Κατάρ και τράπεζες πίεσαν τις ευρωαγορές, ανησυχία λόγω Κατάρ στην αγορά πετρελαίου και στη Wall Street στάση αναμονής λόγω της διπλωματικής διένεξης στη Μέση Ανατολή. «Τρίζει» η καρέκλα της Τερέζα Μέι -την παραίτησή της ζητά ο Κόρμπιν- και στην Ιταλία οι εκλογές έρχονται ένα βήμα πιο κοντά.
Σκηνικό κρίσης και ρευστότητας σε πολλά... μέτωπα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις αγορές διεθνώς, συνακόλουθα για την Ελλάδα, το ΧΑ. Πόσο μάλλον που η επικεφαλής του ΔΝΤ «κλείνει το μάτι» στο Βερολίνο και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση της παραμονής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ως τεχνικού συμβούλου, χωρίς να δώσει κεφάλαια μέχρις ότου οι οι Ευρωπαίοι «συμφωνήσουν και σεβαστούν» τις απόψεις του Ταμείου για το χρέος. Αυτό την ώρα που μαίνεται «πόλεμος» διαρροών και ερμηνειών για το χρέος και... νέο δάνειο.
Σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να κινηθούν οι traders στο ΧΑ, που μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής παρέμενε «αδιόρθωτο», με τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά στα τελευταία υψηλά των 800 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να επιχειρεί να αντιδράσει (προς τις 1.021,44 μονάδες), τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να (υπο)στηρίζεται με εκ περιτροπής ανοδική κίνηση συγκεκριμένων δεικτοβαρών εισηγμένων/μετοχών.
Προφανώς από την Παρασκευή μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί νέες παράμετροι για τις αγορές, για το ΧΑ, με την προσοχή να έχει στραφεί στη Wall Street αλλά και στο Μιλάνο, σε μία συγκυρία που στην Αθήνα η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα που αφορούν στο ελληνικό πρόβλημα.
Η χθεσινή εικόνα των αγορών μάς λέει αρκετά, σε αναμονή η Wall Street, καθώς είναι πρόδηλο ότι η Ουάσιγκτον επιχειρεί μία στρατηγικού χαρακτήρα αναδιάταξη της πολιτικής της, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει διεθνώς. Ο κίνδυνος, όπως τον ερμηνεύει το Βερολίνο, διενέργειας πρόωρων εκλογών στην Ιταλία αναζωπυρώνει το ουσιαστικό πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., δημιουργώντας ήδη τις πρώτες αναταράξεις. Εξέλιξη που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε έμμεσα να επηρεάσει περισσότερο θετικά παρά αρνητικά και το ελληνικό πρόβλημα. Θα δείξει...
Βραχυπρόθεσμα οι αγορές έχουν και πάλι αυξημένο ρίσκο, οι ευρωπαϊκές παραμένουν κοντά στα υψηλά τους κυρίως λόγω της Wall Street, ενώ και οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης ένας... άγνωστος Χ.
Θα κρατήσουν οι long τις αγορές κοντά στα υψηλά τους, ή μήπως οι τελευταίες εξελίξεις θα σταθούν αφορμή για διόρθωση στα χρηματιστήρια; Από την απάντηση θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η στάση τους και στο ΧΑ, δεδομένου ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα τα «αμερικανικά κεφάλαια» έχουν αυξημένη παρουσία, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο.
Θα ερμηνεύσουν οι traders και πώς τη διαφαινόμενη εξέλιξη στο ελληνικό πρόβλημα, μετά και τη χθεσινή αναφορά Λαγκάρντ -με συνέντευξή της στη Handelsblatt-, καθώς πολλοί έχουν ήδη προεξοφλήσει πως στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας η Αθήνα δεν έχει και πολλά να περιμένει. Διαφαίνεται ήδη -και αυτό έχει σταδιακά απορροφηθεί από την αγορά (τους αγοραστές και τους πωλητές)- πως οι δανειστές σχεδιάζουν έναν άλλο δρόμο για τη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος. Η αναζωπύρωση της ιταλικής κρίσης ενδεχομένως να επισπεύδει τις εξελίξεις για εμάς, καθώς το Βερολίνο βαδίζει προς τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
Οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο στις ευρωπαϊκές αγορές δίνουν πλεονέκτημα στους πωλητές, την ώρα που στο ΧΑ οι αγοραστές είχαν φέρει τον ΔΤΡ -την Παρασκευή- σε φορά προς τις σημαντικές 1.073 μονάδες. Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει και σε περίπτωση υποχώρησης για τον ΔΤΡ, οι 990/980 μονάδες παραμένουν ένα αξιόπιστο σημείο αναφοράς/στήριξης.
Για τον FTSE25 η πρώτη αντίσταση είναι στις 2.110 ενώ στηρίξεις έχουν διαμορφωθεί στις 2.073 και χαμηλότερα στις 2.043 μονάδες.
Υπό πίεση οι μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡα και J&P Αβαξ, καθώς διαθέτουν πολύ μεγάλη παρουσία στο Κατάρ, σε ανοδικό momentum η Viohalco με στόχο τα 2,28 ευρώ, ο Μυτιληναίος δοκιμάζει την αντίσταση των 8,10 με στόχο τα 8,44 ευρώ, ενώ ο ΤΙΤΑΝας, με εκτιμώμενο κύκλο εργασιών και EBITDA σε ποσοστό 65% στην αγορά των ΗΠΑ (για το 2017), μπορεί να δώσει συνέχεια.