«Χοντρό παιχνίδι» στο ταμπλό του ΧΑ

Μεγάλες διακυμάνσεις σε τράπεζες και blue chips με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 114 εκατ. ευρώ και τον ΓΔ να επιστρέφει από βαριές απώλειες. Πτώση 22% για Πειραιώς στη σκιά των ερευνών. «Γιατρικό» στο Roadshow αναζητά η αγορά.

«Χοντρό παιχνίδι» στο ταμπλό του ΧΑ

Συνεδρίαση για γερά νεύρα, η τρίτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, ακολούθησε βύθιση των βασικών δεικτών στα τάρταρα, με βασικό "βουτηχτή" τον Τραπεζικό κλάδο, ενώ ο "κόκκινος συναγερμός" που ενεργοποιήθηκε στα χαμηλά ημέρας και όταν η κατάσταση έδειχνε να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, έφερε ανάδυση, που όμως δεν αποδείχθηκε ικανή να επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη στο θετικό πρόσημο.

Τίποτα δεν δείχνει ότι το Χ.Α. θα μπορέσει, γρήγορα, να απεγκλωβιστεί από το Τραπεζικό volatility, το οποίο κρατάει εκτός Αγοράς τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, όμως δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στο αξιοπρόσεκτο "μεροκάματο του τρόμου" που έβγαλαν όσοι θαρραλέοι traders τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας και ρευστοποίησαν σε σχετικά καλύτερα επίπεδα.

Αξίζει επίσης να επισημανθούν οι σημαντικές βοήθειες που έδωσε στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ο τίτλος της ΕΕΕ, καθώς στα χαμηλά ημέρας ήταν η μοναδική μετοχή του FTSE26, που επέμενε από την αρχή της συνεδρίασης σε θετικό πρόσημο (προερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), για να "προδοθεί" από τις τελικές δημοπρασίες και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας των 28,23 ευρώ, με οριακές απώλειες 0,25%.

Από την άλλη, η ενδοσυνεδριακή εικόνα επιβεβαίωσε όσους υποστήριζαν ότι δεν ήταν μακριά οι επαπειλούμενες "παράπλευρες απώλειες" και οι οποίες δεν αποκλείεται να ξανακάνουν την επανεμφάνισή τους, σε περίπτωση υποτροπής του κλίματος.

Για να γίνει αντιληπτή η μεταβλητότητα που σημειώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζουν αναφοράς τα κάτωθι:

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 856,07 (+1,06%) και 794,11 μονάδων (-6,26%), στις 17.00 βρέθηκε στις 828,78 (-2,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 839,64. μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,88%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών είχε κλείσει στις 794,68 μονάδες στην συνεδρίαση της 24ης Απριλίου (!)

Η μετοχή της Alpha Bank κινήθηκε μεταξύ 1,80 (+1,12%) και 1,67 ευρώ (-6,18%), στις 17.00 βρέθηκε στα 1,79 (+0,56%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 1,83 ευρώ (+2,81% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας).

To ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank

Ο τίτλος της Εθνικής που ηγήθηκε της ανοδικής αντίδρασης, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,27 ευρώ (-5,26%), γύρισε στα 0,306 ευρώ (+7,37%), πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στα 0,297 (+4,21%) και έκλεισε στα 0,301 ευρώ (+5,61%).

Η μετοχή της Eurobank ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,76 ευρώ (0%), έχοντας διανύσει το διάστημα μεταξύ 0,768 (+1,05%) και 0,71 ευρώ (-6,58%).

Η Πειραιώς, που δείχνει να "ενοχλείται" και από τους τελευταίους ελέγχους στην Τράπεζα, κινήθηκε μεταξύ 3,50 (+1,45%) και 2,64 ευρώ (-23,48%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 2,70 ευρώ (-21,74%).

Τέλος η Αττικής κινήθηκε μεταξύ 0,072 (+2,86%) και 0,064 (-8,57%) και έκλεισε στα 0,07 ευρώ (0%).

Εννοείται ότι η συνεχιζόμενη μεταβλητότητα φανερώνει την αυξημένη νευρικότητα που υπάρχει μεταξύ αγοραστών και εν δυνάμει πωλητών, όμως το γεγονός ότι ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να κινείται "νότια", ασφαλώς και διατηρεί τον πρώτο λόγο σε αυτούς που έχουν επιλέξει να μειώσουν θέσεις, έστω και με διαλείμματα "ανακωχής" πωλήσεων, κινήσεις που σε κάποιες συνεδριάσεις, όπως η σημερινή, παίρνουν επιθετικότερο χαρακτήρα και ασφαλώς και δεν προέρχονται από "κωδικούς λιανικής".

