Γιατί το ΧΑ δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι

Συνεχίζεται το rotation στις δεικτοβαρείς μετοχές σε μια προσπάθεια να κρατηθούν τα «προσχήματα». Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τις τραπεζικές μετοχές και τα βιομηχανικά blue chips. Το διεθνές περιβάλλον και η εγχώρια ειδησιογραφία.

Γιατί το ΧΑ δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι

Βασανιστικά αργά, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου προσπάθησε να συμπληρώσει την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, στην, εν εξελίξει, προσπάθεια απομάκρυνσης από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, πάντα με αναιμικές συναλλαγές, που αυξομειώνονται και αναλόγως των "πακέτων".

Όμως οι πωλητές αποδείχθηκαν καλύτεροι στα "χασομέρια" και μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισαν τον Τραπεζικό δείκτη στο χαμηλό ημέρας και τον Γενικό Δείκτη με αρνητικό πρόσημο και πολύ κοντά στα ημερήσια χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μεταξύ 966,72 (-0,27%) και 983,54 μονάδων (+1,47%), στις 17.00 βρέθηκε στις 972,65 (+0,35%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 965,86 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,35%.

Η μετοχή της Alpha Bank (0%) κινήθηκε μεταξύ 2,01 (-0,99%) και 2,07 ευρώ (+1,97%), της Εθνικής (0%) μεταξύ 0,328 (-0,61%) και 0,337 ευρώ (+2,12%), ενώ Eurobank (-1,57%) και Πειραιώς (-0,95%) έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, αν και είχαν αναρριχηθεί μέχρι τα 0,835 (+0,60%) και 4,25 ευρώ (+1,19%), αντίστοιχα.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι έχει επιστρέψει το "rotation" στους Δεικτοβαρείς τίτλους, προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα στο Χ.Α., όμως η γενικότερη εικόνα της Αγοράς, ασφαλώς και δεν μπορεί να προσελκύσει νέα κεφάλαια, ή να βάλει σε προβληματισμό όσους παραμένουν εκτός Χ.Α. και με αυξημένη ρευστότητα.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε ο γράφων την στήλη, "το χειρότερο σενάριο είναι αυτό της πλάγιας κίνησης, αν αυτή συνεχίσει να συνοδεύεται από συναλλακτική απονεύρωση και επενδυτική άπνοια. Η Αγορά έχει επιστρέψει σε εικόνα έντονου προβληματισμού, όσον αφορά τους επαγγελματίες του χώρου (χρηματιστές, ειδικούς διαπραγματευτές, brokers κ.λ.π.), ενώ οι εντολές που διοχετεύονται στο σύστημα συναλλαγών δείχνουν όλο και λιγότερο βάθος, τουλάχιστον από πλευράς αγοραστών, επικίνδυνη ένδειξη ότι το Χ.Α. τείνει να αλλάξει επίπεδο, κάτι που αφήσει 'εκτός παιδιάς' τα Ξένα χαρτοφυλάκια".

Σύμφωνα με τους ίδιους, εξαιρουμένων των Τραπεζικών τίτλων, οι περισσότερες από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE26 δεν έχουν λόγους να υποχωρήσουν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών, αν σε αυτό δεν συνηγορήσει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, όμως από την άλλη, δεν διαφαίνονται και οι πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να πάνε τους δείκτες του Χ.Α. σημαντικά ψηλότερα, χωρίς Τραπεζικές βοήθειες".

Στα αρνητικά και η, περίπου, παντελής απόσυρση των αγοραστών για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπου οι "πειστικοί" ημερήσιοι πρωταγωνιστές εξελίσσονται σε "σπάνιο είδος"!

Επίσης, μετά από πολλές συνεδριάσεις σήμερα και εξαιρουμένης της μετοχής της Τρ. Αττικής (+15,62%) δεν υπήρξε τίτλος υψηλής κεφαλαιοποίησης που να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο και μόνο η μετοχή του Μυτιληναίου (+1,78%) κινήθηκε με κάτω όριο το χθεσινό κλείσιμο.

