλλαγές και τζίρο ακόμη χαμηλότερους απ' ό,τι στο αντίστοιχο διάστημα της χθεσινής συνεδρίασης, με μόλις 1,1 εκατ. ευρώ τζίρο, λίγο μετά τις 11:05.

Εως τις 855,10 ο ΔΤΡ, με το 31% να πραγματοποιείται στον κλάδο και μοιρασμένο ένα ποσοστό στο 13%-15% σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Ενδεικτικό το ότι εκείνη την ώρα, σε μόλις τρεις μετοχές ο τζίρος είχε υπερβεί το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ. Πλήρης συναλλακτική άπνοια, χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον και διάθεση για κάτι ουσιαστικότερο πέραν των 755 μονάδων.

Η αποθαρρυντική εικόνα της Φρανκφούρτης προφανώς και επηρεάζει (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) όσους ενεργούν στο ΧΑ, με συνέπεια οι κινήσεις τους να περιορίζονται σε (το πολύ) μία 10άδα μετοχών.
Στις 34/20 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με σχετική κινητικότητα σε MIG, Κρι Κρι, J&P Αβαξ, Ικτίνο, ΕΛΛΑΚΤΩΡα, Autohellas.

Σημειώνεται πως σήμερα είναι ημιαργία στην Wall Street και η αμερικανική αγορά θα κλείσει στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), ενώ αύριο η Wall θα μείνει κλειστεί όλη την ημέρα, λόγω του εορτασμού της 4ης Ιουλίου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για τη χαμηλή συναλλακτικότητα στο ΧΑ.

(*) στις 11:10

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v