"Η υποχώρηση του Χ.Α. αναμένουμε να σταματήσει όταν ολοκληρωθεί η διόρθωση του Τραπεζικού δείκτη, η οποία εκτιμάται μέχρι και την ζώνη των 750 μονάδων. Η συμπεριφορά των μη Τραπεζικών τίτλων θα κρίνει και το μέγεθος της πτώσης στον Γενικό Δείκτη. Εξετάζουμε τα σημεία και το timing ενίσχυσης των θέσεών μας ανά τίτλο, φυσικά. Προσοχή σε ανακοινώσεις που αφορούν τις Τράπεζες, μιας και δεν αναμένουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο άμεσα" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι μέχρι τις 30 τρέχοντος ο Οίκος FTSE αναμένεται να ανακοινώσει την κατάταξη των Χρηματιστηρίων. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, για την Ελλάδα δεν αναμένεται διαφοροποίηση, πιθανότατα θα μείνει στην κατηγορία "Advanced Emerging Markets".

"Ταραχή" στο Πολιτικοοικονομικό Σύστημα προκαλούν οι διαρροές για τα ευρήματα του ελέγχου που διεξήγαγαν οι Εποπτικές Αρχές, τους τελευταίες μήνες, στην Τρ. Πειραιώς, με τραπεζικές πηγές στις οποίες απευθύνθηκε το Euro2day.gr να τονίζουν ότι το θέμα πρέπει να ξεκαθαρίσει γρήγορα, χωρίς να σέρνονται υπόνοιες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "υπό το μικροσκόπιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού βρίσκονται, κυριολεκτικά και μεταφορικά, οι εγχώριες συστημικές Τράπεζες καθώς ως το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν δύο κρίσιμοι έλεγχοι για το επικείμενο "stress test", ενώ η δυναμική προβολή των ευρημάτων θα παίξει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρηθούν να κατευναστούν οι ανησυχίες του ΔΝΤ.

"Η Ελληνική Οικονομία θα παραμείνει στο 'μικροσκόπιο' των Δανειστών για πολλά χρόνια μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου", αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Eurogroup Working Group (EWG) Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο "insider.gr". Εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.

Ξεκαθαρίζει ότι θα υπάρξει αυστηρή εποπτεία και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης γραμμής πίστωσης. 

"Η στιγμή του 'ξεκαθαρίσματος' μπορεί να πλησιάζει για την Ελλάδα. Καθώς η Χώρα μπαίνει στο τελευταίο έτος της διάσωσης, παραμένει το ερώτημα του αν θα μπορέσει να σταθεί μόνη στα πόδια της μετά τη λήξη του προγράμματος. Με την τρίτη αξιολόγηση να ξεκινά, εγείρονται και άλλα ερωτήματα: θα είναι αυτή η αξιολόγηση διαφορετική από τις προηγούμενες δύο; Τι ρόλο θα παίξει το ΔNT; Θα ολοκληρώσει η Ελλάδα τα 95 μέτρα εγκαίρως;" αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του.

"Δεν θα έλεγα ότι τα Τραπεζικά ζητήματα είναι αυτά που επείγουν περισσότερο στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σχετικά με το αίτημα του ΔΝΤ περί ανάγκης αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού των Ελληνικών Τραπεζών (Asset Quality Review).

"Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν περιμένουμε να προκύψουν ουσιαστικές χρηματικές, ή κεφαλαιακές επιπτώσεις από τα ευρήματα της εποπτικής έρευνας που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος σε σχέση με θέματα του παρελθόντος", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου στο Bloomberg.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως όπως στη σημερινή, έτσι και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις οι ενεργοί traders θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο Τραπεζικό ταμπλό, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απασχόλησαν το 70,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Για όσους, λοιπόν, επιμένουν, στο Τραπεζικό trading, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και τις οδηγίες του τμήματος ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ:

Για την Alpha Bank οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,71 - 1,67 και 1,53 ευρώ και οι πρώτες αντιστάσεις στα 1,85 και 1,91 ευρώ.

Για την Εθνική, οι επόμενες στηρίξεις στα 0,27 και 0,252 ευρώ και η σημαντική αντίσταση στα 0,31 ευρώ.

Στα 0,71 και 0,64 ευρώ, οι επόμενες στηρίξεις για την Eurobank και οι πρώτες αντιστάσεις στα 0,785 και 0,80 ευρώ.