Σε κάθε περίπτωση, ο τίτλος δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα υψηλά τρέχοντος έτους που είναι και υψηλά πολυετίας, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 8,77 ευρώ και το "stop" στο "long" στα 8,20 ευρώ.

"Τσούκου - τσούκου ball" για την Folli Follie (+0,70%), ο τίτλος της οποίας συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Το κλείσιμο υψηλότερα των 21,36 ευρώ, θεωρητικά, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 22,00 ευρώ, με τις πρώτες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 20,74 και 20,58 ευρώ.

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ασφαλώς και δεν είναι λίγες για τον ΟΠΑΠ (-1,73% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 8,85 ευρώ, αφού, έστω και οριακά, χαθήκαν και τα 9,12 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Σημαντικά ισχυροποιημένη η αντίσταση στα 9,60 - 9,65 ευρώ.

Για την περίπτωση της μετοχής της Τρ. Αττικής, η οποία συνεχίζει το επικίνδυνο "ασανσέρ" ανάλογα με τις φήμες για την επικείμενη Α.Μ.Κ., σύμφωνα με την συνέντευξη που έδωσε στον Άρη Δαμουλάκη ο πρόεδρος της Τράπεζας κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, "μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας, με βάση και την πρόταση του Διεθνούς Οίκου Rothschild που θα παραδοθεί μέχρι 30 Οκτωβρίου".

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το χρέος της Ελλάδας", δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC. «Είναι αλήθεια ότι το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ. Το μισό, όμως, είναι προς τον ΕSM, στον Θεσμό μου, και εμείς χρεώνουμε μόνο το κόστος δανεισμού μας, περίπου 1%. Επομένως, η Ελλάδα δεν έχει υπερβολικό χρέος τώρα, επειδή δίνουμε δάνεια για διάρκεια μεγαλύτερη από 30 χρόνια".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "τα πρώτα βήματα για την ουσιαστική δημιουργία Δευτερογενούς Αγοράς διαχείρισης 'κόκκινων' δανείων κάνουν οι Τράπεζες, προχωρώντας, ή δρομολογώντας πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ονομαστικής αξίας άνω των 4 δισ. ευρώ. Μετά τη Eurobank, η οποία ολοκληρώνει τον διαγωνισμό πώλησης χαρτοφυλακίου καταγγελμένων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, αρχικού κεφαλαίου 1,52 δισ. ευρώ (η διαδικασία βρίσκεται στην κατάθεση βελτιωτικών προσφορών), τη σκυτάλη ετοιμάζονται να πάρουν Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική".

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "αισιοδοξία για την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ φέτος, ανησυχία για τις προθέσεις του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο να ζητήσει νέα μέτρα το 2018, αλλά και βεβαιότητα ότι θα υπάρξει υπέρβαση στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2017 εξέφρασε σήμερα κορυφαίος Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών. Όσο για το ενδεχόμενο καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, ή καθιέρωσης προληπτικής γραμμής πίστωσης ο Αξιωματούχος απέφυγε να ρισκάρει ξεκάθαρη πρόβλεψη".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "αν δεν υπάρξει αύξηση του όγκου των συναλλαγών δεν πρόκειται να δούμε αλλαγή στο momentum της Αγοράς".

Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, προσπαθεί πλαγιοανοδικά από τα 0,65 ευρώ (κλείσιμο 7/9) η Reds (+7,36%), αντίδραση μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΚΛΜ (+3,11%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Πλαίσιο (+2,51%), ενώ "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσαν τα Πλ. Θράκης (-2,48%).

Μαζεύεται, διακριτικά και υψηλότερα των 13,00 ευρώ η Mermeren (+0,76%), ενώ η Χαλκόρ (+1,42%) δείχνει να απειλεί τα υψηλά 52 μηνών, καθώς το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο έχει σημειωθεί στις 27/5/2013
(1,02 ευρώ). Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος κινήθηκε μέχρι τα 1,02 ευρώ (+3,66%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 0,998 ευρώ.

