Τη χαμένη ισορροπία ψάχνει το ΧΑ

Εντονη μεταβλητότητα στην εγχώρια αγορά καθώς αναζητείται το σημείο ταύτισης αγοραστών-πωλητών. Μικρές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο. Ανοδικές «βοήθειες» από Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Lamda Development.

Τη χαμένη ισορροπία ψάχνει το ΧΑ

Παρά την σημαντική συρρίκνωση, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, της μικτής αξίας συναλλαγών, η μεταβλητότητα στο ταμπλώ του Χ.Α. συνεχίζεται με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, έχοντας σαν κύριο και μόνιμο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα οι Τραπεζικοί τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης, να συνεχίζουν να "απασχολούν" την μερίδα του λέοντος από πλευράς συναλλαγών και ενδιαφέροντος, αλλά και να συνεχίζουν την χρηματιστηριακή συμπεριφορά άκρας Περιφέρειας, κρατώντας εκτός Αγοράς τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Το συνεχιζόμενο volatility φανερώνει την νευρικότητα των "αντιμαχόμενων πλευρών" και τίποτα δεν δείχνει ότι η εικόνα θα ομαλοποιηθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά και την σημερινή "ανάδυση" από τα χαμηλά ημέρας, επανήλθαν, μετά από πολύ καιρό και τα "ξεχασμένα", μέχρι σήμερα, "margin calls" και αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση, αυτά θα πολλαπλασιαστούν, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Σε καθαρά πτωτική τάση, με διορθωτικά διαλείμματα, αναφέρονται οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι, δυστυχώς, για πολύ καιρό ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίζει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις, έστω και αν η εικόνα στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό 26αρη, μέχρι στιγμής δεν αυξάνει τις ανησυχίες.

Σύμφωνα με τους ίδιους, "η χρηματιστηριακή εικόνα των Τραπεζών επισκιάζει κάθε εξέλιξη, αν και η θετική αυτονόμηση κάποιων, μη Τραπεζικών, μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι ένα θετικό σημάδι, αν και χρειάζεται να υπάρξει διάρκεια και συνέπεια.

Από την άλλη, ίσως αξίζει επισήμανσης ότι το πρόσφατο Roadshow του Λονδίνου, ούτε διασκέδασε τις ανησυχίες των Ξένων διαχειριστών για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, ούτε έφερε σημαντικές εισροές σε άλλες μετοχές που μπορεί να απαιτούν καλύτερη χρηματιστηριακή "μεταχείριση".

Όσο παραμένει χαμηλή η ορατότητα, σε θέματα όπως οι κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων Τραπεζών, το πόσο γρήγορα θα κλείσει η αξιολόγηση και τι θα ζητηθεί να υπογράψει η Χώρα, η πορεία των φορολογικών εσόδων και η υστέρηση που εμφανίζουν στον Κρατικό προϋπολογισμό, το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε εντυπωσιακή αναστροφή του επιφυλακτικού κλίματος και στην καλύτερη περίπτωση η πλαγιοκαθοδική τάση μπορεί να αντικατασταθεί με πλάγια κίνηση χαμηλότερων συναλλαγών.

Για όσους επιμένουν στο ημερήσιο trading, απαιτούνται γρήγορα αντανακλαστικά και κοντινά "stop loss".
"Όπως η σημερινή, έτσι και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αναμένονται με αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς δείχνουν ανοιχτές σε διάφορα εναλλακτικά σενάρια, με πιθανό και αυτό της ανοδικής Τραπεζικής αντίδρασης. Ίσως είναι βάσιμη η άποψη της Morgan Stanley που χαρακτηρίζει υπερπουλημένο τον Τραπεζικό κλάδο, στο βαθμό που το σκεπτικό του ΔΝΤ για κεφαλαιακές ανάγκες δεν επιβεβαιωθεί. Σε άλλη περίπτωση, ο Γενικός Δείκτης θα αναζητήσει πάλι τη βοήθεια των αγοραστών σε χαμηλότερα επίπεδα (περιοχή 730 μονάδων)" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Ο Τραπεζικός κλάδος κράτησε τα επίπεδα των 750 - 710 μονάδων, αλλά η μεταβλητότητα θα παραμείνει μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το θέμα της ενίσχυσης κεφαλαίων των Τραπεζών. Στο μεσοδιάστημα πιθανή είναι μια ανοδική αντίδραση. Ωστόσο, όλα τα φώτα πέφτουν, πλέον, πάνω στις κινήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και στον τρόπο που θα κινηθεί για την άμεση ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και της διεκπεραίωσης όλων των εκκρεμοτήτων. Είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει νομοτελειακά, μεταξύ άλλων επιπλοκών και σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

