Οι πωλητές, με ευκολία "ντουμπλάρισαν" τις πτωτικές συνεδριάσεις, καθώς ο Τραπεζικός κλάδος βρήκε "ανέλπιστο σύμμαχο" την ΔΕΗ, ενώ είναι μάλλον ορατή η "κόπωση" σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, έστω και αν μέχρι στιγμής έχουν να επιδείξουν εξαιρετικές "αμυντικές ικανότητες".
Μάλιστα δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι κύρια σπουδή των ενεργών χαρτοφυλακίων, ήταν το μη κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 770 μονάδων (κάτι που θα έφερνε επιθετικές κινήσεις "stop loss"), αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 768,76 μονάδες (-1,13%).
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο διατηρούμενος σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τζίρος, αλλά και ο συνεχιζόμενος περιορισμός του αριθμού των θετικών πρωταγωνιστών από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.
Στην περίπτωση των Τραπεζών η εικόνα παραμένει επιδεινούμενη, με τον κλαδικό τους δείκτη (-2,52%) να χάνει, εύκολα, τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών στις 986 μονάδες και τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα πρόσφατα χαμηλά των 919 μονάδων και στο ανοιχτό "gap" στις 894,57 μονάδες.
Στην "προβληματική" εικόνα των Τραπεζικών μετοχών, όπου η εικόνα θα επιδεινωθεί δραματικά σε περίπτωση που Alpha Bank και Εθνική επιστρέψουν χαμηλότερα από τις τιμές των τελευταίων Α.Μ.Κ., προστέθηκε και η μετοχή της ΔΕΗ, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις όπου δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για την διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ και εισαγωγής του στο Χ.Α.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, η επιστροφή σε είδος φαίνεται ότι δεν άρεσε στους υφιστάμενους μετόχους, μιας και το 1/1 ουσιαστικά τους εγκλωβίζει κεφάλαιο μέχρι την εισαγωγή της νέας εταιρείας στο Χ.Α.
Η σημερινή αντίδραση της Αγοράς στην ΔΕΗ (-10,11%, ενώ έφθασε να υποχωρεί έως και 14,25%) και η συνεχιζόμενη αρνητική υποδοχή στις ανακοινώσεις της Ιντρακάτ (-5,34%) για reverse split και Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, δείχνει ότι το Χ.Α. έχει αρχίσει να γίνεται πιο "ευαίσθητο" στις αρνητικές ειδήσεις, ακόμα και εκτός Τραπεζικού κλάδου, που παραμένει ο απόλυτος "ανεμοδείκτης" του ταμπλό.
"Η αρνητική ψυχολογία προϊδεάζει για συνέχιση της πτωτικής κίνησης. Επομένως, καθοριστικής σημασίας θα είναι να επιτευχθεί η λειτουργία των ορίων στήριξης της περιοχής των 770 μονάδων, φορτώνοντας δηλαδή με 'αυξημένη ευθύνη' τους αγοραστές για το σκοπό αυτό. Μέχρι την Πέμπτη 15/6, η μετοχή της ΔΕΗ θα ενσωματώνει το δικαίωμα σε 1π/1ν, λόγω της διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ. Στην συνέχεια θα υπάρξει ολιγοήμερη αναστολή διαπραγμάτευσης, για να επανέλθουν από κοινού τόσο η μετοχή της ΔΕΗ, όσο και του ΑΔΜΗΕ, σε τιμή κατά 50% μικρότερη σε σχέση με την τιμή της ΔΕΗ της 15/6. Σαν αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής, διαγράφονται τα Παράγωγα επί των μετοχών της ΔΕΗ, την Παρασκευή 9/6" σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τμήματα Παραγώγων Ιδιωτικών ΑΧΕ, η διαφορά χρόνου παύσης διαπραγμάτευσης μεταξύ μετοχής της ΔΕΗ και των Παράγωγων προϊόντων, μπορεί να έπαιξε σημαντικό ρόλο στις σημερινές σημαντικές πιέσεις που σημειώθηκαν στην spot Αγορά και οι οποίες δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ολοκληρώθηκαν σήμερα.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "Εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια μάχη με τον χρόνο έως την τελευταία στιγμή και η επικείμενη συνεδρίαση του EwG θα διαπιστώσει εκκρεμότητες, οι οποίες θα καθυστερήσουν τη σύνταξη του 'compliance report' από την τρόικα. Εκτός κι αν υπάρξει πρόοδος με ρυθμό πολυβόλου.
"Αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε δυναμική ανάκαμψη της Οικονομίας και επιστροφή στις Αγορές Χρήματος ζητά η Κυβέρνηση", όπως προκύπτει (και) από την ενημέρωση Τύπου του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Όπως είπε, "τις επόμενες ημέρες θα κλείσουν τα προαπαιτούμενα και το Eurogroup οφείλει να ασχοληθεί μόνο με το χρέος".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις απόψεις των περισσότερων αναλυτών με τους οποίους επικοινώνησε η στήλη, οι προσδοκίες για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου παραμένουν χαμηλά και χαμηλά θα παραμείνει η ψυχολογία των ενεργών χαρτοφυλακίων στο Χ.Α., καθώς η Αγορά, που στην παρούσα φάση δείχνει να "ξεμένει από προσδοκίες", δεν έχει τίποτα θετικό να προεξοφλήσει.
Από την άλλη, αν και το σενάριο, περαιτέρω, πλαγιοκαθοδικής κίνησης, δείχνει το επικρατέστερο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις "ξεπουλήματος" και η εικόνα στο ταμπλό, δείχνει σχετικά ελεγχόμενη, όμως αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και στις 16 τρέχοντος, αν η φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί δεν δώσει κάποιο "πάτημα" στην Αγορά να διακρατήσει το μεγαλύτερο μέρος από τα κέρδη του τελευταίου τετραμήνου.
Προσοχή χρειάζονται και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς αύριο είναι το EwG, η συνεδρίαση της ΕΚΤ και οι προγραμματισμένες Βρετανικές εκλογές.
Αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλό και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, με "νίκη των πράσινων στα σημεία", αξίζει αναφοράς η εικόνα σε επιμέρους τίτλους.
Στην περίπτωση της ΕΧΑΕ (+0,97%), που δεν δείχνει να είναι στα καλύτερά της, συνεχίζεται η συσσώρευση μεταξύ 5,14 και 5,32 ευρώ. Κατοχύρωση του δεύτερου δίνει αγοραστικό σήμα. Αντίστοιχα, διάσπαση του 5,14 θα μπορούσε να δώσει κίνηση στα 5 ευρώ.
Διατηρείται κοντά στα πρόσφατα υψηλά η Viohalco (+1,94%), που παραμένει το πρώτο σε απόδοση blue chip για το 2017. Έχει ενδιαφέρον στην περιοχή των 2,05 ευρώ, με κοντινό "stop" στα 2,00 ευρώ. Χρειάζεται κατοχύρωση του 2,14 για συνέχιση της κίνησης.
Δέκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος του ΟΤΕ (-0,81%). Ο τίτλος παραμένει "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,60 ευρώ, όπως "λένε" τα ημερήσια διαγράμματα.
Το διάγραμμα της μετοχής του ΟΤΕ από την αρχή του έτους
"Καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων για τον ΟΠΑΠ (-1,06%). Έχει γυρίσει "short" και θέλει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 9,90 ευρώ, για να αναστρέψει την εικόνα.
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Τιτάνα (+1,44%), όμως μπροστά "καραδοκεί" η δύσκολη αντίσταση των 27,19 ευρώ.
Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,55%), αφού είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Η αντίσταση στα 3,80 ευρώ, επιβεβαίωσε την "σκληρότητά της".
Προσπάθησε να αντιδράσει μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Jumbo (+0,19%). Ο τίτλος παραμένει "long", όσο εξασφαλίζει κλεισίματα υψηλότερα των 15,43 ευρώ.
Οκτώ ανοδικές και μία διορθωτική συνεδρίαση, στις τελευταίες εννέα, για τα Ελ. Πετρέλαια (+2,56%), αλλά και νέα υψηλά 38 μηνών. Ιδιαίτερη προσοχή στην αντίσταση που εντοπίζεται στα 7,33 ευρώ.
Αγοραστικό σήμα, μετά από αρκετές συνεδριάσεις, έδωσε σήμερα ο τίτλος της Folli Follie Group (+3,03%), εν όψει και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου. Τα 20,00 ευρώ στήριξη, με τα 20,60 πρώτο στόχο και τα 21,00 δεύτερο.
