Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στο ΧΑ

Στις εξελίξεις από τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του χρέους παραμένει στραμμένη η προσοχή του ΧΑ. «Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος για την όποια αντίδραση. Κινητικότητα σε Coca Cola, ΕΛΠΕ. Αρνητικό το κλίμα στις ξένες αγορές.

Επιφυλακτικές κινήσεις στο ΧΑ

Η διόρθωση στις ξένες αγορές αποτέλεσε μία από τις αφορμές ώστε οι short να πιέσουν το ΧΑ χαμηλότερα. Με απώλειες 1,15% ο ΓΔ στις 777,53 μονάδες, μεγαλύτερες 3,21% για τον ΔΤΡ στις 988,66, με συνέπεια ο FTSE25 να υποχωρήσει 1,22% στις 2.067,51 μονάδες.

Διόρθωση λίγο ως πολύ φυσιολογική με βάση όσα είχαν οι traders χθες, σε μία συνεδρίαση όπου τόσο οι συναλλαγές -των 67,7 εκατ. μετοχών- όσο και ο τζίρος -των 57,1 εκατ. ευρώ- παραπέμπουν σε μία ελεγχόμενη μερική μείωση θέσεων. Εύλογα, καθώς στο μέτωπο του χρέους, οι εξελίξεις δεν ευνοούν την ανάληψη ρίσκου για επαναφορά προς τη «διπλή κορυφή» των 800 μονάδων, ο τραπεζικός κλάδος είναι εμφανώς σε κλίση και η ρευστότητα στις διεθνείς αγορές λειτουργεί ανασταλτικά.

Στα αγκάθια στον δρόμο για το... compliance report αναφέρεται η Ελενα Λάσκαρη, καθώς απομένουν σε εκκρεμότητα 18 «δράσεις», επτά ημέρες πριν το Eurogroup.

Ενα 24ωρο πριν τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις αγορές να αναμένουν την έκβαση της διαδικασίας ούτως ώστε να αποτιμήσουν το αποτέλεσμα την Παρασκευή. Με το βλέμμα προς το Λονδίνο κυρίως η Νέα Υόρκη, με τη Wall Street χθες να υποχωρεί συγκρατημένα. Ωστόσο οι ευρωαγορές διόρθωσαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

Τούτων δοθέντων και δεδομένου ότι στο ΧΑ οι αγοραστές ξεμένουν από... καύσιμα, ζητούμενη είναι στη συνέχεια η διαχείριση των νέων παραμέτρων, η λελογισμένη υποχώρηση της αγοράς προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Υπεραποδίδει στη διόρθωση ο τραπεζικός κλάδος, καθώς οι εξελίξεις δεν ευνοούν τους long, απεναντίας, ακόμη και μέχρι πρόσφατα αγοραστές μειώνουν τη θέση τους (ενδεικτική η περίπτωση της BlackRock στην Alpha Bank). Κατά 1,15% υποχωρεί ο ΓΔ, κατά 1,22% ο FTSE25, με 3,21% ο ΔΤΡ και ακριβώς εδώ είναι το «κλειδί» για τη συνέχεια. Εάν στον τραπεζικό κλάδο, όπου «χτίστηκαν» κυρίως βραχυπρόθεσμες θέσεις ποντάροντας στο κλείσιμο της αξιολόγησης, θα βρεθούν επαρκείς long να απορροφήσουν την προσφορά των short που κατά πάσα βεβαιότητα θα έχει συνέχεια, μένει να δούμε για πόσο.

Αξια αναφοράς η συμπεριφορά χθες της σηματωρού μας -για τον κλάδο- Πειραιώς, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης είχε τη συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά έναντι των Εθνικής, Αlpha Βank και Eurobank. Μέχρι και λίγο πριν το κλείσιμο, καθώς στη διαδικασία της δημοπρασίας βγήκε σημαντική προσφορά που απορροφήθηκε από τα χαμηλά ημέρας.

