Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κλείσιμο σε χαμηλό ημέρας με βύθιση τζίρου

Με συναλλαγές που δεν ξεπέρασαν τα 28 εκατ. ευρώ η αγορά παραδόθηκε στους πωλητές. Σε Eurobank, Πειραιώς, Τιτάνα, ΟΤΕ, και ΟΠΑΠ οι μεγαλύτερες απώλειες. Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια. Ποια είναι η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Κλείσιμο σε χαμηλό ημέρας με βύθιση τζίρου

Χωρίς αμφιβολία, το σύνολο των εγχώριων αναλυτών περίμενε το "δείγμα γραφής" από την σημερινή συνεδρίαση, η οποία είχε την "υποχρέωση" να επιβεβαιώσει αν η επιστροφή των αγοραστών που σημειώθηκε την Παρασκευή και διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων συνεδριάσεων, θα είχε και συνέχεια, ή ήταν μία ακόμα "bull trap", με σκοπό το "window dressing", λόγω λήξης χρηματιστηριακού εξαμήνου.

Ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση έχει το "άλλοθι" των αρνητικών προσήμων, με τα οποία κινήθηκαν οι Ευρωπαϊκές Αγορές, προσπαθώντας να τιμολογήσουν τις, πιθανές, πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία, όμως εκείνο που προβλημάτισε σημαντικότατα, ήταν η επιστροφή του τζίρου, στα γνωστά πολύ χαμηλά επίπεδα (ο χαμηλότερος τζίρος του τελευταίου 7μηνου, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 11/12/2017, 26,4 εκατ.).

Σύμφωνα με την Beta Sec. "η τελευταία εβδομάδα του μήνα ήταν ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική αγορά, καθώς η επιφυλακτικότητα έχει δώσει την θέση της στην αρνητική φημολογία 'επί δικαίων και αδίκων'. Παρά την ικανοποιητική εικόνα των τριμήνων και της συμφωνίας στο πρόσφατο Eurogroup, η αγορά δείχνει απονευρωμένη από θετικά αντανακλαστικά, εστιάζοντας σε πιθανές πηγές κινδύνων που συνδέονται με την αξιοπιστία των στοιχείων των ισολογισμών των εισηγμένων εταιρειών. Το καθεστώς αμφισβήτησης έχει δημιουργήσει ένα 'τοξικό περιβάλλον' διαπραγμάτευσης, μια αυτονόμηση μονότονα κουραστική, σε κατεύθυνση και τζίρο που ακουμπά και τις ομολογιακές εκδόσεις" με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια, καθώς από Δευτέρα δεν θα συντρέχει και ο λόγος σχετικού "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων.

"Στην εβδομάδα που ξεκινάει ο πήχης των προσδοκιών δεν είναι ψηλά, τόσο από πλευράς ειδήσεων όσο και από πλευράς ύψους συναλλαγών, ενόψει της Θερινής περιόδου. Η τοξικότητα του περιβάλλοντος λόγω 'κλίματος καχυποψίας' και οι αναταράξεις στις Αναδυόμενες Αγορές, δύσκολα θα αφήσουν αλώβητη και την Ελληνική Αγορά παρά την προσθήκη μιας ακόμη αναβάθμισης από την DBRS. Το ενδεχόμενο, επομένως, υποχώρησης του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 740 μονάδες είναι πιθανό" ανέφερε στις πρωινές εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας δεν ακύρωσε τις απώλειες της Πέμπτης, αν και συνεχίστηκε η βελτίωση της 10ετίας (3,93% mid ytm). Στο προσκήνιο επανέρχονται οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό με νέα προσθήκη την Γερμανία. Το κλίμα στα Διεθνή Χρηματιστήρια αναζητεί καταλύτες, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Κίνα ο Shenzen CSI 300 έχει χάσει 12% τον τελευταίο 1½ μήνα. Το άνοιγμα θα είναι μάλλον αρνητικό, ενώ νωρίς σήμερα ανακοινώνονται οι δείκτες μεταποίησης PMI Markit σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία" τόνιζε στις προβλέψεις της η Merit Investment Sec.

