Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο να παραπέμπει σε επιφυλακτικές κινήσεις από αγοραστές και πωλητές. Ανοδικά οι τραπεζικές μετοχές, ελεγχόμενες πιέσεις σε Coca Cola. Ξεχωρίζουν Lamda και mid caps.

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

H ψύχραιμη αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, με έκπληξη την άνοδο του FTSE100 στο Λονδίνο, εγκλωβίζει εξαρχής κάθε σκέψη για ανάπτυξη των short δυνάμεων.

Το 0,88% του FTSE100 προς τις 7.515 μονάδες, γεγονός που δεν δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα στη μετοχή της Coca Cola στο Λονδίνο, λύνει τα χέρια των long, οι οποίοι από τις πρώτες κιόλας εντολές επιβεβαίωσαν τη στήριξη των 780 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Με ανοδικό το χρηματιστήριο του Λονδίνου, εύκολα ακολουθούν Φρανκφούρτη, Παρίσι αλλά και Μιλάνο, Μαδρίτη ενώ στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr για την ψυχραιμία των ευρωπαϊκών αγορών αναφέρεται (προς το τέλος) πως «... το σημερινό αποτέλεσμα θα θεωρηθεί εν μέρει ψήφος κατά της οριστικής αποχώρησης από την ΕΕ και η αγορά μπορεί σύντομα να αρχίσει να επαναξιολογεί την πιθανότητα για ένα σκληρό Brexit».

Η ουσία είναι πως εάν οι αγορές θέλουν να δουν το... ποτήρι μισογεμάτο, θα το δουν έτσι και ανάλογα θα κινηθούν οι long, σε αντίθετη περίπτωση θα το δουν.. μισοάδειο και ανάλογα θα πιέσουν οι short. Εχουμε πει πως όσο η Wall Street δεν μας δίνει ξεκάθαρο σήμα για μεγάλη διόρθωση -δηλαδή πάνω από 5%-, τόσο οι long θα έχουν τον πρώτο λόγο διεθνώς. Περιμένουμε σήμερα στη Wall Street την αντίδραση-απάντηση των traders, για να επιβεβαιώσουμε (ή όχι) την εκτίμησή μας, που -μέχρι νεωτέρας- παραμένει ενεργή και long.

Με αυτά τα δεδομένα, από το πρωί η προσοχή των traders στρέφεται και πάλι κυρίως προς το ελληνικό πρόβλημα, με ορίζοντα το Eurogroup της Πέμπτης και τις διεργασίες που συντελούνται (κυρίως) στο παρασκήνιο. Προσωπικά θεωρώ καθοριστικό το κλείσιμο της εκκρεμότητας για το Ελληνικό, με τον Φώτη Κόλλια να αναλύει τις πτυχές του θέματος.

Μπλόκο από την αρχή της συνεδρίασης στην Coca Cola, με εντολές στους αγοραστές και στους πωλητές σε στενό εύρος, μεταξύ 26,25-26,42 ευρώ, με αποτέλεσμα ελεγχόμενη υποχώρηση της μετοχής έως 0,64% χαμηλότερα.

Πίεση/υποχώρηση της πιο δεικτοβαρούς μετοχής του ΧΑ αλλά με προσπάθεια ανάπτυξης αντίρροπων δυνάμεων κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως από Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, αλλά και από σηματωρούς όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Lamda Development.

Μεικτές τάσεις γύρω από την περιοχή των 2.070 μονάδων για τον FTSE25, με ζητούμενο φίλτρο διόρθωσης έως τις 2.060 μονάδες.

Εως τις 994,77 μονάδες ο ΔΤΡ, θυμίζοντας πως το τελευταίο ενδοσυνεδριακό υψηλό (στη διάρκεια της υποχώρησης) ήταν στις 998,18 μονάδες στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Από τις μετοχές του δείκτη κινητικότητα στη Lamda Development ενώ στον ΤΙΤΑΝα ελάχιστες οι συναλλαγές -μόλις 90 μετοχές, στις 10:55- έως τα 26,53 ευρώ.

Τεχνικά για τον δείκτη κύρια στήριξη με ζητούμενη την επιβεβαίωσή της σε κλείσιμο η περιοχή των 2.063 μονάδων, ενώ ως αντιστάσεις βλέπουμε τις 2.078 και τις 2.100 σε επόμενη φάση.

Η Εθνική με καλή συμπεριφορά χρειάζεται κατοχύρωση του 0,335 ευρώ για να δώσει συνέχεια, ενώ στην ΕΥΔΑΠ τοποθετούνται κυρίως όσοι βραχυπρόθεσμα προεξοφλούν πως στην επικείμενη γ.σ. της Παρασκευής η διοίκηση θα ανακοινώσει τελικά μέρισμα μεγαλύτερο από το 0,11 ευρώ που έχει ειπωθεί.

Στις 11:00, από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώριζαν Νηρέας αλλά και MIG, Attica Bank, Fourlis και Intralot.

Στα μόλις 4,5 εκατ. οι συναλλαγές, στα μόλις 3,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος, από τους χαμηλότερους των τελευταίων εβδομάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v