Κάτι το γεγονός ότι οι Διεθνείς Αγορές συνεχίζουν να καταγράφουν ιστορικά, ή πολυετή υψηλά, κάτι η θετική έκπληξη από το ΑΕΠ α΄ τριμήνου που βοήθησε τον Δείκτη να σημειώσει νεότερη, ενδοσυνεδριακή, κορυφή και κάτι το συνεχιζόμενο "rotation" σε Δεικτοβαρείς τίτλους, βοηθούν τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα υψηλά και την δύσκολη ζώνη των 797 - 806 μονάδων, κόντρα στις εκτιμήσεις των περισσότερων, εγχώριων, παραγόντων της Αγοράς, αλλά και κόντρα στην τρέχουσα ειδησεογραφία που ασφαλώς και δεν συνηγορεί στην νεότερη ανοδική κίνηση της Αγοράς.
Εικόνα συγκρατημένης αισιοδοξίας και στην Αγορά ομολόγων, που είχε σαν αποτέλεσμα την μικρή επιστροφή αγοραστών και την ευδιάκριτη αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, με την απόδοση του 2ετους να υποχωρεί στο 5,84% και αυτή του 10ετους στο 6,06%.
Από την άλλη και παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκανε το "treble", δεν είναι λίγα τα ανησυχητικά μηνύματα που έρχονται από το ταμπλό και τα οποία είναι ευδιάκριτα με μία δεύτερη, πιο προσεκτική, ματιά.
Όπως η συνεχιζόμενη απόσυρση των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, η επιμονή του τζίρου σημαντικά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. και κυρίως η εικόνα "κόπωσης" για αρκετούς τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίοι "τράβηξαν το κάρο" στο τελευταίο ανοδικό κύμα.
To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού δείκτη
"Το 800 έχει πληρωθεί σαν στόχος με την διόρθωση μόλις στο 23% της τελευταίας κίνησης, κάτι που δείχνει δύναμη. Η ζώνη των 800 μονάδων, μόνη σημαντική αντίσταση, που κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δώσει συνέχιση. Η Αγορά φαίνεται να μην 'ακούει' τα αρνητικά νέα και δεν αποκλείεται οι τελευταίες τοποθετήσεις να έχουν γίνει από passive funds που συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις θέσεις τους. Από την άλλη, μία διάσπαση του 770 θα μπορούσε και πάλι να μας φέρει στην ζώνη των πρόσφατων χαμηλών, αν μη τι άλλο.
Δεν προσπαθούμε να μαντέψουμε τις θα κάνει η Αγορά, στην ημερήσια κίνησή της, όσο ο Τραπεζικός δείκτης συντηρείται υψηλότερα των 1000 μονάδων. Η Viohalco (+2,39%) θα ξαναδοκιμάσει τα 2,15 ευρώ, το ΦΦΓΚΡΠ (-0,35%) υποχώρησε χαμηλότερα από την τιμή του πρόσφατου "πακέτου" στα 20,00 ευρώ και αυτό δεν είναι θετικό, η ΕΥΔΑΠ (-0,54%) μπορεί να κάνει και πάλι 'μία βόλτα' προς τα 6,00 ευρώ και η ΕΧΑΕ (-1,32%) προς τα 5,50 ευρώ, ενώ η Αεροπορία Αιγαίου (-0,39%) έχει ενδιαφέρον όσο συντηρείται υψηλότερα των 7,50 ευρώ. Όσο οι συναλλαγές συντηρούνται υψηλότερα των 70 εκατ., η Αγορά έχει ζωή και ενδιαφέρον" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "Μια σούπερ δόση, μια βελτίωση επί των διατυπώσεων στη βάση της πρότασης την οποία απέρριψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και ραντεβού τον Σεπτέμβρη για την τρίτη αξιολόγηση. Αυτό είναι το σενάριο των εξελίξεων στο προσεχές Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπως περιγράφεται από Ευρωπαϊκές Πηγές, μετά τα αλλεπάλληλα μηνύματα στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική βελτιωτική εκδοχή για το χρέος. Τις τελευταίες ημέρες, οι Δανειστές ξεκάθαρα έχουν μετατοπίσει και πάλι τη συζήτηση από το χρέος στις μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα η άμεση ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να μοιάζει ολοένα και περισσότερο με στόχο μακρινό".
