Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε στάση αναμονής στη ζώνη των 780

Με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ο Γ.Δ. κινήθηκε οριακά υψηλότερα. Μόνιμο χαρακτηριστικό η επιφυλακτικότητα στην τελική ευθεία για το Eurogroup. Στους πρωταγωνιστές της ημέρας Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development.

ΧΑ: Σε στάση αναμονής στη ζώνη των 780

Παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, σύμφωνα με τις οποίες "αν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το χρέος, το Ταμείο είναι έτοιμο να εφαρμόσει αυτή τη λύση της... ημι-συμμετοχής στην Ελλάδα προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση" επέτρεψαν στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινηθούν μόνιμα με θετικό πρόσημο, η επιφυλακτικότητα ήταν περισσότερο από έκδηλη και αυτό φάνηκε τόσο στην στενότητα κίνησης του Γενικού Δείκτη (μικρότερη των τεσσάρων μονάδων), αλλά και στην νέα καταβαράθρωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων).

Όσο πλησιάζει το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, τόσο η Αγορά συνειδητοποιεί ακόμα περισσότερο ότι το πλέον θετικό σενάριο είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εκταμίευση του συνόλου της δόσης.

Δυστυχώς, όλο και περισσότεροι από τους Πιστωτές της Χώρας αποφεύγουν να κάνουν κάποια δήλωση για σύντομη επίλυση του προβλήματος "χρέος", με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συμμετοχή στο "QE", δηλαδή δύο βασικά ζητούμενα της Αγοράς προκειμένου να συνεχίσει ψηλότερα, αν αποδεχθούμε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει προεξοφληθεί στις τρέχουσες αποτιμήσεις, άποψη που υποστηρίζει το σύνολο των εγχώριων αναλυτών.

"Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναμένει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για την οριστική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου", ανέφερε ο εκπρόσωπός του. Μια ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα περιλαμβάνει και την εκταμίευση δόσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση.

Σε μία τόσο "βουβή" συνεδρίαση όπως η σημερινή, επόμενο να ήταν ελάχιστα τα άξια αναφοράς με κυριότερο την δημόσια πρόταση στην Νίκας (+9,12%). Πιο συγκεκριμένα, σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το 10,26% των μετοχών της Νίκας που δεν ελέγχει ήδη από κοινού με την Chipita προχώρησε η Givenrise Investments. Το τίμημα ανέρχεται στα 0,364 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο η εταιρεία θεωρεί εύλογο, ενώ η δημόσια πρόταση αναφέρει ότι η εταιρεία δεν θα ασκήσει δικαίωμα εξαγοράς και δεν θα επιδιώξει τη διαγραφή των μετοχών από το Χ.Α.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το Χ.Α. αποφάσισε ότι μόνο για την σημερινή συνεδρίαση, το ανώτατο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής αλλάζει από +20% σε +27,72%. Το κατώτατο όριο της μετοχής δεν μεταβλήθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω μετοχή διακινήθηκαν μόλις 213 τεμ., ενώ δεν έκανε την εμφάνισή της στο ταμπλώ, εντολή αγοράς στα 0,364 ευρώ, σημαντικού "ειδικού βάρους", όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το σχόλιο της Merit Sec

