Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διπλό ορόσημο για τα blue chips

Τι έχει προεξοφλήσει το χρηματιστήριο και ποια θα είναι η θετική και αρνητική έκπληξη που θα διαμορφώσει την τάση. Οι μετοχές που έχουν διαφοροποιηθεί από τη γενικότερη τάση και οι επιλογές που διαμορφώνονται για τους επενδυτές.

ΧΑ: Διπλό ορόσημο για τα blue chips

Εβδομάδα με απ΄ όλα αυτή, που ξεκινά με τις διεθνείς αγορές να έχουν απορροφήσει χωρίς προβλήματα το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με γνωστή την έκβαση της πρώτης αναμέτρησης των βουλευτικών στην Γαλλία, με την Wall Street να έχει μεικτή εικόνα και στο ΧΑ η προσοχή να είναι στραμμένη στο Eurogroup της Πέμπτης και το βλέμμα των αγορών στο triple witching της προσεχούς Παρασκευής. 

Αλλη μία εβδομάδα, που κατά πως φαίνεται δεν θα πλήξουμε ούτε στο εξωτερικό αλλά ούτε στο εσωτερικό ενόσω συνεχίζονται οι διεργασίες εν όψει της συνάντησης της 15ης Ιουνίου. Μία συνάντηση στην οποία η πλειονότητα των επενδυτών έφτασε κάποια στιγμή να μην επενδύει κάτι παραπάνω από την εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα αλλά η κινητικότητα τα τελευταία 24ωρα και οι αλλεπάλληλες δηλώσεις των ξένων (ενδεικτική η εκτίμηση/προεξόφληση του ΠτΔ της Γερμανίας) διανοίγει ένα μικρό... παράθυρο για κάτι περισσότερο, όπως εκτίμησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ούτως ή άλλως στο ΧΑ το τελευταίο διάστημα οι κινήσεις των traders πραγματοποιούνται στο εύρος των 752,02 (της 25ης Μαίου) και των 800,08 (της 17ης Μαίου) με μία συσσώρευση λίγων συνεδριάσεων σε στενό εύρος από τα χαμηλά της 25/5 μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής και με γνώμονα πως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου έχει...ήδη χαθεί.

Συνεπώς οτιδήποτε περισσότερο προκύψει την Πέμπτη πέραν των ελαχίστων (εκταμίευση της δόσης) που έχει αποτιμηθεί ήδη σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο και αφορμή για μία κίνηση των long προς την περιοχή των 800 μονάδων. Το ότι στο διήμερο 15-16 έχουμε Eurogroup και triple witching εκτιμάται, πως θα διευκολύνει την αποσαφήνιση της τάσης. 

Στις 782,10 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με μικρές απώλειες 0,57% σε εβδομαδιαίο, με κλάδο... υπαίτιο (ποιον άλλον;) τον τραπεζικό, καθώς ο Δείκτης Τραπεζών υποχώρησε 2,50% στις 995,94 μονάδες. Η μεγάλη κεφαλαιοποίηση σταθερά σε θετικά αποκλίνουσα φορά  από τις τράπεζες με τον FTSE25 στις 2.072,89 μονάδες.

Τι μέλλει γενέσθαι βραχυπρόθεσμα σε εβδομαδιαία προσέγγιση με ορίζοντα την λήξη των Συμβολαίων επί δεικτών και μετοχών στη συνεδρίαση της Παρασκευής 16 Ιουνίου. 

Κατ΄ αρχήν ζητούμενη η συντήρηση του κλίματος στις διεθνείς αγορές ει δυνατόν η μη αναστροφή της τάσης στην Wall Street, ούτως ώστε οι long να διατηρήσουν το μικρό προβάδισμα που έχουν έναντι των short.  Συνακόλουθα οι εξελίξεις που μας αφορούν άμεσα να μην είναι χειρότερες απ' αυτές που έχουν αποτιμηθεί με την υποχώρηση της αγοράς μέχρι τα όρια των 750 μονάδων. 

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να εστιάζει τις πιο κρίσιμες τεχνικές περιοχές για τον ΔΤΡ και τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, από νωρίς την Παρασκευή.    

