"Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν η σημερινή σημαντική υποχώρηση, είχε σαν αίτιο, ή σαν αφορμή, το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών, καθώς αν το αποτέλεσμα από τις Γερμανικές κάλπες ήταν απλά η αφορμή, για την σημερινή εμφατική επιστροφή των πωλητών, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, τότε η αντίδραση των προηγούμενων δύο ανοδικών συνεδριάσεων ήταν "fake" και δεν αποκλείεται η Αγορά να αναζητήσει στηρίξεις σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, καθώς οι κινήσεις "stop loss" θα δώσουν φαινόμενα αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης" ανέφερε, μεταξύ άλλων, το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο και δυστυχώς, η Αγορά έκανε ότι μπορούσε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες του γράφοντος.
"H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να επιταχύνει και να διεξάγει νωρίτερα το 'stress test' των Ελληνικών Τραπεζών την επόμενη χρονιά", δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι ήδη έχει ενημερωθεί σχετικώς το ΔΝΤ για τον παραπάνω σχεδιασμό και αυτό ενέτεινε ακόμα περισσότερο τις υφιστάμενες ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων Τραπεζών, μετά τις ήδη διατυπωμένες επιφυλάξεις του ΔΝΤ.
Η επιχειρούμενη έξοδος των Ξένων επενδυτών (ασφαλώς και το μεγαλύτερο κομμάτι των επιθετικών πωλήσεων δεν προέρχεται από εγχώριους "κωδικούς λιανικής") πραγματοποιείται με υψηλή αξία συναλλαγών και αυτό δεν είναι θετική ένδειξη, καθώς τα Ξένα Funds και οι Ξένοι διαχειριστές γενικότερα, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης Ιδιωτικής ΑΧΕ που διατηρεί "ανοιχτή γραμμή" με το εξωτερικό, δυο μήνες πριν κλείσουν τα βιβλία τους για την χρήση 2017, εμφανίζονται απογοητευμένοι από τις χρηματιστηριακές επιδόσεις των Ελληνικών Τραπεζών, αλλά και ανήσυχοι καθώς δεν διαθέτουν καμία ορατότητα σε ότι αφορά τα "κόκκινα" δάνεια και κυρίως πως θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για το επόμενο έτος.
Η εικόνα επιδεινώνεται σημαντικά από τις κινήσεις "stop loss", αλλά και από τους traders που σπεύδουν να τοποθετηθούν προσδοκώντας ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα και προστίθενται στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, όταν αυτή δεν επιβεβαιώνει τους, τυχόν εναπομείναντες, συγκρατημένα αισιόδοξους.
Η υποχώρηση των τελευταίων συνεδριάσεων, έφερε σημαντικές ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όπου ο ΟΠΑΠ (2,864 δισ. ευρώ) πέρασε στην τρίτη θέση, πίσω από ΕΕΕ (10,536 δισ.) και ΟΤΕ (5,077 δισ.), αφήνοντας πίσω του τις Alpha Bank (2,485 δισ.) και Εθνική (2,469 δισ.), ενώ η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς (1,034 δισ.), ενδοσυνεδριακά υποχώρησε και χαμηλότερα του 1 δισ. ευρώ.
Αξίζει υποσημείωσης ότι το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη σηματοδοτεί νέα χαμηλά πενταμήνου και πλέον, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/4 (745,46 μονάδες).
Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης, ο ιδιαίτερα αυξημένος τζίρος (ο τρίτος υψηλότερος για το τρέχον έτος, με τους αμέσως υψηλότερους να έχουν σημειωθεί στις 4/7, 227,65 εκατ. και 16/6, 243,24 εκατ.), που θύμισε rebalancing, αλλά και η σημαντική "ανάδυση" των μετοχών των συστημικών Τραπεζών, από τα χαμηλά ημέρας, κάτι που έδωσε αξιοπρόσεκτα κέρδη στους traders που πήραν θέσεις στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και ρευστοποίησαν σε σχετικά υψηλότερες τιμές.
Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης (-4,86%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 703,3 μονάδες (-10,65%), ο τίτλος της Alpha Bank (-8,52%) μέχρι τα 1,56 ευρώ (-11,36%), της Εθνικής (-4,26%) μέχρι τα 0,259 ευρώ (-8,16%), της Eurobank (+3,10%) μέχρι τα 0,603 ευρώ (-10,93%), της Πειραιώς (-7,42%) μέχρι τα 2,09 ευρώ (-18,36%) και της Τρ. Αττικής (0%) μέχρι τα 0,046 ευρώ (-22,03%).
To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Παρά το γεγονός ότι η σημερινή συνεδρίαση είχε και θετικά στοιχεία, όπως η προσπάθεια θετικής "ανεξαρτητοποίησης" από αρκετές μη Τραπεζικές μετοχές του FTSE26, με αποτέλεσμα να μπει "έλεγχος" στην υποχώρηση, να αποφευχθεί η "αγελαία" πτώση και οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να δώσουν σημαντική αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας (προς στιγμήν γύρισαν και σε θετικό πρόσημο), όλα δείχνουν ότι το Χ.Α. κατέβηκε επίπεδο, ο φόβος των εσπευσμένων "τεστ κοπώσεως" θα επικρέμεται ως "δαμόκλειος σπάθη" σε κάθε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και οι 858,08 μονάδες που σημειώθηκαν στις 17/7, θα είναι το υψηλότερο κλείσιμο πολλών μηνών (!)
Σε κάθε περίπτωση, σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. έδωσαν οι Viohalco (+2,84%), Lamda Development (+6,45%), Motor Oil (+2,61%), Fourlis (+4,57%), ΔΕΗ (+1,52%), ΕΕΕ (+1,96%), Ελλάκτωρ (+3,55%), Ελ. Πετρέλαια (+1,25%) και ΕΧΑΕ (+2,3%).
Από την άλλη, αξίζει υπενθύμισης ότι τέτοια φαινόμενα αντίδρασης από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά συνέβησαν και στην συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, ακολούθησαν οι ανοδικές συνεδριάσεις Πέμπτης - Παρασκευής και μόλις γέμισαν οι εντολές από κάτω, οι πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι, από την πρώτη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας.
"Η πιθανή νέα σύνθεση της Γερμανικής Κυβέρνησης, αλλά και το ανοιχτό ενδεχόμενο επίσπευσης των "τεστ κοπώσεως" στις Ελληνικές Τράπεζες οδηγούν σε αυξημένες πωλήσεις τον Τραπεζικό κλάδο και κυρίως την Πειραιώς, η οποία είναι η πιο αδύναμη κεφαλαιακά. Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο σχόλιο εκτιμούμε ότι η πτώση των Τραπεζών αναμένεται να ολοκληρωθεί στην περιοχή των 750 - 700 μονάδων του Τραπεζικού δείκτη σε αυτήν τη φάση, τουλάχιστον. Η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη και η κατεύθυνση ανάλογη της ειδησεογραφίας. Επιπλέον, σημειώνουμε ότι ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα τιμών, οι Τράπεζες αποτελούν ένα 'στοίχημα' υψηλού ρίσκου" τονίζει με έμφαση το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "τον Φεβρουάριο του 2018, περίπου 45 ημέρες νωρίτερα από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Τράπεζες, θα ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις εγχώριες συστημικές Τράπεζες, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί πριν την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος".
Εν τω μεταξύ, η φοροδοτική ικανότητα των Πολιτών δείχνει να αγγίζει το σημείο μηδέν. Αυτό μαρτυρούν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία έρχονται σε μία κρίσιμη για τις μελλοντικές εξελίξεις συγκυρία να αναδείξουν τη φοροδοτική εξάντληση. Οι αυξήσεις φόρων οι οποίες επιβλήθηκαν πέρυσι με μείωση του αφορολόγητου ορίου, αλλαγές στην κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση των προκαταβολών φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και σαρωτική διόγκωση των έμμεσων φόρων, όχι μόνο δεν αποδίδουν έξτρα έσοδα αλλά δημιουργούν "τρύπες".
Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, η αύξηση των άμεσων φόρων Φυσικών και Νομικών Προσώπων είχε ως αποτέλεσμα μικρότερες εισπράξεις σε σχέση με αυτές που είχαν προϋπολογιστεί. Κυβέρνηση και Δανειστές προέβλεπαν αύξηση εσόδων από άμεσους φόρους κατά 1 δισ. ευρώ, αλλά τα στοιχεία δείχνουν υστέρηση του φόρου εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 469 εκατ. ευρώ, των Νομικών Προσώπων κατά 118 εκατ. ευρώ και των λοιπών άμεσων φόρων κατά 123 εκατ. ευρώ. Ανάλογη η εικόνα και στο μέτωπο των έμμεσων φόρων.
Απόλυτη επιφύλαξη, για τον Τραπεζικό κλάδο, συνιστά η πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών, στα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, επισημαίνοντας την, περιρρέουσα, αρνητική ψυχολογία, μετά και τις αυξημένες αναφορές αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των "stress tests" των Τραπεζών το 2018 και τονίζοντας ότι "It is difficult to catch a falling knife" (είναι δύσκολο να πιάσεις το μαχαίρι που πέφτει).
Δυστυχώς, το γεγονός ότι και σήμερα οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απασχόλησαν το ασύλληπτο 86% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, αναγκάζει την στήλη να ασχοληθεί με την τεχνική τους εικόνα, αναζητώντας τις επόμενες στηρίξεις, αν οι εν δυνάμει πωλητές ξανακάνουν αισθητή την παρουσία τους στο ταμπλώ.
Οι επόμενες στηρίξεις για την Alpha Bank εντοπίζονται στα 1,56 - 1,56 και 1,36 ευρώ, για την Εθνική στα 0,259 - 0,249 και 0,215 ευρώ, για την Eurobank στα 0,603 - 0,60 και 0,558 ευρώ και για την Πειραιώς στο σημερινό χαμηλό των 2,09 και στα 1,62 ευρώ (το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο ever, αν συνυπολογιστεί και το τελευταίο reverse split 1ν/20π).
Για την περίπτωση του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, η παραβίαση της στήριξης των 756 μονάδων, οδηγεί προς την επόμενη στήριξη των 714 μονάδων (η οποία ενδοσυνεδριακά παραβιάστηκε με χαρακτηριστική ευκολία) και στο "gap" από τις 27/3, στις 687,88 - 683,36 μονάδες.
Όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,42%), αν χαθεί η στήριξη των 1911 μονάδων (σημερινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1911,25), δεν μπορεί να αποκλειστεί το "εφιαλτικό" σενάριο υποχώρησης μέχρι τις 1770 μονάδες.
Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια θα μπορούν να κινηθούν με σχετική "ασφάλεια", μόνο με την υπέρβαση του ζεύγους των ΚΜΟ των 200 εβδομάδων (απλού και εκθετικού), που διέρχονται από τις 813 και 821 μονάδες και ενώ θα έχει κλείσει το "gap" από τις 15/9, στις 788,13 - 789,5 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Διάψευση των προσδοκιών επεφύλασσε η Αγορά, για όσους προσδοκούσαν επαναπροσέγγιση των 800 μονάδων" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Αντιθέτως, οι καταιγιστικές πωλήσεις Τραπεζικών τίτλων ώθησαν το Γενικό Δείκτη χαμηλότερα, με τη διάσπαση των διαδοχικών επιπέδων στήριξης να είναι το έργο των δύο τελευταίων συνεδριάσεων και την εικόνα του Τραπεζικού δείκτη να έχει τη μορφή εκείνη που δύσκολα επιδέχεται αντίλογο, για την προοπτική περαιτέρω πλαγιοκαθοδικής κίνησης στη συνέχεια, καθώς η επενδυτική ψυχολογία βαίνει επιδεινούμενη.