Προς υψηλά 52 μηνών η μετοχή της ΧΑΛΚΟΡ

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να κινείται σε "short" μοτίβο, με τις κοντινές αντιστάσεις στις 812 και 817 μονάδες και την αμέσως επόμενη στις 823. Το 830 είναι κύρια αντίσταση σε μεγαλύτερη εικόνα, ενώ, σε κάθε περίπτωση, η ζώνη του 800 στήριξη.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,14%), αν αποδειχθεί εφικτή η προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 2150 μονάδων, το επόμενο και κύριο επίπεδο αντίστασης είναι στις 2170 μονάδες. Το 2130 κοντινή στήριξη, που κατοχύρωση μπορεί και πάλι, να δοκιμάσει το 2218, ή το 2109 επίπεδο. "Intraday position short" με "stop" στις 2201 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Με το Γερμανικό Χρηματιστήριο να έχει, πιθανότατα, προεξοφλήσει την εκλογική νίκη της Άνγκελα Μέρκελ, στις Γερμανικές Εθνικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, ο DAX κινείται σταθερά προς τα ιστορικά υψηλά του" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, πιθανότατα δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή της πολιτικής κατεύθυνσης της Ευρωζώνης, σε ζητήματα όπως το Ελληνικό. Ακόμη εντυπωσιακότερο το ράλι στη Νέα Υόρκη, που παρά τα όσα αναφέρουν οι διεθνείς αναλυτές περί Βορειοκορεάτικου ρίσκου, πολιτικής Τραμπ, τυφώνων κ.λ.π., δεν εμφανίζει διαθέσεις υποχώρησης.

Σε ότι αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών των πρώτων δύο εβδομάδων του Σεπτεμβρίου θυμίζουν… Αύγουστο. Επόμενοι εγχώριοι καταλύτες είναι (όπως συνήθως τα τελευταία χρόνια) η αξιολόγηση και οι διαπραγματεύσεις για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, ταυτόχρονα με (εδώ υπάρχει ομολογουμένως κάποια πρόοδος) την προοπτική "εξόδου" στις Αγορές.

Οι χαμηλοί τζίροι εξ’ ορισμού περιορίζουν την ελκυστικότητα μιας Μετοχικής Αγοράς, καθώς όχι μόνο είναι δυσκολότερο για τους Θεσμικούς επενδυτές να "κτίσουν" θέσεις αξιόλογου μεγέθους σε αυτήν (αφού αν βιαστούν να το κάνουν θα συμπαρασύρουν τις τιμές κτήσης υψηλότερα), αλλά επίσης κάνουν τις φάσεις της διόρθωσης βιαιότερες, καθώς απουσιάζει η "ζήτηση" που θα προσφέρει στηρίγματα στις τιμές.

Στα θετικά για το Γενικό Δείκτη το γεγονός ότι "σεβάστηκε" (μέχρι τώρα) την ψυχολογική και τεχνική στήριξη των 800 μονάδων και μάλιστα με το rebound από αυτό το επίπεδο να είναι άμεσο.

Προφανώς και η κίνηση του ΓΔ πέριξ του χαμηλού τριμήνου δεν αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σήμα για όσους βασίζονται σε γραφήματα τιμών μικρότερου ορίζοντα, αλλά εκτιμάται ότι η μορφή αλλά και η χαμηλή δυναμική της υποχώρησης, από το υψηλό των 860 μονάδων, μετά και από το πολύμηνο ράλι που προηγήθηκε, μάλλον συνηγορούν υπέρ του σεναρίου ότι κινούμεθα εντός φυσιολογικής διόρθωσης στα πλαίσια της ανοδικής τάσης.

Άλλωστε η μεταβλητότητα παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, χωρίς να παραπέμπει (προς το παρόν τουλάχιστον) σε μαζικό "ξεφόρτωμα" τίτλων. Αντίστοιχες φάσεις συσσώρευσης της Αγοράς, στις περισσότερες των περιπτώσεων, προαναγγέλλουν συνέχιση της κυρίαρχης τάσης, χωρίς, βέβαια, να μπορεί να αποκλειστεί τίποτα στο απρόβλεπτο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο σε περίπτωση περιδίνησης των Ξένων Αγορών, αναμένεται να φανεί ιδιαίτερα "ευαίσθητο".

