Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εγκλωβισμένο» το Χρηματιστήριο

Ηπιες απώλειες στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Το στενό εύρος διακύμανσης και η συναλλακτική... απονεύρωση των τελευταίων συνεδριάσεων. Οι τράπεζες, τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες και ποιες μετοχές είναι στα... υπόψη.

«Εγκλωβισμένο» το Χρηματιστήριο

Επιμένει στα ρεκόρ η Wall Street, μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές και στο ΧΑ τα προσχήματα σώζονται με rotation σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Στις 2.498,37 μονάδες ο S&P, στις 12.556,85 ο DAX και στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε οριακά στην... επίμαχη περιοχή των 809 μονάδων.

Οι προσδοκίες για την επίσπευση της φορολογικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Τραμπ οδήγησαν σε δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση τους δείκτες σε νέα υψηλά, στη Φρανκφούρτη η προεξόφληση της άνετης εκλογικής νίκης της Μέρκελ/CDU συντηρεί το χρηματιστήριο σε καλά επίπεδα ενόσω πλησιάζει η 24η Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το βελτιωμένο διεθνές περιβάλλον, στο ελληνικό χρηματιστήριο επιτυγχάνεται -και αυτό μετά βίας- η μη απώλεια των 800 μονάδων, με τις αντοχές των αγοραστών-πωλητών να εξαντλούνται στα «ρηχά» επίπεδα των 810-800 μονάδων.

Εύλογο το ερώτημα για την κατάσταση στην οποία θα βρισκόταν το ΧΑ στην περίπτωση μίας πραγματικά σημαντικής διόρθωσης σε Wall Street, Φρανκφούρτη. Σε αυτή την περίπτωση, θα δοκιμάζονταν ουσιαστικά οι αντοχές των traders αλλά και των επενδυτών όχι τόσο στον ευπαθή τραπεζικό κλάδο αλλά κυρίως στα blue chips, στις εισηγμένες/μετοχές όπου έχουν «χτισθεί» μεσο-μακροπρόθεσμα επενδυτικές θέσεις με ομολογουμένως εντυπωσιακά αποτελέσματα για την πλειονότητα των 21 μη τραπεζικών του FTSE25.

Oπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου, «οι περισσότερες από τις μη τραπεζικές του δείκτη δεν έχουν λόγους να υποχωρήσουν σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές, αν σε αυτό δεν συνηγορήσει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, όμως από την άλλη, δεν διαφαίνονται και οι πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να πάνε τους δείκτες υψηλότερα, χωρίς τις τράπεζες».

Σε αυτή την περίπτωση και όσο συνεχίζεται η... απονεύρωση της αγοράς -συναλλαγές 48,6 εκατ. μετοχές, τζίρος 49,8 εκατ. ευρώ-, οι traders αναγκαστικά περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις/stock picking, σε προσεκτικές επιλογές μετοχών με διαμορφωμένη τάση. Σε αυτό συνηγορούν η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, οι επιχειρηματικές κινήσεις και η ειδησεογραφία.

Με απώλειες τελικά ο τραπεζικός κλάδος, παρά το ότι ενδοσυνεδριακά ο ΔΤΡ αντέδρασε έως τις 983,54, για να «γυρίσει» προς το τέλος και να... αδειασθεί στο κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας των 965,86 μονάδων. Το 38% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο και ενθαρρυντική ένδειξη πως πάνω από 32 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Μυτιληναίο, FF Group, ΤΙΤΑΝ, Αutohellas, Motor Oil, Lamda Development, Αεροπορία Αιγαίου κ.α.

Αποθαρρυντικό το για ακόμη μία φορά... άδειασμα στις τράπεζες, παρήγορο όσο δεν χάνεται η ευρύτερη περιοχή των 950-940 μονάδων, αλλά και με τους πωλητές ασφαλείς όσο ο ΔΤΡ δεν δίνει σε κλείσιμο τιμές πάνω από τις (τουλάχιστον) 980 μονάδες. Αυξημένη μεταβλητότητα και intraday κινήσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των κινήσεων των traders στον κλάδο, με ορίζοντα και το triple witching στην αυριανή συνεδρίαση της Παρασκευής.

Για το μη τραπεζικό μέρος του δείκτη, τουλάχιστον, η διεθνής συγκυρία και η πλαγιολίσθηση των τραπεζών αφήνει το περιθώριο να διαμορφώνονται υψηλότερες τιμές για μία ομάδα εισηγμένων (κυρίως) της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (αλλά όχι μόνον). Ετσι το τελευταίο διάστημα και από Δευτέρα-Τετάρτη εμφανείς είναι οι κινήσεις από Motor Oil, Jumbo μέχρι ΤΙΤΑΝα, Μυτιληναίο, ενώ μένει να φανεί εάν σήμερα-αύριο θα μπορούσαν να ακολουθήσουν άλλες μετοχές του FTSE25 αλλά και των χαμηλότερων κατηγοριών.

Συνεπώς στα υπόψη ο ΟΠΑΠ, που δείχνει να ολοκληρώνει έναν κύκλο σημαντικής υποχώρησης, η Lamda Development εάν και εφόσον τα νεότερα από το... μέτωπο του Ελληνικού συμβάλουν σε αυτό, η Coca Cola εάν και εφόσον κάνει το... χατίρι στους πωλητές μετά και τα χθεσινά νέα υψηλά στα 29,50 ευρώ.
Τεχνικά για τον δείκτη απαιτείται σήμερα-αύριο η επιβεβαίωση των 2.120 μονάδων σε κλείσιμο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v