Κίνδυνος αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης στο ΧΑ!

Η αρνητική αυτονόμηση του Χρηματιστηρίου από τις διεθνείς αγορές, ο φόβος για τις κινήσεις stop loss και τα σενάρια για τη συνέχεια. Η υποαπόδοση των τραπεζών, οι εκτιμήσεις των αναλυτών και η ατζέντα της εβδομάδας.

Κίνδυνος αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης στο ΧΑ!

Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήλθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο, όλους αυτούς που εδώ και αρκετές μέρες είχαν επισημάνει την αρνητική αυτονόμηση του Χ.Α. από τις Ευρωπαϊκές Αγορές και η ερχόμενη εβδομάδα καλείται να δείξει αν μπορούν να ενεργοποιηθούν "ένστικτα επιβίωσης", ή οι δείκτες θα κινηθούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, πυκνώνοντας τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, καθώς θα ενεργοποιηθούν ακόμα περισσότερες κινήσεις "stop loss" από τους τυχόν εναπομείναντες "long".

Χωρίς αμφιβολία, μόνιμο "πεδίο βολής" όσων έχουν επιλέξει να μειώσουν θέσεις, παραμένει ο Τραπεζικός κλάδος, ενώ το κλίμα επιβαρύνθηκε σημαντικότατα από το κλείσιμο του τίτλου της Alpha Bank χαμηλότερα των 2,00 ευρώ (ψυχολογικό και τεχνικό όριο, αλλά και τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ.).

Προσοχή χρειάζεται ο τίτλος της Εθνικής, καθώς είναι ο μόνος που παραμένει ψηλότερα από την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ. (0,30 ευρώ). Το επίπεδο του 0,3430 - 0,3540 έχει γίνει σημαντική αντίσταση. Κοντινές στηρίξεις στα 0,314 και 0,3030 - 0,30 ευρώ.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, απόλυτα λογικός φαίνεται ο προβληματισμός για τις Τραπεζικές μετοχές, από την μία με την θέση του ΔΝΤ ότι χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια και από την άλλη με την διάχυτη ανησυχία για το πόσο εφικτή είναι η επίτευξη των στόχων για τα "κόκκινα" δάνεια για το επόμενο έτος, καθώς η μέθοδος των διαγραφών συνεχίζει να "καίει" κεφάλαια.

Μάλιστα, αν συνεχιστεί η υποχώρηση των Τραπεζικών μετοχών, δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν συνθήκες αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης που θα επεκταθούν και στον μη Τραπεζικό FTSE26, από χαρτοφυλάκια που θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις τίτλων που έχουν υποχωρήσει λιγότερο από τα υψηλά του Ιουλίου.

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στην άποψη, ότι μεγάλα Ξένα χαρτοφυλάκια είναι στην πλευρά των πωλητών και τα οποία, λόγω των χαμηλών συναλλαγών αντιμετωπίζουν δυσκολία ρευστοποίησης θέσεων, παρατείνοντας την "ταλαιπωρία" των αποτιμήσεων, ενώ αξίζει αναφοράς η τάση αύξησης του δανεισμού Τραπεζικών τίτλων στην Αγορά Παραγώγων.

Ο Τραπεζικός δείκτης έχασε και την, θεωρητικά, ισχυρή στήριξη των 966 - 963 μονάδων και αν δεν δώσει άμεση ανοδική αντίδραση, η υποχώρηση προς την επόμενη στήριξη των 919 μονάδων δείχνει "σιγουράκι" και δεν αποκλείεται να συντελεστεί με εντονότερους ρυθμούς (απλός ΚΜΟ 200 ημερών στις 910 μονάδες).

Για την ελάχιστη βελτίωση της εικόνας, απαιτούνται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1011 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 1050 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έχει συρρικνώσει τα κέρδη του, από την αρχή του χρόνου, στο 14,04%, έναντι 24,7% του Γενικού Δείκτη, ενώ μία ματιά στους επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα διαπιστώσει, μάλλον εύκολα, ότι οι αποδόσεις των μετοχών δεν συμβαδίζουν με τον κλαδικό τους δείκτη.

Έτσι, από την αρχή του έτους και μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής 8/9, η μετοχή της Alpha Bank καταγράφει κέρδη 4,21%, της Εθνικής κέρδη 33,06%, της Eurobank κέρδη 26,05%, η Πειραιώς, παρά το πρόσφατο reverse split, έχει γυρίσει σε απώλειες 1,91% και η Τρ. Αττικής κέρδη 217,24%.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, όπου "δεσπόζει" το +160%, από την αρχή του έτους, για την Viohalco, ασφαλώς και δεν είναι ότι καλύτερο το -25,61% για την ΔΕΗ, αλλά ούτε το -10,16% για την Jumbo, έστω και αν έχουν προηγηθεί συνεχόμενα ιστορικά υψηλά.