Για την Πειραιώς, το κλείσιμο χαμηλότερα των 2,90 ευρώ δεν αφήνει περιθώρια ούτε θεωρητικών, περαιτέρω στηρίξεων. Σε περίπτωση αναστροφής του κλίματος, οι πρώτες αντιστάσεις στα 3,36 και 3,80 ευρώ.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλό και ενώ από την αρχή του χρόνου ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών καταγράφει οριακά κέρδη 0,20%, μετά και το σημερινό κλείσιμο, η εικόνα στους επιμέρους τίτλους είναι σαφώς διαφορετική:
Alpha Bank (-3,68%), Εθνική (+21,37%), Eurobank (+17,83%), Πειραιώς (-35,41%), Αττικής (+141,38%) και Ελλάδος (+29,72%).

Από εκεί και πέρα, μπορεί η σημερινή ανάδυση από τα χαμηλά ημέρας να "αγόρασε χρόνο" για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., όμως οι τεχνικές ανησυχίες παραμένουν, αν δεν ενισχύονται (!)

Σύμφωνα με τον "ειδικό συνεργάτη" της στήλης, "αν επιστρέψουν οι πωλητές, στις 745 μονάδες εντοπίζεται ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και στις 725 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών. Αν μέχρι το τέλος του μήνα ο Γενικός Δείκτης δεν έχει επιστρέψει υψηλότερα των 786 μονάδων (ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 800), παραμένει 'ζωντανό' το σενάριο προσέγγισης των 647 μονάδων" (!)

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μέχρι τις 1911 μονάδες (σημερινό κλείσιμο 2002,47).

Από την άλλη και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance και τα ημερήσια διαγράμματα, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,11%), το 2025 είναι κοντινή αντίσταση και το 2049 επόμενη. Το 1987 στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να δώσει το 1978, ή το 1950. "Intraday position short" με "stop" τις 2147 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Σε χαμηλό 5 μηνών κινείται ο Τραπεζικός Δείκτης του Χ.Α. με τις συναλλαγές να αυξάνονται αλματωδώς στις τελευταίες συνεδριάσεις" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στον κλάδο "επέστρεψε", αλλά με αρνητικό τρόπο, με το σενάριο ανακεφαλαιοποίησης και την ανάγκη ελέγχου της ευρωστίας των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων να κρέμονται σαν "δαμόκλειος σπάθη" πάνω από τις τιμές.

Σημαντικές οι πιέσεις στο υπόλοιπο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς οι συμφωνημένες με τους Δανειστές μεταρρυθμίσεις κινούνται με ρυθμούς που θυμίζουν "χελώνα".

Στη διεθνή ειδησεογραφία, η αποψινή συνεδρίαση της Fed ίσως προσφέρει ενημέρωση για την πορεία μείωσης του ισολογισμού της Τράπεζας, ενδεχόμενο, πάντως, που φαίνεται να έχει προεξοφληθεί και τον Dow να παραμένει στα ιστορικά υψηλά του.

Στη Γερμανία, πιθανή εκλογική νίκη της Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή, αναμένεται να διατηρήσει την πολιτική κατεύθυνση της Ευρωζώνης σε ζητήματα όπως το Ελληνικό σχετικά αμετάβλητη, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα αναλάβει ενισχυμένο ρόλο το επόμενο διάστημα.

Από τεχνικής άποψης, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πολύ κοντά στο να δοκιμάσει την ανοδική γραμμή τάσης που συνδέει τα ετήσια χαμηλά του 2016 και του 2017, στην οποία ως καθοδικό στόχο αναφερθήκαμε στο σχόλιο της προηγούμενης εβδομάδας. Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι εμφανώς καθοδική, με την επόμενη αξιόλογη στήριξη να βρίσκεται στον απλό κινητό μέσο όρο 200 ημερών, κοντά στις 730 μονάδες.

Η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς παραμένει κοντά στο κρίσιμο τεχνικά επίπεδο του 5,50% δείχνοντας ότι το "ξεπούλημα" τίτλων εστιάζεται στη εγχώρια Μετοχική και όχι στην Ομολογιακή Αγορά. Με δεδομένο ότι οι δύο Αγορές δεν μπορούν να αποκλίνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναμένουμε είτε την αντίδραση του Γενικού Δείκτη (με επίκεντρο τον πολύπαθο Τραπεζικό δείκτη), είτε την υποχώρηση των τιμών του Ελληνικού Κρατικού ομολόγου.

"Στην παρούσα φάση η μεταβλητότητα (volatility) θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και χρειάζεται προσοχή προτού οι επενδυτές αναλάβουν θέσεις εναντίον της κυρίαρχης τάσης" τονίζει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές, επικράτησαν κατά την σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με το σύνολο των επενδυτών να έχει στραμμένη στην προσοχή του στις σημερινές αποφάσεις της Fed, που αναμένονται.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για Shanghai Composite (+0,27%) και Hang Seng (+0,27%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Kospi (-0,16%).

