Τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η προσεχής, με τον Γενικό Δείκτη να "κλείνει" όπως όλα δείχνουν με αρνητικό πρόσημο, καθώς οι σωρευτικές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο ξεπερνούν κάθε άλλο μήνα του 2017.
Στις 773,94 μονάδες ο ΓΔ, στις 892,02 ο ΔΤΡ "μετρώντας" απώλειες 7,07% και 17,46% σε μηνιαίο διάστημα και με τιμές Παρασκευής. Συνεπώς το πιθανότερο ενδεχόμενο για το "κλείσιμο" του Σεπτεμβρίου να γίνει με αρνητικό πρόσημο και αυτό που μένει να φανεί εάν θα την τελευταία εβδομάδα η αρνητική απόκλιση θα περιοριστεί ή διευρυνθεί. Θα πρόκειται για τον δεύτερο μήνα του έτους με αρνητικό πρόσημο αν και όπως σημειώναμε στο απολογιστικό του Αυγούστου, η κλίση πολλών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης "κρύφθηκε" από την διψήφια απόδοση της Coca Cola.
Σε κάθε περίπτωση το ΧΑ με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο έχει πάρει κλίση μετά τα "τοπικά υψηλά" στα μέσα Ιουλίου, που εκτός συγκλονιστικού θετικού απροόπτου θα είναι και οι "κορυφές έτους". Θυμίζουμε για τον ΓΔ οι 859,78 και για τον ΔΤΡ οι 1.146,11 μονάδες με έναν χρονικό ετεροχρονισμό μεταξύ τραπεζικού και μη τραπεζικού τμήματος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Κρίσιμη η εβδομάδα που ακολουθεί με τις εξελίξεις στην Γερμανία να δεσπόζουν (και) στις ευρωαγορές και να διαμορφώνουν ανάλογη τάση. Ωστόσο χρήζει προσοχής, πως η προσεχής Κυριακή 1 Οκτωβρίου είναι μία εξαιρετικά "πονηρή" ημέρα για την Ισπανία λόγω του επικείμενου(;) δημοψηφίσματος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας με αίτημα την ανεξαρτησία αυτής της περιοχής της χώρας. Ακόμη και εάν δεν διεξαχθεί τελικά η σχετική διαδικασία οι σχέσεις Βαρκελώνης-Μαδρίτης είναι στο χειρότερο σημείο από την εποχή Φράνκο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη χώρα (4 ο ΑΕΠ της ευρωζώνης) με την οικονομία της Καταλωνίας να αντιστοιχεί στο περίπου 20% του συνολικού ισπανικού.
Πρωτίστως Γερμανία, ακολούθως Ισπανία (με το Ηνωμένο Βασίλειο σε διαδικασία εξόδου) η "επόμενη ημέρα" σκιαγραφείται διαφορετική για την ευρωζώνη, συνακόλουθα για εμάς.
Αποτελεί κοινή εκτίμηση, πως πρωτίστως οι εξελίξεις στην Γερμανία θα επηρεάσουν (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) και την χώρα μας, την στάση του Βερολίνου στα μείζονα θέματα που σχετίζονται με την διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης. Εύλογο το ερώτημα κατά πόσον οι εξελίξεις, οι προθέσεις του Βερολίνου θα οξύνουν ή θα αμβλύνουν προβλήματα που άμεσα είτε έμμεσα επηρεάζουν (και ) το Χρηματιστήριο. Θα ενταθούν η αμφισβήτηση και οι πιέσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ή θα χαλαρώσουν, οι δανειστές θα είναι πιο πιεστικοί ή θα συμβάλλουν στο να κλείσει η αξιολόγηση σε εύλογο χρόνο, έστω τέλη Ιανουαρίου- αρχές Φεβρουαρίου. Και όλα αυτά σε σχέση (και ) με το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό...