"Η συσσώρευση συνεχίστηκε και σήμερα, καθώς ακόμα δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το αποτέλεσμα του Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Επισημαίνουμε, ωστόσο, ότι η ανοχή εξαντλείται σχετικά με την αξιολόγηση και την ακολουθούμενη στρατηγική της Κυβέρνησης και ανησυχούμε για την αντίδραση των Αγορών στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας στις 15 του μήνα. Από την άλλη, πρέπει να τονίσουμε ότι στην αντίληψη των επενδυτών υπερίσχυσαν, εν τέλει, τα θεμελιώδη των εισηγμένων και η πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεχίζουν να στηρίζουν την Χώρα, καθώς έχει ξεκινήσει το Καλοκαίρι και το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης ακόμη εκκρεμεί, σενάριο που απευχόμασταν" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Στη σημερινή συνεδρίαση, τελευταία της εβδομάδος, η Αγορά έλαβε υπόψη την επικείμενη ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, ώστε να κλειδώσει η θετική απόφαση στο Eurogroup για την αξιολόγηση. Αυτό "μεταφράστηκε" σε οριακά θετικές προσδοκίες και "ισχνό" θετικό πρόσημο, μιας και δεν προέκυψαν αρνητικά πρόσημα στις Ευρωπαϊκές Αγορές σε συνέχεια των αποτελεσμάτων των Βρετανικών εκλογών" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας και παρά τις μόλις τέσσερις συνεδριάσεις, πρόλαβε να αποδειχθεί τόσο για τον Γενικό Δείκτη που σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 0,57%, όσο και για τον κλαδικός δείκτη των Τραπεζών (εβδομαδιαίες απώλειες 2,5%). Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 21,51% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 18,86%.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Eurobank (+0,94%) και Πειραιώς (+2,46%), όμως η Alpha Bank (+2,4%) ήταν εκείνη που μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, οι τελευταίες εξελίξεις που δείχνουν να επιταχύνονται οι διαδικασίες για το έργο στο Ελληνικό, είχαν σαν αποτέλεσμα ο τίτλος της Lamda Development (+4,67%) να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, έστω και αν υποχώρησε ελαφρώς από τα υψηλά ημέρας. Η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 5,43 ευρώ και το "daily stop" στα 5,09 ευρώ.

Για την περίπτωση της ΔΕΗ (+1,77%), που μετά από δύο συνεδριάσεις επέστρεψε, σε κλείσιμο, υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ, έδειξε να κρατά η πρώτη στήριξη στα 3,90 ευρώ, όμως δεν μπορεί να μην αναφερθεί η σημερινή υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 4,05 ευρώ (+2,33%). Κάποιοι επενδυτές έχοντας και σημαντικά κέρδη συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις και κάποιοι άλλοι απορροφούν την προσφορά, επιδιώκοντας να πάρουν θέση στον ΑΔΜΗΕ. Το 4,13 κοντινή αντίσταση, με κύρια στο 4,30. Τα 3,90 ευρώ παραμένουν πρώτη στήριξη.

Νέα υψηλά τρέχοντος έτους και νέα υψηλά 19 μηνών για την "ασταμάτητη" Viohalco (+5,09%). Ο τίτλος έκλεισε μπροστά στην επόμενη αντίσταση των 2,28 ευρώ, αν και ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,29 ευρώ (+6,02%). Πρώτη στήριξη στα 2,14 ευρώ και το "stop" στο "long" στα 2,05 ευρώ.

Σε υψηλά 19 μηνών η μετοχή της Viohalco

Αν όσοι έχουν χάσει το "τρένο" της μητρικής, "κυνηγάνε" την θυγατρική, τότε μπορεί να έχει ενδιαφέρον η κινητικότητα στην Cenergy (+2,93%). Το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 0,872 ευρώ, έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα.

Μένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συνέχισε ανοδικά με πολύ σφιχτή προσφορά η Σελόντα (+9,69%), επιμένουν οι αγοραστές στην ΑΝΕΚ (+2,17%), κάτι κινήθηκε στην Αιολική (+1,43%) αν και αναβλήθηκε η γ.σ. για τις 20 Ιουνίου, ενώ σαφώς επιθετικότερες διαθέσεις έδειξαν σήμερα οι αγοραστές στο Ιασώ (+9,66%), ο τίτλος του οποίου έκλεισε σε υψηλά 33 μηνών.

Σε υψηλά 33 μηνών η μετοχή του ΙΑΣΩ

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Αγορά συνεχίζει να κινείται "στο ρελαντί" και χωρίς νέα δεδομένα.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,22%), το 2078 συνεχίζει να είναι κύριο επίπεδο αντίστασης. που κατοχύρωση μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση στο 2100. Κοντινή στήριξη το 2063 και κύρια το 2050 ενώ το "stop" στο "long" παραμένει στις 2043 μονάδες.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, βραχυπρόθεσμα, το 770 και το 790 είναι τα δύο σημαντικά μας επίπεδα. Σε περίπτωση που σε ημερήσιο κατοχυρώσει το 800 (αν προκύψουν οι ανάλογοι καταλύτες) το πιο πιθανό είναι να ξεκινήσει άλλη μία ανοδική κίνηση μεσοπρόθεσμα, με πρώτο στόχο τις 850 και δεύτερο τις 900 μονάδες. Όσο ο Δείκτης συνεχίζει να κινείται μεταξύ 770 και 790, αν και σύντομα θα υπάρξει κίνηση εκτόνωσης, "επιτρέπεται" μόνο το "stock picking" (!)

