Συνεδρίαση αναμονής και σχετικά μικρού εύρους διακύμανσης, όσον αφορά την ημερήσια κίνηση του Γενικού Δείκτη (double 0 seven, το σημερινό κλείσιμο), με τους ενεργούς παίκτες να εγκαταλείπουν το ημερήσιο trading στον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος και σήμερα επιβεβαίωσε την παρατεταμένη αδυναμία που τον χαρακτηρίζει και να προχωρούν σε απόλυτα επιλεκτικές τοποθετήσεις, με "πυξίδα" τις λίγες επιχειρηματικές ειδήσεις, αλλά και τα, συνεχιζόμενα, εταιρικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους παράγοντες της Αγοράς να εκτιμούν ότι δύσκολα ο Δείκτης θα μπορέσει να ξεφύγει από το γνωστό εύρος των 620 - 660 μονάδων, μέχρι να υπάρξουν νεότερα από το μέτωπο της αξιολόγησης.
"Τα βλέμματα θα συνεχίσουν να είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των Ελλήνων Υπουργών με τους Επικεφαλής των Θεσμών, κάτι που επιτείνει την επιφυλακτικότητα και την αμφιβολία για τα τελικά πρόσημα του Δείκτη, καθώς η συντήρηση του δυαδικού σκηνικού (οι Τραπεζικές μετοχές VS οι λοιπές Δεικτοβαρείς) δεν μπορεί να συντηρείται συνεχώς. Αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση στις Τράπεζες, αργά, ή γρήγορα θα παρασυρθούν στην 'δίνη τους' και οι μη Τραπεζικές μετοχές" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Αναλύοντας την πρόσφατη διόρθωση, βλέπουμε ότι οι Τράπεζες πρωτοστατούν για πολλοστή φορά, παρά το γεγονός ότι ο Νόμος για τον αναβαλλόμενο φόρο που θα τις ωφελήσει σημαντικά, είναι προ των πυλών" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.
Το γεγονός αυτό σίγουρα δεν προδιαθέτει θετικά. Μια πιθανή ανοδική κίνηση των Τραπεζών, όταν γίνουν εμφανείς οι θετικές επιδράσεις του Νόμου, θα μπορούσε να είναι ο "φερετζές" για να ξεκινήσει η διόρθωση στις μετοχές που σήμερα συντηρούν τον Δείκτη σε αξιοπρεπή επίπεδα.
Σε πολιτικό επίπεδο, η "αξιολόγηση" συνεχίζεται. Η επιθυμία των Δανειστών να προσυπογράψει τα μέτρα και η Αντιπολίτευση, θυμίζει την περίοδο που η Κυβέρνηση Σαμαρά προετοιμαζόταν για την έξοδο και οι Δανειστές απαιτούσαν να δεσμευτεί ο νέος Πρωθυπουργός.
Αντίθετα με τα ειωθότα, η Αγορά σήμερα δίνει την αίσθηση ότι θα αντιδράσει θετικά στην προκήρυξη εκλογών, ή στο ξεκίνημα οποιασδήποτε διαδικασίας που θα ανακατέψει τα "πολιτικά νερά". Αυτό οφείλεται στο πλήρες πάγωμα της Αγοράς και της Χρηματιστηριακής αλλά και της πραγματικής, λόγω της διαδικασίας της αέναης διαπραγμάτευσης. Ίσως σε αυτό οφείλεται και το γεγονός ότι οι χρηματιστηριακές διακυμάνσεις δεν έχουν μεγαλύτερο εύρος.
"Τα αποτελέσματα των εταιρειών έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται και ήδη παρατηρούνται κάποιες επιλεκτικές κινήσεις και αύξηση του τζίρου σε μικρότερες εταιρείες. Η περίοδος πριν από το Πάσχα, είναι παραδοσιακά δύσκολη για τους επενδυτές και φέτος απαιτείται αυξημένη σύνεση και επαγρύπνηση" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.
Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, την εκτίμηση πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι μέρος της λύσης στην τελευταία εναπομείνασα υπόθεση της προηγούμενης κρίσης, της Ελληνικής, έκανε ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ είναι πιθανό να μην παίξει τον ίδιο ρόλο στην επόμενη κρίση στην Ευρωζώνη, λέγοντας πως ο ESM ενδέχεται να έχει μεγαλύτερο ρόλο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Έλ. Λάσκαρη - Χρ. Κολώνα, "οι σημερινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες είναι αυτές που θα κρίνουν εάν στις αποσκευές της Ελληνικής αποστολής (Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Σταθάκης, Χουλιαράκης) θα περιλαμβάνεται προοπτική συμφωνίας, ή πιστοποίηση αδιεξόδου με τους Δανειστές. Οι συζητήσεις είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν σήμερα, ενώ ακόμα δεν είναι σαφές εάν θα μετάσχει σε αυτές ο Πολ Τόμσεν.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "η εκροή καταθέσεων, η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και φυσικά η αξιολόγηση μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των διαχειριστών κεφαλαίων στις συζητήσεις με τα στελέχη των Ελληνικών Τραπεζών στο roadshow που διοργάνωσε η Morgan Stanley στο Λονδίνο. Εξέφρασαν επιφυλάξεις για την επίτευξη της πρόβλεψης για 2,7% ΑΕΠ το 2017 και για τους στόχους μείωσης των "κόκκινων" δανείων, ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων ρωτούσαν επίμονα αν οι Τράπεζες έχουν ενδείξεις ότι η Κυβέρνηση έχει "plan b", με στόχο την αποπληρωμή των λήξεων του Ιουλίου με ίδια ρευστότητα.
Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι η ζημιά που γίνεται στο δανειακό χαρτοφυλάκιο, καθώς ήδη καταγράφεται αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,5 δισ. ευρώ, θα μετρήσει αρνητικά στον έλεγχο ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού (AQR), ο οποίος θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018 και θα στηριχθεί στην εικόνα που εμφάνιζαν τα δάνεια το 2017. Στην περίπτωση που η αβεβαιότητα συνεχισθεί και το Καλοκαίρι, η κατάσταση στα δανειακά χαρτοφυλάκια εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, που δύσκολα θα γυρίσει σε θετικό έδαφος".
Εν τω μεταξύ, σε αύξηση του ορίου έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα για τις Ελληνικές Τράπεζες προχώρησε η ΕΚΤ. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, "στις 22 Μαρτίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις Ελληνικές Τράπεζες στο ποσό των 46,6 δισ. ευρώ, έως και την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
"Οι καθυστερήσεις έχουν αρχίσει να πλήττουν την Ελληνική Οικονομία", τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM σε συνέντευξή του στο Ισπανικό πρακτορείο "EFE". Σημείωσε δε ότι "δεν αποκλείεται, δεδομένου του εύρους των μεταρρυθμίσεων, να ζητηθούν από την Ελλάδα 'prior actions', πριν θεωρηθεί ότι η αξιολόγηση έκλεισε στο σύνολό της και ληφθεί απόφαση για εκταμίευση".
"Οι συζητήσεις είναι ζωντανές, έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά κυρίως σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά", ανέφερε, μεταξύ άλλων, σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, το μόνο θετικό που προκύπτει από τις τελευταίες συνεδριάσεις, είναι η προσπάθεια "ανεξάρτητης κίνησης" από τίτλους εταιρειών που ανακοινώνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, αλλά και το γεγονός ότι, προς το παρόν, η Αγορά δεν δείχνει διάθεση να δοκιμάσει ξανά κρίσιμα σημεία όπως αυτό των 600 μονάδων. Όσο διατηρείται πάνω από αυτό το σημείο το θετικό σενάριο έχει τον πρώτο λόγο, ωστόσο θα χρειαστούν θετικές ειδήσεις που θα φέρουν δραστηριοποίηση περισσότερων επενδυτών προκειμένου να διασπαστούν σημαντικές αντιστάσεις, με πρώτη αυτή στις 661 μονάδες.
Ξεκινώντας από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, αξίζει να αναφερθεί ότι το σύνολο αυτών, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα παραμένει "short", όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1,67 ευρώ (Alpha Bank), 0,249 ευρώ (Εθνική), 0,635 ευρώ (Eurobank) και 0,165 ευρώ (Πειραιώς).
Αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλό, η επιλεκτική κινητικότητα "αναγκάζει" την στήλη να μεταφερθεί στον μη Τραπεζικό 25αρη, αλλά και σε κάποιους τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.
Ξεκινώντας από τους μη Τραπεζικούς τίτλους του FTSE25, ασφαλώς στην πρώτη θέση των συζητήσεων, στα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία, βρέθηκε η περίπτωση του Τιτάνα (+2,66%), μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, "το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, που έχει προγραμματιστεί για την 12/5/2017, τη διανομή μερίσματος €0,10 ανά μετοχή καθώς και την επιστροφή κεφαλαίου €1,00 ανά μετοχή" (η δεύτερη δεν υπόκειται σε φορολογία). Το συνολικό 1,10 ευρώ είναι σημαντική μερισματική απόδοση - επιστροφή κεφαλαίου, με την απόδοση να γίνεται ακόμα σημαντικότερη για την προνομιούχα μετοχή (+2,35%) του ομίλου που είναι σχετικά φθηνότερη στο ταμπλό (!).
Τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις, "μετράει" ο τίτλος του Σαράντη (+5,66%), στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για την παρελθούσα χρήση. Το "stop" στο "long" εντοπίζεται στα 10,01 ευρώ, ενώ αν συνεχίσει πλαγιοανοδικά, ο "μεγάλος στόχος" είναι η ζώνη 12,50 - 12,70 ευρώ.
Πλησιάζει τα υψηλά 9ετίας η Σαράντης
Νέα πλαγιοανοδική κίνηση έχει ξεκινήσει στην Viohalco (+1,69%), από τα 1,71 ευρώ (κλείσιμο 15/3). Ο τίτλος παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,67 ευρώ, ενώ αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1,94 ευρώ, βάζει μπροστά τον δύσκολο στόχο των 2,15 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλην των Τιτάνα και Viohalco, ακόμα ένας τίτλος του FTSE25 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και αυτός δεν ήταν άλλος από τον μόνιμο "μπαλαντέρ" της Αγοράς, δηλαδή την ΕΕΕ (+0,91%), έστω και αν υποχώρησε από τα ενδοσυνεδριακά κέρδη των 2,42%.
Συνεχίζει να "ταλαιπωρείται" μεταξύ 8,45 και 8,77 ευρώ ο ΟΤΕ (+0,8%). Τo 8,86 είναι το κοντινό επίπεδο αντίστασης που κατοχύρωση μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση κοντά στο 9,20. Κoντινή στήριξη το 8,52 και "stop" τα 8,45 ευρώ.
Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ασφαλώς και η είδηση που "έκλεψε τις εντυπώσεις" ήταν η σημαντική συνεργασία ύψους 357 εκατ., πλέον ΦΠΑ, που υπέγραψαν οι Fraport Greece και Ιντρακάτ και που θα αφορά μελέτες και κατασκευαστικά έργα στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια.
Η συνεργασία ήταν γνωστή στην Αγορά, όμως το ύψος του έργου (30 φορές η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της ΙΝΚΑΤ) ήταν αυτό που έδωσε το σημερινό +30% για την εισηγμένη, με σημαντικό ανεκτέλεστο αγορών. Η κίνηση "παρέσυρε" και την μητρική Ιντρακόμ (+8,36%), που ερχόταν από παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση. Η περίπτωση της δεύτερης, τεχνικά, αποκτά ενδιαφέρον, μόνο με κλεισίματα του τίτλου υψηλότερα των 0,40 ευρώ.
Ασφαλώς και δεν υπάρχουν λόγια για την εν εξελίξει κίνηση στους Μύλους Λούλη (+5,49%), με τον τίτλο να συμπληρώνει επτά ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες οκτώ (!) Όσο συνεχίζει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,85 ευρώ, τεχνικά, παραμένει εφικτός ο στόχος στα 2,30 ευρώ.
Προσπαθεί να ανακάμψει από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά η Frigoglass (+14,63%), ενώ στην Ίντεργουντ το σημερινό +10% ήταν αποτέλεσμα μόλις δύο πράξεων, συνολικού όγκου 13500 τεμ.