Παραδοσιακά ο Οκτώβριος είναι ίσως ο χειρότερος μήνας για τις αγορές διεθνώς, οι μνήμες του 2008 αρκετά νωπές, η αντιπαράθεση "ταύρων" vs "αρκούδων" πάντα ανοιχτή με τους δεύτερους να ποντάρουν στον Οκτώβριο για να βγάλουν τα σπασμένα της χρονιάς. Θα είναι ο φετεινός Οκτώβριος άλλος ένας μήνας επιβεβαίωσης του κανόνα ή μήπως θα αποτελέσει την θετική εξαίρεση. Μόνο ο... Μαέστρος μπορεί να ξέρει τι σχεδιάζεται για τη συνέχεια.
Με αυτά τα ολίγα συνάγεται, πως η μεταβλητότητα που ήταν από τα κύρια χαρακτηριστικά των αγορών, του ΧΑ τον Σεπτέμβριο- ειδικότερα στο δεύτερο 15νθήμερο- θα παραμείνει κυρίαρχη και τον Οκτώβριο δίνοντας volatility και ευκαιρίες και παγίδες σε πωλητές και αγοραστές.
Στα του ΧΑ πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της αξιολόγησης, την στάση των πανίσχυρων ξένων κυρίως στον τραπεζικό κλάδο με τον ΔΤΡ να εξακολουθεί να κρατά κέρδη 6,45% από την αρχή του έτους, παρά την "βουτιά" του Σεπτεμβρίου.
Βραχυπρόθεσμα, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος το ΧΑ απομακρύνθηκε από την... επικίνδυνη ζώνη, σε μία συγκυρία που η Morgan Stanley είναι ο πρώτος ξένος οίκος που προσεγγίζει θετικά τον τραπεζικό κλάδο, αποτιμώντας ως υπέρ πουλημένες της συστημικές μετοχές. Η έκθεση του ξένου οίκου έχει τη σημασία της, καθώς στηρίζεται και στα όσα διημείφθησαν στις συναντήσεις των ελλήνων τραπεζιτών στο Λονδίνο. Από αυτή την άποψη θα περιμέναμε μία αποτίμηση των συμπερασμάτων της Morgan Stanley στην συνεδρίαση της Δευτέρας.
Ενδεχομένως την M.S να ακολουθήσουν και άλλα σπίτια, εξέλιξη που θα αποκτήσει πρόσθετο ενδιαφέρον με ορίζοντα την 13η Οκτωβρίου οπότε και η προγραμματισμένη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's. Σε αυτά να συνεκτιμηθούν η κινητικότητα εν όψει των αλλαγών στους δείκτες MSCI, η λήξη της απλής σειράς Παραγώγων, οι τιμοληψίες για τα οικονομικά μεγέθη τρίτου τριμήνου.
Προς ώρας ας περιοριστούμε στα της προσεχούς εβδομάδος καταγράφοντας τι έχει γίνει μέχρι σήμερα- κλείσιμο Παρασκευής- για τις 26 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και πως θα μπορούσε να κλείσει ο μήνας την ερχόμενη Παρασκευή.
Στα 1,96 ευρώ η μετοχή του ΑΔΜΗΕ με μηνιαίες απώλειες 6,22%, στα 1,92 η Alpha Bank με απώλειες 12,73% αλλά με θετική εβδομάδα 5,49% και πιθανότητες να ακολουθήσει την Εθνική στη επίτευξη της τιμής της τρίτης αμκ. Στα 8,10 η Αεροπορία Αιγαίου με μηνιαίες απώλειες 2,99% αλλά με επαναφορά 6,44% την τελευταία εβδομάδα, πολύ καλή παρουσίαση στο Λονδίνο και με παραδοσιακά πολύ καλό το τρίτο τρίμηνο της.
Στα 0,068 η Attica Bank με συνολικές απώλειες 31,31%, στα 3,04 η Viohalco με μικρές απώλειες στο μήνα 0,67% αλλά σημαντικές 5,70% την τελευταία εβδομάδα. Στα 3,85 η ΓΕΚ/Τέρνα με μηνιαίες απώλειες 3,75% αλλά με την διοίκηση του ομίλου να στηρίζει τη μετοχή με αγορές, ενδεικτικά μόνο 660.000 ευρώ στο τριήμερο της μεγάλης πτώσης. Και η ΓΕΚ/Τερνα είχε πολύ καλή υποδοχή στο Λονδίνο.
