Συντηρείται η ανοδική τάση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε ανοδικό ξεκίνημα παραπέμπουν τα futures στη Wall Street και τούτων δοθέντων, το ΧΑ κυμαίνεται πέριξ των 810 μονάδων.
Στις 12.550 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 2.489 το future του S&P 500 στη Νέα Υόρκη, σταθερή η αντίδραση για τον τραπεζικό κλάδο στην Αθήνα, με τους αγοραστές να έχουν ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους. Εάν το βράδυ βοηθήσει και η Νέα Υόρκη, δεν αποκλείεται να έχει συνέχεια η χθεσινή αντίδραση για το... δικαίωμα της Εθνικής, θυμίζοντας πως το NBGYY ενισχύθηκε 1,61%, στο 0,378 $.
Σε αυτό το βοηθητικό περιβάλλον για τους αγοραστές και με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής -στη λήξη του triple witching- συνεχίζεται η μετακύλιση θέσεων στην επόμενη χρονική σειρά και οι κινήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε συγκεκριμένα blue chips.
Στην περιοχή των 2.135-2.140 μονάδων ο FTSE25, με τη διαγραμματική εικόνα του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να έχει βελτιωθεί εν μέρει μετά την υπέρβαση των 2.130 μονάδων, τιμή που καλό θα ήταν να επιβεβαιωθεί και σε «κλείσιμο».
Για τη βελτίωση της τάσης συνηγορούν ο τραπεζικός κλάδος και συγκεκριμένα blue chips, με το 30% να έχει πραγματοποιηθεί στον πρώτο και συγκριτικά αυξημένο τζίρο στον δεύτερο, σε μη τραπεζικές μετοχές.
Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης ΟΤΕ και Jumbo, ενώ ακολουθούν με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο και οι μετοχές των Motor Oil, Αεροπορίας Αιγαίου, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Coca Cola, αλλά και ΚΡΙ ΚΡΙ, MIG, Viohalco, FF Group κ.α.
Υψηλότερος τζίρος στη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς στις 14:30 είχε πραγματοποιηθεί το σχεδόν 40% του συνολικού και μάλιστα στην προσπάθεια ανοδικής κίνησης για τον τίτλο από το εύρος των 10,53-10,60 ευρώ. Ακολουθεί η μετοχή της Jumbo, συνεκτιμώντας πως οι αγοραστές έχουν προβάδισμα (σύμφωνα και με τη μέτρηση, που «ανέβηκε» από νωρίς στον Εκηβόλο).
Ικανοποιητική η εικόνα και για τις 4 συστημικές τραπεζικές, με τη χθεσινή συνάντηση των Ελλήνων τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη. Οπως σημειώναμε από νωρίς, η συνάντηση με τους ανθρώπους της ΕΚΤ λειτουργεί κατευναστικά, διευκολύνοντας τις ελληνικές θέσεις, κάτι που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτυπωθεί και χρηματιστηριακά.
Η χθεσινή ενημέρωση είχε περισσότερο θετικό παρά αρνητικό αποτέλεσμα και σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές απομακρύνει -δια παντός;- τον κίνδυνο των AQRs. Πλέον μένει στο εγχώριο σύστημα να καλύψει τους στόχους για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ούτως ώστε στα stress tests (πρώτο 6μηνο 2018) να μην αναδειχθούν πρόσθετες ανάγκες. Αλλωστε, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, οι 4 συστημικοί όμιλοι μέσω των εκδόσεων ομολογιών μπορούν να καλύψουν 6 έως 8 δισ. (στο θετικό σενάριο), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.
Ολα αυτά με την προϋπόθεση πως στο 6μηνο του 2018 θα προχωρά με εντατικότερο ρυθμό εκκαθάριση/διαχείριση των NPLs. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας από τη χθεσινή συνάντηση (πληροφορίες από την πλευρά των ξένων...), για τον τραπεζικό κλάδο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία περιοχή στήριξης σε ικανοποιητικά επίπεδα και ανάλογα με την εξέλιξη της τρίτης διαπραγμάτευσης να κινηθεί ανάλογα.
Ενθαρρυντική η συμπεριφορά και συγκεκριμένων blue chips -πέραν της Jumbo-, με τη ΜΟΗ σε νέα ιστορικά υψηλά, με αγοραστές σε Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Αεροπορία Αιγαίου.
Στις 51/35 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών, με ικανοποιητική εκπροσώπηση και από Σελόντα, Νηρέα, ΕΥΑΘ, Χαλκόρ.