Ολική ανατροπή στις αρχικές εκτιμήσεις για την πορεία της Οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς με την αναθεώρηση που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ και η οποία δείχνει ότι σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις το ΑΕΠ κινήθηκε ανοδικά στο πρώτο τρίμηνο του έτους τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια μέτρηση.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα ήταν παράλειψη να μην σημειωθεί το αξιοπρόσεκτο "άδειασμα" που "έφαγαν" οι βασικοί δείκτες και το οποίο ξεκίνησε στις 16.30, πιθανόν και από ρευστοποιήσεις όσων επέλεξαν με παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με σχετικά μειωμένες θέσεις, εν όψει και τριημέρου αργιών και χρειάστηκαν κάποιες βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες προκειμένου ο Δείκτης να αποφύγει να ολοκληρώσει την συνεδρίαση σχετικά κοντά στα χαμηλά ημέρας.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεν υπάρχουν σχόλια για την ΕΕΕ (+2,18%) ο τίτλος της οποίας, όχι μόνο έδωσε σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη, κινούμενος καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέο ιστορικό υψηλό, από τότε που επέστρεψε στο ταμπλό του Χ.Α. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 9,631 δισ. ευρώ!
Επιμένει πλαγιοανοδικά ο Μυτιληναίος (+2,98%), ακολουθούμενος από την Μέτκα (+2,19%). Στην περίπτωση της μετοχής της μητρικής, πρώτος κοντινός στόχος τα 8,08 με επόμενο τα 8,44 ευρώ. Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 7,725 ευρώ, έχει επιθετική ανοδική τάση.
Δεν "χωράνε σχόλια" για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,82%) που συμπλήρωσε "εξαρέ" ανοδικών συνεδριάσεων και πάρα πολλά θα κριθούν στην, θεωρούμενη, ισχυρή αντίσταση των 3,80 ευρώ, ενώ η εκκένωση του Ελληνικού βοήθησε την Lamda Develoment (+2,79%) να συμπληρώσει και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.
Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, μετά το ανοδικό σερί οκτώ συνεδριάσεων, για την ΔΕΗ (-2,4%), ενώ ιδιαίτερους προβληματισμούς δημιουργεί η εικόνα των Jumbo (-0,63%), ΟΠΑΠ (-2,04%) και ΟΤΕ (-0,6%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 και πριν τις τελικές δημοπρασίες και οι τρεις παραπάνω τίτλοι είχαν βρεθεί στο χαμηλό ημέρας. Πιο συγκεκριμένα η Jumbo στα 15,43 ευρώ (-2,65%), ο ΟΠΑΠ στα 9,55 ευρώ (-2,55%) και ο ΟΤΕ στα 9,92 ευρώ (-1,29%), για να ανακάμψουν σχετικά στο κλείσιμο.
Να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι ο ΟΠΑΠ "ντουμπλάρισε" τις πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ η Jumbo συμπλήρωσε "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 15,70 και 15,4 - 15,3 ευρώ.
Δεν είναι λίγες οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, με την στήριξη των 9,88 - 9,80 ευρώ να αποκτά αυξανόμενη σημασία.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου έλειψε η "ζωντάνια" και το αγοραστικό ενδιαφέρον για τους περισσότερους τίτλους, τα αποτελέσματα τριμήνου επηρέασαν Πλ. Θράκης (-5,47% και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση) και Quest (+3,98% και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση). Στην περίπτωση της δεύτερης, το ημερήσιο "stop" στα 8,63 ευρώ και πρώτη στήριξη στα 8,90 ευρώ. Η πρώτη αντίσταση στα 9,58 ευρώ και η δεύτερη στα 10,00 ευρώ.
