Η λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής, που συνέπεσε και με το triple witching Σεπτεμβρίου, ολοκλήρωσε μία ιδιαίτερα κακή εβδομάδα για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, με εβδομαδιαίες απώλειες 9,9%, ενώ τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου είχαν συρρικνωθεί στο +2,65%.
Από την αρχή του χρόνου και όσον αφορά τις επιμέρους Τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Alpha Bank είχε γυρίσει σε απώλειες 4,21%, η Εθνική κατέγραφε κέρδη 13,31%, η Eurobank κέρδη 16,9%, η Πειραιώς απώλειες 11% και η Τρ. Αττικής κέρδη 137,93%.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους (17/7) των 1135 μονάδων και μέχρι την Παρασκευή 15/9, ο Τραπεζικός δείκτης σημείωνε υποχώρηση της τάξεως του 24,22%.
Με τα παραπάνω δεδομένα και έχοντας την ψυχολογική υποστήριξη από τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, οι λίγοι αγοραστές επεχείρησαν, σήμερα, προσπάθεια αντίδρασης, καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, με επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο, όμως πολύ γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές "δήλωσαν παρόντες" και από εκεί και πέρα η "μάχη" περιορίστηκε στο να κρατήσουν οι 760 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη, οι οποίες για να διασωθούν χρειάστηκαν οι βοήθειες των τελικών δημοπρασιών.
Στα πρωινά υψηλά, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (-3,28%) έφθασε μέχρι τις 881,64 μονάδες (+2,5%), η μετοχή της Alpha Bank (-2,75%) μέχρι τα 1,87 ευρώ (+2,75%), της Εθνικής (-2,85%) μέχρι τα 0,29 ευρώ (+3,20%), της Eurobank (-2,92%) μέχρι τα 0,774 ευρώ (+2,65%), της Πειραιώς (-5,91%) μέχρι τα 3,81 ευρώ (+2,42%) και της Αττικής (+1,45%) μέχρι τα 0,072 ευρώ (+4,35%).
To διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη από την αρχή του έτους
Δυστυχώς η εξέλιξη της συνεδρίασης δεν ευνόησε τους πρωινούς αγοραστές, οι περισσότεροι των οποίων, προς το τέλος της συνεδρίασης, δεν είχαν τον παραμικρό ενδοιασμό να προστεθούν στην πλευρά των εν δυνάμει πωλητών, με ότι αυτό μπορούσε να συνεπάγεται.
Και η σημερινή συνεδρίαση δεν έκανε τίποτε άλλο από το να δικαιώσει όσους προχωρούσαν σε συντεταγμένες πωλήσεις Τραπεζικών τίτλων, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις και πριν η τάση πάρει αυτοτροφοδοτούμενο χαρακτήρα, ενώ αργά αλλά σταθερά αρχίζουν να εμφανίζονται "παράπλευρες" απώλειες και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 26αρη.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τον κλαδικό του δείκτη, παραμένουν ανοιχτά τα "gap" στις 1005,10 - 1003,93 μονάδες (4/9) και στις 789,5 - 788,13 μονάδες (15/9) και όσο αυτά δεν κλείνουν, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πρόκειται για "gap" εκκίνησης.
Σε κάθε περίπτωση και αν συνεχιστεί η "νότια" κίνηση, η επόμενη στήριξη, για τον Τραπεζικό δείκτη, εντοπίζεται στις 805 μονάδες και η τελευταία γραμμή άμυνας στις 762 - 750 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη στις 831,87 μονάδες, σηματοδοτεί την απώλεια του συνόλου των κερδών, για το τρέχον έτος και το γύρισμα σε απώλειες 0,72%.
Επιφυλακτικοί συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας σαν μόνη ενθαρρυντική ένδειξη ότι οι πιέσεις δεν έχουν μεταφερθεί, σε σημαντικό βαθμό και στην Αγορά ομολόγων, ένδειξη αύξησης του ρίσκου Χώρας.
Από την άλλη, όσο παραμένει χαμηλή η ορατότητα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών Τραπεζών, κάθε ανοδική αντίδραση θα εκλαμβάνεται σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων, σε σχετικά καλύτερες τιμές.
Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία οι διάφορες τεχνικές στηρίξεις είναι απόλυτα θεωρητικές και όταν μία σημαντική πτώση ξεκινά είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα σταματήσει.