Από τον κλάδο κρατάμε επίσης την συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά της Εθνικής που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να (ξανά) γίνει οδηγός για τον κλάδο (*). 

Εάν στις 15/6 προκύψει κάτι πιο ενθαρρυντικό- ενδεχομένως μία προοπτική για το ενδεχόμενο τελικά η ΕΚΤ να εξετάσει την δυνατότητα συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης- ο κλάδος θα είχε λόγους (και αφορμή) για να κινηθεί προς τις 1.020-1.030 μονάδες που είναι ο πρώτος στόχος με υψηλότερο πιο φιλόδοξο στις 1.080 ειδάλλως θα πλαγιοδιολισθήσει με τις 920 μονάδες ν α είναι μία πρώτη σημαντική στήριξη. 

Ωστόσο ασχέτως της εικόνας των τραπεζών εδώ και καιρό το παιχνίδι έχει μετατεθεί σε σημαντικό βαθμό στα blue chips γεγονός που εξηγεί την ανθεκτικότητα (**) της αγοράς, των βασικών δεικτών. Και σε αυτό το... μέτωπο συντελούνται ουσιαστικές διεργασίες σε κλάδους, τομείς και εισηγμένες με την ενέργεια στο επίκεντρο, τις εκδόσεις εταιρικών ομολογιακών στην επικαιρότητα, τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου αρκούντως ενθαρρυντικά, την επιχειρηματικότητα να αποκτά ουσιαστικό λόγο. 

Από την ΔΕΗ-ενέργεια- όπου συντελούνται ιστορικές αλλαγές μέχρι τα επί μέρους της αγοράς τυχερών παιχνιδιών υπάρχει κινητικότητα που ελκύει (και) επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Ειδικότερα την Δευτέρα ο ΟΠΑΠ με την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών τριμήνου θα δώσει την πρώτη εικόνα για την ανάπτυξη του δικτύου των VLTs, με τον Οργανισμό να γυρίζει σελίδα ακόμη πιο ενισχυμένος. Στα 9,25 ευρώ η μετοχή με απώλειες 3,65% σε εβδομαδιαία μέτρηση αλλά με θετική απόδοση 10,12% από την αρχή του έτους. Την Πέμπτη παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΔΕΗ καθώς θα αποκοπεί με εταιρική πράξη και εισφορά στους μετόχους μία μετοχή του ΑΔΜΗΕ για κάθε μία μετοχή της ΔΕΗ

Στο διάγραμμα της μετοχής εστιάζουμε στα κρίσιμα τεχνικά σημεία. Το ότι κράτησαν τα 3,90 ευρώ σε ημερήσιο είναι ενθαρρυντική ένδειξη, με αντιστάσεις στα 4,13 και 4,30 ευρώ.



Την Τρίτη η μετοχή του ΤΙΤΑΝα χωρίς το μέρισμα (0,10/μτχ) και το δικαίωμα επιστροφής κεφαλαίου (1/μτχ) με τον τίτλο στα 26,69 ευρώ, εβδομαδιαία κέρδη 2,65% αλλά και συνολικά 19,69% από την αρχή του έτους. Μέρισμα 0,85 /μτχ "κόβει" την Πέμπτη η μετοχή της Autohellas.  

Στις 14-16 του μηνός η Δημόσια Εγγραφή για το ομολογιακό της Sunlight έως 50 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στην εβδομάδα συγκαλούνται οι Γ.Σ των MIG, Νexans, Lamda Development, Elinoil, Fourlis, Lavipharm, Frigoglass, ΙΑΣΩ και ΕΥΔΑΠ. Η Γ.Σ της ΕΥΔΑΠ δείχνει να έχει ενδιαφέρον, καθώς όπως σημειώναμε μερίδα traders θεωρεί πολύ πιθανό η διοίκηση της Επιχείρησης να ανακοινώσει μέρισμα μεγαλύτερο από τα 0,11/μτχ. 