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Centric (+11,38%), συνεχίζει πλαγιοανοδικά η Reds (+3,98%), ενώ έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Πήγασος (+19,51%), που σήμερα αύξησε αισθητά τις συναλλαγές.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι οι "αντιμαχόμενες" πλευρές παραμένουν παρούσες στο Χ.Α. και αυτό διατήρησε σε ικανοποιητικό επίπεδο τις συναλλαγές, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών για συνεδρίαση μειωμένου, συναλλακτικού, ενδιαφέροντος, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους Πιστωτές.
Τεχνικά, όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,73%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι 2079 και 2065 μονάδες είναι οι κοντινές στηρίξεις και η σημαντική αντίσταση στις 2100 μονάδες, ανοδική διάσπαση της οποίας θα φέρει τον δείκτη στις 2114 μονάδες. "Intraday position long" με "stop" τις 2043 μονάδες.
Από εκεί και πέρα, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 1,06%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 1,31%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 22,21% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 21,89%.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Απόστολος Μάνθος
"Παρά τη 'δύστροπη' ειδησεογραφία, ο Γενικός Δείκτης θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές του στα επίπεδα που εκτείνονται άνω των 780 με 785 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
Αδυναμία ισχυρής διαπερατότητας των 785 μονάδων, θα επαναφέρει με περισσότερες πτωτικές δυνάμεις τον Δείκτη κάτω από τις 770 μονάδες, ανοίγοντας νέο μέτωπο με τη ζώνη στήριξης των 750 με 738 μονάδων.
Αντιθέτως "πάτημα" πάνω από τις 785 μονάδες θα "σπρώξει", κόντρα στα τεχνικά προγνωστικά, τον Δείκτη σε νέα υψηλά στοχοποιώντας τις 820 με 830 μονάδες.
Στα επιμέρους "βαριά χαρτιά", πλην Τραπεζών, αυτό που διαφαίνεται από τεχνικής απόψεως είναι μια ανοδική "κόπωση", καθώς κάποια από αυτά έχουν προσεγγίσει τιμές του 2007 – 2008, όπως η Motor Oil και ο Τιτάν, ενώ κάποια άλλα γράφουν ιστορικά υψηλά όπως η 3Ε και τα Jumbo δίχως μέχρι τώρα να έχει "μαζευτεί" το τοπίο στα μακροοικονομικά στοιχεία της Χώρας.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κρατάει τα διαγραμματικά επίπεδα των 2050 μονάδων, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες των "Buyers" για την ανοδική τμήση των 2126 μονάδων, όπου μπορεί να δώσει ως επόμενο στόχο τις 2215 μονάδες. Όμως η καθοδική καταστρατήγηση των 2050 μονάδων θα ανασυντάξει τις δυνάμεις των πωλητών, ωθώντας τον καθοδικά προς το όριο των 2000 μονάδων.
Τέλος ο Τραπεζικός Δείκτης μετά από ένα αρχικό "pullback" προς τη βραχυχρόνια στήριξη των 950 μονάδων, προσπαθεί να τρέξει ανοδικά προς την περιοχή των 1040 με 1050 μονάδων πριν τον προλάβουν οι εξελίξεις.
Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, "σημεία κλειδιά για τους μεν αγοραστές οι 1081 μονάδες, για δε τους πωλητές οι 912 μονάδες".
-Μάνος Χατζηδάκης
"Η καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ποσοστιαία μεταβολή για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου, έκλεψε την παράσταση σε μια κατά τα άλλα άνευρη εβδομάδα με νέα που δεν έβγαλαν τάση στην Αγορά" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Το θετικό νούμερο κατά 0,4%, έρχεται να εξηγήσει στο πώς οι Τράπεζες έφεραν συμπαθητικά νούμερα στο ξεκίνημα της χρονιάς, παρά την εμφάνιση νέων προβλέψεων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την εκροή καταθέσεων. Ασφαλώς το ηθικό της Αγοράς έχει αναπτερωθεί, καθώς η ανατιμολόγηση των προσδοκιών μετά την αποσύνδεση του θέματος του χρέους από την δόση της αξιολόγησης, είχαν δημιουργήσει προβληματισμό στους εμπλεκόμενους που έβλεπαν την Αγορά να ξεμένει από βραχυπρόθεσμους καταλύτες.
