Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιασε (και) το 13αρι το Χρηματιστήριο

Στα χέρια ξένων χαρτοφυλακίων παραμένει το παιχνίδι με τη σκυτάλη να περνά σταδιακά και σε περιφερειακές μετοχές. Που επικεντρώνονται τώρα οι επενδυτές. Οι… προσδοκίες διόρθωσης και η τεχνική εικόνα της αγοράς.

Επιασε (και) το 13αρι το Χρηματιστήριο

Από τη στιγμή που και ο τελευταίος από όσους παρακολουθούν τα ημερήσια δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α. πείστηκε για την 13η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση του Γενικού Δείκτη (το αμέσως μεγαλύτερο ρεκόρ στο διάστημα 23/4/1997 έως και 15/5/1997 με 14 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις), το ενδιαφέρον όλων επικεντρώθηκε στο τελικό κλείσιμο και στο αν ο Δείκτης θα πετύχαινε να απεγκλωβιστεί από τα "δεσμά" των capital controls" και να δώσει κλείσιμο υψηλότερο από αυτό της 26/6/2015 (797,52 μονάδες).

Πράγματι, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε την συνεδρίαση με "ανοδική ουρά" αναρριχόμενος μέχρι τις παρυφές των 798 μονάδων, για να ακολουθήσει κάθετη υποχώρηση μέχρι τις 788,85 μονάδες (-0,39%).

Η αντεπίθεση των αγοραστών είχε σαν αποτέλεσμα την επιστροφή του Δείκτη σε θετικό πρόσημο (μετά τις 13.16) και την καταγραφή νεότερων ενδοσυνεδριακών υψηλών στις 799,16 μονάδες (+0,91%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 798,78 (+0,86%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, όπου όλοι ενεργοί παίκτες "κρατούσαν την αναπνοή τους" ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 797,16 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,66% και χάνοντας την ευκαιρία της ανοδικής διαφυγής μετά από 23 μήνες, όπου το Ελληνικό Χρηματιστήριο βίωσε τα μύρια όσα από πλευράς απαξίωσης.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι στο Χ.Α. "το παιχνίδι έχει περάσει στα χέρια των Ξένων χαρτοφυλακίων" και μόνο αυτά θα αποφασίσουν τον χρόνο και την ένταση της όποιας διόρθωσης, ανεξάρτητα αν η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών θεωρεί περισσότερο από σίγουρη την διόρθωση πριν ο Δείκτης πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 785 - 806 μονάδων, μέσα στην οποία κλείνει για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές, τα Ξένα Funds βλέπουν, ακόμα, περιθώρια ανόδου, εφόσον υπάρξει μια θετική δήλωση για το Ελληνικό χρέος και το ΔΝΤ αποκτήσει ρόλο και συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Στους απόλυτα βραχυπρόθεσμους καταλύτες, οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2017 που ξεκίνησαν, η αυριανή αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την DBRS, τα μηνύματα που θα προκύψουν από την Σύνοδο των "G7" που ολοκληρώνεται στο Μπάρι της Ιταλίας στις 13 τρέχοντος, αν υπάρχουν αναφορές για το Ελληνικό Χρέος, οι επικείμενες ανακοινώσεις των ΕΛΣΤΑΤ (ΑΕΠ α' τριμήνου) και MSCI (εξαμηνιαία αναθεώρηση δεικτών) στις 15 Μαϊου και βέβαια το Eurogroup στις 22 Μαϊου.

Η ρευστότητα δίνει την δυνατότητα να κινηθεί και η Περιφέρεια κάτι που έχουμε να δούμε πολλά χρόνια. Όλοι ψάχνουν να δουν "τι έμεινε πίσω" ενώ οι περισσότεροι έχουν πετυχημένες, επενδυτικές, ιδέες. Αυτό είναι η τάση και η τάση παραμένει "φίλος" των συγκρατημένα αισιόδοξων (!)