"Αν βγάλουμε από το 'κάδρο' τον Τραπεζικό κλάδο, όλα τα υπόλοιπα μοιάζουν φυσιολογικές διορθώσεις σε μία ανοδική Αγορά. Ο Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που χαλάει περισσότερο την ψυχολογία, κάθε φορά που παρουσιάζεται πρόβλημα εδώ και αρκετά χρόνια. Από αυτόν ίσως έχει χαθεί και το μεγαλύτερο μέρος κεφαλαίων από τους επενδυτές - traders. Αυτό από μόνο του αξίζει να το κρατήσουμε σε όποια κατάσταση της Αγοράς" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "η δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους σε καταστήματα και προσωπικό περνά ψηλά στη στρατηγική των Ελληνικών Τραπεζών... Οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες ετοιμάζουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, νέα μείωση των εργαζομένων, αρχής γενομένης από το πρώτο εξάμηνο του 2018".

"Σημαντική αύξηση καταγράφεται στη ροή καταθέσεων προς το Τραπεζικό Σύστημα τον Αύγουστο". Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι στο Τραπεζικό Σύστημα μπήκαν συνολικά 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα ανοδικά κινούνται οι καταθέσεις τόσο των Επιχειρήσεων (+716 εκατ. ευρώ), όσο και των Νοικοκυριών (691 εκατ. ευρώ). 

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας, αναγκαστικά, από τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απέσπασαν το 73% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, οι ημερήσιες διακυμάνσεις δείκτη και επιμέρους μετοχών, συνεχίζουν να θυμίζουν "επικίνδυνο τραμπολίνο".
Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 710,9 (-5,07%) κι 769,75 μονάδων (+2,79%), στις 17.00 βρέθηκε στις 747,59 μονάδες (-0,17%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 741,05 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,04%.

Μένοντας στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 831 μονάδες, ενώ για την σχετική βελτίωση της δραματικής, τεχνικά, εικόνας απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα του πρώτου "gap" (15/9), στις 900,33 - 911,68 μονάδες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ο τίτλος της Alpha Bank (-2,48%) κινήθηκε μεταξύ των 1,54 (-4,35%) και 1,66 ευρώ (+3,11%), της Εθνικής (-1,48%) μεταξύ 0,25 (-7,41%) και 0,276 ευρώ (+2,22%), της Eurobank (+1,29%) μεταξύ 0,665 (-4,73%) και 0,728 ευρώ (+4,3%), της Πειραιώς (+0,42%) μεταξύ 2,20 (-7,17%) και 2,49 ευρώ (+5,06%) και της Τρ. Αττικής (-1,69%) μεταξύ 0,056 (-5,08%) και 0,062 ευρώ (+5,08%).

Σε κάθε περίπτωση, για τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, το πρώτο σήμα επανεπιβίβασης θα δοθεί με κλείσιμο υψηλότερα των 1,97 ευρώ για την Alpha Bank, των 0,806 ευρώ για την Eurobank, των 0,324 ευρώ για την Εθνική και των 4,25 ευρώ για την Πειραιώς.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Lamda Development (+1,52%), που δείχνει να περιμένει την σημερινή απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό, αλλά υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 6,86 ευρώ (+3,94%) και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για την συνέχεια.

Κλείσιμο πάνω από τα 6,73 ευρώ μας δίνει είσοδο, με την επόμενη αντίσταση, απόλυτα ισχυρή, να εντοπίζεται στα 7,00 - 7,06 ευρώ. Τα 6,33 ευρώ, η πρώτη στήριξη.