Ο μήνας που ξεκίνησε εκτός από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, έχει και την αξιολόγηση της Moody’s στις 23 Ιουνίου και μια θετική ένδειξη από το ΑΕΠ ενισχύει το ενδεχόμενο κάποιας θετικότερης προσέγγισης του Ελληνικού αξιόχρεου και της προοπτικής της Οικονομίας.
O Μάιος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για την Ελληνική Αγορά συμπληρώνοντας ένα ανοδικό –μηνιαίο - σερί της τάξεως του 25%. Επίσης ήταν μέχρι στιγμής μακράν ο καλύτερος μήνας του 2017, αφού οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ, διαχέοντας την ρευστότητα σε πολύ μεγαλύτερο πλήθος μετοχών. Στατιστικά, με βάση τα στοιχεία από το 2003 έως το 2016, η περίοδος που ακολουθεί χαρακτηρίζεται από διορθώσεις και από χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο Ιούνιος δεν είναι πάντα αρνητικός μήνας, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι η όσοι πουλούν το Μάιο έχουν τις πιθανότητες με το μέρος τους να δουν τις τιμές των μετοχών 5% χαμηλότερα το Σεπτέμβριο (!) Ένα άλλο σχετικά πρόσφατο στατιστικό του Γενικού δείκτη θέλει τον σχηματισμό τοπικών κορυφών λίγο πριν τα "εγκριτικά" Eurogroup.
Βέβαια, οι παραδόσεις είναι για να σπάνε και οι παράμετροι που καθορίζουν τις τάσεις των Αγορών είναι αναρίθμητες και με μεγάλο εύρος προβλεπτικής ασάφειας, ώστε να υποστηριχθεί σθεναρά ένα σενάριο Καλοκαιρινής αδυναμίας.
Τεχνικά η εικόνα μεταβλήθηκε οριακά προς το θετικότερο, χωρίς να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα. Ο MACD παραμένει σε θέση πώλησης έχοντας αποφορτίσει μερικώς την υπεραγορασμένη εικόνα. Οι συνεδριάσεις του Γενικού Δείκτη είχαν όλες την εβδομάδα που πέρασε την ίδια εξέλιξη: Αδύναμο άνοιγμα και ολοκλήρωση των συναλλαγών προς το υψηλό ημέρας, με μικρές σχετικά αποκλίσεις από τα προηγούμενα κλεισίματα. Οι δυνάμεις φαίνεται να είναι ισορροπημένες στα τρέχοντα επίπεδα, βάζοντας ένα στοιχείο αναμονής στο διάγραμμα που δεν ήταν τόσο έκδηλο στις δύο προηγούμενες πτωτικές εβδομάδες.
Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι τις ημέρες αδυναμίας των οδηγών μετοχών της Αγοράς, βρέθηκαν στηρίγματα σε άλλους τίτλους με αποτέλεσμα το σύνολο να δείχνει μια συντηρητική σχετικά συμπεριφορά στα τρέχοντα επίπεδα.
Από την άλλη πλευρά η ανάλωση χρόνου στα υψηλά των 25 μηνών, χωρίς την εκτόνωση της τάσης προβληματίζει ως προς τις "διανομές" που πραγματοποιούνται σε επιμέρους "χαρτιά".
Συμπερασματικά, η διόρθωση έχει ακόμα τις πιθανότητες υπέρ της, καθώς ο Γενικός Δείκτης εισέρχεται στο "σκληρό πυρήνα" της αντίστασης της ζώνης των 790 – 800 μονάδων, στο οποίο η συναλλακτική ένταση αναμένεται να αυξηθεί, συνθήκη απαραίτητη για να απορροφηθεί η προσφορά.
Την Δευτέρα η Ελληνική Αγορά θα είναι κλειστή λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος. Χωρίς το μέρισμα χρήσης θα διαπραγματεύονται την Τρίτη (6/6) ΜΕΤΚΑ, Paperpack και ΓΕΚΕ. Την Τετάρτη (7/6) η Motor Oil θα πραγματοποιήσει την ετήσια τακτική γενική συνέλευση. Την Πέμπτη 8/6 την σκυτάλη των συνελεύσεων παίρνουν Autohellas, ΕΥΑΠΣ και Ναυτεμπορική.