Οι οριακές μεταβολές, ασφαλώς και δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.
Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, αυτός, στα υψηλά ημέρας, έδειξε να προβληματίζεται και με το επίπεδο των 647 μονάδων. Μία κατοχύρωση και μόνο μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση στο 656, ενώ ακολουθεί η πολύ ισχυροποιημένη αντίσταση στις 661 μονάδες
Το 632 κοντινή στήριξη, με το 622 κύρια.
Ο Δείκτης παρέμεινε οριακά υψηλότερα των 640 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), αλλά και χαμηλότερα από τις 642 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 600 μονάδες και ο εκθετικός στις 619 μονάδες.
Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,04%), το επίπεδο του 1700 συντηρεί την Αγορά. Το 1730 είναι σημαντική αντίσταση αλλά και ημερήσιο "stop" στo "short".
Στις 1712 μονάδες ο απλός ΚΜΟ 30 ημερών και στις 1714 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών. Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1606 μονάδες και ο εκθετικός στις 1672 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παλεύει για το πρόσημο της τρέχουσας" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Πέντε εβδομάδες συμπληρώνονται με τον Γενικό Δείκτη να ταλαντεύεται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 630 και 660 μονάδων με χαμηλούς τζίρους, δείγμα της επιφυλακτικότητας των επενδυτών ενόψει των εξελίξεων γύρω από την αξιολόγηση. Μόνο που αυτές τις εξελίξεις τις περιμένει εδώ και πολύ καιρό η Αγορά και η οποία έχει αρχίσει να προβληματίζεται από τις επιπτώσεις αυτής της καθυστέρησης.
Ήδη έχουν αρχίσει οι εκθέσεις Ξένων Οίκων για μείωση των προσδοκιών για την ανάπτυξη του 2017 και πια ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% φαντάζει πολύ μακρινός. Η μείωση της ρευστότητας στη πραγματική Οικονομία, η μη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους στους Ιδιώτες, η μείωση των καταθέσεων, η αύξηση του ELA, είναι μόνο κάποιες από τις πολλές επιπτώσεις της αβεβαιότητας και της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.
Η έκβαση των συναντήσεων που λήγουν σήμερα στις Βρυξέλλες αναμένεται με αυξημένο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, για την χάραξη των επόμενων κινήσεών τους. Στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης με δυσκολία προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τον απλό ΚΜΟ 30 ημερών στις 640,6 μονάδες καθώς οριστική διάσπαση του θα οδηγούσε τον Δείκτη στην επόμενη στήριξη των 619 μονάδων στον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών.
Ο "αδύναμος κρίκος" του Χρηματιστηρίου (Τραπεζικός κλάδος) πλησίασε το χαμηλό του έτους στις 670 μονάδες και αντέδρασε προσωρινά, αλλά απαιτείται άμεση επαναφορά πάνω από τις 738 μονάδες και τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών για να αντιστραφεί η πτωτική του τάση. Σε αντίθετη περίπτωση θα καταγραφούν τιμές κάτω από τις 650 μονάδες.
Παρόλη την αδυναμία του Τραπεζικού δείκτη, το Χρηματιστήριο μπόρεσε να κρατηθεί, προς το παρόν, πάνω από τις 640 μονάδες, χάρη στην καλή συμπεριφορά των υπόλοιπων μετοχών του FTSE Large Cap, αλλά και επιμέρους μετοχών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης που έχουν καταφέρει να δώσουν σημαντικά κέρδη στους επενδυτές που τις εμπιστεύτηκαν.
Κέρδη που στηρίζονται είτε στα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα, είτε σε επιχειρηματικές ειδήσεις, είτε στο ενδιαφέρον των βασικών μετόχων με αγορές μετοχών.
Σε περίπτωση θετικών εξελίξεων σήμερα στις Βρυξέλες, ο Γενικός Δείκτης θα προσπαθήσει να διασπάσει το άνω εύρος της συσσώρευσης (660 μονάδες) και να κινηθεί προς τις 700 μονάδες. Θετική εξέλιξη θα είναι μια καταρχήν συμφωνία για να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των Θεσμών και ολοκλήρωση του SLA, ώστε με ενδιάμεσο σταθμό την Εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (21 - 23/4), να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για συνολική συμφωνία και εκταμίευση της δόσης με απόφαση στο Eurogroup του Μαΐου .