Το ημερήσιο διάγραμμα της FF Group
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που δείχνουν να "βάζουν υποψηφιότητα" για όλο και μικρότερη ημερήσια αναφορά και εκτός της Ιντρακάτ, αξίζει αναφοράς η κινητικότητα σε Ιασώ (+1,99% και λόγω επικείμενης διανομής δωρεάν μετοχών από κεφαλαιοποίηση αποθεματικού), Ικτίνο (+3,85%, αλλά και σημαντική υποχώρηση από το υψηλό των +7,69%) και Attica Group (+4,84%), έδειξαν να εγκαταλείπονται τα "σχέδια" για καλύτερη δημόσια πρόταση στο Γαλαξίδι (0%) ενώ η Πήγασος (+19,89%) συμπλήρωσε εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 402,38% (!)
Παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες "αναδύθηκαν" από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, η τεχνική εικόνα έφερε και νεότερους προβληματισμούς.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,42%), έχασε την κοντινή, σημαντική, στήριξη των 2062 μονάδων και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 2043 μονάδες, που είναι και το "stop" στο "intraday". Το 2078 κοντινή αντίσταση, που διάσπαση μπορεί και πάλι να δοκιμάσει την ζώνη του 2100.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να οδηγηθεί σε νέα υψηλά παρά τα 7 συνεχόμενα 'πράσινα κηροπήγια', που προηγήθηκαν του χθεσινού αρνητικού κλεισίματος. Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, με τον ρεαλισμό να είναι το ζητούμενο μετά και το έντονο 'ράλι' των τελευταίων μηνών.
Εκτιμούμε ότι η 'φαντασία' σχετικά με άμεσα αποτελέσματα σε όσα άπτονται του Ελληνικού ζητήματος, έχει αρχίσει να εξασθενεί, χωρίς όμως να παρατηρούνται βεβιασμένες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Η γενική τάση παραμένει ανοδική, με το 'stop' των αγοραστικών θέσεων να βρίσκεται στο χαμηλό ενός μήνα, στις 752 μονάδες.
Στόχος των αγοραστών παραμένει το νέο 'test' των 800 μονάδων, διάσπαση του οποίου θα αναζωπυρώσει νέα αγοραστικά αντανακλαστικά. Διάσπαση του εύρους 752 - 800 μονάδων θα 'δείξει το δρόμο', με τον μακροπρόθεσμο ανοδικό στόχο να βρίσκεται στις 850 και τον καθοδικό στις 700 μονάδες. Τη δική της σημασία έχει η παλινδρόμηση του Τραπεζικού δείκτη πέριξ των 1.000 μονάδων, ψυχολογικό επίπεδο που ο κλάδος είχε να 'επισκεφτεί' εδώ και έναν περίπου χρόνο.
Σε νέα υψηλά 'καλπάζει' η μετοχή της ΕΕΕ, παραμένοντας με διαφορά ο τίτλος με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στη Λεωφόρο Αθηνών, υπερδιπλάσια από αυτή του 'δεύτερου' σε αξία ΟΤΕ. Η απόδοση του δεκαετούς Ελληνικού ομολόγου έχει 'τσιμπήσει' περίπου 50 μονάδες βάσης σε επίπεδο μήνα, δείχνοντας την ανυπομονησία των επενδυτών για επίλυση του 'γόρδιου δεσμού που αφορά στο 'country risk' της Χώρας.
Σε διεθνές επίπεδο, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, το επίκεντρο στρέφεται στις αυριανές Βρετανικές εκλογές. 'Ατάραχος' στα ιστορικά υψηλά του ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, με το ίδιο να ισχύει για Dow Jones και DAX" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+1,23%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Kospi (-0,36%).
Εικόνα με μικτά πρόσημα και στην Ευρώπη, καθώς δείχνουν να επιστρέφουν δριμύτερες οι Τραπεζικές ανησυχίες, ενώ με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, κινούνται, μέχρι στιγμής, οι δείκτες στην Wall Street.
Σημαντικές απώλειες για το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα Ευρώ και Χρυσός.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας αυξήθηκαν για τέταρτο διαδοχικό μήνα το Μάιο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο του έτους. Σύμφωνα με τους Financial Times, τα συναλλαγματικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά $24 δισ. τον προηγούμενο μήνα, στα $3,0536 τρισ. το Μάιο. Τον Απρίλιο είχαν ενισχυθεί κατά $21 δισ. στα $3,03 τρισ. Είναι η πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2014 που τα αποθέματα κινούνται ανοδικά για τέσσερις διαδοχικούς μήνες. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι τα αποθέματα θα αυξηθούν κατά $10 δισ., στα $3,04 τρισ.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η κατάρρευση των δύο Τραπεζών της Περιοχής του Βενέτο στην Ιταλία, θα προκαλούσε μια συστημική κρίση που θα μπορούσε να παρασύρει ολόκληρη την Ιταλική Οικονομία", δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Πιερ Πάολο Μπαρέτα. Οι "Βanca Popolare di Vicenza" και "Veneto Banca" έχουν ζητήσει Κρατική διάσωση για να καλύψουν κεφαλαιακό έλλειμμα 6,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει μια επιπλέον "ένεση" 1,2 δισ. ευρώ από Ιδιώτες επενδυτές προτού χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων. Η Ιταλική Κυβέρνηση δυσκολεύεται να βρει κάποιον Ιδιώτη επενδυτή που να είναι διατεθειμένος να καλύψει το ποσό.