"Την ίδια μέρα ανακοινώνει αποτελέσματα α’ τριμήνου η Folli – Follie, ενώ θα διεξαχθούν και οι Βρετανικές Κοινοβουλευτικές εκλογές" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Τα χθεσινοβραδινά ρεκόρ στην Wall Street έφεραν την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, σήμερα το πρωί, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ιαπωνικό Nikkei (+1,6%), που έκλεισε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 20000 μονάδων (υψηλό 20 μηνών).
Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση, σήμερα, στο NYSE.
Πιέζεται χαμηλότερα το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ και μεγαλύτερα για τον Χρυσό.
Μένοντας στις ΗΠΑ, η Αμερικάνικη Οικονομία δημιούργησε το Μάιο λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά η ανεργία υποχώρησε σε χαμηλό 16 ετών καθώς μειώθηκε η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό.
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, τον προηγούμενο μήνα δημιουργήθηκαν 138.000 θέσεις εργασίας έναντι 174.000 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση στις 185.000. Το ποσοστό ανεργίας διολίσθησε στο 4,3% από 4,4% προηγουμένως. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από το 2001.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε κατά 5,2% τον Απρίλιο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα σκαρφάλωσε στα $47,6 δισ. τον Απρίλιο, από $45,3 δισ. το Μάρτιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στα $46,5 δισ.
Επιστροφή στο ΧΑ
Την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 8 Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.
"Μειωμένα κατά 1% ήταν συνολικά τα καθαρά έσοδα από τόκους των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών το α’ τρίμηνο, καθώς η απομόχλευση στα επιτόκια, μεταξύ άλλων, αντιστάθμισαν το όφελος του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότηση"ς, γράφει η Alpha Finance, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι Τράπεζες.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της "Μοτοδυναμική" (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής € 0,40 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,03 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 0,599.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 789,02 μονάδες (+0,92%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 784,75 (+0,37%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 786,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,60%.
Ο τζίρος έφθασε στα 79,9 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΛΑΒΙ), ενώ το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ και ΣΑΡ.
Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ.
Αρκετές οι "αψιμαχίες", μέσω των τελικών δημοπρασιών, είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο στο υψηλό ημέρας των Viohalco, Grivalia, Μυτιληναίου και Τιτάνα και στο χαμηλό ημέρας των Eurobank, Αεροπορίας Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.
Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών, 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8% και άλλοι 10 με ημερήσιες απώλειες μεγαλύτερες των 8 ποσοστιαίων μονάδων.
Οριακές η ανακατατάξεις στην πρώτη τετράδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (9,631), ΟΤΕ (4,896), Alpha Bank (3,365) και ΟΠΑΠ (3,062 δισ. ευρώ).
----ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σχετικά στα συμβόλαια του δείκτη και σημαντικά περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (50.134 συμβόλαια).
Στα 4.349 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.394 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.972, 2.348 για τον Ιούνιο, 619 για τον Ιούλιο, 1 για τον Αύγουστο και 4 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.083,25) κινήθηκε μεταξύ 2.076 και 2.096,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, αύξησε την υποτίμηση στο 0,45%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Αυξημένος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Eurobank, 715.000 Εθνική, 8.000 ΕΕΕ, 135.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.952), Πειραιώς (16.581), Εθνική (16.975), MIG (1.292), Alpha Bank (3.729), ΔΕΗ (2.065), ΟΤΕ (579), Μυτιληναίο (1.010), ΟΠΑΠ (105), Viohalco (321), Ελ. Πετρέλαια (377), Ελλάκτωρα (430), ΓΕΚ (177), Τέρνα Ενεργειακή (156), Τιτάνα (109).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (17.117), MIG (65.378), Eurobank (34.842), Εθνική (97.624) και Πειραιώς (214.588).
Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Ιουλίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.840.654 τεμ.), Alpha Bank (5.230.960 τεμ.), Εθνική (14.120.166 τεμ.) και Eurobank (5.311.372 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.