Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τις 800 μονάδες το ΧA

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων οι τραπεζικές μετοχές, με τις πιέσεις να διαχέονται στα περισσότερα blue chips της αγοράς. Ανησυχητικά σινιάλα από τα παράγωγα. Σε θετικό έδαφος Folli, ΟΠΑΠ, Fourlis.

Κάτω από τις 800 μονάδες το ΧA

Σε ήπιους ρυθμούς η υποχώρηση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εντονότερο στο ΧΑ λόγω των συνεχιζόμενων πιέσεων που ασκούνται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Χωρίς σημαντική διαφοροποίηση η εικόνα σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, με ενδεικτική τη διολίσθηση του DAX κατά 0,20% προς τις 12.530 μονάδες. Την ίδια ώρα, τα futures από τη Wall Street παραπέμπουν σε οριακά αρνητικό «άνοιγμα» του S&P 500 από τις 2.493 μονάδες.

Εμφανώς χειρότερη η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς για ακόμη μία συνεδρίαση ο τραπεζικός κλάδος έχει βρεθεί στο επίκεντρο σταθερών ρευστοποιήσεων, με συνέπεια τις νέες πιέσεις και χαμηλότερες τιμές που διαμορφώνονται τόσο για τον ΔΤΡ όσο επιμέρους για τις 4 συστημικές τραπεζικές. Στα περίπου 42 εκατ. ευρώ ο τζίρος που έχει πραγματοποιηθεί στον κλάδο, με τον ΔΤΡ σταθερά σε αρνητικό έδαφος μετά τα πρώτα 5'-10' της συνεδρίασης. Από τις 969 προς τις 944 μονάδες ο κλαδικός δείκτης, με «άνοιγμα» σημαντικά χαμηλότερο του χθεσινού ενδοσυνεδριακά υψηλού και συνεχή διολίσθηση προς τη σημαντική περιοχή στηρίξεων, στις 950-940 μονάδες.

Το ανησυχητικό είναι πως από την προηγούμενη αναφορά μας το discount για τον δείκτη και τα Συμβόλαια επί των τραπεζικών μετοχών έχει διευρυνθεί στα Παράγωγα. Συνεκτιμώντας πως αύριο είναι το triple witching, η υποχώρηση αυτή θα μπορούσε να συνδεθεί και με τις ανοιχτές θέσεις πώλησης, που είτε θα πρέπει να καλυφθούν/κλείσουν είτε να μετακυλισθούν στην επόμενη σειρά. Πάντως το discount για τα τραπεζικά συμβόλαια ξεπερνά το 1%-1,5%, ανάλογα με το ΣΜΕ.

Ομως πέραν της αποθαρρυντικής εικόνας που παρουσίαζε νωρίτερα ο τραπεζικός κλάδος, ανάλογη ήταν και για την πλειονότητα -πλην λιγοστών εξαιρέσεων- των blue chips και μετοχών-σηματωρών των διαθέσεων/κινήσεων των ισχυρών χεριών.

Ενδεικτικό το γεγονός, πως πέραν από τις απώλειες και για τις 5 τραπεζικές μετοχές του δείκτη (στο μείον 4,05% η Attica Bank), με αρνητικό πρόσημο διαμορφωνόταν η τάση για τις 18 από τις 21 μετοχές. Εξαίρεση αποτελούν, μέχρι τώρα, οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, Fourlis και FF Group.

Αναλυτικότερα, με ρευστοποιήσεις-πιέσεις σε ΟΤΕ, ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ χωρίς να αλλάζει η τάση για blue chips, που το τελευταίο διάστημα είχαν υπεραποδώσει έναντι της αγοράς. Σε μετοχές εταιρειών, που είχε επικεντρωθεί Δευτέρα-Τετάρτη το εκ περιτροπής stock picking επενδυτών και traders, τον πρώτο λόγο είχαν νωρίτερα οι πωλητές.

Από Motor Oil, Jumbo μέχρι ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίο και άλλους τίτλους (Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Grivalia, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.) οι πωλητές έχουν προβάδισμα, με συνέπεια την υποχώρηση των τιμών έως και 2,40% χαμηλότερα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως οι πωλήσεις και στα blue chips θα μπορούσαν να ενταθούν στην περίπτωση που για τον ΓΔ χάνονταν και οι 800 μονάδες και ο ΔΤΡ υποχωρούσε χαμηλότερα και των 920-900 μονάδων.

Ωστόσο προσώρας στην αγορά μας διεξάγεται άλλη μία «μάχη», με... φόντο τις 800 μονάδες με τον Γενικό Δείκτη να κινείται λίγο χαμηλότερα, στις 794 μονάδες, επίπεδο που είχε να δει από τις 14 Ιουνίου. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v