Τελευταία εβδομάδα για τον Μάρτιο, τελευταίες συνεδριάσεις για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσεως 2016 μέχρι την προσεχή Παρασκευή.
Με απώλειες 1,41% για τον Γενικό Δείκτη η τελευταία εβδομάδα και με "κλείσιμο" στις 638,42 μονάδες, με απώλειες 7,92% για τον τραπεζικό κλάδο και τελική τιμή για τον ΔΤΡ στις 678,63 δοκιμάζοντας ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή (23/3) και νέο χαμηλό έτους στις 665,50 μονάδες.
Εβδομάδα απωλειών η τελευταία και για τα ξένα χρηματιστήρια, με διόρθωση 1,50% για τον Dow Jones, που είναι όπως μετρά ο Γιάννης Μάρης η μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση από τον Σεπτέμβριο του 2016. Αφορμή στάθηκε περισσότερο την Παρασκευή η "ήττα" Τραμπ στο Κογκρέσο (για τη μη απόσυρση του Obamacare) με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις συνεδριάσεις που απομένουν για να ολοκληρωθεί ο Μάρτιος.
Θυμίζω στις 2.343,98 μονάδες ο S&P μετρά απώλειες 0,99% σε μηνιαίο επίπεδο, αλλά συνολικά κέρδη 4,70% από την αρχή του έτους. Στην Ευρώπη ενδεικτικά ο DAX στις 12.064,27 μονάδες υποχωρεί 0,26% στην εβδομάδα αλλά ενισχύεται κατά 5,08% από την αρχή του έτους.
Σε long τάση οι δύο κυριότερες αγορές (σε ανάλογη και ο FTSΕ 100 στο Λονδίνο) που βραχυπρόθεσμα μπορεί να δώσει κλείσιμο μηνός και τριμήνου με θετικό πρόσημο.
Βέβαια το πρόβλημα, η παθογένεια του ΧΑ δεν σχετίζεται με τις ξένες αγορές- απεναντίας- αλλά με τα όσα διαδραματίζονται στην χώρα, ειδικότερα με την ατέρμονη διαδικασία για την δεύτερη αξιολόγηση (σχεδόν... χρονίζει) με τις αναπόφευκτες συνέπειες που επιφέρει στην πραγματική οικονομία, το επιχειρείν, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, στις αντοχές της κοινωνίας και της αγοράς ευρύτερα.
Το ενθαρρυντικό είναι, πως οι ενεργοί traders εδώ και καιρό είχαν προεξοφλήσει το...χάσιμο ακόμη ενός Eurogroup, ελάχιστα προσέβλεπαν στο επόμενο (της Μάλτας) στρέφοντας την προσοχή τους κατ΄αρχήν στις 21-23 Απριλίου -στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ- και στο κρίσιμο Eurogroup της 22ας Μαίου.
Αυτός σε γενικές γραμμές είναι ο ορίζοντας των traders οι οποίοι παρότι ακούν τα διάφορα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις, για κωλυσιεργία της αξιολόγησης προς το... φθινόπωρο εξακολουθούν να έχουν ως καθοριστικό ορόσημο την συνάντηση της 22ας Μαίου. Το αν θα επιβεβαιωθεί ή όχι αυτή η προσέγγιση θα φανεί στις επόμενες εβδομάδες με πρώτο σημαντικό σταθμό την 21-23 Απριλίου.
Το γεγονός της προεξόφλησης είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή των χαμηλών έτους στις 8-9 Φεβρουαρίου (στις 603,88 και 602,43 μονάδες) και την σταδιακή έκτοτε ανάκαμψη της αγοράς μέχρι τα όρια των 660 μονάδων.