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη Παρασκευή είναι το "triple witching" Ιουνίου για Χ.Α. και Διεθνείς Αγορές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Η Αγορά συνεχίζει την πλαγιοσταθεροποιητική της κίνηση με τον Γενικό Δείκτη να λαμβάνει τιμές μέσα στο εύρος διακύμανσης των 790 με 768 μονάδων, αναμένοντας κατά πολλούς το 'άκουσμα του αφέτη' την ερχόμενη εβδομάδα" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Από εκεί και έπειτα οι διαγραμματικές ερμηνείες επικεντρώνονται στο σχηματισμό μιας διακριτικής "σημαίας" (Flag pattern) στο ημερήσιο διάγραμμα του Δείκτη, όπου στατιστικώς, κατά 67%, αποτελεί κίνηση συνέχειας (continuation) της υπάρχουσας ανοδικής τάσης. Το σήμα ανοδικής διαφυγής θα ενεργοποιηθεί με την επιτυχημένη τμήση της ζώνης των 795 με 800 μονάδων, ωθώντας το Γενικό Δείκτη προς το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης των 830 με 850 μονάδων. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που αποτυπωθεί μια "σαθρότητα" πάνω στη βραχυχρόνια στήριξη των 760 μονάδων θα πρέπει να μας θέσει σε καθοδική εγρήγορση μιας πιθανής βίαιης εκτόνωσης προς το επίπεδο των 740 με 738 μονάδων.

Πλαγιοκαθοδική κίνηση πραγματοποιεί και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης με το όρια απασφάλισης για μεν τους αγοραστές να είναι οι 2126 μονάδες και για δε τους πωλητές οι 2011 μονάδες. Αρνητική μέχρι τώρα η αδύναμη κίνηση του γνωστού ταλαντωτή ορμής RSI πέριξ των 60 μονάδων.

Τα φώτα για άλλη μια φορά έχει τραβήξει ο Τραπεζικός δείκτης με τις γρήγορες εναλλαγές τάσης μέσα σε ένα ποσοστιαίο εύρος διακύμανσης ±8% μεταξύ των 1030 με 950 μονάδων.

"Ιδιαίτερα ανθεκτική είναι πάντως, παρά τη μέχρι τώρα 'στριφνή' ειδησεογραφία η συμπεριφορά των Τραπεζικών μετοχών πάνω σε σημαντικές διαγραμματικές ενδείξεις, όπως είναι της ΑΛΦΑ στα 2€, της ΕΤΕ στα 0,30€, της ΠΕΙΡ στα 0,20€ και της ΕΥΡΩΒ στα 0,80€. Τα πρώτα σήματα ανοδικής εκτόνωσης θα δοθούν κυρίως με την καταστρατήγηση των επιπέδων αντίστασης των 2,30€ για την ΑΛΦΑ και των 0,35€ για την ΕΤΕ" τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Η ψήφιση των τελευταίων προαπαιτούμενων το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται να κλείσει και τυπικά την λίστα της τεχνικής έκθεσης των Θεσμών, ανοίγοντας το δρόμο της έγκρισης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ωστόσο έχει αφεθεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας ακόμα γύρος διαβουλεύσεων, ώστε να δοθεί κάποια αμοιβαία αποδεκτή διατύπωση για την συμμετοχή του ΔΝΤ, το "QE" και το χρέος στην Σύνοδο Κορυφής στις 22/23 Ιουνίου.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα χρονικά περιθώρια θα στενέψουν πολύ, καθώς εκτός από την επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας απαιτείται έγκριση από τα Τοπικά Κοινοβούλια των Χωρών του Ευρώ, διαδικασία όχι μικρότερη της μίας εβδομάδας.

