Μικρή άνοδος στη Φρανκφούρτη, μικρή πτώση στο Μιλάνο και οι μεγαλύτερες απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Εξισορροπητική η εικόνα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό πίεση κυρίως ο τραπεζικός κλάδος σε Μιλάνο, Μαδρίτη και Αθήνα (αλλά περισσότερο για εγγενείς λόγους), μικρές απώλειες (αναμενόμενες) για το ευρώ έναντι του δολαρίου.
Η Μέρκελ πήρε αυτό που ήθελε από τις εκλογές, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, με παρασκήνιο χρήσιμο και για εμάς, για τη συνέχεια στις σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου και τη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης.
Στην Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup, και τυπικά εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα (μετά την ένταξή της τον Απρίλιο του 2009), στις τράπεζες εστίαζε μόλις την Παρασκευή η Morgan Stanley.
Στο ΧΑ εντείνεται ο προβληματισμός για τις όποιες συνέπειες θα μπορούσαν να έχουν οι εξελίξεις (και) στον χρόνο υλοποίησης της διαδικασίας για την τρίτη αξιολόγηση, με άμεση επίπτωση την επανάκαμψη των πωλητών στον τραπεζικό κλάδο.
Σε σχεδόν 7% διευρύνονται οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, στο ΧΑ, με τους πωλητές έως τις 822 μονάδες, με το εντυπωσιακό 82% του τζίρου (*) να έχει πραγματοποιηθεί στις 4 συστημικές τραπεζικές.
Περισσότερες οι συναλλαγές στην Εθνική, μεγαλύτερος ο τζίρος στην Alpha Bank (**). Απώλειες υψηλότερες του 10% για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank.
Στις 876,37 έως τις 822 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με αρνητική εξέλιξη της υποχώρησης της μετοχής της Εθνικής χαμηλότερα του 0,30 ευρώ, δηλαδή της τιμής της τρίτης αμκ. Θυμίζουμε πως η μετοχή της Εθνικής είχε υποχωρήσει στα 0,268 και 0,27 ευρώ σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις (18-20/9), για να επανακάμψει πάνω από το 0,30 ευρώ. Η απώλεια τουν 0,30 ευρώ αποτελεί αποθαρρυντική ένδειξη όχι μόνο για τη συγκεκριμένη μετοχή αλλά ευρύτερα για τον κλάδο. Σχετική αναφορά μας από νωρίς -σήμερα- στον Εκηβόλο.
Πέραν των τραπεζών, όπου και το κύριο βάρος των πωλήσεων/πιέσεων, επανέρχονται οι ρευστοποιήσεις σε μη τραπεζικές μετοχές, «απειλώντας» να ακυρώσουν τα όποια μικρά κέρδη επανάκαμψης επιτεύχθηκαν στο διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή.
Αποθαρρυντικό το ότι η επανάκαμψη των πωλητών έχει διευρυνθεί στην πλειονότητα των blue chips του δείκτη, με μόλις 4 μετοχές να ανθίστανται στη συνολικότερη πτωτική κίνηση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Αυξημένος τζίρος -μετά τις 4 συστημικές τραπεζικές- σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, FF Group, Τέρνα Ενεργειακής, Motor Oil, Lamda Development, Jumbo, αλλά και ΔΕΗ, Ελληνικών Πετρελαίων, Intralot, ΑΔΜΗΕ κ.α.
Ανοδική εξαίρεση από τον FTSE25 οι μετοχές των Coca Cola (στα 28,70 ευρώ), Motor Oil (19,85), ΟΛΠ (15,58) και Σαράντη (11,92 ευρώ). Σταθερές οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (στα 3,85) και Fourlis (στα 5,40).
(*) στις 16,00 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 44 εκατ. μετοχών, με τζίρο 56 εκατ. ευρώ.
(**) σχετική «μέτρηση» και διάγραμμα νωρίτερα στον Εκηβόλο.