Στη μετοχή της Πειραιώς πραγματοποιούνται καθημερινά οι περισσότερες συναλλαγές με υψηλούς τζίρους, σαν να γίνεται αλλαγή θέσεων από τα τελευταία χαμηλά (κάτω και από τo 0,20). Πράγματι στον τραπεζικό κλάδο λείπουν εκείνα τα ερείσματα που οδήγησαν στην τελευταία θεαματική άνοδο, οδηγώντας τον ΔΤΡ έως και 23% υψηλότερα από την αρχή του έτους, με συνέπεια να εξελίσσεται η υποχώρηση, με τον ΔΤΡ να πλησιάζει επικίνδυνα τη σημαντική περιοχή των 980 μονάδων, όπως σημειώναμε στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Σημαντική η ευρύτερη περιοχή των 980, που εάν διασπασθεί καθοδικά σήμερα πιθανόν να ενεργοποιήσει επιπλέον πωλήσεις ξένων. Στην περίπτωση δε που το αυριανό αποτέλεσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο σταθεί αφορμή για τους short, τότε θα πρέπει να αναμένονται πιεστικότερες πωλήσεις και στο ΧΑ την Παρασκευή.

Ελπίδα των long μία ενθαρρυντική αφορμή προκειμένου να αναστραφεί η τάση, να βγουν και πάλι μπροστά οι αγοραστές (κυρίως) στον τραπεζικό κλάδο, πρακτικά να αποφευχθεί η περαιτέρω υποχώρηση προς τις 950 (και χαμηλότερα στις 920 μονάδες).

Για τον FTSE25, στηρίξεις διαμορφώνονται στις 2.062 και 2.043, ενώ κοντινή αντίσταση στις 2.078, με σημαντική στις 2.100 μονάδες. Επικρατέστερο για σήμερα το πρώτο σενάριο της πιθανής δοκιμασίας των 2.062 και βλέπουμε...

Από τη χθεσινή συνεδρίαση έλαμψαν δύο εισηγμένες/μετοχές της Coca Cola HBC και των Ελληνικών Πετρελαίων. Η πρώτη σε νέα υψηλά, καθώς όπως έχει αναφερθεί πλειστάκις κυρίως αμερικανικά κεφάλαια τοποθετούνται θεωρώντας ως επικρατέστερη στην απόκτηση της Coca Cola Beverages Africa τον όμιλο της CC Hellenic.

Προς τα 10 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ομίλου, που εάν αποκτήσει τη CCBA θα εκτιναχθεί από 28 αγορές με περίπου 600 εκατ. καταναλωτές, σε 40 αγορές με σχεδόν 1 δισ. καταναλωτές, διευρύνοντας μάλιστα την παρουσία του στην Αφρική (σήμερα περιορίζεται μόνο στη Νιγηρία, ενώ η CCBA απευθύνεται σε αγορές 11-12 αφρικανικών χωρών, με το 65% στη Νότια Αφρική).

Η δεύτερη σε υψηλά 38 μηνών, όπως μετρούσε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς η συνεργασία με τους κολοσσούς ExxonMobil (ΗΠΑ) και Total (Γαλλία) φαίνεται να προσλαμβάνει ουσιαστική μορφή (*), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ευρύτερα (και όχι μόνο για τα ΕΛΠΕ).

Στα επιμέρους, η ΔΕΗ ανακοίνωσε την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος στον ΑΔΜΗΕ, προοπτική που ενδεχομένως να δημιουργήσει ζήτηση, ενώ στον ΟΤΕ επιτεύχθηκε ο στόχος των 9,86, με πιθανότητες για το 10άρι εάν βοηθήσουν οι συνθήκες. Στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα επιτεύχθηκε η τιμή του 1,38 ευρώ του πακέτου (του 10%), στον Μυτιληναίο θέλει βοήθειες για τα 8,08, η ΕΥΔΑΠ χρειάζεται κατοχύρωση των 5,63 (σε ωριαίο), ενώ τα ΕΧΑΕ τεχνικά αρχίζουν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v