Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μετοχές που θα δώσουν την τάση στο ΧΑ

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Πονοκέφαλος για τους επενδυτές οι εξελίξεις στο Βερολίνο και οι κινήσεις Τραμπ. Τα πονταρίσματα και σε ποιες μετοχές εστιάζουν οι επενδυτές μετά την αντίδραση της Παρασκευής. Το βλέμμα και στο 10ετές.

Οι μετοχές που θα δώσουν την τάση στο ΧΑ

Καλό μήνα και χρηματιστηριακά, πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου, μετά από έναν δύσκολο και πονηρό Ιούνιο.

Εξελίξεις στις διεθνείς αγορές αλλά και στο εσωτερικό θα επηρεάσουν τη στάση traders και επενδυτών, με την πρώτη παράμετρο για την Ευρώπη να έρχεται από τη Γερμανία. Υπό παραίτηση από υπ. Εσωτερικών ο επικεφαλής του CSU, καθώς αναζητείται διέξοδος στην κρίση που έχει δημιουργηθεί με το CDU για το μεταναστευτικό, σε μία συγκυρία που ακόμη και η προκήρυξη νέων εκλογών στη χώρα αρχίζει να είναι -πλέον- ένα ενδεχόμενο.

Την τελευταία εβδομάδα ο DAX έκανε ένα χαμηλό στις 11.204 μον., αντέδρασε έως τις 12.369, με ζητούμενο να μην υποχωρήσει αυτή την εβδομάδα χαμηλότερα της στήριξης των 12.128, με σημαντική την περιοχή των 11.894 μονάδων. Μία άλλη παράμετρος είναι η αμερικανική, μετά τη νέα άνοδο του αργού και το κλείσιμο του S&P 500 (για τον Ιούνιο) χαμηλότερα των σημαντικών 2.727 μονάδων. Για τον «δείκτη των δεικτών», σημαντική στήριξη η περιοχή των 2.700-2.690 και ισχυρή όπως αποδείχθηκε (τρεις φορές) η αντίσταση των 2.744 μον. 

Στα καθ' ημάς, από τη μία οι πολιτικές εξελίξεις, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να προχωρήσει παρακάτω μετά το Eurogroup, από την άλλη οι ξένοι οίκοι που εμφανώς υποστηρίζουν το εγχείρημα της εξόδου από το τρίτο μνημόνιο και αυτό της εξόδου προς τις αγορές. Ο ένας μετά τον άλλον σημαντικοί επενδυτικοί οίκοι και σπίτια αξιολόγησης δείχνουν τη στήριξή τους προς την Αθήνα, με τον οίκο DBRS να ακολουθεί επισπεύδοντας τη δική του βαθμολόγηση, αναβαθμίζοντας κατά μία κλίμακα το ελληνικό outlook

Στήριξη των ξένων οίκων, που δεν αποτυπώνεται τόσο στο χρηματιστηριακό ταμπλό-, με απώλειες 3,54% ο Ιούνιος για τον τραπεζικό κλάδο και με 6,96% την τελευταία εβδομάδα, όσο στη σημαντική αποκλιμάκωση σε όλες τις χρονικές σειρές των κρατικών τίτλων, με ενδεικτική τη διαμόρφωση του ομολόγου benchmark του 10ετούς στο 3,96%. Οπως σημειώναμε στο σχόλιό μας την Κυριακή, η εικόνα της αγοράς ομολόγων προϊδεάζει για μία σημαντική κίνηση από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ, για αυτό θεωρούμε τη δημοπρασία εντόκων (6μηνης διάρκειας) μεθαύριο Τετάρτη πολύ σημαντική, προκειμένου να έχουμε καλύτερη εικόνα για τη συνέχεια. Εάν όντως ο Οργανισμός σε συνεννόηση με τους δανειστές ετοιμάζει κάποια θετική για τις αγορές έκπληξη, τότε μπορεί οι long να έχουν μία ευκαιρία για περισσότερες... ανάσες, με την πρώτη να δίνεται (ενδεχομένως προεξοφλητικά;) την Παρασκευή.

Στο συν 1,28% και τις 757,57 μονάδες ο ΓΔ, πληρώνοντας τον στόχο των 750 μον., στο συν 1,72% και τις 861,97 ο ΔΤΡ, στο συν 1,73% και τις 1.986,85 μονάδες ο FTSE25. Ανοδική διόρθωση, απλά και μόνο χωρίς συνέχεια, με μέτριο τζίρο 56,125 εκατ. (το 32% σε τράπεζες αλλά και συγκριτικά αυξημένος σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ) ή απαρχή μίας σημαντικότερης κίνησης πέραν των 772 μον. (όπου και το πρώτο stop για τους short), θα δείξει σήμερα-Τετάρτη. 

Σήμερα Δευτέρα, το ενδιαφέρον στρέφεται και προς την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς στο πλαίσιο της παρουσίασης της ενδιάμεσης έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής από τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα θα γίνεται η νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, με την «Καθημερινή» σε χθεσινό δημοσίευμά της να κάνει λόγο για βιώσιμο χρέος βραχυ-μεσοπρόθεσμα και θετικά αλλά με αστερίσκο μακροπρόθεσμα. 

Τεχνικά για τους traders, η προσοχή εστιάζεται στη συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών-σηματωρών, με επίκεντρο σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, καθώς την Παρασκευή έδωσαν κίνηση με αυξημένους τζίρους 7,662 και 8,595 εκατ. αντίστοιχα, σε Μυτιληναίο (προσπάθεια αντίδρασης, επίσης με υψηλό τζίρο 1,896 εκατ.) όπως και σε Jumbo, Motor Oil, ενώ και για την Coca Cola το 2,70% στα 28,57 ενώ ξαναδίνει τάση. 

Στον «θερμό» κλάδο της υγείας, η κατάθεση (το βράδυ του Σαββάτου) από την πλευρά Αποστολόπουλου- HIG μη δεσμευτικής προσφοράς για το ΥΓΕΙΑ στο 0,95 ευρώ (τοις μετρητοίς) για το 70,38% του μ.κ. ανεβάζουν ακόμη υψηλότερα τη θερμοκρασία. 

Οπως και στον κλάδο των κατασκευών, καθώς η μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡα μετά τη μετάθεση της γ.σ. για τις 25 Ιουλίου «αδειάστηκε» με ένα μείον 7,25% στο 1,92 ευρώ με τζίρο 737.080 ευρώ, την ώρα που σε limit down (20,61% στο 0,439 ευρώ με τζίρο 151.387 ευρώ) διόρθωνε η μετοχή της J&P Αβαξ

Αλλά και στον κλάδο της ενέργειας, με επίκεντρο τις λιγνιτικές μονάδες, και την υποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗ με 1,33% στο 1,852 ευρώ. 

Εβδομάδα δύσκολη και αυτή, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να δώσει λύση, είτε για τους long είτε για τους short.

Και βεβαίως, καλό μήνα...  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v