Τα βρήκαμε με την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες, ξεκαθαρίζει τώρα ο Πολ Τόμσεν, σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ βελτιώνεται η συνολική αποτίμηση των 4 συστημικών ομίλων από τα χαμηλά της Τρίτης.
Στα 8,3 δισ. ευρώ η συνολική χρηματιστηριακή αξία των Alpha Bank, Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς, με τον υπερπουλημένο κλάδο να υπεραποδίδει σήμερα, επανακτώντας μικρό μέρος από τις σημαντικές απώλειες που καταγράφει από τα τελευταία υψηλά των 1.132 μονάδων, στα μέσα Ιουλίου.
Αλλαγή κεντρικού θεματοφύλακα στη διάρκεια της βίαιης διόρθωσης των μετοχών του κλάδου, με τη Morgan Stanley να είναι ο νέος μεγάλος παίκτης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από την JPMorgan (και άλλα ισχυρά αμερικανικά funds κ.λπ.).
Στα 57 εκατ. ευρώ ο τζίρος νωρίτερα (*), με το 75% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, ήτοι 42,7 εκατ. ευρώ, θυμίζοντας πως τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις στον κλάδο άλλαξαν χέρια σχεδόν 160 εκατ. την Τρίτη και άλλα περίπου 63 εκατ. την Τετάρτη. Συνολικά περί τα 123 εκατ. ευρώ στο 2ήμερο 26-27 Σεπτεμβρίου, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί σχεδόν 10% σε διάστημα εβδομάδας, μέχρι τα χαμηλά των 703 και 710 μονάδων προχθές και χθες αντίστοιχα.
Θυμίζουμε επίσης πως η Morgan Stanley ήταν ο οίκος που με δύο εκθέσεις της (σε διάστημα 1-2 ημερών) υπεραμύνθηκε του κλάδου, κάνοντας λόγο για υπερπώληση (εννοώντας και την... υποτιμητική κερδοσκοπία), καταδεικνύοντας τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζουν τα πανίσχυρα ξένα σπίτια στην εγχώρια αγορά, στο τραπεζικό σύστημα. Και δη τα αμερικανικά χέρια... που θέλουν να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο και λόγο στον ευρύτερο κλάδο.
Με τον ΔΤΡ να αντιδρά κατά 11% έως τις παρυφές των 830 μονάδων και με τη μερίδα του... λέοντος στις συναλλαγές, ο κλάδος παραμένει «κλειδί» (καταρχάς) της βραχυπρόθεσμης τάσης. Και όπως σημειώναμε το πρωί -στο προσυνεδριακό σχόλιο-, αντίδραση σήμερα-αύριο και από Δευτέρα (πρώτη συνεδρίαση για τον Οκτώβριο) βλέπουμε...
Σημαντικό μερίδιο των συναλλαγών στις intraday και βραχυπρόθεσμες κινήσεις και στις 4 συστημικές τραπεζικές συνεκτιμώντας πως μέχρι και την Τρίτη είχε... εξαερωθεί χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 4 δισ. ενώ από τα χαμηλά της Τρίτης έχει ανακτηθεί περίπου το 1 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά αυτά της αυξημένης μεταβλητότητας που έχει διαμορφωθεί στο ΧΑ, προϊδεάζοντας τους traders για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το ΧΑ στη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης.
Διψήφια απόδοση για τις 4 από τις 5 τραπεζικές του δείκτη (στο 8,91% η Eurobank), με τις περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική (το περίπου 70% των συνολικών) και ανάλογο τζίρο σε ΕΤΕ και Αlpha Βank. Σε αυτές τις δύο μετοχές επικεντρώνεται σχεδόν το 50% του συνολικού τζίρου.
Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης, με βάση την αξία των συναλλαγών, οι 4 συστημικές τραπεζικές και σε απόσταση να ακολουθούν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και Μυτιληναίος, Grivalia, Fourlis, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.
Αποθαρρυντικό το ότι σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ υπερισχύουν οι πωλητές, με τις δύο μετοχές να υποχωρούν προς τα 10,15 και 8,87 ευρώ αντίστοιχα, με συνολικό τζίρο 5 εκατ. ευρώ.
Ενθαρρυντικό το ότι οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι σε τίτλους των Μυτιληναίου (στα 8,18 ευρώ), ΔΕΗ (στα 2,04 ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή (4,05 ευρώ), ΤΙΤΑΝ (21,89), Viohalco (3,04).
(*) στις 14:50.