Η μεσοπρόθεσμη τάση έχει γυρίσει σε πτωτική και απαιτεί αυξημένη ρευστότητα για τα ενεργά χαρτοφυλάκια.
Σύμφωνα με τους ίδιους, "αν επαληθευτεί το αρνητικό σενάριο του ΔΝΤ, σύμφωνα με το οποίο οι Ελληνικές Τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση περί τα 10 δισ. ευρώ, κανείς δεν θα ήθελε να φανταστεί τους όρους σύμφωνα με τους οποίους μπορεί να γίνουν οι νέες Α.Μ.Κ., προκειμένου να πειστούν να συμμετάσχουν, εκ νέου, οι Ξένοι, οι οποίοι δεν είναι, χρηματιστηριακά, ιδιαίτερα ικανοποιημένοι παρά τις τρεις κεφαλαιακές ενισχύσεις που έχουν προηγηθεί".
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "Στο καλό σενάριο, αμέσως μετά τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο διάστημα 13 - 15 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον, οι επικεφαλής των Δανειστών θα ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για την Αθήνα. Αυτό είναι το σενάριο εργασίας πάνω στο οποίο κινείται το Οικονομικό Επιτελείο. Δεν είναι όμως το κυρίαρχο. Το πρώτο χρονικό παράθυρο για την επίσημη έναρξη της τρίτης αξιολόγησης ανοίγει στο διάστημα 16 έως 28 Οκτωβρίου. Αν λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίηση προαπαιτούμενων ή (και) σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα και τις διεργασίες Κυβέρνησης στη Γερμανία, το χρονικό αυτό παράθυρο κλείσει, το επόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοίγει στις 6 Νοεμβρίου. Έναρξη της αξιολόγησης επί Ελληνικού εδάφους στις 6 Νοεμβρίου διαμορφώνει εκ των πραγμάτων ένα απολύτως πιεστικό χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο άτυπος στόχος της Ελληνικής Κυβέρνησης για κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Ο κατάλογος με τα 95 προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να τσεκαριστούν από τους Δανειστές είναι δύσκολος και ήδη τα τεχνικά κλιμάκια διαπιστώνουν καθυστερήσεις".
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, "Το Eurogroup του Νοεμβρίου θέτει η Κυβέρνηση ως το χρονικό όριο εκπλήρωσης των 95 προαπαιτουμένων, προκειμένου η τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Σε αυτή τη δέσμευση κατέληξε το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας την διαδικασία της 'αντίστροφης πορείας' στον έλεγχο που θα γίνεται ανά εβδομάδα. Τον συντονισμό θα έχουν το Οικονομικό Επιτελείο (υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος".
"Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το πρόγραμμα το επόμενο έτος, αν υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απομένουν", δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSΜ), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην Εσθονική εφημερίδα "Äripäev" και η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕSΜ.
"H Εθνική Τράπεζα είναι κοντά στο να δώσει εντολή για την έκδοση ενός 3ετούς καλυμμένου ομολόγου, ύψους 300 ως 500 εκατ. ευρώ", σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Reuters. Θα πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολόγου από Ελληνική Τράπεζα από το 2014.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει υποσημείωσης ότι "αστόχησαν" οι πρωινές εκτιμήσεις των περισσότερων εγχώριων αναλυτών, καθώς, μετά το "mini sell off" της Παρασκευής, σήμερα, περίμεναν αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, όπου εδώ και αρκετές συνεδριάσεις η στήλη είχε προειδοποιήσει για αυξημένες πιθανότητες "παράπλευρων" απωλειών, από όσους θα επέλεγαν να αυξήσουν ρευστότητα μειώνοντας θέσεις σε μη Τραπεζικά blue chips που έχουν υποχωρήσει λιγότερο από τα πρόσφατα υψηλά, ασφαλώς και έκαναν αίσθηση οι απώλειες σε Viohalco (-6,65%) και Folli Follie Group (-8,35% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).
Ο τίτλος της πρώτης συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Έχασε το "daily position long" στα 3,22 ευρώ, από την συνεδρίαση της Παρασκευής και η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 2,74 ευρώ ("weekly position long").
Δεύτερη συνεδρίαση ισχυρών απωλειών για την Folli Follie Group. Χάθηκε η στήριξη που παρείχε το ανοδικό "gap" στα 18,80 - 18,40 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 17,70 ευρώ.
Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην γίνει αναφορά στους τρεις τίτλους που απέφυγαν την επαφή με το αρνητικό πρόσημο, σε μία αρκετά "δύσκολη" συνεδρίαση.
Στην περίπτωση της Grivalia (+0,23%), αν επιμείνουν οι αγοραστές, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 9,07 και 9,15 ευρώ.
Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για Ελ. Πετρέλαια (+0,68%) και Αεροπορία Αιγαίου (+1,18%).
Για τον πρώτο τίτλοι οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη 7,73 - 7,80 ευρώ και για τον δεύτερο στα 8,06 και 8,18 ευρώ.
Συνεχώς επιδεινούμενη, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.
Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,13%), που στα "χασομέρια" διεσώθη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων, η επόμενη στήριξη είναι κοντά (1997) και την πλησίασε απειλητικά σήμερα. Το 2086 και 2113 είναι, πλέον, αντιστάσεις κοντινές, με το 2150 κύρια. Daily position short stop 2224.
Για τον Γενικό Δείκτη, η διάσπαση του 809 αλλά και του 786 μας έδωσε στόχο την ζώνη του 760, που διεσώθη σήμερα "μετά πολλών βασάνων". Αντίστοιχες στηρίξεις έχουμε και στο μηνιαίο γράφημα (755 - 753). Το 800 - 817 είναι κοντινή αντίσταση και το 830 κύρια.
Ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 747 μονάδες και ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 727 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Η διόρθωση που οι περισσότεροι περίμεναν μεγάλο διάστημα και από χαμηλότερα, ήλθε και δείχνει να είναι σε πλήρη εξέλιξη" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Ο Τραπεζικός δείκτης έχασε όλο το κομμάτι της ανοδικής του κίνησης, με τις αμφιβολίες για ανακεφαλαιοποιήσεις να έχουν κάνει και πάλι την εμφάνισή τους, μιας και μπροστά μας έχουμε και τα "stress tests".
Από την άλλη, φαίνεται να αρχίζει ο μαραθώνιος μήπως και η αξιολόγηση κλείσει πριν το τέλος του χρόνου.
Τα έσοδα του Αυγούστου ήταν μειωμένα σε σχέση με τα αναμενόμενα, ενώ και ο Σεπτέμβρης θα παίξει τον ρόλο του σε σχέση με την εισπραξιμότητα των φόρων.
Μία Αγορά που πέφτει με αυτή την δύναμη, καλό θα ήταν να την αφήσουμε να μας δείξει της προθέσεις της, εκτός και αν επενδυτικά περιμέναμε υπομονετικά να πάρουμε θέσεις σταδιακά, σε τίτλους που διορθώνουν.
Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι, αν και η Αγορά μας δίνει σημαντική διόρθωση, παρόλα αυτά θεωρούμε ευκαιρία τουλάχιστον για αυτούς που είχαν παραμείνει εκτός Αγοράς να αρχίσουν να παίρνουν θέσεις.
Το 850 ήταν ένας πολύ μεγάλος και σημαντικό στόχος για να υπερκερασθεί αδιόρθωτα, με την διόρθωση να καθυστερεί άλλα να έρχεται.
"Το Χ.Α. έχει να βγει σε υπερπώληση από τον Ιούνιο του 2016 (15/6) και ουσιαστικά, όσο και αν φαίνεται περίεργο, η εν εξελίξει διορθωτική κίνηση το βοηθάει για την μετέπειτα πορεία του" εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+1,27%).
Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, εκκίνηση που δείχνει προς νέα ρεκόρ στην Wall Street.
Οριακά κέρδη για το Ευρώ, απώλειες για το Πετρέλαιο και ακόμα μεγαλύτερες για τον Χρυσό.
Ξεκινώντας από Ανατολάς, άνοδο εμφάνισαν οι τιμές των νέων κατοικιών στην Κίνα τον Αύγουστο, αν και η επιβράδυνση που καταγράφεται στην Αγορά δείχνει μια ροπή προς πτώσεις τους ερχόμενους μήνες, σύμφωνα με οικονομολόγους.