Στα 52,7 δισ. ευρώ η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων, όπως "μετρά" ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) με τον όμιλο της Cocla Cola σχεδόν στο 20% καθώς αποτιμάται 9,71 δισ. ευρώ.      

Με long σήμα αρκετές μετοχές της μεγάλης αλλά και της μεσαίας όπως και της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης κάτι ου βραχυπρόθεσμα δίνει ενδιαφέρον για την προσεχή εβδομάδα. Σε νέο υψηλό 2,29 ευρώ η Viohalco που εάν υπερβεί σε κλείσιμο τα 2,35 "βλέπει" τα 2,50 χωρίς σημαντικές αντιστάσεις. Σε μικρή διόρθωση η ΓΕΚ/Τέρνα αλλά με στήριξη στα 3,40 που υπό προϋποθέσεις μπορεί να ενεργοποιήσει έναν νέο κύκλο αγορών με βλέψεις για τα 4 ευρώ, άνετα στα 5,44 η Lamda Development μπορεί από τη στιγμή που λύνεται το θέμα του Ελληνικού να γράψει ακόμη υψηλότερες τιμές, επιθετική η Τέρνα Ενεργειακή εάν υπερβεί τα 3,45 ακολουθεί την ΓΕΚ/Τέρνα επίσης προς το 4άρι καθώς στον όμιλο συνεχίζονται οι τοποθετήσεις ξένων αλλά και ελλήνων παικτών (που μειώνουν θέσεις στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα). 

Από τη μεσαία- χαμηλότερη όπου από τις αρχές Απριλίου ενεργούν και πάλι εγχώρια επενδυτικά σχήματα τα μηνύματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Από Fourlis, Intralot, MIG, Ανεμος μέχρι κλάδους ολόκληρους (νοσοκομεία, ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά.) η μόχλευση σε αρκετές εισηγμένες/μετοχές είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Και αυτό -κατά την πάγια εκτίμηση μου- είναι από τα πιο θετικά των τελευταίων 2-3 μηνών το γεγονός πως ένα τμήμα της "μεσαίας- χαμηλότερης" κατηγορίας έχει ξαναμπεί στο... ραντάρ των επενδυτών. Ευκαιρίες αρκετές από κάθε κλάδο και κατηγορία, κάτι που μπορεί να (ξανά ) φέρει περισσότερους μικρούς, έλληνες και επαγγελματίες της αγοράς και πάλι κοντά στο χρηματιστήριο. 

(*) στα κεντρικά της Εθνικής στην πλατεία Κοτζιά μαθαίνω πως κάνουν στον...σταυρό τους, που πέρυσι τέτοια εποχή έκλεισε (και τυπικά) η πώληση της Finansbank στην Qatar National Bank έναντι συνολικού τιμήματος 3,6 δισ. . Θυμίζω τα 2,75 δισ. από τη πώληση του 99,81% του μ.κ και άλλα 910 εκατ. από την αποπληρωμή από την QNB δανείου μειωμένης εξασφάλισης που είχε εκδώσει η Εθνική προς την τουρκική τράπεζα. Αποτέλεσμα αυτών, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση του pro forma δείκτη ιδίων κεφαλαίων (CET1) κατά 740 μ.β στο 21,8%, η μείωση της έκθεσης στον ELA και η αποπληρωμή μετατρέψιμων υπό αίρεση ομολογιών (CoCos).

(**) τα τρέχοντα επίπεδα των 8-10 δεικτοβαρών (μη τραπεζικών) του ΧΑ αντιστοιχούν σε τιμές Γενικού Δείκτη του Μαρτίου-Απριλίου 2010, όταν ο ΓΔ ήταν στις 2.180 μονάδες. Ενδεικτικά σημειώνεται, πως από τότε μέχρι σήμερα η μετοχή της Jumbo έχει ενισχυθεί 187%, της Αεροπορίας Αιγαίου 170%, της Motor Oil 97%, του Μυτιληναίου 93% αλλά και του FF Group 65%, του ΤΙΤΑΝα 30%, του ΟΤΕ 22% κ.λ.π αποτυπώνοντας εύγλωττα αυτή την απόκλιση που κάνει την διαφορά.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v