Το σχόλιο της  Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Επιτεύχθηκε και με το παραπάνω, ο στόχος των 785 μονάδων και δεν απομένει, πλέον, παρά να ευχηθούμε να συντρέξουν οι συνθήκες, ώστε να επιτευχθεί και ο αμέσως επόμενος στόχος των 898 μονάδων. Είναι απόλυτα εφικτός μέχρι το Φθινόπωρο, αν όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν μεσολαβήσει διεθνής κρίση, ή γεωπολιτικό γεγονός. Η πλησιέστερη αξιόλογη αντίσταση εντοπίζεται στις 806 μονάδες. Ενώπιον εξαιρετικά ισχυρής ζώνης αντίστασης βρίσκεται και ο Τραπεζικός δείκτης. Εκτείνεται από το άνω όριο του 'δικράνου του Andrew' (1074 μονάδες περίπου), μέχρι και τις 1094 μονάδες (το επίπεδο διόρθωσης 78,6% του πτωτικού κύματος από τις 1239 στις 563 μονάδες) Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι μάλλον δύσκολα θα την υπερβεί ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών με την πρώτη προσπάθεια και αν δεν προηγηθεί ποσοτική, ή έστω χρονική διόρθωση. Εκτός και αν οι αγοραστές γνωρίζουν κάτι περισσότερο από εμάς... Πλησιέστερη σημαντική στήριξη και σημείο - κλειδί για την βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει εκείνη των 980 μονάδων.

Ελάχιστη αναμενόμενη διόρθωση, αν και όποτε προκύψει, είναι της τάξης του 23,6% του ανοδικού κύματος από τις 665 μονάδες και η μέγιστη υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι της τάξης του 33% – 38,2%" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Το σχόλιο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Alpha Bank 'ψάχνει' το 2,37 ενώ η Eurobank έχει το 0,95 σαν κοντινή αντίσταση με σκοπό να βρεθεί πάνω από την A.M.K. Το 13,30 και 13,50 γίνεται στήριξη στον ΟΛΠ με το 14,10 να είναι το επόμενο 'mob' αν θέλει να συνεχίσει. Ο Μυτιληναίος, σταθερή επιλογή με τάση, 'ψάχνει', σε πρώτη φάση το 7,94 και σε δεύτερη τα 9,50 ευρώ. Το ΕΧΑΕ 'τίμησε' τα 5,50 ευρώ. Το ΚΛΜ φαίνεται να κάνει επόμενο γύρο μιας και κράτησε το 0,45 και ψάχνει τα 0,60 ευρώ, ενώ και η Ιντρακόμ πάνω από το 0,41 μπορεί να δώσει κίνηση στα 0,54. Η Αεροπορία Αιγαίου έχει τα 8,70 - 8,80 αντίσταση, ενώ η ΕΥΔΑΠ έχει στόχο το επίπεδο των 6,00 ευρώ" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που "είδαν το φως της δημοσιότητας" μετά την λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, "Η οικονομική κρίση, θα συζητηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου των 'G7' και στη συζήτηση θα λάβει μέρος και ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα είναι ο Υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μινούτσιν". Την αποκάλυψη έκανε υψηλόβαθμος Αξιωματούχος του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις θέσεις των ΗΠΑ επί των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο.

Σημείωσε ότι "η Αμερικανική Κυβέρνηση αναμένει την τελική συμφωνία της Ελλάδας με τους Θεσμούς, πριν κάνει γνωστές τις δικές της θέσεις, οι οποίες αναμένεται να διευκρινιστούν και να ανακοινωθούν σύντομα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "Με ένα νέο 'κύμα' πωλητηρίων, σε εγχώριες και ξένες θυγατρικές, δάνεια και συμμετοχές, θα επιδιώξουν οι τράπεζες να αξιοποιήσουν τη σημαντική βελτίωση κλίματος που φέρνει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να υλοποιήσουν σειρά δεσμεύσεων, έναντι τόσο της DG Comp όσο και του SSM. Η υποχώρηση της αβεβαιότητας για την Ελληνική Οικονομία έρχεται σε καλή περίοδο, καθώς διεθνώς επικρατεί αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου, εξέλιξη που ευνοεί τα εγχώρια assets. Υπό το παραπάνω πρίσμα και με δεδομένο ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι εξελίξεις αναμένεται να τρέξουν γρήγορα".

Σε μείωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας προχώρησε η Κομισιόν, στο πλαίσιο των εαρινών προβλέψεων Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι φέτος το Ελληνικό ΑΕΠ θα καταγράψει άνοδο 2,1% από προηγούμενη πρόβλεψη για 2,7%. Η Κομισιόν περιορίζει και την πρόβλεψη για το 2018, αναμένοντας πλέον ανάπτυξη 2,5% από προηγούμενη εκτίμηση για άνοδο 3,1%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η τάση παραμένει ανοδική αλλά το ενδεχόμενο βραχυχρόνιας διόρθωσης είναι σημαντικά αυξημένο.