Το πρώτο ομόλογο (2,1 δισ. ευρώ) του Ιουλίου λήγει στις 17 Ιουλίου, άρα στο ακραίο σενάριο το κλείσιμο της συμφωνίας μετά την Σύνοδο Κορυφής πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Πέρα από το κλείσιμο της συμφωνίας η περίοδος που διανύουμε ολοκληρώνει την προαιρετική δημοσίευση των αποτελεσμάτων τριμήνου, τα οποία εμφάνισαν μια ικανοποιητική εικόνα. Στις 26 εταιρίες που δημοσίευσαν μεγέθη η αύξηση του κύκλου εργασιών είναι 26%, τα λειτουργικά κέρδη αυξημένα 17% και η κερδοφορία +47%. Η θετική εικόνα αποδίδεται αφενός στο ότι όσοι δημοσιεύουν στο προαιρετικό α’ τρίμηνο έχουν κάτι καλό να πουν, αφετέρου η Διύλιση οδηγεί σταθερά τα κέρδη λόγω της υψηλής βαρύτητας στο δείγμα.

Καλά νούμερα τριμήνου έδειξαν οι FF Group, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενώ οι Τράπεζες περιορίστηκαν σε ένα διαδικαστικό τρίμηνο συντήρησης (92 εκατ. ευρώ, έναντι 116 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2016). Στις μικρότερες εταιρείες Σαράντης, Quest, Autohellas και Πλαστικά Θράκης έδειξαν συνέχεια των καλών επιδόσεων της περυσινής χρονιάς, τηρουμένων και των δυσκολιών που παρατηρήθηκαν στο ξεκίνημα του 2017.

Τεχνικά η εικόνα του Γενικού Δείκτη παρά την πτωτική εβδομαδιαία μεταβολή έδειξε ισορροπία κοντά στην περιοχή των φετινών υψηλών. Χωρίς να βγει ένταση στην τάση η κίνηση ήταν πλαγιοκαθοδική, με τους μέσους ημερήσιους τζίρους να υποχωρούν αισθητά στα 50 εκατ. ευρώ, μέγεθος που δεν βοηθά ιδιαίτερα την εκτόνωση προς κάποια κατεύθυνση.

Ο MACD παραμένει σε θέση πώλησης, ενώ τα όρια ανοχής για τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών έχουν στενέψει αισθητά, αφού το κομβικό σημείο αντιστροφής τάσης έχει ανερχόμενη φορά και βρίσκεται στις 769 μονάδες.

Χαμηλότερα (735 μονάδες) και με ηπιότερη κλίση έρχεται ο κινητός μέσος των 50 ημερών, ο οποίος αποτελεί και το σημείο αναφοράς των στηρίξεων του Γενικού Δείκτη. Η συσσώρευση στην περιοχή των 770 – 800 μονάδων έχει αποφορτίσει την εικόνα των ταλαντωτών, οι οποίοι κινούνται κάτω από την υπερτιμημένη ζώνη.

Παρόλα αυτά οι συνθήκες επανάκτησης των υψηλών της Αγοράς δεν φαίνεται να ικανοποιούνται, καθώς οι τζίροι δεν βγάζουν δυναμική αλλαγής επιπέδων διαπραγμάτευσης, ενώ και οι τίτλοι που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αρωγοί ανόδου δείχνουν κόπωση στα διαγράμματα τους.

Συμπερασματικά θα αναμέναμε την συνέχιση των σταθεροποιητικών τάσεων, τον Γενικό Δείκτη να ισορροπεί βραχυπρόθεσμα χαμηλότερα, δοκιμάζοντας τις αντοχές του επόμενου σημείου στήριξης (770 μονάδες).

O ΟΠΑΠ αναμένεται να δώσει την πρώτη εικόνα από την ανάπτυξη του δικτύου των VLTs στη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου το απόγευμα της Δευτέρας 12 Ιουνίου. Από τις 13 Ιουνίου οι κοινές και προνομιούχες μετοχές του Τιτάνα θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης και την επιστροφή κεφαλαίου 0,10 ευρώ και 1 ευρώ ανά μετοχή. Την Πέμπτη 15/6 θα διεξαχθούν οι τακτικές γενικές συνελεύσεις από MIG, Nexans, Lamda Development, Elinoil και ΚΛΜ, ενώ χωρίς το μέρισμα των 85 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Autohellas. Την ίδια ημέρα παύει η διαπραγμάτευση της ΔΕΗ καθώς θα αποκοπεί με εταιρική πράξη και εισφορά στους μετόχους μία μετοχή του ΑΔΜΗΕ για κάθε μία μετοχή της ΔΕΗ. Η εβδομάδα κλείνει με τις τακτικές γενικές συνελεύσεις των Φουρλή, ΕΥΔΑΠ, ΙΑΣΩ, Lavipharm και Frigoglass.