Σκηνικό συνέχισης, δηλαδή, της Ελληνικής αυτονόμησης, καθώς η ηρεμία συνεχίζει να χαρακτηρίζει την κίνηση των Διεθνών Αγορών.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εισαγωγής αβεβαιότητας γύρω από την έκβαση των κρίσιμων Ελληνικών θεμάτων που είναι σε εξέλιξη, με το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών να την τροφοδοτεί από πρώτη, τουλάχιστον, ανάγνωση, με την προοπτική μιας Κυβέρνησης με τη συμμετοχή των Φιλελευθέρων και των Πράσινων.
Επί του παρόντος πάντως και μέχρι νεωτέρας, ο Σόιμπλε και η πολιτική του, θα συνεχίσουν να έχουν βαρύνοντα ρόλο στα Ελληνικά δρώμενα.
Από την άλλη πλευρά, η προοπτική να κλείσει εμπρόθεσμα η 3η αξιολόγηση, μέχρι τέλους του 2017, αδυνατίζει. Η προοπτική μέτρων ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους το 2018, υπόκειται, πλέον, σε αυξημένη αβεβαιότητα.
Το δε ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας των Τραπεζών επανέρχεται, καθώς η επενδυτική κοινότητα θεωρεί ότι οι απόψεις του ΔΝΤ περί διενέργειας ελέγχου ποιότητας στα Τραπεζικά χαρτοφυλάκια είναι πιθανό να υιοθετηθούν, παρά τις αντίθετες δηλώσεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ούτε οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι περί διενέργειας των "stress tests" νωρίτερα, αρχές του 2018 ίσως, δεν πέτυχαν να συγκρατήσουν τη συνέχιση των τεράστιων όγκων πωλήσεων από τους κατόχους Τραπεζικών τίτλων, καθώς κάποιοι προεξοφλούν το σενάριο των ανακεφαλαιοποιήσεων, για κάποιες τουλάχιστον από τις συστημικές Τράπεζες.
Έτσι, η ανατροφοδοτούμενη διαδικασία της κλιμάκωσης της "απέχθειας" προς τον επενδυτικό κίνδυνο, μετατρέπει το χρηματιστηριακό σκηνικό, για μια ακόμη φορά, σε στίβο συναγωνισμού για την προτεραιότητα στις πωλήσεις των πολύπαθων Τραπεζικών τίτλων, καθώς ουδείς θέλει να βιώσει το εφιαλτικό σενάριο μιας 4ης ανακεφαλαιοποίησης, με τις διοικήσεις των Τραπεζών να αδυνατούν να αρθρώσουν πειστικό αντίλογο για τις προοπτικές τους.
Από την άλλη πλευρά, το Road Show στο Λονδίνο είχε σαν αποτέλεσμα πολλαπλές συναντήσεις εκπροσώπων εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μη Τραπεζικών, με πλειάδα Θεσμικών επενδυτών. Με τις περισσότερες να αναφέρονται στις ελπιδοφόρες προοπτικές τους, προϊόν των εύστοχων κινήσεων που κατά κανόνα περιλαμβάνουν και στρατηγική αυξημένης εξωστρέφειας. Αναπτύχθηκαν έτσι προσδοκίες για την προοπτική νέων κεφαλαιακών ροών για τοποθετήσεις σε αυτές στο εγγύς μέλλον, επιβεβαιώνοντας ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο παρουσιάζει εικόνα δύο, τουλάχιστον, ταχυτήτων, αφού πέραν του Τραπεζικού κλάδου, με την αυξημένη αβεβαιότητα των προοπτικών, υπάρχει ένας σεβαστός αριθμός ελκυστικών εναλλακτικών επενδυτικών επιλογών.
Στο διεθνές περιβάλλον, το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών θα έχει ασφαλώς τον απόηχό του στα Ευρωπαϊκά δρώμενα. Το σενάριο της ενδυνάμωσης του Γαλλογερμανικού Άξονα με στόχο τη δρομολόγηση πρωτοβουλιών προς περαιτέρω εφαρμογή μέτρων για την Ευρωπαϊκή ενοποίηση, μοιάζει πιο αδύναμο με πρώτη ανάγνωση.
Από την άλλη πλευρά, η αποδυνάμωση του Ευρώ είναι καλό νέο για τα μεγέθη των Ευρωπαϊκών εταιρειών άρα και τις μετοχές τους.