Από την άλλη, είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα επίπεδα αντίστασης, για τον Γενικό Δείκτη, καθώς αυτός κινείται σε υψηλά 23 μηνών (σε νέα υψηλά 11μηνου ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών).

Το γεγονός ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με τις περισσότερες από τις Διεθνείς Αγορές, αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας, έστω και αν είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν περαιτέρω βοήθειες από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, προκειμένου ο Δείκτης να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, συνεχίζονται οι θετικές αναγνώσεις για το Χ.Α., όχι μόνο διότι οι Ξένοι Οίκοι σπεύδουν να αναπροσαρμόσουν προς τα πάνω τις τιμές - στόχους που έχουν δώσει, αλλά και διότι ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει αυξηθεί, κάτι που φαίνεται από τους αυξημένους τζίρους, ενώ έχουν επαναδραστηριοποιηθεί κωδικοί επενδυτών μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν κοντά, ή και πάνω από τις τιμές των τελευταίων αυξήσεων κεφαλαίου και η κίνηση αυτή έφερε σημαντικούς απεγκλωβισμούς.

"Τεχνικά είμαστε σε υπερβολή αλλά οι υπερβολές αυτό το χαρακτηριστικό έχουν, ότι δηλαδή δεν ξέρεις που θα σταματήσουν" αναφέρει η πιο "απαισιόδοξη σχολή σκέψης".

Σύμφωνα με τους πιο συντηρητικούς, που όμως παραμένουν εντός Αγοράς, μπορεί η προκαταρτική συμφωνία μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών να αφαίρεσε ένα μεγάλο κομμάτι ανασφάλειας από την Αγορά, όμως απομένουν ακόμα να γίνουν πολλά για να "πάρει μπρος" η πραγματική Οικονομία. Οι παραπάνω θεωρούν ότι οι 860 - 900 μονάδες, είναι το βραχυπρόθεσμο "ταβάνι" για τον Γενικό Δείκτη.

Εν τω μεταξύ συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους και αυτό θα συνεχίσει να ενισχύει την ψυχολογία των ενεργών παικτών στο Χ.Α.

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ασφαλώς και το +5,04% της ΔΕΗ δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων για τον θετικό πρωταγωνιστή ημέρας. Αν ο τίτλος πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 4,30 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 4,84 ευρώ, με την πρώτη στήριξη να εντοπίζεται στα 3,80 ευρώ.

Ακόμα μία συνεδρίαση που έδωσε "συγκινήσεις" στους "fan" των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τρ. Ελλάδος (+4,24%), ενώ σημαντικές αγορές σημειώθηκαν στην Τρ. Αττικής (+25,45%) από όσους θεωρούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις αναβάλουν την Α.Μ.Κ. και το σημαντικό "dilution" για τους παλαιούς μετόχους.

Από τις υπόλοιπες μετοχές, την πλέον "αθόρυβη" κίνηση συνεχίζει το Πλαίσιο (+1,51%, με 13 ανοδικές συνεδριάσεις και 1 αμετάβλητη, στις τελευταίες 14) και ο Fourlis (+1,49%, με 11 ανοδικές συνεδριάσεις, 1 αμετάβλητη και 1 διορθωτική, στις τελευταίες 13).

"Καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για ΚΛΜ (+4,7%), Ιασώ (+4,44%) και τον ομολογουμένως εντυπωσιακό Μουζάκη (+9,82%), όπως και για την Ευρ. Πίστη (+1,29%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η ΕΥΔΑΠ (+2,05%).

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές για Ελινόιλ (+1,41%) και Κορρέ (+3,5%), επτά για τον Ικτίνο (+0,81%), ενώ το Γαλαξίδι (+7,13%), έκδηλα υποτιμημένο σε σχέση με τις άλλες εισηγμένες του κλάδου, συμπλήρωσε 10 ανοδικές συνεδριάσεις και 2 πτωτικές στις τελευταίες 12.

Τέλος για τους "λάτρεις της αδρεναλίνης" υπάρχει και η Lavipharm (+15,22%) με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αν δεν επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των πολλών και συνεχίσει "αδιόρθωτος" υψηλότερα της ζώνης 785 - 806, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 846 μονάδες.