"Ο Γενικός Δείκτης συμπληρώνει, σχεδόν, δύο μήνες από το πρόσφατο πολύ σημαντικό υψηλό στην ζώνη του 860 (858,08 κλείσιμο στις 17/7)" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το 805 ήταν κύρια στήριξη ενώ θέλαμε η εβδομάδα να κλείσει πάνω από το 809 για να μην πάρουμε και εβδομαδιαία έξοδο και η Αγορά τα έχασε και τα δύο ζητούμενα.

Το ημερήσιο "stop" στο "short" είναι στο 838 και κύρια αντίσταση στο 833, με πρώτη αντίσταση στις 818 μονάδες.

Με δεδομένο ότι την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε το triple witching Σεπτεμβρίου, αν οι "ταύροι" έχουν στα χέρια τους την Αγορά θα πρέπει να αφήνουν τους πωλητές να ξοδεύουν τίτλους και μέχρι την λήξη να τους σηκώσουν σε υψηλότερα επίπεδα, αναγκάζοντάς τους να πάρουν υψηλά κόστη σε γυρίσματα, ή και να κλείσουν θέσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση το πιο πιθανό είναι η Αγορά να κινηθεί προς την ζώνη του 760 - 750 και οι "αρκούδες" θα έχουν κερδίσει την συγκεκριμένη μάχη.

"Προσοχή μιας και μέχρι την επόμενη εβδομάδα μπορεί να δούμε αυξημένο volatility με ψευδή, τουλάχιστον, ενδοσυνεδριακά σήματα. Το 'Intraday stop' στο 'short' κατεβαίνει στις 817,82 σε ωριαίο κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη" αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

"Ενόψει ΔΕΘ, triple witching και πιθανών εσωτερικών αναδιαρθρώσεων των δεικτών FTSE ο Γενικός Δείκτης δείχνει να 'ξεστρατίζει' κατηφορικά από τα μέχρι τώρα τετριμμένα διαγραμματικά σημεία των 840 με 820 μονάδων, δοκιμάζοντας έτσι τις πτωτικές αντοχές της περιοχής στήριξης των 800 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Η προσπάθεια αυτή έσπασε το μέχρι στιγμής βραχυχρόνιο αγοραστικό "φράγμα" στις 805 μονάδες σημείο που αντιπροσωπεύει και το 23,6% των Fibonacci Retracement της μεγάλης ανόδου από τις 630 στις 860 μονάδες.
Επιβεβαιωμένη, καθοδική ρήξη της εν λόγω περιοχής, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα οδηγήσει τον Δείκτη προς το επίπεδο των 790 μονάδων ανοίγοντας ταυτόχρονα μέτωπο με το επόμενο σημείο στήριξης των 768 μονάδων. Όσο όμως η ζώνη των 805 με 798 μονάδων "μαζεύει" με επιτυχία τις όποιες καθοδικές πίεσης, τόσο το ελατήριο θα συσπειρώνεται για μια γρήγορη εκτόνωση προς την περιοχή των 834 μονάδων.

Μετά το επιθετικό κατέβασμα της 1ης του μήνα από τις 2175 μονάδες στις 2139 μονάδες ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης μπήκε στην ζώνη στήριξης των 2124 με 2108 μονάδων.

Καθοδική καταστρατήγηση των 2108 μονάδων θα ανοίξει το διαγραμματικό δρόμο για τις 2040 μονάδες. Στα προς διερεύνηση, η θετική άρνηση των ταλαντωτών να αποτυπώσουν χαμηλότερα χαμηλά.

Μία ανάσα από ισχυρά επίπεδα στήριξης βρίσκεται και ο Τραπεζικός Δείκτης με τα τελευταία τέσσερα ημερήσια candlesticks να συσσωρεύονται λίγο πάνω από τις 954 μονάδες.

"Εδώ ιδιαίτερη προσοχή χρήζει μια πιθανή επαναφορά του δείκτη, με αξιώσεις μέσα στη ζώνη των 1000 με 1020 μονάδων, καθώς θα οδηγήσει σε επανεξέταση τις καθοδικές δυνάμεις κόβοντας το 'βήχα' των 'Bears', επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

