ΧΑ: Ανοδος με χαμηλό τζίρο

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 780 μονάδων. Ανοδο σημειώνουν Εθνική, ΟΤΕ, Πειραιώς, Alpha, ΟΠΑΠ, Mυτιληναίος. Aπώλειες για Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean. Κινητικότητα για Attica Bank, ΜΙG, EYAΘ. Χαμηλός ο τζίρος.

ΧΑ: Ανοδος με χαμηλό τζίρο

Χαμηλού κόστους κίνηση του ΧΑ στην περιοχή των 780 μονάδων. Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κινούνται με μεικτές τάσεις, με τα τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε ανοδικό ξεκίνημα και με την ΕΚΤ να διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια, το διεθνές περιβάλλον διευκολύνει τις μετρημένες, επιφυλακτικές κινήσεις των long στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα χαμηλά/μηδενικά επιτόκια θα παραμείνουν επί μακρόν σε αυτά τα επίπεδα, κάτι που στηρίζεται και από τη νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη (ακόμη χαμηλότερα ο δομικός), εξέλιξη που αντιβαίνει στα γερμανικά συμφέροντα και στις προθέσεις Σόιμπλε.

Στο ΧΑ, οι αγοραστές έχουν προβάδισμα, σε μία συνεδρίαση που από την αρχή της εξελίσσεται σταθερά μόνο σε θετικό πρόσημο, παρά το ότι οι προσδοκίες της πλειονότητας των εμπλεκομένων για το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης είναι χαμηλές, πολύ χαμηλές.

Ωστόσο έχει ενδιαφέρον η προσέγγιση της HSBC και ειδικότερα το τρίτο σενάριο, που εξετάζει το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμά της, θυμίζοντας πως κατά τον ESM το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Με αυτά και με εκείνα, το ΧΑ έχει επανέλθει στα υψηλά αρχής των 780 μονάδων, αλλά με μάλλον μέτριες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ έως τις 987 μονάδες (στις 998 το χθεσινό ενδοσυνεδριακά υψηλό), με τη σηματωρό Πειραιώς στο 3% και με το 34% της αξίας συναλλαγών να έχει πραγματοποιηθεί στον κλάδο. Χαμηλό ποσοστό, συγκριτικά με το μ.ο., που οφείλεται στο γεγονός των αυξημένων τζίρων που έχουν γίνει σε ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, αλλά και σε ΟΠΑΠ, FF Group, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο κ.α.

«Ρηχή» μεν η αντίδραση για τον ΔΤΡ, καθώς γίνεται με τζίρο 11 εκατ. από τα οποία τα 4,6 στη μετοχή της Alpha Bank, πλην όμως καλοδεχούμενη καθώς ενισχύει τις στηρίξεις υψηλότερα των 950 έως τις 970 μονάδες.

Εως τα 2,07 ευρώ η μετοχή-σηματωρός της Πειραιώς για πολλοστή συνεδρίαση με αυξημένη συναλλακτική αξία. Με θετικό πρόσημο και οι Αlpha Βank, Eurobank, Εθνική.

Πέραν του τραπεζικού η προσοχή των ενεργών παικτών εστιάζεται σε Τέρνα Ενεργειακή -σε άνοδο με μεγαλύτερο τζίρο από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που διορθώνει-, σε Μυτιληναίο -γύρω από τα 8 ευρώ-, σε Motor Oil -επανακάμπτει, σε αντίθεση με τα ΕΛΠΕ που υποχωρούν-, αλλά και σε FF Group -περιμένοντας τα αποτελέσματα τριμήνου-, σε Viohalco -έως τα 2,15 ευρώ, κ.α

Κινητικότητα και στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, με την προσοχή στις Attica Bank, MIG αλλά και σε Νηρέα, ΑΝΕΜΟΣ, ΕΥΑΘ, ΚΟΡΡΕ, Πετρόπουλο, ενώ υπεραποδίδουν Νηρέας - Σελόντα.

Στις 15:50 έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 31,7 εκατ. μετοχών, με τζίρο στα 32,4 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v