Οι ανοδικοί στόχοι οριοθετούνται στις 839, 845 και 860 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, εφιστούμε την προσοχή των επενδυτών στο επίπεδο των 800 μονάδων, που αν χαθεί, θα ανοίξει τον "ασκό του Αιόλου" με κατεύθυνση την ανοδική γραμμή τάσης που συνδέει τα ετήσια χαμηλά του 2016 και του 2017 και η οποία περνά από την περιοχή των 730 μονάδων. Στα τρέχοντα επίπεδα της Αγοράς βρίσκεται ο απλός ΚΜΟ (100 ημερών), που τώρα δίνει "ουδέτερο" σήμα.

Ο δημοφιλής εκθετικός 30 ημερών (δείκτης βραχυπρόθεσμης τάσης) βρίσκεται στις 820 μονάδες και με βάση την τεχνική ανάλυση, θα δώσει αγοραστικό σήμα μόνο αν ξεπεραστεί εκ νέου.

Για πιο "γερά νεύρα", ο Τραπεζικός δείκτης, έχει χάσει τις 1000 μονάδες και πέφτει με συγκριτικά χαμηλότερους όγκους σε επίπεδα τιμών, από τα οποία το Μάιο και τον Ιούνιο χρειάστηκε σημαντικά υψηλότερες συναλλαγές για να "σκαρφαλώσει".

Με απλούστερα λόγια, τους τελευταίους μήνες οι πωλητές κινούν την Αγορά κατά το δοκούν, με μεγαλύτερη ευκολία σε σύγκριση με τους αγοραστές.

Το μεγάλο "στοίχημα" των συμμετεχόντων στον Τραπεζικό κλάδο παραμένει με ποιο τρόπο (ανακοινώσεις) θα καταφέρει αυτός να καλύψει την υποαπόδοσή του σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη.

Με το δεδομένο ότι ο "high-beta" και πολύπαθος Τραπεζικός κλάδος αποτελούν αξιόπιστο μετρητή της επενδυτικής διάθεσης στη Λεωφόρο Αθηνών, το κλίμα δε φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξο.

"Κλείνοντας με τις αποδόσεις του Ελληνικού δεκαετούς, η κίνησή τους κάτω από το 5,50% και σε μικρό εύρος, χωρίς δυναμική καταγραφής νέων πολυετών χαμηλών, απεικονίζει τη στάση αναμονής των ομολογιακών χαρτοφυλακίων και προφανώς την εξομάλυνση των σχέσεων με τους Δανειστές και τον έλεγχο του πολιτικού ρίσκου" αναφέρει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,45%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-0,28%).

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, πιέζονται χαμηλότερα Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Κίνα προετοιμάζει το έδαφος για την πρώτη πώληση Κρατικών ομολόγων σε Δολάριο, εδώ και πάνω από 10 χρόνια.

"Η Κυβέρνηση της Χώρας θα πουλήσει ομόλογα $2 δισ. αυτόν τον μήνα και οι Επενδυτικές Τράπεζες αναζητούν ρόλο στο deal", ανέφεραν τραπεζικά στελέχη στη Wall Street Journal.

Αν και η προγραμματισμένη πώληση δεν είναι μεγάλη και είναι κυρίως συμβολική, θα είναι η πρώτη πώληση ομολόγου σε Δολάριο από τον Οκτώβριο του 2004, όταν η Χώρα άντλησε $1,7 δισ. από 5ετεις και 10ετεις τίτλους που αποτιμούνταν σε Δολάρια και Ευρώ.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία είναι, πλέον, το χαμηλότερο εδώ και παραπάνω από τέσσερις δεκαετίες, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για να συντηρηθεί το βιοτικό επίπεδο των Βρετανών. Ο βασικός μισθός αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,1%, στη διάρκεια των τριών μηνών μέχρι και τον Ιούλιο, ποσοστό που διατηρήθηκε αμετάβλητο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και κάτω των προβλέψεων της Αγοράς, όπως κατέδειξαν σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας "ONS".

Ο μισθός υποχώρησε κατά 0,4% έπειτα από προσαρμογή βάσει του πληθωρισμού, ο οποίος διαμορφώνεται πλέον ελάχιστα κάτω του 3%.

