Καινούργια εβδομάδα, καινούργια αρχή(;) με την αγορά να αναζητεί διέξοδο και αντίδραση μετά από έναν απογοητευτικό κύκλο πέντε συνεδριάσεων.
Η επαναφορά του ΓΔ χαμηλότερα (και) των 800 μονάδων, η επιστροφή του τραπεζικού κλάδου σε χαμηλά 5 μηνών, η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα την Πέμπτη και (κυρίως) την Παρασκευή, το «κλείσιμο» της τριπλής σειράς στα Παράγωγα και ο... εγκλωβισμός της κυβέρνησης στις πίσσες του Σαρωνικού συνθέτουν ένα μείγμα που λειτουργεί υπέρ των πωλητών.
Η μεγάλη αντιπαράθεση Ευρωπαίων-ΔΝΤ που έχει ανοίξει στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης και εμπλέκει ουσιαστικά πλέον τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο βαραίνει για τα καλά (και) τη χρηματιστηριακή αγορά, με χρηματιστηριακούς παράγοντες να θεωρούν πως ακόμη και χωρίς AQRs οι δανειστές θα συνεχίσουν να πιέζουν, προκειμένου να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα σε μείζονα ζητήματα που σχετίζονται με την κεφαλαιακή επάρκεια των συστημικών ομίλων.
Παράλληλα θεωρούν πως η προοπτική αποχώρησης (;) του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα λειτουργεί αρνητικά για αρκετά funds (κυρίως αμερικανικά), που στην παρουσία του Ταμείου βλέπουν έναν αξιόπιστο εγγυητή για τα κεφάλαιά τους.
Τελευταία προεκλογική εβδομάδα για τη Γερμανία και εύλογα η Αθήνα έχει στραμμένη την προσοχή της στο Βερολίνο καθώς από το αποτέλεσμα της Κυριακής, κυρίως από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, θα φανούν οι προθέσεις (και) έναντι των τραπεζών. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως το απευκταίο σενάριο για την Αθήνα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης CDU/CSU με FDP και το λιγότερο κακό, ένας τρικομματικός συνασπισμός CDU/CSU με FDP και Grunen. Το βολικό για την Αθήνα σενάριο μίας «μεγάλης συμμαχίας» Χριστιανοδημοκρατών με Σοσιαλδημοκράτες έχει τις λιγότερες πιθανότητες, σύμφωνα με τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ.
Δεδομένου ότι θέμα παραμονής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη θέση του «τσάρου» της οικονομίας δεν υφίσταται (...ούτε θεωρητικά), η Αθήνα και συνακόλουθα το ΧΑ θα πρέπει να προσαρμόζονται στις εξελίξεις.
Το αν αυτές θα μπορούσαν να δυσχεράνουν ή διευκολύνουν την τρίτη αξιολόγηση είναι ένα εύλογο ερώτημα, που εκ των πραγμάτων υπεισέρχεται (και) στα χρηματιστηριακά πράγματα.
Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ μετά από μία υποχώρηση της αγοράς, με σημαντικές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, ζητούμενο είναι η ενεργοποίηση αντανακλαστικών από την πλευρά των αγοραστών.
Αρκετοί είναι οι traders που στη διόρθωση της Παρασκευής πήραν βραχυπρόθεσμες θέσεις ποντάροντας ακριβώς σε αυτή την προοπτική, της ανοδικής διόρθωσης, με αιχμή τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο.
Γι' αυτό εάν σήμερα -το αργότερο- αύριο δεν εκδηλωθεί πειστική, τεχνικής μορφής, κίνηση υψηλότερα των 880-890 μονάδων (για τον ΔΤΡ), τότε ο επόμενος κύκλος ρευστοποιήσεων προμηνύεται ακόμη πιο έντονος, επιθετικός, με συνέπεια τη δοκιμασία -πλέον- ακόμη και μεσο-μακροπρόθεσμα ανοδικών blue chips.
Πρακτικά το ΧΑ σήμερα, το αργότερο αύριο, «γυρίζει» ανοδικά, στο πλαίσιο ενός retest (προφανώς όχι σαν μία πειστική αναστροφή της τάσης και επαναφοράς των long θέσεων σε μηναίο ορίζοντα), με αιχμή τις τράπεζες και βοήθειες από blue chips ή... κάτι σοβαρότερο που θα προοιωνίζονται οι νέες πωλήσεις των ξένων funds.
Και αυτό δεδομένου ότι η τελευταία υποχώρηση ήταν εγγενούς χαρακτήρα, οφειλόταν καθαρά σε εσωτερικής φύσεως προβλήματα και αδιέξοδα και όχι στις διεθνείς αγορές, που ακόμη δεν έχουν εισέλθει σε διαδικασία μεγάλης διόρθωσης. Το πιθανότερο είναι πως αυτή την εβδομάδα η Φρανκφούρτη -στο αρνητικό σενάριο- θα κινηθεί πλαγιοκαθοδικά, ή -στο θετικό- πάνω από τις 12.600-12.650 μονάδες, συνεπώς ο εξωτερικός παράγων δεν θα είναι πιεστικός για τις κινήσεις των παικτών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μένει να φανεί εάν οι εξελίξεις στο εσωτερικό θα μπορούσαν να αναστρέψουν -για λίγο, έστω- το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και να αποτυπωθούν στο ταμπλό υπέρ των αγοραστών.
Σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ που έδειξαν αντανακλαστικά την Παρασκευή, στη «βαριά» Coca Cola, σε σηματωρούς όπως Μυτιληναίο, Motor Oil, Jumbo, FF Group κ.α., κατ' αρχάς όμως στις τράπεζες στρέφεται η προσοχή των traders, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για σήμερα-αύριο.