"Εντός της εβδομάδας (14 – 16 Ιουνίου) αναμένεται να λάβει χώρα η Δημόσια Εγγραφή μέσω του Ηλεκτρονικού βιβλίου Προσφορών για την έκδοση ομολόγου από την Sunlight η οποία επιδιώκει την άντληση κεφαλαίων έως 50 εκατ. ευρώ" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Kospi (+0,77%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-0,13%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, μετά και την ανακοίνωση για Κυβέρνηση συνεργασίας στην Βρετανία, ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, πιέζονται χαμηλότερα Ευρώ και Χρυσός.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, για τρίτο συνεχόμενο μήνα επιβραδύνθηκαν το Μάιο οι τιμές παραγωγού στην Κίνα. Ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 5,5% το Μάιο, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, έναντι προσδοκιών για άνοδο 5,7%. "Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πιο βραδύς από το 6,4% του Απριλίου", επισημαίνει το Reuters.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε το Μάιο κατά 1,5% σε ετήσια βάση, δηλαδή επιταχύνθηκε σε σχέση με την άνοδο 1,2% του Απριλίου και συνάδει με τις προσδοκίες.

Ερχόμενοι στην Γηραιά Ήπειρο, οι επενδυτές της Credit Suisse Group συμφώνησαν να αγοράσουν το 99,2% των προς πώληση μετοχών της Τράπεζας μέσω προσφοράς δικαιωμάτων, διαθέτοντας 4,1 δισ. Ελβετικά Φράγκα ($4,3 δισ.) για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του διευθύνοντος συμβούλου Tidjane Thiam.

"Η Credit Suisse σχεδιάζει να πουλήσει τις μη εγγεγραμμένες μετοχές στην Αγορά", όπως τόνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, μετά το κλείσιμο των αγορών. Οι μετοχές, οι οποίες προσφέρονται στα 10,80 φράγκα, αναμένεται να αρχίσουν να διαπραγματεύονται σήμερα.

Το κεφάλαιο που συγκεντρώθηκε από τη δεύτερη έκδοση δικαιωμάτων από τα μέσα του 2015, οπότε ανέλαβε ο Thiam τα ηνία της εταιρείας, θα χρησιμοποιηθεί για να ολοκληρώσει ο CEO την αναδιάρθρωση που πραγματοποιεί και να επεκτείνει τις δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου, όπως ανέφερε στους μετόχους τον περασμένο μήνα.

"Η Γαλλική βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,5% τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάιο, καθώς η παραγωγή στη μεταποίηση σημείωσε πτώση της τάξης του 1,2%", τόνισε η Στατιστική Υπηρεσία, "Insee". Αντιθέτως, οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν άνοδο 0,5%.

Πάντως, η "Insee" αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμηση για τη βιομηχανική παραγωγή του Μαρτίου, σε άνοδο 2,2% από προηγούμενη ανάπτυξη 2%.

Η Βρετανική βιομηχανική παραγωγή αναπτύχθηκε ελάχιστα τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "ONS". Σε μηνιαίους όρους, η βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας αναπτύχθηκε τον Απρίλιο κατά 0,2%.

Αντίθετα, οι οικονομολόγοι που συμβουλεύθηκε η Wall Street Journal περίμεναν άνοδο 1%.

"Η Βρετανία ενδέχεται να υποστεί κι άλλη υποβάθμιση, αφότου οι γενικές εκλογές οδήγησαν σε απώλεια της αυτοδυναμίας για το κόμμα της Τερέζα Μέι", τόνισε σήμερα ο Moritz Kraemer, επικεφαλής για το Κυβερνητικό χρέος στην S&P Global, μιλώντας στο CNBC. Ο Kraemer ανέφερε σήμερα στο διεθνές δίκτυο πως η έκβαση των χθεσινών εκλογών αποδεικνύει ότι η περσινή υποβάθμιση ήταν σωστή και ότι περισσότερες είναι πιθανό να ακολουθήσουν, εξηγώντας πως αυτό θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το "Brexit" και από την πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσει η Βρετανία έξω από την ΕΕ, η οποία είναι αβέβαιη.

Αμετάβλητο παρέμεινε τον Απρίλιο το προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, αφότου εξαγωγές και εισαγωγές αυξήθηκαν κι άλλο σε σχέση με το Μάρτιο.