Πρώτη στήριξη στην ζώνη 780 - 760.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,56%), αν υπερβεί την ζώνη αντίστασης 2117 - 2123, αλλάζουν άρδην τα τεχνικά δεδομένα, με τις 2091 και 2070 μονάδες κοντινές στηρίξεις. "Intraday position long" με "stop" τις 1981 μονάδες.

Τι σχολιάζει ο αναλυτής της αγοράς

"Η, διαφαινόμενη, τρίτη συνεχόμενη έντονα ανοδική εβδομάδα, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 800 μονάδων, κάτι που έχει να συμβεί από την διακοπή του Καλοκαιριού του 2015 και την επιβολή των 'capital controls" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Να σημειωθεί ότι το κλείσιμο του Δείκτη πριν το κλείσιμο της Χρηματιστηριακής Αγοράς για πάνω από ένα μήνα, ήταν 797,52 μονάδες (26/6/2015).

Οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ των τελευταίων δεκαεννέα χρόνων και το μόνο ρεκόρ που μένει είναι από την περίοδο 23/4/1997 ως 15/5/1997 με δεκατέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Η αύξηση του τζίρου επιβεβαιώνει την τοποθέτηση νέων κεφαλαίων, από μία μερίδα επενδυτών που προεξοφλεί θετικές εξελίξεις στα κρίσιμα ζητήματα που μας απασχολούν.

Κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup στις 22/5, συμφωνία για το χρέος, συμφωνία για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απόφαση της ΕΚΤ για συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE" και δοκιμαστική έξοδος στις Αγορές.

Μία άλλη μερίδα επενδυτών αναμένει τις εξελίξεις προτού αυξήσει τις τοποθετήσεις της, καθώς και μια αναμενόμενη διόρθωση μετά το σερί των ανοδικών, ενώ άλλοι αναζητούν τις κρυμμένες υποτιμημένες αξίες στην μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Με λίγα λόγια, το τελευταίο διάστημα έχουμε Αγορά. Με συμμετέχοντες που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και άλλες στοχεύσεις και όχι αυτό που είχαμε ως τώρα μια Χρηματιστηριακή Αγορά σε απαξίωση με λίγους συμμετέχοντες, πενιχρούς τζίρους και επενδυτές σε αναμονή.

Για τον Γενικό Δείκτη πέρα από την αντίσταση της περιοχής των 800 μονάδων, επόμενη σημαντική αντίσταση είναι η περιοχή των 850 μονάδων, ενώ για τον Τραπεζικό κλάδο που, αν και έχει υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα, είναι ακόμη στις τιμές του Ιουνίου του 2016 πρώτη προτεραιότητα είναι η διατήρηση του απλού ΚΜΟ 200 ημερών στις 1048 μονάδες που τον διέσπασε ανοδικά για πρώτη φορά από το Καλοκαίρι του 2014, ενώ αντίσταση οι 1240 μονάδες που είναι η κορυφή του δείκτη στις 23/5/2016 (με Γενικό Δείκτη στις 650 μονάδες), υψηλότερο σημείο μετά τις τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Να σημειώσουμε ότι οι μέγιστες ενδοσυνεδριακές τιμές που έχουν καταγράψει οι Τραπεζικές μετοχές από την τελευταία τους ανακεφαλαιοποίηση είναι : ΑΛΦΑ 2,75, ΕΥΡΩΒ 1,17, ΠΕΙΡ 0,308 ενώ η ΕΤΕ κατέγραψε σήμερα νέο υψηλό.

"Η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών του 'G7', από σήμερα ως τις 13 Μαΐου, που στο περιθώριο της θα γίνουν συζητήσεις για το Ελληνικό χρέος είναι στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, όπως και η ανακοίνωση των αλλαγών στου δείκτες της MSCI 15/5. Την ίδια μέρα (15/5) περιμένουμε και τις προσωρινές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το Α’ τρίμηνο του 2017" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Η, χθεσινή, ανοδική αντίδραση του Πετρελαίου, έφερε απόλυτη επικράτηση των αγοραστών για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον "Κορεάτη" Kospi (+1,16%). Οι Αγορές στην Ινδονησία παρέμειναν κλειστές λόγω Εθνικής αργίας.