Από εκεί και πέρα και για όσους είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν την σημερινή συνεδρίαση από αρχής μέχρι τέλους, αυτή είχε όλα τα "προσόντα" και τις προϋποθέσεις, προκειμένου να διατηρήσει στην θέση τους τα χαρτοφυλάκια που έχουν, εδώ και πολύ καιρό, επιλέξει τον ρόλο θεατή και παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α., από "απόσταση ασφαλείας".

Κίνηση των βασικών δεικτών μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, περίπου, μηδενικές "συγκινήσεις" από τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, επιστροφή του τζίρου στα γνωστά άθλια επίπεδα και ακόμα ένα "κάψιμο" αναβάθμισης του Ελληνικού αξιόχρεου.

Πιο συγκεκριμένα, σε αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου σε "Β υψηλό" από "Β" προχώρησε η DBRS, διατηρώντας το θετικό outlook. Ο Οίκος θεωρεί ότι η ανακοίνωση του Eurogroup δικαιολογεί μια έκτακτη αξιολόγηση του αξιόχρεου. Η αναβάθμιση οφείλεται στα νέα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους και της διευκρίνισης του ύψους του "μαξιλαριού" ρευστότητας που περιλαμβάνουν. Επισημαίνει ότι περαιτέρω αναβάθμιση του Ελληνικού rating θα εξαρτηθεί από τη συνεχιζόμενη υλοποίηση αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων, την συμμόρφωση με τη μεταμνημονιακή εποπτεία και την καλύτερη πρόσβαση στις Αγορές.

Η αντίδραση της Αγοράς στην αναβάθμιση από την DBRS, δεν εξέπληξε τους αναλυτές, καθώς λίγες μέρες πριν το Χ.Α. είχε "περάσει ντούκου" την αναβάθμιση από την S&P.

Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να μην αναφερθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση "χρωματίστηκε" και από την "νηοπομπή" εταιρικών πράξεων, ορισμένες των οποίων έπαιξαν τον ρόλο τους στη διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων, ενώ σημαντικό ρόλο για το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, έπαιξαν και οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας οκτώ μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 8.370 νέες μετοχές της Forthnet που προέκυψαν από την μετατροπή 8.370 ομολογιών, με τιμή μετατροπής €0,30 ανά ομολογία. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 163.854.177, ενώ το σύνολο εισηγμένων ομολογιών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαμορφώνεται σε 179.991.941 ομολογίες, μετατρέψιμες σε μετοχές.

Από σήμερα και μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Τιτάν κοινές και προνομιούχες ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία € 3,45 (από € 2,50) ανά μετοχή.

Από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της Γενική Εμπορίου ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,30 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,02 ανά μετοχή, με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 0,5800. Επίσης για την ίδια εταιρεία, από σήμερα οι μετοχές ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,010 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0085 ανά μετοχή).

Από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή ήταν διαπραγματεύσιμες με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,30 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,22 ανά μετοχή, με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 4,9300.

Από σήμερα οι μετοχές των Ελ. Πετρελαίων ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσεως 2017, €0,25 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,2125 ανά μετοχή).

Από σήμερα, οι μετοχές της ΚΛΜ ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,028 ανά μετοχή, προερχόμενο από κέρδη παρελθουσών χρήσεων από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0238 ανά μετοχή).

Τέλος, από σήμερα, τα μερίδια του Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου (Δ.Α.Κ.) "ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap ΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΟΣ ΟΣΕΚΑ" ήταν διαπραγματεύσιμα χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με επανεπένδυση σε νέα μερίδια του Δ.Α.Κ.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι των Eurobank (-3,35% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και Πειραιώς (-3,77% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), αλλά και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Με οριακά θετικό πρόσημο διασώθηκε ο τίτλος της Εθνικής (+0,15%).

Ο ΔΤΡ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 845,99 μονάδες (-1,85%), στις 17.00 είχε "αναδυθεί" στις 850,46 (-1,34%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 848,34 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,58%.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα το κλείσιμο χαμηλότερα των 854 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), ανοίγει τον δρόμο προς το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 886 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 900 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 919 μονάδες ("stop short").

