Σε εξέλιξη βρίσκεται «γύρισμα» της αγοράς υψηλότερα, καθώς οι τραπεζικές μετοχές που πιέζονταν χαμηλότερα, εμφανίζουν πλέον αξιόλογα κέρδη.
Νωρίτερα, το euro2day.gr μετέδιδε:
Πλήρης επικράτηση των πωλητών στον τραπεζικό κλάδο και στη σημερινή συνεδρίαση.
Με εντεινόμενες πωλήσεις/πιέσεις μετά τις 12:30, ο πολύπαθος κλάδος δέχεται ακόμη ένα «χτύπημα», με συνέπεια περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ να έχουν αλλάξει χέρια στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, με τον Δείκτη Τραπεζών να βυθίζεται προς τις 710 μονάδες. Με αφορμή τη νέα υποχώρηση των τραπεζών, έχουν ενεργοποιηθεί το τελευταίο ημίωρο και επιλεκτικές πωλήσεις σε ορισμένα blue chips, πιέζοντας χαμηλότερα τον FTSE25 προς τις 1.920 μονάδες.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως όσο εκκρεμεί το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, τόσο ο κλάδος θα είναι ευάλωτος και στην υποτιμητική κερδοσκοπία και στις πωλήσεις των funds, όσο συνολικότερα το ΧΑ δεν θα μπορεί να... σηκώσει κεφάλι, πάνω από τις 800 μονάδες.
Αυξημένες συναλλαγές και ανάλογος τζίρος σταδιακά μετά τις 12:30, οπότε επιταχύνθηκε ο ρυθμός συναλλαγών στις τράπεζες, με τον ΔΤΡ από τις 755 να διορθώνει έως τις 710 μονάδες. Στα χαμηλά των αρχών Απριλίου νωρίτερα -και πάλι- ο ΔΤΡ, με απογοητευτικό το ότι σήμερα τη σκυτάλη των επίμονων πωλήσεων έχουν πάρει (από την Alpha Bank) στη μετοχή της Εθνικής.
Απογοητευτική καθώς η μετοχή της ΕΤΕ ήταν η μόνη από τις συστημικές τραπεζικές που στη διάρκεια της τελευταίας ανοδικής διόρθωσης υπερέβη την τιμή της τρίτης αμκ, δηλαδή του 0,30 ευρώ.
Περισσότερες συναλλαγές 85 εκατ. μετοχών -σε σύνολο 105 εκατ.-, με τζίρο 48 εκατ. ευρώ -από τα οποία τα 22 εκατ. ευρώ να έχουν αλλάξει χέρια στον τίτλο της Εθνικής. Πρακτικά η εικόνα, αρχικά της Αlpha Βank και τελευταία της Εθνικής, παραπέμπει σε εσπευσμένη, επίμονη μείωση θέσης ισχυρού (ή περισσότερων) fund(s), με αφορμή την αντιπαράθεση ΔΝΤ - ΕΚΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Μερίδα -μειοψηφική ωστόσο- παραγόντων της αγοράς αποδίδει το... σφυροκόπημα των τελευταίων συνεδριάσεων (από Δευτέρα...) στην αβεβαιότητα που επικρατεί για τον χρόνο συγκρότησης κυβέρνησης στη Γερμανία, με συνέπεια -όπως υποστηρίζουν- να κινδυνεύει να πάει ακόμη πιο πίσω η τρίτη αξιολόγηση.
Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο διάστημα, από τις 4 συστημικές τράπεζες έχει... εξαερωθεί χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 3,8 δισ. ευρώ. Το αρνητικό είναι πως η μετοχή της Alpha Bank είναι η πρώτη που επιστρέφει/υποχωρεί προς τα χαμηλά 52 εβδομάδων, ακολουθεί ο ΔΤΡ και έπεται η Εθνική. Με όσα αυτά μπορεί να σημαίνουν.
Στο... περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, τα blue chips, με τις ελεγχόμενες πωλήσεις σε αρκετά από αυτά να γίνονται στη σκιά των όσων διαδραματίζονται στον τραπεζικό κλάδο.
Σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ οι αγοραστές κρατούν στα 10,37 και στα 8,99 ευρώ αντίστοιχα, στη ΔΕΗ οι πωλητές έχουν ανακτήσει και πάλι τον έλεγχο μετά τις 12:15, με την τιμή χαμηλότερα έως το 1,95 ευρώ.
Από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη, με αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και ΤΙΤΑΝ, Lamda Development, Viohalco και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Στις 14:15 ο τζίρος στα 48 εκατ. ευρώ, στις 38/51 η σχέση ανοδικών/καθοδικών.