"Ταυτόχρονα, οι λεκτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε Trump και Kim συντηρούν τη γεωπολιτική αναταραχή, με την επενδυτική κοινότητα να συνεχίζει να θεωρεί ως αμελητέα την πιθανότητα ενός πραγματικού 'θερμού επεισοδίου'. Είθε να έχει και δίκιο" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές, ολοκλήρωσαν την δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,06%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,33%).
Μικτές διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Steeet, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.
Η άνοδος του Δολαρίου, πιέζει χαμηλότερα Ευρώ, Χρυσό και Πετρέλαιο.
Για την περίπτωση του τελευταίου, "όσοι φοβούνται για πλημμύρα από την προσφορά του ΟΠΕΚ την επόμενη χρονιά, καλύτερα να προετοιμαστούν για έλλειψη", σύμφωνα με τη Citigroup.
Πέντε Χώρες του Καρτέλ (Λιβύη, Νιγηρία, Βενεζουέλα, Ιράν και Ιράκ) μπορεί ήδη να αντλούν το μέγιστο που μπορούν φέτος, τόνισε σε συνέντευξή του ο Ed Morse, παγκόσμιος επικεφαλής στην Τράπεζα για τα Εμπορεύματα.
"Αντί μιας ανόδου στην παραγωγή, υπάρχει ο κίνδυνος πίεσης στην Αγορά ήδη από το 2018, λόγω αυτών των Χωρών και κυρίως εξαιτίας της πιο αδύναμης επένδυσης σε εξερεύνηση και ανάπτυξη", εξήγησε ο ειδικός.
Ξεκινώντας από την Ασία, η Κίνα σχεδιάζει να αναβάλλει για δυο χρόνια, μέχρι την 1η Οκτωβρίου του 2019, την εφαρμογή των νέων κανόνων για τις εισαγωγές Τροφίμων, σύμφωνα με ανώτατο Αξιωματούχο της ΕΕ, κατόπιν πιέσεων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ εν μέσω ανησυχιών για διατάραξη στο Εμπόριο Τροφίμων.
"Οι Ιαπωνικές Τράπεζες σχεδιάζουν να εισάγουν ένα ηλεκτρονικό Νόμισμα που θα είναι έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Μια Κοινοπραξία Τραπεζών, μεταξύ των οποίων οι 'Mizuho' και 'Japan Post Bank', έχει λάβει την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Χώρας και των Ρυθμιστικών Αρχών, για το λανσάρισμα του 'J Coin', ενός ηλεκτρονικού Νομίσματος για την πληρωμή Αγαθών και τη μεταφορά χρημάτων μέσω 'έξυπνων' κινητών". Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, "το 'J Coin' θα είναι μετατρέψιμο σε Γεν και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα".
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, "η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κρατήσει την νομισματική πολιτική αμετάβλητη, μέχρι να υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις ανοδικής πορείας στους μισθούς και στις τιμές", δήλωσε ο Αξιωματούχος της Fed, Τσαρλς Έβανς σε ομιλία του στο Μίτσιγκαν. Ο ίδιος τόνισε πως η αύξηση των επιτοκίων, χωρίς νέες ενδείξεις για τον πληθωρισμό, θα μπορούσε να καθυστερήσει την άνοδο του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.
Από την άλλη, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Neel Kashkari, επανέλαβε πως "μια άνοδος επιτοκίων αυτή τη στιγμή είναι κακή ιδέα".
Υποχώρησε ελαφρώς τον Σεπτέμβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Conference Board. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στις 119,8 μονάδες, από το αναθεωρημένο μέγεθος των 120,4 μονάδων τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 119,5 μονάδες σε δημοσκόπηση του MarketWatch.
Υποχώρηση σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορείου. Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών υποχώρησαν 3,4%, από τον προηγούμενο μήνα, στις 560.000. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση 1,2%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, σε δημοσκόπηση του MarketWatch, τοποθετούσαν τις πωλήσεις στις 585.000.