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "την ανάγκη για υπέρβαση της υφιστάμενης στοχοθεσίας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) με περισσότερες πωλήσεις δανείων, τονίζει μεταξύ άλλων στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Όπως σημειώνει, παρά την αναμενόμενη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 35,2% στο τέλος του 2019 (από 33,9% που ήταν ο αρχικός στόχος), εξαιτίας της αναθεώρησης προς τα κάτω των εκτιμήσεων για τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης από το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα και της διενέργειας αυξημένων διαγραφών και πωλήσεων δανείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση κάνει εκ νέου αναφορά στο θέμα μιας 'bad bank'. Ανησυχητικά υψηλό παραμένει το ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά εμφάνισαν και πάλι καθυστέρηση μετά τη συνομολόγηση της ρύθμισης. Σε μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων βραχυπρόθεσμου αλλά και μακροπρόθεσμου τύπου, η καθυστέρηση εμφανίζεται μόλις ένα τρίμηνο μετά την εφαρμογή της ρύθμισης".

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, οι περισσότεροι των αναλυτών επισημαίνουν την απόλυτη απουσία της είδησης - καταλύτη που θα μπορούσε να αναστρέψει την εδραιωμένη επιφυλακτικότητα στο ταμπλώ του Χ.Α. και εκφράζουν αυξημένους φόβους για ένα άνευρο, συναλλακτικά, υπόλοιπο Καλοκαιριού, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, οι μοναδικοί τίτλοι που διασώθηκαν με θετικό πρόσημο ήταν αυτοί των Grivalia (+1,40%), Motor Oil (+1,63% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Τέρνα Ενεργειακή (+4,06%).

Η τελευταία, ήταν η μοναδική μετοχή του 25αρη που και λόγω της προσαρμογής τιμής, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Πρώτη στήριξη στα 5,08 ευρώ και ημερήσιο "stop long" στα 5,01 ευρώ. Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 5,35 ευρώ, για να διεκδικήσει νέα υψηλά.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,75%), που συμπλήρωσε τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες τέσσερις. Ιδιαίτερα κρίσιμη η στήριξη στα 4,88 ευρώ. Πρώτη αντίσταση στα 5,20 - 5,26 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 5,57 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, μόνιμε με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του Υγεία (+3,48%), στον απόηχο της μη δεσμευτικής προσφοράς για την απόκτηση του 70,38% Θεραπευτηρίου που απέστειλε η Apostolopoulos Holdings, σε συνεργασία με το private equity fund "ΗIG". Η προσφορά προβλέπει, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, 0,95 ευρώ ανά μετοχή του Υγεία, καταβαλλόμενα τοις μετρητοίς, θέτει όμως ως όρο τη διενέργεια, προηγουμένως, οικονομικού και νομικού ελέγχου.

Από εκεί και πέρα, τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Άβακα (-3,42%), τέταρτη συνεχόμενη πτωτική για την Mermeren (-9,52%), ενώ επέστρεψαν οι πωλητές στην Intralot (-2,43%).

Επιστροφή αγοραστών στον Ελλάκτωρα (+0,52%) και σε Νηρέα (+12,6%), Σελόντα (+20,69%), με τους δύο τελευταίους τίτλους να έρχονται από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η ΙΝΤΕΡΚΟ (+2,88%), αλλά είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Συνεχίζεται η επιδείνωση της τεχνικής εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α.

Σε αυτή την περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσει "νηοπομπή" από κινήσεις "stop loss" σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 743 και 1950 μονάδων, για Γενικό Δείκτη και δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αντίστοιχα. Τα ημερήσια "stop short" στις 772 και 2070 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Οι αναβαθμίσεις φαίνεται να συνεχίζονται, χωρίς ακόμα να έχουν κάνει την διαφορά, ενώ μένει να δούμε αν υπάρχει σχέδιο αποπληρωμής του δανείου του IMF, γεγονός που θα δώσει μείωση του κόστους δανεισμού για την Χώρα" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Την εβδομάδα που έρχεται θα δούμε αν υπάρχει αρχικό ενδιαφέρον και από πόσους, για τις Λιγνιτικές Μονάδες της ΔΕΗ, ενώ φαίνεται ο Ιούλιος να είναι μήνας χωρίς ιδιαίτερα νέα, χωρίς αυτό σημαίνει ότι η Αγορά δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς αυτά.