Σε μηνιαίους όρους, οι τιμές των νέων κατοικιών σε 70 Πόλεις σημείωσαν άνοδο 0,2% τον Αύγουστο, από τον Ιούλιο, εξαιρώντας τη στέγαση που επιδοτείται από την Κυβέρνηση. Τον Ιούλιο οι τιμές είχαν καταγράψει μηνιαία αύξηση 0,5%. Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2016, οι τιμές αυξήθηκαν 8,2% κατά μέσο όρο, έπειτα από άνοδο 9,3% τον Ιούλιο.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι τιμές των Βρετανικών κατοικιών αυξήθηκαν αυτόν το μήνα με τον πιο αργό ετήσιο ρυθμό εδώ και πάνω από πέντε χρόνια, καθώς η βουτιά που καταγράφηκε στο Λονδίνο επηρέασε την Αγορά.
Οι τιμές προσφοράς αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σύγκριση με πέρυσι, όπως ενημέρωσε σήμερα η "Rightmove". Αυτό, έναντι ανόδου 3,1% τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την "Rightmove" "οι ετήσιες άνοδοι στις τιμές των κατοικιών είναι αυτή τη στιγμή σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με το ρυθμό της αύξησης των Βρετανικών μισθών. Αυτό θα προσφέρει στους αγοραστές κάποια ανακούφιση από τη διάβρωση στην αγοραστική τους δύναμη".
Το 10ετές ομόλογο αναφοράς της Πορτογαλίας σημείωσε σήμερα τη μεγαλύτερη άνοδό του εδώ και 1,5 χρόνο, γεγονός που πίεσε την απόδοση του χρέους στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2016, αφότου η Χώρα κέρδισε και πάλι την επενδυτική της βαθμίδα από τον Οίκο αξιολόγησης S&P. Αργά την Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης χαιρέτισε τη "στερεή πρόοδο που έχει κάνει (η Πορτογαλία) στην ελάττωση του ελλείμματος προϋπολογισμού", κάνοντας αναφορά και στον μειωμένο κίνδυνο μιας αισθητής επιδείνωσης των εξωτερικών οικονομικών συνθηκών. Ο S&P πρόσθεσε πως η πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη κατά την περίοδο 2017 - 2020 βελτιώθηκε σε 2% κατά μέσο όρο, από 1,5% και εξήγησε πως αυτός ήταν ένας παράγοντας για την αναβάθμιση σε "ΒΒΒ-".
Αλλάζοντας Ήπειρο, υποχώρησε το Σεπτέμβριο ο δείκτης εμπιστοσύνης των Αμερικανών Κατασκευαστών, σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών (NAHB). Ειδικότερα, ο δείκτης εμπιστοσύνης της NAHB διολίσθησε στις 64 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από το αναθεωρημένο μέγεθος των 77 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 66 μονάδες.
Επιστροφή στο ΧΑ
Την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2017 το ταμειακό αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 1.499 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1.933 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 29.040 εκατ. ευρώ, από 29.934 εκατ. ευρώ πέρυσι. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του οκταμήνου διαμορφώνεται σε 276 εκατ. ευρώ, έναντι 2,4 δισ. ευρώ στο πρώτο οκτάμηνο του 2016.
Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 1.214 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, έναντι 1.573 εκατ. ευρώ πέρυσι, διαμορφώθηκαν σε 32.810 εκατ. ευρώ, από 32.283 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2016.
Νέες τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες θέτει η Morgan Stanley σε έκθεσή της για τον κλάδο Πανευρωπαϊκά, μετά και τα αποτελέσματα β' τριμήνου.
Ο Οίκος ανεβάζει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank στα 2,9 από 2,78 ευρώ.
Στις εκτιμήσεις του για την Τράπεζα, ο Οίκος σημειώνει ότι, πλέον, συμπεριλαμβάνονται οι ζημιές 60 εκατ. λόγω της πώλησης της μονάδας στη Σερβία, κάτι που μειώνει τις προβλέψεις για τα κέρδη του 2017 κατά 12% ενώ αφήνει αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2018 - 2019.
Χαμηλότερη, στα 0,9 από 0,98 ευρώ είναι η νέα τιμή - στόχος για τη Eurobank. Στις εκτιμήσεις του ο Οίκος συμπεριλαμβάνει πλέον τόκο στα ομόλογα Tier 2 από την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών. Αυτό οδηγεί τα καθαρά έσοδα από τόκους 4% χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις και σε μείωση των προβλέψεων για τα κέρδη κατά 8% την περίοδο 2018/2019.