Στα 8,73 ευρώ η Grivalia, μία από τις μετοχές του δείκτη που με οριακά αρνητική απόκλιση σε μήνα μπορεί να έχει τελικά θετικό 'κλείσιμο'. Στα 2,07 ευρώ η ΔΕΗ σε λίγο χειρότερη θέση απ΄ ότι η Grivalia, στα 28,50 ευρώ η Coca Cola είναι σχεδόν... μία αγορά μόνη της με απόδοση 1,32% σε μηνιαίο αλλά απώλειες 3,91% σε εβδομαδιαίο θα παραμείνει ρυθμιστής της τάσης στην υποκείμενη και στα παράγωγα.
Στα 1,47 ευρώ ο ΕΛΛΑΚΤΩΡας σε short θέση, στα 7,38 τα ΕΛΠΕ θέλουν ένα 4,77% για να "γυρίσουν" θετικά τον Σεπτέμβριο, στα 0,32 η Εθνική είναι ο οδηγός του τραπεζικού κλάδου και η μόνη από τις 4 συστημικές μετοχές με τρέχουσα τιμή πάνω από αυτήν της τρίτης ΑΜΚ. Σε αποτίμηση υπολείπεται μόλις 30 εκατ. των 2,96 δισ της Alpha Bank. Στα 0,801 η Eurobank με καλή την τελευταία εβδομάδα και περιθώρια επαναφοράς προς τα 0,83 ευρώ, στα 4,91 τα ΕΧΑΕ, στα 6,39 η Lamda Development αμφότερες σε short θέση.
Στα 19,72 η Motor Oil με θετική απόδοση σε μηνιαίο και εβδομαδιαίο, με πολύ καλή υποδοχή στο Λονδίνο και ένα από τα ελάχιστα στάνταρντ για θετικό κλείσιμο μηνός Σεπτεμβρίου. Στα 14,20 η Jumbo, στα 8,21 ο Μυτιληναίος έχουν η πρώτη περισσότερες η δεύτερη λιγότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν τη ΜΟΗ σε μηνιαίο κλείσιμο. Στα 15,38 ο ΟΛΠ από τις σταθερές του δείκτη και με πιθανότητες να αποφύγει το αρνητικό πρόσημο εάν πιάσει τα 15,45 ευρώ.
ΟΠΑΠ και ΟΤΕ τα δύο μεγάλα ερωτηματικά για το μήνα, στα 9,13 και 10,46 με μία καλή προσεχή εβδομάδα θα μπορούσαν να έχουν επίσης ένα θετικό κλείσιμο. Με θετική απόδοση, 0,33 και 1,50% αντίστοιχα η τελευταία εβδομάδα.
Η Πειραιώς η πλέον... λαβωμένη του κλάδου στα 3,04% θα πρέπει να αποσαφηνισθούν πολλά για να επανέλθει ανοδικά. Ωστόσο κάτι επιχειρήθηκε να επανακτηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στα 11,83 ο Σαράντης με ένα μικρό ποσοστό μπορεί να έχει έναν θετικό μήνα, στα 21,89 ο ΤΙΤΑΝας μάλλον θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο, στα 5,40 ο Φουρλής σε ανάλογη θέση, ενώ στα 19 ευρώ η μετοχή του FF Group πιθανότατα θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο επίσης.
Τεχνικά η προσοχή εστιάζεται για την Εθνική στην σημαντική αντίσταση των 0,3420 ευρώ, για τον ΓΔ στις 780 και για τον ΔΤΡ στις 900 μονάδες. Αυτά με το θετικό σενάριο, στην περίπτωση που την Δευτέρα με αφορμή την Φρανκφούρτη οι ευρωαγορές θα μπορούσαν να κινηθούν υψηλότερα.
Με το αρνητικό σενάριο δεν θα πρέπει να χαθούν τα χαμηλά της τελευταίας εβδομάδος. Για τον ΓΔ οι 738,08 μονάδες, για τον ΔΤΡ οι 794,11 και οι 1.949,45 για τον FTSE25, προκειμένου να παραμένει ενεργή η σε 6μηναία μέτρηση φορά της αγοράς.