Υποχώρηση δεικτών στην Ευρώπη, ενώ χαμηλότερα ξεκίνησε την σημερινή συνεδρίαση η Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Ευρώ, προσπαθεί να αντιδράσει ανοδικά ο Χρυσός και να παρατείνει την ανοδική αντίδραση το Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, αύξηση 1,7% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2017 καταγράφει στην Εαρινή της πρόβλεψη που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έναντι του 1,6% στη Χειμερινή πρόβλεψη, ενώ για το 2018 διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της στο 1,8%.

Στην ΕΕ συνολικά, αναμένεται να παραμείνει σταθερή σε ποσοστό 1,9% και για τα δύο έτη (1,8% για τα δύο έτη στις Χειμερινές προβλέψεις).

Αμετάβλητα στο 0,25% διατήρησε σήμερα τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας. Τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των αγορών των Gilt, με συνολικό στόχο τα 435 δισ. Στερλίνες, αλλά και υπέρ της διατήρησης του στόχου για αγορές εταιρικών ομολόγων στα 10 δισ. Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα τόνισε ότι μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν τα επιτόκια πριν τα τέλη του 2019, δηλαδή νωρίτερα από την περίοδο κατά την οποία οι Αγορές ανέμεναν δράση από την BoE. Η Κεντρική Τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη του ΑΕΠ και αναμένει ρυθμό 1,9% για το 2017, 1,7% για το 2018 και 1,8% για το 2019. Αντίθετα τον Φεβρουάριο είχε εκτιμήσει ανάπτυξη 2% για φέτος, 1,6% για το 2018 και 1,7% για το 2019.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 2.000 την εβδομάδα που έληξε στις 6 Μαϊου, στους 236.000. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στις 245.000.

Oι τιμές παραγωγού σημείωσαν μεγάλη άνοδο τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,5% τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο, αρκετά πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο 0,2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο. Τον Μάρτιο ο δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 0,1%. Σε σχέση με τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους, ο δείκτης τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε 2,5% υψηλότερα. Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από το Φεβρουάριο του 2012.

Επιστροφή στο ΧΑ

Δυνατό ήταν το πρώτο τρίμηνο για την Coca - Cola HBC σύμφωνα με τις αναλύσεις της Credit Suisse και της Morgan Stanley.

Στα 1,80 ευρώ, από 1,25 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος η Euroxx σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight". 

Νέες, υψηλότερες τιμές - στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών δίνει η Morgan Stanley σε έκθεσή της, παραμένοντας, ωστόσο, "neutral" για τον κλάδο.

Στα 14 ευρώ από 12 προηγουμένως αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Investment Bank of Greece, μετά την αναβάθμιση των προβλέψεων για τα EBITDA της περιόδου 2018 - 2021. Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση "buy" για τη μετοχή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και την σημερινή συνεδρίαση, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας Εθνική Πανγαία (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,133 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Από εκεί και πέρα, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 134,2 εκατ., από τα οποία τα 13,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΓΡΙΒ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΦΡΛΚ, ΑΛΦΑ), ενώ Alpha Bank και Εθνική απέσπασαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ, ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, όπου έγιναν σημαντικές "μάχες" στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Πειραιώς, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, ΕΕΕ και Grivalia.

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέδη μεγαλύτερα του 9%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα στα συμβόλαια του δείκτη και να εμφανίζουν αισθητή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (97.485 συμβόλαια).

Στα 6.208 συμβόλαια του δείκτη (από 6.146 την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.228, 1.778 για τον Μάιο, 448 για τον Ιούνιο και 2 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.121,75) κινήθηκε μεταξύ 2.094,75 και 2.125 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες μείωσε την υποτίμηση στο 0,1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (850.764 Εθνική, 15.000 Μυτιληναίος, 101.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.241), Πειραιώς (40.881), Εθνική (19.567), MIG (5.583), Alpha Bank (9.546), ΔΕΗ (1.179), ΟΤΕ (892), Ελλάκτωρα (310), Μυτιληναίο (697), ΟΠΑΠ (1.071), Viohalco (599), Ελ. Πετρέλαια (311), ΓΕΚ (398), Folli Follie Group (151), Motor Oil (155), ΕΧΑΕ (284), Intralot (193), Viohalco (599).

Ας σημειωθούν τα 470 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 4,40 ευρώ.

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (17.016), MIG (72.599), Eurobank (48.850), Εθνική (70.958) και Πειραιώς (212.025).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.841.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (11.420.166 τεμ.) και Eurobank (4.152.888 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v