Δύο Οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την Τρίτη την Ισπανική Τράπεζα "Banco Popular", εν μέσω ανησυχιών ότι είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ενός "bail in". Η Moody’s υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της Τράπεζας σε "B2" από "Ba3" και των μη εξασφαλισμένων χρεογράφων της σε "B3" από "B1". Το οutlook είναι αρνητικό.
Η DBRS υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων και του αξιόχρεου της Ισπανικής Τράπεζας σε "BB-" από "ΒΒΒ-".
Στην "Banco Santander" πέρασε η "Banco Popular Espanol", καθώς η ΕΚΤ έκρινε πως η δεύτερη ήταν πιθανό να καταρρεύσει μετά τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης της ρευστότητάς της, που σήμαινε πως σύντομα η "Banco Popular" δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τα χρέη της.
Η "Santander", από την πλευρά της, δήλωσε πως θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της εξαγοράς της "Banco Popular" και πως η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά όλων των μετοχών και κεφαλαιακών εργαλείων της στη συμβολική τιμή του 1 ευρώ.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ισπανίας αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Τράπεζας "Banco Popular".
Υποχώρησαν τον Απρίλιο οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία. Έπειτα από προσαρμογή βάσει εποχικών και ημερολογιακών αλλαγών, οι βιομηχανικές παραγγελίες κατέγραψαν πτώση της τάξης του 2,1% σε σχέση με το Μάρτιο, τόνισε το Υπουργείο. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν πολύ μικρότερη υποχώρηση 0,5%.
"H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται να μειώσει το outlook για τον πληθωρισμό στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών στην Ενέργεια", σύμφωνα με Αξιωματούχους της ευρωζώνης. "Οι τρέχουσες προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν τον πληθωρισμό περίπου στο 1,5% για κάθε χρόνο το 2017, το 2018 και το 2019. Τον Μάρτιο οι προβλέψεις βρίσκονταν στο 1,7%, 1,6% και 1,7% αντίστοιχα", ανέφεραν οι Αξιωματούχοι στο Bloomberg.
Μετά τη δημοσίευση του άρθρου του πρακτορείου, το Ευρώ υποχώρησε έναντι του Δολαρίου.
Επιστροφή στο ΧΑ
Το συνολικό ποσό των 2,925 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,7% και 2,97% αντίστοιχα
"Αρχίζει να ανακάμπτει η Ελληνική Οικονομία", τονίζει ο ΟΟΣΑ σε σημερινή του έκθεση για την οικονομική προοπτική του Πλανήτη.
Αναφορικά με την Ελλάδα σημειώνει πως "η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης των Επίσημων Πιστωτών, έχει υπονομεύσει την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη και έχει κρατήσει υψηλά τα spreads στις αποδόσεις των Κυβερνητικών ομολόγων. Ωστόσο, η προκαταρκτική συμφωνία επάνω στη δεύτερη αξιολόγηση που επιτεύχθηκε το Μάιο, έχει ήδη βελτιώσει τις προοπτικές για μια αντιστροφή στο οικονομικό αίσθημα και έχει περιορίσει τα spreads στις αποδόσεις των ομολόγων. Αυτή η πρόβλεψη εικάζει ικανοποιητική και έγκαιρη επίλυση αυτού του ζητήματος. Παρά τη σταδιακή αλλά σταθερή χαλάρωση των 'capital controls', οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν σφικτές. Η ελάφρυνση του χρέους θα ανοίξει το δρόμο για περίληψη στο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ και, σε συνδυασμό με περαιτέρω πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στη φορολογική συμμόρφωση, θα επιτρέψει χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και περισσότερες Δημόσιες δαπάνες σε υψηλής ποιότητας επενδυτικά projects, όπως περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021. Η επιτάχυνση του προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων είναι κρίσιμης σημασίας για να έρθει χρηματοδότηση από τον Ιδιωτικό τομέα και εμπειρογνωμοσύνη σε βασικούς οικονομικούς τομείς, πέραν του ότι θα φέρει σημαντικά έσοδα και θα αυξήσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων του Κράτους. Το ΑΕΠ προβλέπεται να αναπτυχθεί 1,1% το 2017 και 2,5% το 2018 (σ.σ. έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,8% της Κυβέρνησης για το 2017. Από την άλλη πλευρά, καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην επίτευξη συμφωνίας για ελάφρυνση χρέους, θα επηρέαζαν την εμπιστοσύνη παρεμποδίζοντας τις επενδύσεις. Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των Γειτόνων της Ελλάδας και μια νέα μεγάλη εισροή προσφύγων, θα αποτελούσαν επιπρόσθετους κινδύνους".