Ενδιαφέροντα στοιχεία από το ΧΑ:
- η κορύφωση της αντίδρασης του τραπεζικού κλάδου, με τον ΔΤΡ στις 837,74 μονάδες στις 21 Φεβρουαρίου και στην τελευταία αναλαμπή των 794,59 μονάδων στις 8 Μαρτίου που κατά πολλούς ήταν η καταληκτική για τα ξένα funds. Πράγματι μετά τις 8 Μαρτίου ξεκίνησε μία διακριτική μείωση θέσεων από τα ξένα funds και όσους δεν προσέβλεπαν σε εξεύρεση λύσης στο Eurogroup του Μαρτίου, τάση που έγινε ξεκάθαρη τις τελευταίες 2 εβδομάδες αρχικά με ρευστοποιήσεις στην Alpha Bank και εν συνεχεία στην Εθνική,
- η διαφοροποίηση του μη τραπεζικού μέρους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με τον FTSE25 να ενισχύει την αποκλίνουσα πορεία του από τον ΔΤΡ φθάνοντας μάλιστα την τελευταία εβδομάδα να καταγράψει "τοπικό υψηλό" στο διάστημα που ο ΔΤΡ υποχωρούσε στο "χαμηλό έτους",
- η υπεραπόδωση συγκεκριμένων ισχυρών blue chips, καθώς στο διάστημα της υποχώρησης του τραπεζικού κλάδου ενισχύθηκαν μετοχές όπως Motor Oil, Coca Cola, TITAN, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α. με "υψηλά 52 εβδομάδων" ή ακόμη "υψηλά 10ετίας",
- η επανεργοποίηση λιγοστών εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, βασικών μετόχων, χρηματιστών με αποτέλεσμα να αφυπνισθούν και επιλεγμένες εισηγμένες/μετοχές της μεσαίας αλλά και της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης,
- η ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2016, που βοηθά τους επενδυτές και τους traders στο stock picking από μία ευάριθμη ομάδα εισηγμένων με υγιή διάρθρωση, εξαγωγικό προσανατολισμό και προοπτικές για τη συνέχεια.
Οπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (υπεύθυνος ανάλυσης ΒΕΤΑ ΧΑΕΠΕΥ) από ένα δείγμα 26 εταιρειών, που έχουν ανακοινώσει τα μεγέθη του 2016 καταγράφεται βελτιωμένη εικόνα στα λειτουργικά κέρδη (17,7%) και αύξηση καθαρών κερδών (45%) αλλά με σημαντική την συνεισφορά του κλάδου διύλισης (Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια).
Αρνητικός παράγων για το ΧΑ είναι ο τραπεζικός κλάδος, που τα μέχρι τώρα δεδομένα δύσκολα θα μπορούσε να ξεφύγει πάνω από τις 830 μονάδες (ο ΔΤΡ) με την αγορά να περιμένει τα αποτελέσματα των συστημικών ομίλων (στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις) και να επιφυλάσσεται για αυτά του πρώτου τριμήνου 2017.
Οπως σημειώνουν έμπειροι αναλυτές, το ΧΑ χωρίς τον τραπεζικό κλάδο δύσκολα θα μπορούσε να υπερβεί πειστικά τις "κορυφές" των 665 και 670 μονάδων περιορίζοντα έτσι τα περιθώρια κινήσεων στα blue chips και τις επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κατηγορίας.
Συνεπώς μέχρι νεοτέρας το ΧΑ δύσκολα θα ξεφύγει από τα όρια των 600/605-665/670 μονάδων, εύρος διακύμανσης (δύο μηνών) που όμως αφήνει περιθώρια αυτονόμησης με ικανοποιητικά αποτελέσματα και αξιόλογες υπεραξίες.
Για να έχουμε μία ενδεικτική εικόνα σε διάστημα 3μηνου από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη θετική απόδοση έχουν οι: Αεροπορία Αιγαίου (10,10%), Viohalco (44,80%), ΓΕΚ/Τέρνα ( 5,48%), Grivalia (7,18%), Coca Cola (15,96%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,73%), Ελληνικά Πετρέλαια (20,86%), Lamda Development (0,43%), METKA (13,10%), Motor Oil (13,73%), Μυτιληναίος (16,01%), ΟΠΑΠ (4,52%), Σαράντης (4,89%), Τέρνα Ενεργειακή (0,73%) και ΤΙΤΑΝ (5,41%). Ητοι για 15 από τις 21 της κατηγορίας. Διόλου άσχημα.