"Η έλλειψη ισχυρών καταλυτών φαίνεται να έχει αδρανοποιήσει την Αγορά, η οποία δείχνει περισσότερο πρόθυμη να κινηθεί καθοδικά καθώς η χρονική απόσταση από τις ημερομηνίες σταθμούς που θα έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο είναι σημαντική" σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Η υποχώρηση της Αγοράς γίνεται με αργό ρυθμό και σχετικά χαμηλό τζίρο, δοκιμάζοντας καθημερινά την υπομονή των εμπλεκομένων και δη όσων παραμένουν με αυξημένες θέσεις τοποθετημένοι στο Χ.Α. Η προσέγγιση των 800 μονάδων, αν και βρίσκεται εντός του βεληνεκούς που θα δικαιολογούσε μια διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά, συνδέεται και με το διεθνές περιβάλλον το οποίο παρουσιάζει αυξημένη μεταβλητότητα τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ανακοινώσεις των Τραπεζικών αποτελεσμάτων ολοκληρώθηκαν με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη εκπλήξεων, που θα έδιναν λόγους για ζωηρότερες θετικές αναθεωρήσεις των δυνητικών περιθωρίων ανόδου. Οι Τράπεζες που αποτελούν την ατμομηχανή της τάσης της Αγοράς, για άλλο ένα τρίμηνο είχαν αδύναμη επίδοση στην τελική γραμμή, προσέχοντας περισσότερο την εκπλήρωση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων.

Παρά τις επιμέρους βελτιώσεις, το ως τώρα μέτριο εξάμηνο δεν δίνει μεγάλα κίνητρα αγορών, ενώ και τα πολλά και σημαντικά ανοικτά μέτωπα εντείνουν το σκεπτικισμό για τον κλάδο.

Η έλλειψη "φρεσκάδας", σε επίπεδο επιχειρηματικών νέων και η ανακοίνωση μετριοπαθούς ρυθμού ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο β’ τρίμηνο, ήταν παράγοντες που δεν άλλαξαν κάτι επί της ουσίας, ενώ η ΔΕΘ φαίνεται να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα από πλευράς αναπτυξιακών εξαγγελιών.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται, πλέον, χαμηλότερα του εύρους διακύμανσης, θέτοντας σε πτωτική αμφισβήτηση την τρίμηνη συσσώρευση τιμών. Ωστόσο η απώλεια δυναμικής στις συναλλαγές, λειτουργεί ανασταλτικά στο να εκδηλωθεί μια εντονότερη κίνηση, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να αναλώνεται σε δειλές πλάγιες κινήσεις.

Με αυστηρά τεχνικά κριτήρια, το σπάσιμο της στήριξης δίνει πλέον καθοδικό περιθώριο 30 μονάδων, καθώς όλοι οι τεχνικοί δείκτες έχουν γυρίσει αρνητικοί και οι ταλαντωτές έχουν ακόμα ικανό έδαφος πριν εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών.

Οι πωλητές κατάφεραν και πήραν απόσταση από τους δύο κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών και παρά τα κλεισίματα "καλλωπισμού" που έγιναν κατά την διάρκεια της εβδομάδας, έχουν το "πάνω χέρι" στην διαμόρφωση της τάσης, με την βοήθεια των Τραπεζικών μετοχών οι οποίες βρίσκονται σε μια παρατεταμένη διαγραμματική αδυναμία.

Τα δεδομένα της τάσης δεν πρόκειται να αλλάξουν όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται χαμηλότερα των 820 μονάδων, οι δε συναλλαγές δεν φαίνεται να βοηθούν επί του παρόντος να μπει ένα φρένο στην αργή διολίσθηση της Αγοράς.

Η Αγορά αρχίζει να μπαίνει σε ρυθμούς γ’ αξιολόγησης, καθώς στις 11 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι πρώτες αφίξεις τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών. Προς το παρόν η ατζέντα των θεμάτων δεν έχει κλείσει, αν και πολύ ψηλά, σε επίπεδο προαπαιτούμενων, δείχνουν να βρίσκονται τα εργασιακά και ο κλάδος της Ενέργειας.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα, ΟΠΑΠ και Aegean Airlines θα ανακοινώσουν εξάμηνο την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου. Στον ΟΠΑΠ αναμένεται με αρκετό ενδιαφέρον η εξέλιξη των πωλήσεων των νέων παιχνιδιών (VLT’s Monitor games), ενώ στην Aegean αν το β’ τρίμηνο κλείσει θετικό θα αποτελέσει μια ισχυρή ένδειξη για μια δυνατή χρονιά. Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για την εβδομάδα ολοκληρώνονται την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου με την FF Group.

"Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί το κλείσιμο των σειρών Παραγώγων σε μετοχές και δείκτες για το μήνα Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια ημέρα θα αφαιρεθεί η μετοχή της ΕΥΔΑΠ και της Τέρνα Ενεργειακή από τους δείκτες FTSE των Αναδυόμενων Αγορών. Αντίθετα την ίδια ημέρα, στο κλείσιμο, θα προστεθεί η μετοχή της Eurobank στον δείκτη Stoxx Eastern Europe 50" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v