Οι συνολικές εξαγωγές Αγαθών ενισχύθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και άγγιξαν τον Απρίλιο το ρεκόρ των 106,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η "Destatis".

"Οι εισαγωγές Αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,2% σε 86,6 δισ. ευρώ, επίσης αγγίζοντας υψηλό ρεκόρ", πρόσθεσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Κατά συνέπεια, το προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα παρέμεινε σταθερό στα 19,8 δισ. ευρώ. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν λίγο μεγαλύτερο πλεόνασμα ύψους 20 δισ.

"Το αποτέλεσμα των Βρετανικών εκλογών δημιουργεί αβεβαιότητα για την πολιτική πλατφόρμα, την συνοχή και την μακροβιότητα της νέας Κυβέρνησης", υποστηρίζει η Fitch.

Όπως αναφέρει ο Οίκος αξιολόγησης, αυτό αναμένεται να έχει επιπτώσεις για το "Brexit" και τη δημοσιονομική πολιτική.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch, "ο σχηματισμός Κυβέρνησης με στήριξη από το 'DUP' της Βόρειας Ιρλανδίας καθιστά πιο πιθανή τη διενέργεια νέων εκλογών βραχυπρόθεσμα".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η άνοδος της αξίας των μετοχών και των ακινήτων οδήγησε υψηλότερα τον καθαρό πλούτο των Νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με έκθεση της Fed που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, ο καθαρός πλούτος των Νοικοκυριών ενισχύθηκε στα $94,84 τρισ. το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο 2,5%, ή $2,35 τρισ. σε σχέση με τους τελευταίους τρεις μήνες του προηγούμενου έτους.

Το επίπεδο αυτό είναι υψηλότερο από το προ-κρίσης υψηλό που είχε καταγραφεί το 2007.

Εν τω μεταξύ, ο δανεισμός των Νοικοκυριών αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% την περίοδο από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο. Τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 5%, ενώ τα στεγαστικά κατά 3%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 15 Σεπτεμβρίου 2017.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Jumbo, στα 18 από 14,7 ευρώ, δίνει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "Overweight". Η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για εντυπωσιακή ανθεκτικότητα της εταιρείας παρά την κρίση, επικαλούμενη τα επίπεδα ρεκόρ στα EBITDA και τα κέρδη το πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2016-17.

Στα 22,4 ευρώ, από 28 πριν, μειώνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Folli Follie η IBG, σε έκθεση στην οποία υποβαθμίζει τη σύσταση σε "neutral" από "buy". H χρηματιστηριακή υποβάθμισε την τιμή - στόχο εξαιτίας των προβλέψεων για χαμηλότερες ταμειακές ροές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αναρριχήθηκε μέχρι τις 783,01 μονάδες (+0,51%), στις 17.00 βρέθηκε στις 781,77 (+0,35%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 782,1 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,39%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 43 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΜΟΗ), ενώ το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απασχολήθηκε από ΟΤΕ και Εθνική.

Από τις μετοιχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΑΙΡ, ΒΙΟ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ. Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι Ελλάκτωρ και ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Μέτκα και στο χαμηλό ημέρας οι ΟΤΕ και Folli Follie Group.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές, στα συμβόλαια του δείκτη, να υποχωρούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (81.105 συμβόλαια).

Στα 4.499 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.615 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.025, 603 για τον Ιούνιο, 422 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.070,75) κινήθηκε μεταξύ 2.060,25 και 2.076 μονάδων μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.721 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.535), Πειραιώς (35.862), Εθνική (9.674), MIG (6.981), Alpha Bank (2.503), ΔΕΗ (1.018), ΟΤΕ (1.796), Μυτιληναίο (561), ΟΠΑΠ (267), Viohalco (2.034), Ελ. Πετρέλαια (2.828), Ελλάκτωρα (556), ΓΕΚ (7.083), Τέρνα Ενεργειακή (1.168), Folli Follie Group (392), Intralot (159), Cenergy (2.253), Grivalia (134).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (16.183), MIG (60.481), Eurobank (31.812), Εθνική (92.219) και Πειραιώς (186.903).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.147.654 τεμ.), Alpha Bank (7.333.044 τεμ.), Εθνική (14.870.076 τεμ.) και Eurobank (5.258.747 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v