Μικτές οι διαθέσεις τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, ενώ μικρά κέρδη καταγράφουν Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, οι Βρετανικές πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 1%, με τον ταχύτερο ρυθμό των τεσσάρων τελευταίων μηνών και 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 0,3% μηνιαία αύξηση και 1,3% ετήσια μεταβολή.

"Η Ιταλική Τράπεζα Unicredit εξέφρασε, πρόσφατα, στη Γερμανική Κυβέρνηση το ενδιαφέρον της για μια συγχώνευση με την Κρατική στηριζόμενη Commerzbank", δήλωσαν στο Reuters δύο καλά πληροφορημένες πηγές.

Μια από τις πηγές σημείωσε πως μια συμφωνία μπορεί να επέλθει μόνο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν τον Αύγουστο. Πρόκειται για την τέταρτη πτώση τους τελευταίους πέντε μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίζει η Ένωση Κτηματομεσιτών "NΑR," οι μεταπωλήσεις κατοικιών διολίσθησαν κατά 1,7% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,35 εκατομμυρίων μονάδων. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν ότι οι μεταπωλήσεις θα διαμορφωθούν στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,44 εκατ. μονάδων.

Εν τω μεταξύ, η μέση τιμή μεταπώλησης αυξήθηκε κατά 5,6% τον Αύγουστο, στα $253.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., με αυξημένη συμμετοχή εταιρειών αλλά και Ξένων διαχειριστών ξεκίνησε στο Λονδίνο το 12ο Ετήσιο Roadshow που διοργανώνει στις 20 & 21 Σεπτεμβρίου το Χρηματιστήριο, με συμμετοχή και Εκπροσώπων της Κυβέρνησης, σε μια κρίσιμη περίοδο μετά τα απανωτά χτυπήματα που δέχθηκε η εγχώρια Αγορά και ειδικά οι Τραπεζικές μετοχές.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η στάση των Ξένων και οι απορίες που θα εκφράσουν, θα κρίνουν πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι παρατεταμένες συζητήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων συστημικών Τραπεζών, οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στα θέματα μεγάλων Ιδιωτικοποιήσεων - Επενδύσεων, αλλά και η τελευταία υποχώρηση των τιμών που δεν αποκλείεται να κάνει κάποιες εισηγμένες να φαίνονται περισσότερο "ελκυστικές".

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 765,88 μονάδες (+0,4%), όμως από τις 10.50 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 738,08 (-3,25%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 753,77 (-1,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 757,98 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,64%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, εκτινάχθηκε στα 113,8 εκατ. (102,4 ήταν στις 17.00), από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ). Άλλαξαν χέρια 118460743 τίτλοι, από τους οποίους οι 110189741 στο ταμπλό του FTSE26.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Grivalia, Motor Oil, Fourlis.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, Jumbo, Fourlis, Folli Follie Group, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Στα επιμέρους και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Ελτράκ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα ποσού €0,1424 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,12104 ανά μετοχή).

Επίσης, με ελάχιστες συναλλαγές ο Καρέλιας (+2,71%) είναι μία ανάσα από τα ιστορικά του υψηλά, στην Mermeren (+2,64%) οι αγοραστές ανέβηκαν ψηλότερα των 13,00 ευρώ, ενώ ο Νίκας με όγκο 696 τεμ. "κατόρθωσε" να καταγράψει ημερήσιες απώλειες 20% (!)

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές, έναντι 79 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό υποχώρησης.

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας και τελικής υποχώρησης, με το volatility να αυξάνει σημαντικά τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (110.584 συμβόλαια).

Στα 5.058 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.009 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.734, 2.651 για τον Οκτώβριο και 83 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.999,25) κινήθηκε μεταξύ 1.947 και 2.014,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (86.000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.056), Εθνική (51.884), MIG (8.649), Alpha Bank (15.207), Viohalco (1.158), Ελ. Πετρέλαια (976), ΟΤΕ (862), Μυτιληναίο (933), Cenergy (560), Intralot (488), ΟΠΑΠ (582), Πειραιώς (10.408), ΑΔΜΗΕ (380), ΔΕΗ (1.713), Ελλάκτωρα (316), Lamda Development (325), ΕΥΔΑΠ (121), ΓΕΚ (189), ΕΧΑΕ (262), Τέρνα Ενεργειακή (126), Jumbo (173.

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 73.794, Eurobank 50.251, Εθνική 107.938, Alpha Bank 39.284.

Ας σημειωθούν τα 150 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Νοεμβρίου, τα 20 με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ και τα άλλα 130, με τιμή εξάσκησης τα 2,20 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.936.472 τεμ., (από 18.803.552 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 18.507.312 τεμ. (18.507.312), Πειραιώς 3.458.708 τεμ. (3.458.708) και Eurobank 19.895.019 τεμ. (19.505.019).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v