Επιστροφή στο ΧΑ
H Moody's ανακοίνωσε σήμερα ότι οι προτάσεις για τροποποιήσεις στην κάλυψη των ενυπόθηκων δανείων της Εθνικής δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε υποβάθμιση, ή απόσυρση της αξιολόγησης "B3" που έχουν οι τίτλοι που εκδίδει η Τράπεζα. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στα κριτήρια επιλεξιμότητας των τίτλων περιλαμβάνουν τη δυνατότητα εισαγωγής δανείων προς εργαζομένους της Τράπεζας σε ποσοστό έως 10% και επιδοτούμενων ενυπόθηκων δανείων σε ποσοστό έως 15%.
"Ο πρόεδρος του Eurogroup έδειξε το δρόμο που θα κινηθεί η Ελλάδα στη σχετική συνέντευξη Τύπου καθώς δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μια 'καθαρή έξοδο' της Ελλάδας από το τρέχον (τρίτο) πρόγραμμα της", τονίζει η Goldman Sachs, σε report της.
Προσέθεσε ακόμη ότι "η εποπτεία θα ξεκινήσει μόλις η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα, κάτι το οποίο έχει συμβεί και με τις υπόλοιπες Χώρες που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης".
Η Goldman Sachs συνεχίζει να προσδοκά ότι η τελική επανεξέταση του προγράμματος θα πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
"Τα σχόλια του Προέδρου του Eurogroup υπονοούν ότι η Ελλάδα δεν θα υπαχθεί σε άλλο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και θα χρηματοδοτήσει, επομένως, το μεγαλύτερο ποσοστό των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της από την Αγορά", τονίζει ο διεθνής οίκος.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα επιμέρους, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση τα 16.864.610 δικαιώματα της Frigoglass (-19,71% και κλείσιμο σε νέο ιστορικό χαμηλό) συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 26/09/2017 έως και 13/10/2017, ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,001. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 26/09/2017 έως και 18/10/2017.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 725,03 μονάδες (-2,35%). Ακολούθησε αντίδραση μέχρι τις 745,72 (+0,44%), στις 17.00 βρέθηκε στις 742,9 (+0,06%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 740,37 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,29%.
Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 190,9 εκατ., από τα οποία τα 24,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΟΛΠ, ΟΤΟΕΛ, ΜΠΕΛΑ). Διακινήθηκαν 260173542 τίτλοι, από τους οποίους οι 250796756 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE26.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Αντίθετα, δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Τιτάνας και στο υψηλό ημέρας οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Lamda Development, Motor Oil.
Στο υψηλό ημέρας η τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7% και άλλοι 13 με απώλειες μεγαλύτερες των 7 ποσοστιαίων μονάδων.
----ΧΠΑ
Σταθεροποιητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με την σημαντική μεταβλητότητα να αυξάνει, εκ νέου, τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (154.569 συμβόλαια).
Στα 4.836 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.301 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.094, 4.834 για τον Οκτώβριο και 260 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1958,5) κινήθηκε μεταξύ 1.908 και 1.967,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο και από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υπερτίμηση 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Επέστρεψε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Alpha Bank, 500.000 Eurobank, 250.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (22.108), Εθνική (76.643), MIG (10.403), Alpha Bank (29.370), Viohalco (299), Ελ. Πετρέλαια (307), ΟΤΕ (355), Μυτιληναίο (377), Cenergy (210), ΟΠΑΠ (385), Πειραιώς (12.041), ΔΕΗ (652), Ελλάκτωρα (240), Intralot (108), Αττικής (334), ΑΔΜΗΕ (192).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 63.494, Eurobank 43.393, Εθνική 113.881, Alpha Bank 40.335, Πειραιώς 10.063.
Έκλεισε "short" θέση στην Alpha Bank και "short" και "long" θέσεις στην Πειραιώς, ενώ ας σημειωθούν τα 150 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Οκτωβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,60 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 8.428.170 τεμ., (από 8.711.298 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 23.057.312 τεμ. (23.057.312), Πειραιώς 4.508.422 τεμ. (4.791.108) και Eurobank 6.735.280 τεμ. (10.236.830).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.