Σε συνθήκες... συντήρησης το Χρηματιστήριο

Με τις τραπεζικές μετοχές να πρωταγωνιστούν, κρατά το θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης. Περιορισμένος ο τζίρος. Διευρύνεται στα «μεσαία» το stock picking. Ελεγχόμενη πτώση στην Coca Cola, πιέσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Σε συνθήκες... συντήρησης το Χρηματιστήριο

Συντηρείται το ψύχραιμο κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στη Wall Street τα futures «δείχνουν» ανοδικό ξεκίνημα και στο ΧΑ οι long, σε μία χαμηλού κόστους προσπάθεια, κρατούν τον Γενικό Δείκτη στις 780 μονάδες.

Κατ' αρχάς δείγμα γραφής, μετά τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενθαρρυντικό, ενισχύοντας την εκτίμησή μας πως όσο η Wall Street δεν διορθώνει και όσο οι αγορές επιμένουν να βλέπουν το... ποτήρι μισογεμάτο, στο ΧΑ δύσκολα θα δούμε σημαντική υποχώρηση και τιμές χαμηλότερα των 750-740 μονάδων. Μέχρις ότου διαφανούν οι προθέσεις των δανειστών σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα και με το εάν οι ελάχιστες πιθανότητες για μία ουσιαστική λύση στο Eurogroup της Πέμπτης 15 Ιουνίου ευοδωθούν (ή όχι).

Ωστόσο αυτό το κλίμα -εκτός και εντός- διευκολύνει το stick picking, που προς μεγάλη χαρά των long έχει διευρυνθεί και σε μικρότερες κατηγορίες μετοχών, από FT Mid Cap και χαμηλότερα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτές τις επιλεκτικές κινήσεις των εγχώριων σχημάτων η συσσώρευση των μεγάλων δεικτών σε επίπεδα πάνω από τις σημαντικές στηρίξεις, όπως πρακτικά γίνεται τελευταία με τον ΓΔ υψηλότερα των 760 μονάδων, με τον ΔΤΡ άνω των 950 και με τον FTSE25 υψηλότερα των 2.060 μονάδων.

Χαμηλού-μέτριου κόστους η μέχρι τώρα κίνηση της αγοράς, με χαμηλό σημείο τις 779,25 και υψηλό τις 783,01 μονάδες για τον ΓΔ, ενόσω ο ΔΤΡ κυμαίνεται από τις 984 έως τις 996 μονάδες.

Σταθερά με θετικό πρόσημο από την αρχή της συνεδρίασης ο ΔΤΡ, με τους αγοραστές σε Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, με τις περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική και Πειραιώς και το μεγαλύτερο τζίρο σε Αlpha Βank και ΕΤΕ. Στο 0,33 η μετοχή της ΕΤΕ, με σημείο καμπής στο 0,335 ευρώ.

Χωρίς ιδιαίτερη πίεση η μετοχή της Coca Cola, σε διακύμανση μεταξύ 26,23-26,43 και την προσφορά να απορροφάται χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Σχετική αναφορά για την Coca Cola σε ΧΑ και Λονδίνο έχει γίνει νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Μετοχές που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η Lamda Development -λόγω των τελευταίων εξελίξεων για το Ελληνικό-, η Viohalco, καθώς σήμερα σημειώνεται νέο υψηλό στα 2,25 ευρώ, η ΔΕΗ, που ανακάμπτει πάνω από το όριο των 4 ευρώ.

Ωστόσο χρήζει αναφοράς (και προσοχής) η κινητικότητα στη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία, όπου εδώ και εβδομάδες ενεργούν (σχεδόν αποκλειστικά) εγχώρια επενδυτικά σχήματα.

Με άνοδο Νηρέας, Attica Bank, MIG, Intralot και Πλαίσιο, αλλά και Επίλεκτος, Attica Συμμετοχών, Κτήμα Λαζαρίδη, Ελαστρον, Ιατρικό Αθηνών, Creta Farms, Centric κ.α.

Aπό τους... δείκτες, απόλυτα ενθαρρυντική η σημαντική υποχώρηση του 2ετούς κατά 5,49% στα 5,385% και του 10ετούς κατά 0,17% στα 6,047%.

Λίγο μετά τις 15:15 οι συναλλαγές ήταν στα 29 εκατ. -με 10,6 εκατ. στην Εθνική-, ο δε τζίρος στα 25 εκατ. ευρώ με το 32% στον τραπεζικό κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v