Τραπεζική... διαρροή "μολύνει" το ΧΑ, με συνέπεια την άτακτη υποχώρηση του πολύπαθου κλάδου, παρασύροντας χαμηλότερα και των 800 μονάδων την αγορά.
Στα χαμηλά 5 μηνών o Δείκτης Τραπεζών, επαναφορά στα επίπεδα των αρχών Ιουνίου για τον Γενικό Δείκτη και εύλογος προβληματισμός για το τι μπορεί να είναι αυτό, που προεξοφλείται σε σύντομο χρόνο, με τέτοια ένταση και βιαιότητα συνδυαστικά με την δραματική εκτίναξη των συναλλαγών.
Στο σχόλιο μας με τον εύγλωττο τίτλο: Πωλήσεις με ρυθμό...πυροβόλου στις τράπεζες, "μετρούσαμε" έναν τζίρο σχεδόν 80 εκατ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές όταν μέχρι και το κλείσιμο της Πέμπτης ο συνολικός μέσος ημερήσιος τζίρος εβδομάδος διαμορφωνόταν στα περίπου 50 εκατ. ευρώ.
Είναι προφανές, το χρηματιστηριακό ταμπλό σπάνια δεν αποτυπώνει την προεξόφληση των ισχυρών χεριών και των insiders, πως κάτι θα πρέπει να περιμένουμε στον τραπεζικό κλάδο. Εύλογο το ερώτημα, καθώς δεν απαντάται επαρκώς από την εύκολη εξήγηση περί ΔΝΤ και AQR από τη στιγμή που το ευρωπαϊκό σύστημα, κεντρικά αλλά και μεμονωμένα, ξεκαθαρίζει πως τέτοιο θέμα -δηλαδή διενέργειας ελέγχων όπως ζητά το Ταμείο- δεν υφίσταται.
Ομως τι...; Και έτσι επιχειρούμε να ερμηνεύσουμε τις δηλώσεις, τις κινήσεις και το παρασκήνιο από την πλευρά των ευρωπαίων δανειστών.
Ξεκάθαρο, όπως μας ενημερώνει η Ελενα Λάσκαρη, ότι οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά για "εξωδικαστικό μηχανισμό", για ταχύτερες πωλήσεις, πλειστηριασμούς, ενεργότερη διαχείριση/εκκαθάριση "κόκκινων" δανείων κατά μία έννοια "εκβιάζοντας" την Αθήνα γνωρίζοντας πολύ καλά την πρόθεση του έλληνα πρωθυπουργού να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν.
Και εάν ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα για Δεκέμβριο μοιάζει... όνειρο μακρυνό, το ενδεχόμενο να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία τέλη Φεβρουαρίου "παίζει" σε ορισμένα κέντρα στην Φρανκφούρτη και δεν βρίσκει την αντίρρηση της Αθήνας.
Μπορούν και καλύτερα οι τράπεζες, προειδοποιεί ο CEO του ΤΧΣ, και από μία άποψη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η θέση των ευρωπαίων δανειστών (έναντι της ακραίας του ΔΝΤ για AQR). Οι δηλώσεις του M. Czurda δείχνουν, πως οι ευρωπαίοι έχουν πρόβλημα με το εγχώριο σύστημα και ζητούν περισσότερα και αποτελεσματικότερα. Αλλωστε σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι της ΕΚΤ, SSM στην τελευταία συνάντηση τους με τους Ελληνες τραπεζίτες, όπως εκτενώς μας ενημέρωσε η Αναστασία Παπαιωάννου.
Υπάρχει θέμα τραπεζών- αλλά δεν αφορά στα AQR και το ΔΝΤ- που καταδεικνύει την επιφυλακτικότητα των ξένων (ευρωπαίων) για τον ρυθμό εκκαθάρισης των NPLs. Εμπειρο τραπεζικό στέλεχος μας εξηγούσε, πως αυτή την περίοδο κεντρικό παράδειγμα στην Φρανκφούρτη για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι η Ιταλία.
