Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στάση... αποχής από τους επενδυτές

Πέριξ των 750 μονάδων η κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με τον τζίρο να υπερβαίνει μόλις τα... 10 εκατ. ευρώ, λόγω και της ημιαργίας στις ΗΠΑ. Θετικά πρόσημα χωρίς υπερβολές για τραπεζικές μετοχές, Coca Cola, ΔΕΗ.

ΧΑ: Στάση... αποχής από τους επενδυτές

Ισχυρή ανοδική διόρθωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με οδηγό τη Φρανκφούρτη, από απόσταση και... ασθμαίνοντας ακολουθεί το ΧΑ.

Συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών/τζίρου η σημερινή στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -κυρίως- λόγω της ημιαργίας στη Wall Street και ενόψει της αυριανής αργίας -λόγω 4ης Ιουλίου- στη Νέα Υόρκη, γεγονός που ωστόσο δεν εμποδίζει τη Φρανκφούρτη να παίρνει βαθιές... ανάσες, μετά την τελευταία κυβερνητική κρίση, δίνοντας τον ανάλογο τόνο από Παρίσι, Λονδίνο, μέχρι νοτιότερα.

Πλην του ΧΑ, όπου φαίνεται πως κινείται στον δικό του ρυθμό, αδυνατώντας να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κάτι που αποδίδεται και στην απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των ισχυρών χεριών. Ενδεικτικό το ότι στις 15:40 η συνολική αξία συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει καν τα 10 εκατ. ευρώ, σε μία από τις χειρότερες -συναλλακτικά- συνεδριάσεις του 2018, με την πλειονότητα των traders και επενδυτών να παρακολουθεί από απόσταση τα δρώμενα στην αγορά.

Μόλις 3 εκατ. ευρώ τζίρος και στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές παραπέμπουν στη στάση αποχής που τηρούν στην πλειονότητά τους τα ισχυρά χέρια, τα κάθε λογής funds που, απ' ό,τι φαίνεται, δεν ανταποκρίνονται στις θετικές εκθέσεις, αξιολογήσεις των οίκων.

Χρηματιστηριακός παράγων σημείωνε πως ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν προχωρήσει σε θετικές εκθέσεις, αξιολογήσεις τουλάχιστον 5 επενδυτικοί οίκοι, σε μόλις μία συνεδρίαση ο τζίρος ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ, με συνέπεια ο μέσος ημερήσιος να μην ξεπερνά καν τα 45 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά στο διάστημα από την επόμενη του Eurogroup στο Λουξεμβούργο και μετά.

Με μόλις 3 εκατ. στον τραπεζικό κλάδο και με μόλις 2 μετοχές να έχουν κάνει τζίρο μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, δεν μπορεί να γίνει λόγος για αγορά που θα ήταν ικανή να προσελκύσει κεφάλαια, να διαμορφωθούν προϋποθέσεις μόχλευσης.

Στην περιοχή των 749 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με ζητούμενο, για τους long, την υπέρβαση -τουλάχιστον- των 752 μονάδων (σε ωριαίο) ως ελάχιστη προϋπόθεση για να... ξεκολλήσει η αγορά από το... τέλμα της.

Στις 851 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τη Eurobank να σημειώνει τη μεγαλύτερη αντίδραση (0,92%) ενώ Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς ακολουθούν επίσης με θετικό πρόσημο.

Με οριακές απώλειες ο ΟΤΕ (0,10%), ο ΟΠΑΠ (0,23%), με αγοραστές το τελευταίο 10λεπτο η μετοχή της Coca Cola, με αποτέλεσμα να κερδίζονται λίγοι πόντοι για τον ΓΔ προς τις 750 μονάδες.

Σε συνολικά 11 μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές και συγκεκριμένα σε Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, Lamda Development, EXAE, Sarantis, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή.

Στις 39/49 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη άνοδο (κυρίως) από τη μεσαία κατηγορία για τους τίτλους των Σελόντα, Νηρέα, J&P Αβαξ, MIG, Χαϊδεμένος κ.α.

Στις 15:55 μόλις που ξεπερνούσε το όριο των 10 εκατ. η αξία των συναλλαγών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v