Αυξήθηκε τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, αν και συρρικνώθηκε στο Μπλοκ των 28, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Eurostat. Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε τον Ιούλιο κατά 0,1% σε μηνιαία βάση. Όπως σημειώνει η Στατιστική Υπηρεσία, η παραγωγή είχε υποχωρήσει κατά 0,6% τον Ιούνιο. Σε ετήσιους όρους, η παραγωγή κατέγραψε άνοδο 3,2% στην Ευρωζώνη, ενώ αυξήθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 3,1%.

Άνοδο παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο η απασχόληση, σε τριμηνιαία βάση, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Eurostat, ο αριθμός των εργαζομένων ενισχύθηκε κατά 0,4% στην Ευρωζώνη, αλλά και στο Μπλοκ των 28.Όπως υπενθυμίζει η Στατιστική Υπηρεσία, η απασχόληση είχε σημειώσει άνοδο 0,5% και στις δύο Περιοχές στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 235,4 εκατ. άνθρωποι είχαν εργασία το δεύτερο τρίμηνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στα 155,6 εκατομμύρια. "Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ και στις δύο Περιοχές", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Αλλάζοντας Ήπειρο, οι τιμές παραγωγού ανέκαμψαν τον Αύγουστο στις ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε πως ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,2% τον Αύγουστο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τον Ιούλιο είχε καταγράψει άνοδο 0,1%.

Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2016, ο τιμές παραγωγού κινήθηκαν 2,4% υψηλότερα, μετά από άνοδο 1,9% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού θα καταγράψει κέρδη 0,3% σε μηνιαία βάση και 2,5% σε ετήσια.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs, "το τελευταίο διάστημα είναι άφθονες οι συζητήσεις για πιθανή διόρθωση, πράγμα που βασίζεται τουλάχιστον σε ένα βαθμό στο γεγονός ότι έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που συνέβη αυτό. Ο S&P 500 έχει διανύσει 14 μήνες χωρίς πτώση 5% και 19 μήνες από την τελευταία πλήρη διόρθωση, δηλαδή υποχώρηση 10%".

Αναλυτές της Τράπεζας, που έχουν εκφράσει φόβους σχετικά με τις αξίες στην Αγορά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, πιστεύουν ότι το ανοδικό σερί θα συνεχιστεί.

Ένας από τους δύο παράγοντες που επικαλείται η Τράπεζα είναι πως οι επενδυτές αυτή τη στιγμή είναι φοβισμένοι, πράγμα που ακυρώνει τυχόν ανησυχίες για το είδος της ευφορίας που μπορεί να δώσει τέλος σε μια "bull market".

Οι επενδυτές που προσανατολίζονται μακροπρόθεσμα έχουν αποσύρει φέτος $81,1 δισ. από Αμοιβαία Κεφάλαια που βασίζονται σε μετοχές, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch. Στο μεταξύ, τα ETFs έχουν αντισταθμίσει με το παραπάνω αυτό το σύνολο, με εισροές ύψους $291,7 δισ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1.000 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Τo επιτόκιο ήταν αμετάβλητο στο 1,91%, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δημοπρασίες που συνεχώς μειωνόταν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, "σε νέα συνεδρίαση της Αρμόδιας Δευτεροβάθμιας Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής θα αποφασιστεί η τύχη της ένστασης που έχουν καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ και η 'Ελληνικό ΑΕ' επί της απόφασης του δασάρχη Πειραιά, η οποία χαρακτηρίζει ως δασική έκταση 37 στρεμμάτων στο πρώην Αεροδρόμιο. Η ένσταση συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή της Περιφέρειας, όπου κατέθεσαν τις απόψεις τους όλες οι Πλευρές και για αύριο έχει προγραμματιστεί επίσκεψη των μελών της Επιτροπής στο… δάσος του Ελληνικού. Για το θέμα των 37 στρεμμάτων που χαρακτηρίζονται ως 'δασική έκταση' από τον δασάρχη Πειραιά, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda είχε υποστηρίξει πρόσφατα πως το συγκεκριμένο σημείο είναι το σημαντικότερο τμήμα του έργου".