Πράγματι η Ρώμη πετυχαίνοντας να λειτουργήσει αποτελεσματικά την δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων (σε βάθος και ωρίμανση συναλλαγών) φαίνεται πως θα καταφέρει να εκκαθαρίσει περί τα 35-40 δισ. NPL's για το 2017.
Κατά την εκτίμηση του ιδίου, άμεση προτεραιότητα της Αθήνας θα πρέπει να είναι η ανάλογη διαχείριση του προβλήματος σε συνδυασμό με την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για το υψηλό 3,5% του πλεονάσματος για το 2018. Στην τελευταία έκθεση της η Alpha Bank διαπιστώνει πως η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και εστιάζει στους επόμενους καταλύτες, ενώ ανάλογη είναι και η προσέγγιση της Eurobank στην εβδομαδιαία ανάλυση της.
Δεν υιοθετούμε την εκτίμηση χρηματιστηριακού παράγοντα, πως "...οι ξένοι, με την αρχή της αξιολόγησης και μέσω του ευπαθούς τραπεζικού κλάδου περνούν το μήνυμα προς την κυβέρνηση, κατά κάποιο τρόπο... εκβιάζοντας με τον «αδύναμο κρίκο»" πλην όμως η συνέχεια θα δείξει εάν (και σε ποιο βαθμό) θα μπορούσε να έχει κάποιο δίκιο αυτή η προσέγγιση.
Ούτως ή άλλως έναν trader δεν τον ενδιαφέρει και τόσο εάν όντως "τρέχει" ένας "εκβιασμός" των δανειστών όσο η κατά 9,99% υποχώρηση των τραπεζών μέσα σε μία εβδομάδα και σωρευτικά 19,82% στο μήνα.
Με τον ΔΤΡ στις 860 μονάδες ακόμη κρατάει λίγα κέρδη (2,65%) από την αρχή του έτους σε σχέση με τα υψηλότατα που είχε κερδίσει στο ανοδικό πρώτο 6μηνο. Για αυτό από Δευτέρα κιόλας, το αργότερο Τρίτη θα φανεί εάν από την περιοχή των 850-840 μονάδων θα μπορούσε να υπάρξει μία αντίδραση για τον ΔΤΡ ενδεχόμενο που τεχνικά είναι εφικτό συνεκτιμώντας την εικόνα που διαμορφώθηκε την Παρασκευή με το triple witching.
Δεδομένου, ότι στις διεθνείς αγορές τον πρώτο λόγο έχουν ακόμη οι αγοραστές στο ΧΑ η τάση θα διαμορφωθεί- κατ΄ αρχήν βραχυπρόθεσμα- από την ενδεχόμενη αναστροφή (ή όχι) του τραπεζικού κλάδου, από την επούλωση των...τραυμάτων που άνοιξαν (κυρίως ) στο διήμερο Πέμπτης- Παρασκευής.
Εικόνα των διεθνών αγορών σε μετοχές, χρυσό και πετρέλαιο μας δίνει από το Σάββατο ο Γιώργος Α. Σαββάκης εστιάζοντας στην πτωτική τροχιά του αμερικανικού νομίσματος.
Για την ελληνική αγορά, όπως θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης (επικεφαλής ανάλυσης ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής) και ειδικότερα τον τραπεζικό κλάδο "...και άλλες φορές έχει εμφανίσει ανάλογη αρνητική συμπεριφορά, που στην πορεία αναιρέθηκε από τα γεγονότα". Ο ίδιος "μετρά" ως σημαντική την περιοχή στήριξης των 770 μονάδων (για τον ΓΔ) σημειώνοντας ότι "...στο σημείο αυτό οι ταλαντωτές εισήλθαν για πρώτη φορά φέτος σε υποτιμημένες ζώνες αφού η τελευταία εμφάνιση του φαινομένου είχε παρατηρηθεί τον Ιούνιο του 2016, την επομένη του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο".
