Ζητείται επειγόντως... αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Μικρά κέρδη στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Το επικίνδυνο ολίσθημα προς τις 800 μονάδες, τα σενάρια για αναστροφή της τάσης και οι κινήσεις των επενδυτών. Οι πωλήσεις στις τράπεζες, τα τεχνικά δεδομένα και το ορόσημο της Παρασκευής.

Ζητείται επειγόντως... αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Ο κυκλώνας Ιρμα «σαρώνει» τη Φλόριντα στις ΗΠΑ, «κυκλώνας» πωλητών «σαρώνει» τις τράπεζες στο ΧΑ.

Με απώλειες μεγαλύτερες του 5% σε εβδομαδιαία μέτρηση ο ΔΤΡ, με τις περισσότερες μετοχές του δείκτη (και πάλι) σε κλίση και με εμφανή την αδυναμία για τον ΓΔ να μη χάσει σε «κλείσιμο» τις 809 μονάδες (σε εβδομαδιαίο την Παρασκευή), το χρηματιστήριο (ξανα)βρίσκεται στα όρια του ΧΑ, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να αναφέρεται στον κίνδυνο μίας αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης.

Στις 802,72 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με έμπειρο αναλυτή να προειδοποιεί για τη μετά από 60 εβδομάδες παραβίαση του εκθετικού ΚΜΟ 9-10 εβδομάδων, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να υποδηλώνει την αναστροφή της τάσης ή έστω την ταλαιπωρία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το γεγονός πως το... κλήμα έχει στραβώσει ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο είναι εμφανές εδώ και καιρό, με τους insiders να έχουν αρχίσει τις πρώτες πωλήσεις τους από τα επίπεδα της τελευταίας «διπλής κορυφής» στις 16-17 Ιουλίου. Ακολούθησαν ρευστοποιήσεις, μείωση επενδυτικών θέσεων σε συγκεκριμένα blue chips, με συνεχείς τις αναφορές μας ενδεικτικά στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Πλέον είμαστε εδώ, στα όρια των 800 μονάδων, με τους πωλητές να έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα, ουσιαστικούς λόγους για να παραμείνουν επικεντρωμένοι στον τραπεζικό κλάδο, καθώς μετά και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μήνου καταδείχθηκαν (για ακόμη μία φορά) τα εγγενή προβλήματα που έχουν οι συστημικοί όμιλοι.

Με όρους p/e από 25 έως 32 φορές του κέρδη του 2017 (για το 2018 έχει πολύ δρόμο ο κλάδος) και υπό το βάρος των NPLs, ο κλάδος παραμένει σε κλίση, κάτι που φάνηκε την Παρασκευή με την υποχώρηση της σηματωρού Alpha Bank στο 1,98 ευρώ, χαμηλότερα της τρίτης αμκ. Το ότι κρατήθηκε η Εθνική στο 0,33 ευρώ, δηλαδή πάνω από την τιμή της αμκ, προφανώς και έχει τη σημασία του, καθώς δείχνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ομίλου έναντι των άλλων, πλην όμως οι πωλητές προεξοφλούν πως είναι θέμα χρόνου για να υποχωρήσει και η ΕΤΕ χαμηλότερα της τιμής της αμκ, δηλαδή του 0,30 ευρώ.

Στην περιοχή των 2.114,18 μονάδων ο FTSE25, δηλαδή επικίνδυνα κοντά στη σημαντική ζώνη των 2.110 μονάδων και την εικόνα στα Παράγωγα να προεξοφλεί παραβίασή της, η σημερινή συνεδρίαση αποκτά εκ των πραγμάτων ιδιαίτερη σημασία. Ή σήμερα στο ΧΑ ενεργοποιούνται δυνάμεις επιβίωσης των αγοραστών και η μεγάλη κεφαλαιοποίηση αντιδρά -έστω και πρόσκαιρα-, ή χάνεται και η στήριξη των 2.110, ενδεχόμενο που θα επιτάχυνε την πτώση του δείκτη προς χαμηλότερες τιμές, που σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή θα μπορούσε να φτάσουν έως τις 1.987 μονάδες.

Τα περίπου 21 εκατ. ευρώ τζίρου της Παρασκευής έως το μείον 2,50% και τις 955 μονάδες για τον ΔΤΡ, για να μην έχουν συνέχεια σήμερα, απαιτούν ουσιαστική αναστροφή της τάσης για τον ΔΤΡ, έστω από τις 950-940 μονάδες. Ομως το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα άλλα 23 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα στις μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη έγιναν στην πλειονότητά τους στην υποχώρηση blue chips όπως Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Fourlis, Lamda Development, EXAE, ενώ και οι νέες απώλειες για ΟΠΑΠ ή και η υποχώρηση της ΔΕΗ δεν περνούν απαρατήρητες.

Συνεπώς σήμερα, ειδικά σήμερα, απαιτούνται ενέργειες των αγοραστών και στον τραπεζικό κλάδο και στα blue chips, ειδάλλως η λήξη της Παρασκευής (*) στα Παράγωγα θα δείχνει... περίπατος για τους πωλητές και μάλιστα σε τιμές αρκετά χαμηλότερες από τις τρέχουσες.

Στις 2.145 μονάδες ο S&P 500, με τη Wall Street να ξεπερνά και αυτό το Σαββατοκύριακο με τον Κιμ να περιορίζεται για ακόμη μία φορά στις... απειλές του και τη Νέα Υόρκη να μην έχει αποτιμήσει ακόμη το κόστος από τη θεομηνία στη Φλόριντα.

Aπό τη Wall Street οι πιο επίκαιροι... δείκτες, καθώς το NBGYY ενισχύθηκε ελαφρώς στο 0,372$ (0,54%), αλλά με το GREK χαμηλότερα 0,88% στα 10,14$. Στα 2,904% το 2ετές, χαμηλότερα κατά 0,21%, και με την εικόνα του ομολόγου να μην αποτυπώνει την κατά 5,13% εβδομαδιαία διόρθωση του τραπεζικού κλαδικού δείκτη αλλά ούτε τη διαφαινόμενη/προεξοφλούμενη ταλαιπωρία του ακόμη χαμηλότερα.

(*) στη συνεδρίαση της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου είναι το τρίτο triple witching για το 2017.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v