Χάθηκαν τα 2,03 ευρώ, για την ΔΕΗ (0%) που ήταν στήριξη και 61% όλης της τελευταίας ανοδικής. Επόμενες στηρίξεις στα 1,90, ή στα 1,75 ευρώ. Τα 2,16 κοντινή αντίσταση, με κύρια το 2,23. Το Stop στο ημερήσιο "short" στα 2,10 ευρώ.

Προσπαθεί να αντιδράσει στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 24,38 ευρώ (κλείσιμο 12/9) ο Τιτάνας (+1,93%), με το "stop" στο "short" να εντοπίζεται στα 22,74 ευρώ.

Έκλεισε υψηλότερα των 14,12 ευρώ, που ήταν το "stop" στο ημερήσιο "short" η Jumbo (+2,10%), με την επόμενη αντίσταση να βρίσκεται στα 14,34 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Viohalco (+4,14%) η οποία μετά από 8 συνεδριάσεις "ξαναβλέπει" κλείσιμο υψηλότερα των 3,00 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 3,07, 3,18 - 3,23 και 3,35 ευρώ.

Λίγα πράγματα από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Mediterra (+10%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική το Ιασώ (+6,07%) και η Flexopack (+4,71%), πιθανόν και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, αλλά με ελάχιστες συναλλαγές, η Αγορά "πριμοδότησε" την ανακοίνωση για την σχέση ανταλλαγής μεταξύ ΕΛΒΑΛ και Χαλκόρ (+9,77%), σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η Frigoglass (-14,37%), ενώ την ανοδική κίνηση του ομίλου Viohalco έδειξε να ακολουθεί και η Cenergy (+4,76%) που συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες πέντε. Το "stop" στο "short", με κλείσιμο υψηλότερα των 1,28 ευρώ.

H Frigoglass από την αρχή του έτους

Ασφαλώς και δεν υπάρχει βελτίωση στην τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,68%), το 1972 και 2000 κοντινές αντιστάσεις με κύριο πλέον το 2051 που είναι και το "key point" (Intraday position short με stop τις 2051 μονάδες). Το 1933 κοντινή και το 1913 κύρια στήριξη.

Για τον Γενικό Δείκτη, ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών εντοπίζεται στις 746 μονάδες. Ενδεχόμενη ανακατάληψη και μετατροπή του εν λόγω επιπέδου σε στήριξη, μπορεί να βελτιώσει, σε πρώτη φάση, την τεχνική εικόνα, καθώς θα έχει δημιουργηθεί σημαντικός τοπικός "βυθός" στις 730 - 725 μονάδες. Αντίθετα καθοδική διαφυγή με κλείσιμο χαμηλότερα των 731 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) - 725 μονάδων, θα επιδεινώσει ραγδαία διαγράμματα και ψυχολογία. Το 776, πλέον, είναι το "stop" στο ημερήσιο "short". Παραμένει ανοιχτό το "gap" της 15ης Σεπτεμβρίου, στις 788,13 - 789,5 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Καταιγίδα' στις Τράπεζες, με το ξεπούλημα να υπενθυμίζει ότι τα προβλήματα του κλάδου δεν έχουν λυθεί" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η ανακεφαλαιοποίηση παραμένει στο τραπέζι, όσο τα Τραπεζικά χαρτοφυλάκιά δεν εξυγιαίνονται, με την πραγματική Οικονομία να μην βοηθάει ούτε προς αυτή την κατεύθυνση.

Το beta του κλάδου, σε συνδυασμό με την απότομη "bear market" είναι απαγορευτικό για τοποθετήσεις συντηρητικών χαρτοφυλακίων, που πιθανότατα εκτιμούν ότι θα υπάρξει δυνατότητα εισόδου από χαμηλότερα επίπεδα.

Η αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος της Γερμανίας δε δημιουργεί ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας για "χαλάρωση" των μνημονιακών υποχρεώσεων και πλέον αναμένεται το νέο αφήγημα για δημιουργία προσδοκιών στο εσωτερικό της Χώρας, αν και δεν ήμαστε βέβαιοι ότι η Χρηματιστηριακή Αγορά θα το ακολουθήσει σύντομα.