Εξαιρετικό χαρακτηρίζει το β' τρίμηνο που ανακοίνωσε η Αεροπορία Αιγαίου, η Eurobank Equities σε έκθεσή της, στην οποία δίνει σύσταση "buy" για τη μετοχή και τιμή - στόχο στα 9,6 ευρώ. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα προ φόρων της εταιρείας αναμένεται να υπερβούν τα 70 εκατ. ευρώ, με άνοδο άνω του 40% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, επισημαίνει την "πειθαρχία" στη χωρητικότητα της Αegean, που σε συνδυασμό με τις ανοδικές τάσεις στον ταξιδιωτικό τομέα αναμένεται να στηρίξει τα μεγέθη της εταιρείας και το 2018.

Η ΑΧΕ τονίζει, "το σημαντικό discount της Αεροπορικής έναντι των Ομοειδών εταιρειών, ενώ βλέπει περιθώρια αποδόσεων για τους μετόχους πάνω από το τακτικό μέρισμα ανά μετοχή, ύψους 0,5 ευρώ, που συμπεριλαμβάνει στα μοντέλα της".

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 8,5, από 7,1 ευρώ, δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της, στην οποία αναβαθμίζει και τη σύσταση για τη μετοχή σε "accumulate" από "neutral".

Η χρηματιστηριακή αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τη μετοχή λόγω του συνεχιζόμενα ισχυρού περιβάλλοντος στον κλάδο Διύλισης, που υποστηρίζεται από την υψηλή ζήτηση και τη "σφιχτή" προσφορά.

Η IBG εκτιμά ότι τα καθαρά EBITDA του ομίλου, εξαιρουμένων των επιπτώσεων από τις ισοτιμιακές μεταβολές στην αποτίμηση των αποθεμάτων, αναμένεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα - ρεκόρ, στα 795 εκατ. ευρώ, αυξημένα 9% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, προβλέπει ότι το μέρισμα για το 2017 θα διπλασιαστεί στα 0,40 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά και με συνεχείς εναλλαγές προσήμων βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 809,22 μονάδες (-0,19%), όμως μετά τις 13.19 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 814,94 μονάδες (+0,52%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 810,84 (+0,01%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 809,98 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,09%.

Ο τζίρος έφθασε στα 49,9 εκατ., από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ), ενώ ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι Αττικής και Μυτιληναίος δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν πέρασαν σε "θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΧΑΕ, Grivalia, Lamda Development.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, ΔΕΗ και ΕΕΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν.

Σχετικά υποφερτή η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Με θετικό πρόσημο συνέχισε η Αγορά Παραγώγων, ενώ εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, λόγω του επερχόμενου triple witching, με αποτέλεσμα την αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (162.547 συμβόλαια).

Στα 1.216 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.283 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.583, 1.890 για τον Σεπτέμβριο και 1.693 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.141,25) κινήθηκε μεταξύ 2.129 και 2.146,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υπερτίμηση 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (14.004 Lamda Development), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (18.190), Εθνική (33.180), MIG (35.217), Alpha Bank (15.862), Viohalco (4.314), Ελ. Πετρέλαια (1.442), ΟΤΕ (2.674), Μυτιληναίο (5.275), Cenergy (2.466), Intralot (4.161), ΟΠΑΠ (1.476), Πειραιώς (21.174), ΑΔΜΗΕ (2.098), ΔΕΗ (2.215), Jumbo (495), Αττικής (2.091), Ελλάκτωρα (2.496), ΓΕΚ (539), ΕΥΔΑΠ (932), ΕΧΑΕ (2.767), Τέρνα Ενεργειακή (218), Lamda Development (755), Folli Follie Group (1.196), ΟΛΠ (640), Motor Oil (282), Fourli (114), Τιτάνα (106).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 53.727, Eurobank 34.723, Εθνική 67.165, Alpha Bank 26.495 και Πειραιώς 78.987.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 18.909.407 τεμ., (από 18.209.407 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 18.507.312 τεμ. (18.507.312), Πειραιώς 3.458.708 τεμ. (3.458.708) και Eurobank 18.647.695 τεμ. (18.590.932).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v