Βαρύς ο λογαριασμός στη ΔΕΗ από το ορυχείο Αμυνταίου, με άμεσες συνέπειες και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο ο Ομιλος με αυξημένες ρευστοποιήσεις, ισχυρές πιέσεις, με τη μετοχή να διορθώνει πάνω από 6,75% στα 3,70 ευρώ, με τον Χρήστο Κολώνα να αναφέρεται από νωρίς εκτενώς στα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή της Μακεδονίας, σημειώνοντας πως η πολύπαθη ΔΕΗ υφίσταται ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Προσώρας δεν έχει υπάρξει κάποια παρέμβαση των καθ' ύλην αρμόδιων χρηματιστηριακών αρχών, με το Euro2day.gr να παρακολουθεί από κοντά και αυτή την πτυχή.
Με την... πτώση τάσης της ΔΕΗ η συνεδρίαση ξεκίνησε μάλλον μουδιασμένα, ενώ αρνητικά συνέβαλε και το πτωτικό ξεκίνημα της δεικτοβαρούς Coca Cola, για να ακολουθήσουν περιορισμένης έκτασης πωλήσεις και σε ορισμένα ακόμη blue chips του δείκτη.
Ανοδικά ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να ξεκινά με θετικό χάσμα από τις 1.002,12, αντιδρώντας έως τις 1.009,16 μονάδες. Με θετικό πρόσημο οι μετοχές και των 4 συστημικών ομίλων, με περισσότερες συναλλαγές στην Πειραιώς και την Εθνική να ακολουθεί, μεγαλύτερος τζίρος σε Alpha Bank και Πειραιώς.
Σηματωρός μας -σε αυτή την φάση της αγοράς- η μετοχή της Πειραιώς αντιδρά περισσότερο από τις άλλες 3 συστημικές για ακόμη μία συνεδρίαση με αυξημένες συναλλαγές και κίνηση προς το 0,213 ευρώ. Σημείο καμπής το 0,215 για τον τίτλο και «βλέψεις» για το 0,22 ευρώ.
Το 55% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, σε ένα ξεκίνημα με μάλλον μέτριες συναλλαγές, τζίρο και επιφυλακτική την πλειονότητα των traders.
Mε απώλειες έχουν ξεκινήσει από νωρίς τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενδεικτική η υποχώρηση του CAC 40 στο Παρίσι, καθώς χάνει 0,52% στις 5.272 μονάδες. Ανάλογη τάση επικρατεί σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις σε Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία δίνουν τον τόνο στις ευρωαγορές, σε μία συγκυρία που αναμένονται και οι αποφάσεις της Fed. Θυμίζοντας πως στο τέλος της εβδομάδας λήγει η «τριπλή σειρά» στην αγορά Παραγώγων.
Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ οι short έχουν μικρό προβάδισμα έναντι των long, ωστόσο οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε στενό εύρος -μόλις 5 μονάδων-, μεταξύ 780,50-784,86 μονάδων.
Συγκριτικά αυξημένος τζίρος σε τίτλους των ΔΕΗ -πρώτη στη σχετική κατάταξη-, Ελληνικών Πετρελαίων, ΟΠΑΠ αλλά και Attica Bank, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, FF Group, Lamda Developmnet, EXAE και Cenergy, Coca Cola, Viohalco, Motor Oil κ.α.
Ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη η εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό -τουλάχιστον στα πρώτα 40' της συνεδρίασης-, με τους «δείκτες» να παραμένουν προς την πλευρά των long. Ενδεικτική η υποχώρηση του 2ετούς στα 5,120% αλλά και η υποχώρηση του 10ετούς (ξανά) χαμηλότερα του ορίου του 6% στα 5,972%.
Στα επιμέρους, η ΔΕΗ, όπως αναμενόταν, είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής της συνεδρίασης, ο ΟΠΑΠ λειτουργεί αντισταθμιστικά -καθώς διορθώνει και η Coca Cola-, συνεχίζουν υψηλότερα Viohalco, Lamda Development, Jumbo.
Από τον δείκτη FT Mid Cap, η προσοχή εστιάζεται στην Attica Bank, στη MIG, στον Fourlis αλλά και σε Νηρέα, Intralot.
Κινητικότητα σε ΚΛΜ, ΥΓΕΙΑ, ΙΑΣΩ, Cenergy κ.α.