Γενικώς δεν αναμένουμε αλλαγή πλεύσης από τους Δανειστές, ενώ η συγκυρία δεν ευνοεί τη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες, που στήριξαν το πολυετές ράλι των Ξένων Αγορών, έχουν προαναγγείλει τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης.

Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών στην Ευρωζώνη αφήνει "ασυγκίνητη" την Εθνική μας Οικονομία, η οποία μετά από τόσα χρόνια θυσιών των πολιτών ακόμη αναζητά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Όσο και αν γίνονται προσπάθειες υποβάθμισης των όσων δείχνει το χρηματιστηριακό ταμπλώ, δε μπορούμε να αγνοούμε τα μηνύματα που αυτό εκπέμπει, σχετικά με την αξιοπιστία των ακολουθούμενων πολιτικών.

Φυσικά, η εγχώρια Μετοχική Αγορά δεν διαθέτει, σε καμία περίπτωση, "βάθος" και παραμένει έντονα συναισθηματική, κινούμενη τα τελευταία χρόνια ανάλογα με τις διαθέσεις της φημολογίας σχετικά με αξιολογήσεις, μνημόνια κλπ.

Από τεχνική άποψη, για τον Τραπεζικό δείκτη, η τεχνική ανάλυση δίνει την επόμενη στήριξη στις 700 μονάδες και μετά η "άβυσσος" και συγκεκριμένα οι 665, οι 605 και οι 565 μονάδες.

"Σε ότι αφορά τον Γενικό Δείκτη, που εμφάνισε μικρότερες απώλειες από τις Τράπεζες (κάτι που κρατάμε για το μέλλον, καθώς η σχετική υπεραπόδοση του ΓΔ στο υπάρχον 'πεδίο μάχης' έχει τη δική της σημασία), ενδιαφέρον είχε η χθεσινή αναπήδηση από τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών (730 μονάδες), αν και είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για 'bullish reversal'. Για ανατροπή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης θα χρειαστούν κλεισίματα πάνω από τις 790, οπότε χρειάζεται αναμονή" τονίζει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτές διαθέσεις κινήθηκαν οι επενδυτές στα μεγάλα Χρηματιστήρια Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,47%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον "Ινδικό" Sensex (-1,39%).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ με θετικό βηματισμό ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.
Η συνεχιζόμενη άνοδος του Δολαρίου, πιέζει χαμηλότερα Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, επιταχύνθηκε τον Αύγουστο η αύξηση στα Κινεζικά βιομηχανικά κέρδη, χάρη στις υψηλότερες τιμές των Βιομηχανικών Αγαθών και στα χαμηλότερα κόστη παραγωγής. Τα βιομηχανικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 24% σε ετήσια βάση, έπειτα από άνοδο 16,5% τον Ιούλιο, όπως ενημέρωσε η Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία.

Ερχόμενοι στην "Γηραιά Ήπειρο", "ο Τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη έχει γίνει πολύ μεγάλος και ίσως χρειάζεται να συρρικνωθεί, πιθανότατα μέσω συγχωνεύσεων, ή χρεοκοπιών", δήλωσε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί.

Άλμα πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα η προσφορά χρήματος στην Ευρωζώνη, ενώ η χορήγηση δανείων σημείωσε οριακή μεταβολή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. O δείκτης προσφοράς χρήματος "M3" στις 19 Χώρες της Ευρωζώνης εκτινάχτηκε κατά 5% τον Αύγουστο, μετά από άνοδο 4,5% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί κατά 4,6%. Ο δείκτης "M3" παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ για την εξέλιξη του πληθωρισμού στη Ζώνη του Ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς Μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις ανήλθε στο 2,5% τον Αύγουστο, έναντι 2,4% τον Ιούνιο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός χορήγησης δανείων στα Νοικοκυριά παρέμεινε σταθερός στο 2,7%.

