Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ισορροπεί στις 780 μονάδες

Σε υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές σε ρόλο οδηγού και την προσοχή στο σημερινό EwG. Ανακάμπτει σήμερα η ΔΕΗ, κέρδη για Viohalco, Motor Oil. Συνεχίζονται οι πιέσεις για Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Χρηματιστήριο: Ισορροπεί στις 780 μονάδες

Παρακολουθώντας τη Wall Street και περιμένοντας τον Μάριο Ντράγκι, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται με μικρές διακυμάνσεις. Επιπλέον οι εκλογές σήμερα στην Αγγλία και την Κυριακή -ο πρώτος γύρος- στη Γαλλία προσδίδουν επιπλέον πολιτική φόρτιση στις ευρωπαϊκές αγορές, που κινούνται υπό τη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στο Κατάρ. Συνεπώς... πλούσιο το περιβάλλον, η επικαιρότητα, με ανά πάσα στιγμή αφορμές για διόρθωση ή αντίδραση, με το ΧΑ να κινείται και στον ρυθμό του σημερινού EwG ενόψει του Eurogroup της επόμενης Πέμπτης.

Μικρά κέρδη για τον DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,25% στις 12.704 μονάδες, με οριακά κέρδη ο CAC στο Παρίσι στις 5.267, ενώ οριακά χαμηλότερα ο FTSE100 στο Λονδίνο, στις 7.474 μονάδες.

Σε οριακά ανοδικό ξεκίνημα παραπέμπουν τα συμβόλαια του S&P 500 στη Wall Street και κατά τι περισσότερο του Dow Jones. Με μικρή άνοδο το Brent, στα 48,38 $/βαρέλι.

Με τις διεθνείς αγορές σε σταθεροποιητική τάση, στο ΧΑ οι traders έχουν ξεκινήσει όπως και τις τελευταίες ημέρες με ανοδικό ρυθμό, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να περνά το όριο των 780 μονάδων στις 11:05, με θετικό πρωταγωνιστή σήμερα τον τραπεζικό κλάδο. Τουλάχιστον στα πρώτα 35'-40' το κλίμα είναι καλύτερο απ' ό,τι τις προηγούμενες ημέρες, με χρηματιστηριακούς παράγοντες να αναφέρονται και στη συμβολή των εκθέσεων της Goldman Sachs (χθες) και Moody's (προχθές) και στην αλλαγή τάσης καθώς νωρίτερα ο ΔΤΡ υπερέβη τις 980 μονάδες. Θυμίζουμε πως στη χθεσινή συνεδρίαση το «υψηλό ημέρας» για τον ΔΤΡ ήταν στις 998 μονάδες.

Ικανοποιητικές συναλλαγές, τζίρος, αν και η αγορά κινείται ταχύτερα και με περισσότερες πράξεις σταδιακά από τις 13:30-14:00 και μετά.

Το 40% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, καθώς στην αρχή της συνεδρίασης αυξημένη κινητικότητα σημειώνεται στη μετοχή του ΤΙΤΑΝα, του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, αλλά και των FF Group, Motor Oil, Viohalco, Coca Cola, Ελληνικών Πετρελαίων, Jumbo, Μυτιληναίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

Ικανοποιητικό, ενθαρρυντικό θα λέγαμε, το κλίμα -στην αρχή-, την ώρα που η Γαλλία καλεί σε κινητοποίηση ενόψει του Eurogroup και στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο, κρατώντας -αυτή τη φορά- χαμηλά, πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, προσβλέπει σε μία θετική έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Δύσκολο μεν, δεδομένων των προθέσεων της πλευράς Σόιμπλε/Βερολίνου, πλην όμως... η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως εάν από το EwG προκύψει κάτι ενθαρρυντικό, δεν αποκλείεται να επιχειρηθούν κινήσεις των long πάνω από τις 790 μονάδες για τον ΓΔ και υψηλότερα των 1.000 μον. για τον ΔΤΡ. Θα δείξει, όμως, καθώς ακόμη υπάρχει δρόμος, συνεκτιμώντας πως το «άδειασμα» των θέσεων ήταν το κύριο χαρακτηριστικό αρκετών τελευταίων συνεδριάσεων. Χθες φάνηκε να αλλάζει κάπως η φορά, αφού η αγορά αντέδρασε από τα χαμηλά προς το τέλος της συνεδρίασης.

Με θετικό πρόσημο στην πλειονότητά τους οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενδεικτικό πως σε 5 υπερίσχυαν οι πωλητές ενώ τον πρώτο λόγο είχαν οι αγοραστές στις 20.

Από τον τραπεζικό κλάδο, περισσότερες συναλλαγές στην Πειραιώς, μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank, με τη σηματωρό μας Πειραιώς από το 0,202 να αντιδρά έως το 0,207 ευρώ.

Στα 26,80-26,90, δηλαδή στα χθεσινά νέα υψηλά, συντηρείται η μετοχή της Coca Cola, προσπάθεια αντίδρασης για τη ΔΕΗ μετά τη χθεσινή... πτώση τάσης. Στα 20,40 ο τίτλος του FF Group, περιμένοντας την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων -μετά την συνεδρίαση-, με απώλειες στο 1,39 ευρώ ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ -μετά τις χθεσινές εξελίξεις-, πάνω από τα 8 ευρώ νωρίτερα ο Μυτιληναίος -επίπεδα που αντιστοιχούν στις αρχές του 2008-, έως τα 17,79 ανακάμπτει η Motor Oil.

Ειδικότερα για τη ΔΕΗ να συνεκτιμηθεί η εικόνα στα Παράγωγα, με μόλις 226 ΣΜΕ σε premium, καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός θέσεων (και δανεισμένων μετοχών) έκλεισε στη διάρκεια της χθεσινής σημαντικής υποχώρησης. Πάντως όσοι τοποθετήθηκαν από τα χθεσινά χαμηλά των 3,73 ευρώ μετρούν ήδη κέρδη καθώς αντέδρασε νωρίτερα έως τα 3,98 ευρώ.

Aπό τον FTMid Cap ξεχωρίζουν συναλλακτικά αλλά και με καλή απόδοση Attica Bank, MIG και Νηρέας.
Στις 11:25 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 11,1 εκατ. μετοχών -τα 4,4 στην Πειραιώς-, με τζίρο 9,9 εκατ. ευρώ -τα 2,5 στη μετοχή του ΤΙΤΑΝα.

Στα 5,739% με μικρή επιβάρυνση νωρίτερα το 2ετές, σε μικρή διόρθωση αλλά πάνω από το όριο του 6% το 10ετές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v