Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισορροπεί στις 780 μονάδες

Ηπιες διακυμάνσεις και περιορισμένος τζίρος στο Χρηματιστήριο. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Coca Cola. Στο -4% η μετοχή της ΔΕΗ. Απώλειες για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Σαράντη.

ΧΑ: Ισορροπεί στις 780 μονάδες

Με μεταβολές προσήμων και μικρές μεταβολές ξεκίνησε η συνεδρίαση στο ΧΑ. Αλλαγή σκηνικού, όταν μετά τις 11:00 ανέλαβαν οι long στην Πειραιώς, με αποτέλεσμα το «γύρισμα» της μετοχής και εν συνεχεία του κλαδικού δείκτη.

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από νωρίς σε ελεγχόμενη υποχώρηση, στο ελληνικό οι επενδυτές κινούνται όπως και στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, προσεκτικά, ελέγχοντας πωλήσεις-αγορές.

Χωρίς ουσιαστικά νέα από το μέτωπο του χρέους, τόσο οι πωλητές όσο οι αγοραστές επιχειρούν να διαμορφώσουν τιμές κοντά στα χθεσινά επίπεδα, με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται στο εύρος των 773,80-777,46 μονάδων, σε μία ελεγχόμενη διακύμανση του δείκτη. Σταθερά στο κρίσιμο εύρος των 770-780 μονάδων, που θεωρείται σημαντικό σημείο αναφοράς και στήριξης μέχρις ότου αποσαφηνισθεί το τοπίο.

Εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο αύριο, Eurogroup τη Δευτέρα και εύλογη η στάση των ενεργών παικτών, που ναι μεν δεν αναλαμβάνουν επιπλέον ρίσκο, ωστόσο δεν «εκβιάζουν» σημαντικά χαμηλότερες τιμές. Ετσι πετυχαίνουν όσοι βγαίνουν πωλητές να ρευστοποιούν/μειώνουν θέσεις τους σε επίπεδα κοντά στα τελευταία υψηλά (της διπλής κορυφής των 800 μονάδων).

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που μπορεί να ξεκίνησε με ουρά πωλήσεων (από τις 975,94 μονάδες), για να ανακάμψει όμως σταδιακά προς τις 992,95 μονάδες, παραμένοντας δηλαδή πέριξ των κρίσιμων 980 μονάδων.

Μετοχή-σηματωρός για τον κλάδο, σε αυτή τη φάση της αγοράς, η Πειραιώς, με κίνηση από το 0,204 προς το 0,209 ευρώ, θυμίζοντας πως στη χθεσινή συνεδρίαση παρουσίασε συγκριτικά την καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τις άλλες τρεις αλλά... αδειάστηκε στο κλείσιμο, στις δημοπρασίες.

Το ανοδικό «γύρισμα» της Πειραιώς και των άλλων του κλάδου που ακολούθησαν, ενίσχυσαν μετά τις 11:05 τις κινήσεις των long σε περισσότερες μετοχές του δείκτη, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να ενισχυθεί έως 0,30%, προς τις 780 μονάδες. Στην περιοχή των 2.075-2.080 μονάδων ο FTSE25, με βοήθειες από Coca Cola αλλά και ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, Jumbo, Motor Oil κ.α.

Περιορισμένες οι συναλλαγές -στα 9 εκατ. μετοχές στις 11:15-, ανάλογος ο τζίρος -στα 7,8 εκατ. ευρώ. Το 44% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v