"O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα αναλάβει τη θέση του Προέδρου του Γερμανικού Κοινοβουλίου", σύμφωνα με δημοσίευμα της "Bild". Η Γερμανική εφημερίδα μετέδωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον κ. Σόιμπλε να αναλάβει τη θέση και αυτός το δέχθηκε. Την είδηση επιβεβαίωσε και μια πηγή του Συντηρητικού Γερμανικού κόμματος στο Reuters, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας. Πάντως την είδηση μεταδίδει και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται πηγές του CDU.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, "αν και οι τελευταίες αδύναμες μετρήσεις για τον πληθωρισμό δικαιολογούν μια σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος να κινηθεί η Fed πολύ αργά", υποστήριξε η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν σε ομιλία της στο Κλίβελαντ.

Όπως υπογράμμισε, υπάρχει κίνδυνος να υπερθερμανθεί η Αγορά Εργασίας, προκαλώντας πρόβλημα με τον πληθωρισμό στο μέλλον. Επιπλέον, η παρατεταμένα χαλαρή νομισματική πολιτική μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πρόσθεσε.

Η κα. Γέλεν εξέφρασε την άποψη ότι "ο φετινός χαμηλός πληθωρισμός είναι πιθανότατα προσωρινός και θα φτάσει στον στόχο του 2% τα επόμενα χρόνια".

Η ζήτηση για διαρκή καταναλωτικά αγαθά ανέκαμψε τον Αύγουστο. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση των παραγγελιών κατά 0,9%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Μια θέση χαμηλότερα κατατάσσει την Ελλάδα σε όρους ανταγωνιστικότητας ο World Economic Forum στην έκθεση Global Competitiveness Report 2017 – 2018.

Με βάση τα στοιχεία του 2016 η Χώρας μας βρίσκεται στην 87η θέση της κατάταξης των 137 Χωρών, "χάνοντας" από την Αλγερία και την Σρι Λάγκα που βρίσκονται υψηλότερα και "κερδίζοντας" το Νεπάλ και τη Μολδαβία που καταλαμβάνουν τις δυο χαμηλότερες από εμάς θέσεις.

Η συνολική βαθμολογία της Ελλάδας είναι 4,02 ("άριστα" το 7) από 4 στην αμέσως προηγούμενη έκθεση.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 745,12 (+0,64%) και 730,79 (-1,29%), στις 17.00 βρέθηκε στις 736,46 (-0,53%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 736,64 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,50%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 85,4 εκατ., από τα οποία τα 6,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΤΙΤΚ, ΟΤΕ). Διακινήθηκαν 157416745 μετοχές, από τις οποίες οι 154083946 στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στα επιμέρους, από σήμερα οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-0,33%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2017, € 0,10 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,085 ανά μετοχή).

Επίσης, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ήρθη η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΑΕΓΕΚ -20,00% στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι Viohalco και Τιτάν δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Grivalia, Motor Oil, ΕΕΕ, Σαράντης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Ελλάκτωρ και Σαράντης και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου και ΕΕΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, 8 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 10% και άλλοι 7 με ημερήσιες απώλειες μεγαλύτερες των 11 ποσοστιαίων μονάδων.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να διολισθαίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (117.265 συμβόλαια).

Στα 4.785 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.836 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.936, 1.840 για τον Οκτώβριο και 96 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1945) κινήθηκε μεταξύ 1.920 και 1.962 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (90.000 Αττικής, 50.000 Eurobank, 10.000 Πειραιώς, 8.000 Lamda Development), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.763), Εθνική (81.083), MIG (4.882), Alpha Bank (11.241), Viohalco (591), Ελ. Πετρέλαια (110), ΟΤΕ (230), Μυτιληναίο (334), Cenergy (245), ΟΠΑΠ (141), Πειραιώς (8.280), ΔΕΗ (326), Αττικής (285), ΑΔΜΗΕ (168), Lamda Development (139).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 61.184, Eurobank 43.850, Εθνική 150.888, Alpha Bank 41.688, Πειραιώς 10.213, Viohalco 10.189.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 8.428.170 τεμ., (από 8.428.170 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 23.057.312 τεμ. (23.057.312), Πειραιώς 4.508.422 τεμ. (4.508.422) και Eurobank 6.476.911 τεμ. (6.735.280).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v