Από την αναστροφή (ή όχι) του τραπεζικού κλάδου θα εξαρτηθεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό η ανάσχεση των πωλήσεων στα blue chips, με τους insiders να έχουν ξεκινήσει τη μείωση θέσεων τους σε μετοχές/εισηγμένες του δείκτη από τα μέσα Ιουλίου. Συγκεκριμένα από τις 17-19 Ιουλίου έγιναν ορατά τα πρώτα μηνύματα συγκεκριμένων ξένων funds σε συγκεκριμένες μετοχές του FTSE25 ( έγκαιρα αναφερθήκαμε στην ενδεικτική περίπτωση του ΟΠΑΠ, που έκτοτε αποτέλεσε σηματωρό για τις κινήσεις των εν λόγω funds και σε άλλες μετοχές του δείκτη).
Η μεθοδική μείωση θέσεων σε συγκεκριμένα blue chips συνεχίστηκε και τον Αύγουστο μόνο, που όπως σημειώναμε στο απολογιστικό σχόλιο (για τον Αύγουστο) η υποχώρηση της πλειονότητας των μετοχών του FTSE25 καλύφθηκε (και δεν έγινε άμεσα ορατή, ξεγελώντας αρκετούς παίκτες) μέσω της θεαματικής υπεραπόδωσης της Coca Cola. Το 12% της πιο βαριάς μετοχής του ΧΑ τον Αύγουστο κάλυψε την πραγματική εικόνα που διαμορφωνόταν στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Συνεπώς εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την ανάσχεση της υποχώρησης στο ΧΑ είναι η ενεργοποίηση αντανακλαστικών στον τραπεζικό κλάδο, με αφετηρία την περιοχή αναφοράς των 850-840 μονάδων.
Ενδεχομένως το επικείμενο Road Show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο (στα μέσα της εβδομάδος ) να συμβάλλει στην αποσαφήνιση αρκετών εκκρεμοτήτων και "αγκαθιών" που οδήγησαν στο μίνι sell off στις τράπεζες (Πέμπτη- Παρασκευή) και υπό προϋποθέσεις να δώσει αφορμές σε traders για βραχυπρόθεσμες κινήσεις τόσο στον πολύπαθο κλάδο όσο σε μετοχές του δείκτη, που την τελευταία εβδομάδα επηρεάστηκαν από την άτακτη διόρθωση των τραπεζών.
Κατά 3,30% υποχώρησε ο ΓΔ σε εβδομαδιαίο και από λίγο χαμηλότερες τιμές ( 770-750 μον.) διαμορφώνονται αγοραστικές ευκαιρίες σε μία ομάδα μετοχών, που 'πουλήθηκαν' την τελευταία εβδομάδα.
Εναυσμα θα δοθεί μόνον από τον τραπεζικό κλάδο και από την συμπεριφορά σηματωρών όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ αλλά και οι Μυτιληναίος, Motor Oil, ΓΕΚ/Τέρνα, Jumbo κ.α. θα κριθεί εάν το ΧΑ θα παρασύρει τους αγοραστές χαμηλότερα και των 750 ή θα δώσει ευκαιρίες επαναφοράς πάνω από τις 800 με πρώτη σημαντική αντίσταση (τη μέχρι πρότινος σημαντική στήριξη ) των 809 μονάδων.
Γνώμονας μας ο θεαματικά αυξημένος τζίρος της Παρασκευής (στα 139,6 εκατ, με σχεδόν 80 στις τράπεζες) και η εικόνα που διαμορφώθηκε στα Παράγωγα.
Με discount 1.131 και 2.346 ΣΜΕ του δείκτη, σε χαμηλότερες τιμές τα 35.142 και 71.524 (!) ΣΜΕ στη μετοχή της Εθνικής, που εκ των πραγμάτων είναι οδηγός και σηματωρός μας από Δευτέρα κιόλας. Για αυτό στα υπόψη, ότι το NBGYY με απώλειες 4,44% στα 0,344$. Στα 9,67$ με απώλειες 1,93% το GREK/ETF επιστρέφοντας την Πέμπτη- Παρασκευή κάτω από το όριο των 10$ για πρώτη φορά μετά την συνεδρίαση της 12ης Ιουνίου.
Το διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη