Κρίσιμη συνεδρίαση για το χρηματιστήριο

Μετά την «εκρηκτική» σε όγκο και διακυμάνσεις χθεσινή ημέρα, η εγχώρια αγορά αναζητά νέες ισορροπίες. Ποια είναι τα τεχνικά επίπεδα με σημασία για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Οι τράπεζες και η «κόντρα» για stress test και AQR.

Κρίσιμη συνεδρίαση για το χρηματιστήριο

Τέταρτη σερί για τον Dow Jones, νέες ισχυρές πιέσεις στο ευρώ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και το ΧΑ στον... κόσμο του. 

Σωρευτικές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο 10,81% σε εβδομαδιαία και 30,94% σε μηνιαία, με τον ΔΤΡ να διορθώνει 10,63% από την αρχή του έτους. Αν έβγαζε κάποιος από τη «μέτρηση» τον τραπεζικό κλάδο, τότε για το μεγαλύτερο μέρος των μη τραπεζικών του δείκτη θα συμπέραινε ότι υποχωρεί φυσιολογικά σε μία μεσο-μακροπρόθεσμα ανοδική αγορά. Κάτι που αποτυπώνεται ήδη εξόφθαλμα στη διευρυνόμενη απόκλιση των ΓΔ, FTSE25 με τον ΔΤΡ. 

Αυξημένες συναλλαγές 260,2 εκατ. μετοχών -μόνο στην Εθνική άλλαξαν χέρια 137,4 εκατ. κομμάτια-, τζίρος ανάλογος στα 190,9 εκατ. ευρώ -από τα οποία το 85% στις 4 συστημικές τραπεζικές και ενδεικτικά μόνο στην Alpha Bank περί τα 81,9 εκατ. ευρώ-, με τη συνολική αποτίμηση των ομίλων να περιορίζεται προς τα 7 δισ. ευρώ. Δηλαδή η συνολική χρηματιστηριακή αξία και των 4 συστημικών ομίλων στα επίπεδα των κεφαλαίων που κάλυψαν την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση. Ενδεικτικά και μόνον αναφέρονται αυτά τα 3-4 επιμέρους, για να υποστηριχθεί η εκτίμηση πως όλο αυτό που διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες στο ΧΑ ούτε τυχαίο, ούτε συμπτωματικό, ούτε χωρίς την καθοριστική συμμετοχή των ισχυρών χεριών εξελίσσεται.

Το αν όντως η κόντρα ΔΝΤ - Ευρώπης για τα AQRs συνιστά μία ουσιαστική αντιπαράθεση, μία πολιτικού χαρακτήρα πίεση του Ταμείου ή εάν στο τέλος οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, είναι ερωτήματα που συζητούνται στην αγορά. Αυτό, όμως, που τείνει να καταστεί κοινή εκτίμηση αφορά στο ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ένα μεγάλο μέρος του συστήματος «αλλάζει χέρια», εκτός εάν πιστέψει κάποιος πως η υπερπροσφορά απορροφάται από θυγατρικές των τραπεζών ή από Έλληνες θεσμικούς και διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων. Στα υπόψη γιατί αυτό που βιώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό θα φανεί σε... επόμενο χρόνο. 

Στα της συνεδρίασης, ακόμη μία πτωτική μέρα λόγω τραπεζών, με εμφατική διαφοροποίηση των μη τραπεζικών, με μέτριες συναλλαγές και τζίρο στα blue chips, με τον ΔΤΡ να επιστρέφει στα επίπεδα του Μαρτίου (στην περιοχή των 700 μονάδων, απ' όπου ξεκίνησε και το μεγάλο ράλι προς τα υψηλά των 1.150 στα μέσα Ιουλίου). Στα επίπεδα Μαρτίου ο ΔΤΡ, στις 1.950 ο FTSE25, δηλαδή σε τιμές αρχών Μαΐου, με ετεροχρονισμό των δύο δεικτών-κατηγοριών εισηγμένων/μετοχών. 

Από τις 725 μονάδες η αντίδραση για τον ΓΔ (δηλαδή από το 38% της προηγηθείσας κίνησης), με «κλείσιμο» στις 740,37 και σημείο αναφοράς για σήμερα τις 750 μονάδες. 

Ενα σημαντικό μέρος του δείκτη, Motor Oil, EΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ κ.α. και φυσικά η Coca Cola, σε διαφορετική, ανοδική κίνηση, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση πως τα ισχυρά χέρια, όταν θέλουν, μπορούν να προστατέψουν τις επιλογές τους, τις επενδυτικές θέσεις τους. 

Σήμερα-Παρασκευή θα φανεί εάν η χθεσινή συνεδρίαση είχε τα χαρακτηριστικά μίας reversal day, σύμφωνα με τη «μέτρηση» έμπειρου αναλυτή, ή ενός τυπικού retest των 746 μονάδων απ' όπου διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών. Σύμφωνα με τον ίδιο, «...κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ενδεχόμενη ανακατάληψη του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών και στη συνέχεια επιβεβαίωση του ως στήριξη θα βελτιώσει σημαντικά την τεχνική εικόνα καθώς θα έχει δημιουργηθεί ένας σημαντικός τοπικός πυθμένας στις 725 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, ενδεχόμενη παραβίαση των 731 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) θα την επιδείνωνε ραγδαία».

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να συμπληρώσουμε πως οποιαδήποτε βίαιη περαιτέρω διόρθωση -με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο- και επιστροφή προς τα επίπεδα των 680 μονάδων (τιμές 21/4), θα αποτελούσε συνέπεια εσπευσμένης εξόδου των insiders και προπομπό ευρύτερων εξελίξεων, που ξεπερνούν το στενό οικονομικό-χρηματιστηριακό πλαίσιο.

Ωστόσο, ακόμη ο ΓΔ είναι στην περιοχή των 740, με ζητούμενη την επιβεβαίωση (ή όχι) του τοπικού πυθμένα των 725, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας αναστροφής. Και σε αυτό περιοριζόμαστε προσώρας και για όσο τα ισχυρά χέρια δείχνουν να προστατεύουν τις μεσομακροπρόθεσμα επενδυτικές θέσεις τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v