Στα 5,2 από 5,6 ευρώ διαμορφώνεται η νέα τιμή - στόχος για την Πειραιώς. Ο Οίκος μειώνει κατά 1% περίπου τις εκτιμήσεις του για τα σωρευτικά κέρδη της Τράπεζας την περίοδο 2017-2019, καθώς προβλέπει μικρότερη αύξηση των δανείων, κάτι που μειώνει αντίστοιχα τις προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη από τόκους και προμήθειες.
Στα 0,40 από 0,41 ευρώ θέτει ο οίκος τη νέα τιμή - στόχο για την Εθνική Τράπεζα, προβλέποντας μικρότερη αύξηση των δανείων, κάτι που οδηγεί σε μειωμένες προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη από τόκους και προμήθειες.
Στα 13,5 ευρώ από 14,1 ευρώ μειώνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" για τον τίτλο.
Όπως αναφέρει, ο βασικός λόγος για τη μείωση της τιμής - στόχου είναι ότι υιοθετεί πιο συντηρητική στάση ως προς την παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών από το 2022 και μετά, λόγω των επιδόσεων των VLTs.
Παράλληλα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εξαμήνου, επισημαίνει ότι παρέμειναν ανθεκτικά εν μέσω πιεσμένου καταναλωτικού κλίματος στην Ελλάδα.
Η χρηματιστηριακή προβλέπει μέρισμα ύψους 0,6 ευρώ για το 2017, 0,73 ευρώ για το 2018 και 0,87 ευρώ για το 2019, με τη μερισματική απόδοση να υπερβαίνει το 6%.
Σε "buy" από "accumulate" αναβαθμίζει την σύσταση για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδας (IBG), σε έκθεση στην οποία αυξάνει την τιμή - στόχο στα 9,90 ευρώ από 9,50 προηγουμένως. Η χρηματιστηριακή υποστηρίζει ότι η εταιρεία αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να επενδύσει κανείς στην ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού.
Σύμφωνα με την IBG, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου φανέρωσαν ένα ισχυρό δεύτερο τρίμηνο, το οποίο ξεπέρασε τις προσδοκίες της Αγοράς. Για το 2017 η χρηματιστηριακή αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την Αεροπορική εταιρεία, αναμένοντας ότι θα εμφανίσει αύξηση εσόδων κατά 6% και των καθαρών κερδών κατά 48%.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 781,64 μονάδες (+0,7%), όμως μετά τις 11.09 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 759,69 (-2,13%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 759,82 (-2,11%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 760,79 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,99%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 77,4 εκατ., από τα οποία τα 6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ, "απασχόλησαν το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όπως προαναφέρθηκε, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ και ΕΛΠΕ.
Αντίθετα, δεν είχαν επαφή με το "πράσινο" οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΣΑΡ, ΦΦΓΚΡΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, Folli Follie Group, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Σαράντης.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιμένει πλαγιοανοδικά η Ελτράκ (+3,6%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τεχνική Ολυμπιακή (+2,27%), ενώ όποτε βρίσκει προσφορά ανεβαίνει και ψηλότερα η Fieratex (+10%).
Κακή η τελική εικόνα, με 32 ανοδικές μετοχές έναντι 84 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 8%.
----ΧΠΑ
Με συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με αισθητή μείωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (64.830 συμβόλαια).
Στα 4.885 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.872 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.596, 2.488 για τον Οκτώβριο και 8 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.002,25) κινήθηκε μεταξύ 2.001 και 2.058,5 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (16.931), Εθνική (32.533), MIG (2.018), Alpha Bank (5.164), Viohalco (1.603), Ελ. Πετρέλαια (290), ΟΤΕ (433), Μυτιληναίο (573), Cenergy (202), Intralot (384), ΟΠΑΠ (390), Πειραιώς (2.902), ΑΔΜΗΕ (134), ΔΕΗ (201), Ελλάκτωρα (422), Folli Follie Group (292).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 79.288, Eurobank 50.816, Εθνική 128.816, Alpha Bank 37.520, Viohalco 10.314 και Μυτιληναίος 10.010.
Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, τα 10 λήξεως Οκτωβρίου και τα 40 λήξεως Νοεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,80 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 19.124.220 τεμ., (από 19.124.220 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 18.507.312 τεμ. (18.507.312), Πειραιώς 3.458.708 τεμ. (3.458.708) και Eurobank 19.505.019 τεμ. (19.497.695).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.