"Η πρόοδος που επετεύχθη στη β’ αξιολόγηση και η οποία σηματοδοτήθηκε από τη συμφωνία σε επίπεδο 'Staff Level Agreement' και την ψήφιση του πακέτου μέτρων από τη Βουλή συνέβαλε στο να μειωθούν τα spreads των Ελληνικών ομολόγων", σημειώνει η Goldman Sachs σε ανάλυσή της για τις Τράπεζες, υπό τον τίτλο "Political backdrop improves, hard work remains" (το πολιτικό σκηνικό βελτιώνεται, η σκληρή δουλειά παραμένει).
Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Inform Λύκος (-8,24%) διαπραγματεύθηκαν χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,07 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0595 ανά μετοχή).
Επίσης, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 1.129.141 νέες μετοχές της ΕΕΕ που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options plan). Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρίας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 367.769.779.
Να σημειωθεί ότι η είσοδος των νέων μετοχών, δεν εμπόδισε τον τίτλο να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας και σε νέα ιστορικά από τότε που επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α., με ημερήσια κέρδη 1,59%.
Η κεφαλαιοποίηση της ΕΕΕ στα 9,863 δισ. ευρώ, όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. φθάνει στα 52,965 δισ. ευρώ.
Το Χ.Α. ανακοίνωσε τις προσαρμογές που πρόκειται να υλοποιηθούν στη σύνθεση των Δεικτών της Αγοράς Μετοχών από την επικείμενη εταιρική πράξη της ΔΕΗ "Μείωση μετοχικού κεφαλαίου με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και την επιστροφή σε είδος στους μετόχους της, μετοχών της νεοσύστατης εταιρείας ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά για να ακολουθήσει ανοδική αντίδραση έως τις 781,5 μονάδες (+0,51%). Μετά τις 13.41 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 768,76 μονάδες (-1,13%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 775,31 (-0,29%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 774,29 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,42%.
Ο τζίρος στα 59,7 εκατ., από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ, ΓΡΙΒ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ), ενώ Alpha Bank και ΔΕΗ απέσπασαν το 30,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια και Lamda Development δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Eurobank, ΔΕΗ και ΟΛΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, Μέτκα, Μυτιληναίος, Τιτάν και Viohalco και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.
Κακή η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές, έναντι 63 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 9%.
---ΧΠΑ
Με οριακή άνοδο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή υποχώρηση τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (82.405 συμβόλαια).
Στα 4.417 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.121 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.232, 1.785 για τον Ιούνιο, 1.447 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.060,25) κινήθηκε μεταξύ 2.044,25 και 2.072,5 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (102.901 Alpha Bank, 10.207 ΕΕΕ, 11.459 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.256), Πειραιώς (20.117), Εθνική (29.881), MIG (2.463), Alpha Bank (5.515), ΔΕΗ (4.194), ΟΤΕ (1.031), Μυτιληναίο (3.541), ΟΠΑΠ (947), Viohalco (1.624), Ελ. Πετρέλαια (998), Ελλάκτωρα (2.020), ΓΕΚ (303), Τέρνα Ενεργειακή (248), Folli Follie Group (145), ΕΧΑΕ (104), ΟΛΠ (497), Intralot (205).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (16.612), MIG (63.936), Eurobank (33.712), Εθνική (95.812) και Πειραιώς (205.260).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.940.654 τεμ.), Alpha Bank (5.771.000 τεμ.), Εθνική (14.820.076 τεμ.) και Eurobank (5.258.747 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.