Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σταθερό προβάδισμα αγοραστών

Θετικό παραμένει το κλίμα στο ΧΑ, με το ΓΔ να κινείται λίγο χαμηλότερα από τις 800 μονάδες. Διψήφια άνοδος για την Τράπεζα Αττικής. Στο +4% η ΔΕΗ. Κέρδη καταγράφουν Alpha, OTE, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ. Απώλειες για Coca Cola, Εθνική.

ΧΑ: Σταθερό προβάδισμα αγοραστών

Με την προσοχή στραμμένη σε G7 και EwG οι traders κατοχυρώνουν μικρό μέρος των θέσεων, που είχαν "χτίσει" στην διάρκεια της τελευταίας ανοδικής κίνησης.

Εως τις 798 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, που προς ώρας κυμαίνεται με χαμηλό ημέρας στις 788,85 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει φθάνοντας έως τις 1.076,51 μονάδες και τον FTSE25 έως τις 2.121,71 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά χαμηλότερα από τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την βραχυπρόθεσμη τάση και για τη συνέχεια με σταθμό το EwG της Δευτέρας προς το Eurogroup της 22 ας Μαίου.

Για συνεδρίαση αναμονής και επιβεβαίωσης των τελευταίων υψηλών κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς, καθώς με εβδομαδιαία απόδοση 6,16% ο ΓΔ και 8,47% ο ΔΤΡ δικαιολογούν περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις.

Αύριο Παρασκευή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και μία πριν την ανακοίνωση της αναθεώρησης των δεικτών MSCI (το βράδυ της Δευτέρας) με την αγορά να περιμένει και την πιθανή αξιολόγηση του ελληνικού outlook από τον DBRS (τον μικρότερο από τους 4 οίκους αξιολόγησης: Moody's, S&P και FITCH).

Στον τραπεζικό κλάδο παραμένει εστιασμένο το ενδιαφέρον των traders με το 57% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί κυρίως σε Εθνική και Alpha Bank με τις Πειραιώς, Eurobank να ακολουθούν.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές συγκριτικά υψηλός τζίρος έχει αλλάξει χέρια σε ΟΠΑΠ, Motor Oil, OTE, FF Group αλλά και ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ, Grivalia, Jumbo, Μυτιληναίο, Αεροπορία Αιγαίου κ.α.

Με απώλειες έως 1,15% στα 25,68 ευρώ η μετοχή της Coca Cola βαρύνοντας ανάλογα τους βασικούς δείκτες, ενώ με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες κινούνται χαμηλότερα οι επίσης δεικτοβαρείς Motor Oil, FF Group επηρεάζοντας και αυτές την κλίση των δεικτών.

Εκτιμώντας τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς φαίνεται, πως: στην ευρύτερη περιοχή των 785 μονάδων θα γίνει μία αναδιανομή θέσεων, ένα "χώνεμα" της τελευταίας ανοδικής κίνησης μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η συνέχεια, ότι μετά από ένα 12άρι ανοδικό σερί πωλητές- αγοραστές αναζητούν νέα/υψηλότερα σημεία, παίκτες εκτός αγοράς επιδιώκουν χαμηλότερες τιμές προκειμένου να επανεκτιμήσουν την στάση τους.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, πως τις τελευταίες συνεδριάσεις πωλητές- αγοραστές κινούνται στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε μέσες τιμές για να αναλάβουν προς το τέλος της ημέρας οι αγοραστές υποχρεώνοντας τους πωλητές να υποχωρήσουν.

Για αυτό θα πρέπει να δούμε και σήμερα προς το κλείσιμο της συνεδρίασης την στάση, που θα τηρήσουν κυρίως οι αγοραστές κίνηση στην οποία προέβησαν και στις τρεις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας.

Λίγο μετά τις 15.05΄ ο τζίρος πλησίαζε τα 70 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v