Χρειάζεται σε πρώτη φάση επαναφορά πάνω από τις 792 μονάδες, τόσο σε ημέρα όσο και σε κλείσιμο εβδομάδας, αν θέλει να αποκτήσει και πάλι κάποιο ανοδικό momentum, κάνοντας προσπάθεια να συντηρήσει το επίπεδο του 756 σε εβδομάδα. Θυμίζουμε ότι το υψηλό έτους καταγράφηκε τον Ιανουάριο, έχοντας ακολουθήσει ένα πεντάμηνο ταλαιπωρίας για την Αγορά.

"Τα επιτόκια δανεισμού μας δείχνουν θετική πορεία για την Οικονομία, χωρίς ακόμα να έχει πείσει και το Χρηματιστήριο ότι ακολουθεί" επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση του μήνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-2,52%).

Αρνητικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Υπό πίεση Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ασία, η ανάπτυξη του Μεταποιητικού τομέα στην Κίνα επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα τον Μάιο. Ο επίσημος δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε στις 51,5 μονάδες τον Ιούνιο, κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών οι οποία ανέμεναν διολίσθηση στις 51,6 μονάδες, από 51,9 τον Μάιο.

Η ανάπτυξη στον Μεταποιητικό κλάδο της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τον δείκτη Caixin China, υποχώρησε στις 51 μονάδες, τον Ιούνιο, από 51,1 τον Μάιο.

Η εμπιστοσύνη των μεγαλύτερων εταιρειών Μεταποίησης της Ιαπωνίας μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, το διάστημα που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο βασικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 21 μονάδες το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου ήταν στις 24 μονάδες.

Οι Επιχειρήσεις αναμένουν, επίσης, πτώση των κερδών κατά 8,6%, σε ετήσια βάση μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2019.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η ανάπτυξη των Εργοστασίων της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο και έφτασε σε χαμηλό 18 μηνών, σημειώνοντας πτώση για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Ο τελικός ΡΜΙ της IHS Markit για τον κλάδο της Μεταποίησης προσγειώθηκε σε χαμηλό 18 μηνών, στις 54,9 μονάδες, από 55,5 τον Μάιο, ελαφρώς χαμηλότερα από την εικόνα που έδιναν τα προκαταρκτικά στοιχεία. Ο δείκτης παραγωγής διολίσθησε στις 54,2 μονάδες, από 54,8 τον Μάιο, στο χαμηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2016.

Οι νέες παραγγελίες τον Ιούνιο επίσης υποχώρησαν στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, στις 53,2 μονάδες, από 54,2 τον Μάιο.

Η ανεργία στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ παρέμεινε αμετάβλητη τον Μάιο, σύμφωνα με τη Eurostat. Διαμορφώθηκε στο 8,4%, ενώ οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters ανέμεναν ότι θα αυξηθεί στο 8,5%.
"Αντιμέτωπες με δασμούς σε προϊόντα αξίας $300 δισ. θα έρθουν οι Ηνωμένες Πολιτείες αν προχωρήσουν με την επιβολή φόρων στα Ευρωπαϊκά αυτοκίνητα", όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Σε γραπτό ενημερωτικό σημείωμα προς το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου η ΕΕ ξεκαθαρίζει τα σχέδια της να αντιδράσει στη δυνητική επιβολή δασμών στα Ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Οι Ευρωπαίοι Ηγέτες εμφανίζονται όλο και πιο βέβαιοι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα προχωρήσει με τους δασμούς.

O Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος τόνισε σε συνέντευξή του στο CNBC πως "δεν υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο στην πτώση των μετοχών, που θα έκανε τον Πρόεδρο Τραμπ να αλλάξει προσέγγιση για την εμπορική πολιτική".

Μένοντας στις ΗΠΑ, ο δείκτης μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 60,2 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 58,7 το Μάιο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τεσσάρων μηνών και το δεύτερο υψηλότερο από τα μέσα του 2009.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο δείκτης νέων παραγγελιών διολίσθησε στις 63,5 μονάδες, από 63,7 και ο δείκτης απασχόλησης υποχώρησε στις 56 μονάδες.

