Αντίδραση προεξόφλησης στο ΧΑ, την ώρα που η Ευρώπη διορθώνει.
Σε μία χαμηλού κόστους επιχείρηση ανάκαμψης του ελληνικού χρηματιστηρίου επιδίδονται οι long, με γνώμονα τις εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης και με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΕΕ, Μαργαρίτη Σχοινά, πως στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Κατατοπιστικό το σχετικό ρεπορτάζ της Ελενας Λάσκαρη (νωρίτερα από το άνοιγμα της συνεδρίασης), έδωσε το στίγμα των σχέσεων δανειστών - Αθηνών και του περιθωρίου επίτευξης ενός SLA σε εύλογο χρόνο.
Εξίσου αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου από την Ουάσιγκτον για την ξαφνική συμμαχία ΔΝΤ-ΕΚΤ στα "θέλω" της αξιολόγησης.
Οπως σημείωναν χρηματιστηριακά στελέχη, είναι προφανές πως κινητικότητα υπάρχει σε σημαντικό βαθμό, κάτι που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επίτευξης ενός SLA στο διάστημα μέχρι τη Μάλτα.
Αυτό και μόνο το ενδεχόμενο είναι που έχει ενεργοποιήσει από νωρίς σήμερα αρκετούς traders και όσους ρισκάρουν σε αυτή την κίνηση/αντίδραση προεξόφλησης. Και μάλιστα σε μία συγκυρία που υποχωρούν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τα futures στη Wall Street παραπέμπουν σε πτωτικό "άνοιγμα".
Σε πρώτο πλάνο οι long από την αρχή της συνεδρίασης, εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και το μη τραπεζικό μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να ακολουθεί. Σταδιακά ο Γενικός Δείκτης επανακάμπτει προς την περιοχή των 650 μονάδων.
Το 54% στον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή περί τα 10 εκατ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές και με την Alpha Bank να έχει περισσότερα από 4,6 εκατ. ευρώ (*) ενώ ακολουθούν Πειραιώς, Εθνική και Eurobank.
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς πρόκειται για καθαρά αντανακλαστική αντίδραση του κλάδου, μετά την τελευταία σημαντική διόρθωση και σε μία συγκυρία που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα 2016 μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Προφανώς τα μεγέθη του 2016 δεν μπορεί να είναι απολύτως ενδεικτικά της κατάστασης των τεσσάρων ομίλων, από τη στιγμή μάλιστα που το πρώτο τρίμηνο του 2017 εκτιμάται ότι είναι επιβαρυμένο, ωστόσο θα αποτυπώνει ένα μέρος της πραγματικότητας.
Κατά 6,36% αντιδρά ο Δείκτης Τραπεζών υπερβαίνοντας εδώ και ώρα την περιοχή αντίστασης των 710-715 μονάδων, σημείο της συνεδρίασης που επιταχύνθηκε ο ρυθμός συναλλαγών και η συμμετοχή των traders, με αποτέλεσμα μετά τις 14:35 να φθάσει προς τις 722 μονάδες.
Με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει -οριακά αρνητική η απόκλιση του ΔΤΡ σε εβδομαδιαία μέτρηση-, ακολουθεί η πλειονότητα των εισηγμένων από τη μεγάλη αλλά και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Ενδεικτικό το ότι για μόλις μία μετοχή (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) καταγράφεται οριακά αρνητικό πρόσημο, ενώ σε 10 μετοχές (πλην τραπεζών) το ποσοστό μεταβολής είναι μεγαλύτερο του 1%.
Εως τα 7,23 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του Μυτιληναίου, που είναι "νέο υψηλό" μία ημέρα πριν την ανακοίνωση των μεγεθών 2016, ενώ έως τα 7,18 ενισχύεται της ΜΕΤΚΑ.
Από τα 15,15 έως τα 15,70 ευρώ η μετοχή της Motor Oil με αυξημένες συναλλαγές, έως τα 5,12 ευρώ νωρίτερα ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων.
Με αυξημένες συναλλαγές, υψηλότερες τιμές καταγράφονται για μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.
Στις 67/30 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών. Στις 14:55 ο τζίρος ξεπερνούσε τα 22 εκατ. ευρώ.