"Τα Μετοχικά funds υπέστησαν τις δεύτερες μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων στην ιστορία την προηγούμενη εβδομάδα, με τους Επενδυτές να αποσύρουν $29,7 δισ., σύμφωνα με τη Bank of America Merrill Lynch. Τα funds που επενδύουν σε Αμερικανικές μετοχές έχασαν $24,2 δισ., σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR που επικαλείται η BAML. Ισχυρή ήταν και η τάση φυγής από τα funds που επενδύουν σε μετοχές Αναδυόμενων Αγορών, αλλά και από τα funds που επενδύουν σε χρέος. Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν τη 16η διαδοχική εβδομάδα εκροών, με $3,9 δισ. να αποσύρονται από funds.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ διέκοψε τον Ιούνιο την ανοδική πορεία του προηγούμενου διμήνου και διαμορφώθηκε στις 102,5 (από 104,2) μονάδες.

Η εξέλιξη αυτή, σημειώνει το ΙΟΒΕ, είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο και στις Κατασκευές, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί εκ νέου.

Η Τρ. Πειραιώς ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε δεσμευτική συμφωνία με την "APS Investments S.a.r.l." σε σχέση με την πώληση και μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου, το οποίο αποτελείται από καταγγελμένα μη εξασφαλισμένα καταναλωτικά δάνεια και οφειλές πιστωτικών καρτών συνολικής πιστωτικής απαίτησης €2.238 εκατ., ή €385 εκατ. μικτής λογιστικής αξίας (το πακέτο "Arctos").

Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε 5% του €1,0 δισ. ανεξόφλητου κεφαλαίου του Χαρτοφυλακίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "πριν αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες πληρωμής των φόρων εισοδήματος, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία έκαναν νέο άλμα μισού δισεκατομμυρίου ευρώ τον Μάιο, ενώ ο εισπρακτικός μηχανισμός συνεχίζει το μπαράζ κατασχέσεων. Τα νεότερα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τον Μάιο, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη ανήλθαν σε 4,129 δισ. ευρώ, έναντι 3,665 δισ. ευρώ τον Απρίλιο με αύξηση 554 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, με άλμα 610 εκατ. ευρώ, έφτασαν τα 4,764 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους έως τον Μάιο, έναντι 4,154 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Παλιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώνονται πλέον στα 101,482 δισ. ευρώ".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 749,11 μονάδες (-1,12%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 750,61 (-0,92%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 748,21 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 1,24%.

Ο τζίρος "εξαϋλώθηκε" στα 27,3 εκατ., από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ απέσπασαν το 34,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΤΙΤΚ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, Jumbo, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές, έναντι 62 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

----ΧΠΑ

Με σημαντική υποχώρηση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές κινήθηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.227 συμβόλαια).

Στα 9.732 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.590 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 759, 583 για τον Ιούλιο και 176 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.968,75) κινήθηκε μεταξύ 1.960,5 και 1.985 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (6.000 Fourlis, 6.100 ΟΠΑΠ, 9.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.521), Εθνική (5.894), MIG (1.856), Alpha Bank (1.000), Πειραιώς (1.031), ΔΕΗ (395), Μυτιληναίο (139), Viohalco (287), Ελλάκτωρα (148), Cenergy (211), Ελ. Πετρέλαια (119).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 62.822, Eurobank 25.187, Εθνική 191.966, Alpha Bank 22.384, ΔΕΗ 13.752, Πειραιώς 23.488.

*Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                Name of Issuer                NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,76%
2018-05-24
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,19%
 
2018-05-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17
 
Oceanwood Capital Management LTD
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
.
 
0,60%
 
2018-06-15

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.582.888 τεμ., (από 15.319.037 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 90.864.105 τεμ. (91.139.105), Πειραιώς 15.586.681 τεμ. (15.544.015), ΔΕΗ 5.294.321 τεμ. (5.322.341), Eurobank 22.015.547 τεμ. (21.656.229), Folli Follie Group 1.480.366 τεμ. (1.475.334).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v