"Την επόμενη εβδομάδα έχουμε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων έτους 2016 για πληθώρα εισηγμένων. Χαρακτηριστικά: 27/3 ΕΧΑΕ, 28/3 ΜΥΤΙΛ, ΜΕΤΚ, 29/3 ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ και 30/3 ΕΤΕ και ΑΛΦΑ" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από επικράτηση των αγοραστών χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex 30 (+0,69%).
Δείχνουν να ξεπερνούν την αρχική επιφυλακτικότητα και κινούνται με κέρδη οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ μικρά κέρδη σημειώνει στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και η Wall Street.
Προς χαμηλότερα επίπεδα κινούνται Χρυσός, Ευρώ και Πετρέλαιο.
"Η αύξηση στα νέα projects παραγωγής και το 'μπουμ' στο Σχιστολιθικό Πετρέλαιο, θα μπορούσαν να προσθέσουν ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στην παραγωγή Πετρελαίου τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας μια κατάσταση υπερπροσφοράς και ένα σοβαρό πρόβλημα για τους Εξαγωγείς που προσπαθούν να στηρίξουν τις τιμές", σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs.
"Οι ειδικοί αναμένουν πως από το 2017 μέχρι το 2019 θα είναι χρόνια που θα εμφανίσουν παραγωγική ικανότητα - ρεκόρ. Ως εκ τούτου, ο ΟΠΕΚ πρέπει, πλέον, να αναλογιστεί το συγκριτικό όφελος της σταθερότητας από μια παράταση των μειώσεων παραγωγής, έναντι του κινδύνου μακροπρόθεσμης απώλειας μεριδίου Αγοράς", έγραψαν σε έκθεσή τους.
Ξεκινώντας από Ανατολάς, οι Κρατικοί Πιστωτές της "Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering" αποκάλυψαν σήμερα ένα πακέτο διάσωσης 2,9 τρισ. γουόν ($2,6 δισ.) για την Νοτιοκορεάτικη Ναυπηγική εταιρεία, η οποία έχει υποστεί τεράστιες απώλειες από τα projects της στο εξωτερικό. Όπως τονίζει η Wall Street Journal, "η διάσωση αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Παγκόσμια Ναυτιλιακή Βιομηχανία, εξαιτίας του κορεσμού σε σκάφη και των χαμηλών ναύλων που έχουν δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα για πολλά Ναυπηγεία. Η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση για τα τρία μεγαλύτερα Ναυπηγεία στον Κόσμο, τα οποία βρίσκονται και τα τρία στην Νότια Κορέα".
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Γερμανική καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε απροσδόκητα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών, όπως κατέδειξε ο δείκτης του Ινστιτούτου "GfK" που δημοσιεύθηκε σήμερα. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε σε 9,8. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι του Reuters ανέμεναν η μέτρηση να μείνει σταθερή στις 10 μονάδες.
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύντομα, πρόκειται να ασκήσει βέτο στην προτεινόμενη συγχώνευση του 'Deutsche Boerse' και του 'London Stock Exchange", σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, βάζοντας έτσι "πάγο" στα σχέδια για τη δημιουργία του μεγαλύτερου Χρηματιστηρίου της Ευρώπης. "Η Κομισιόν και η Deutsche Boerse αρνήθηκαν να σχολιάσουν", όπως αναφέρει το Reuters. "Το βέτο θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών", σύμφωνα με τις πηγές, με μία εξ αυτών να υποστηρίζει πως η απόφαση αναμένεται στις 29 Μαρτίου.
Οι Βρετανικές πωλήσεις λιανικής εμφάνισαν ισχυρότερη ανάπτυξη από το αναμενόμενο, το Φεβρουάριο. Ο όγκος των Αγαθών που πωλήθηκαν σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα εκτοξεύτηκε κατά 1,4% τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας την άνοδο 0,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία "ONS". Ωστόσο, κατά τους τρεις τελευταίους μήνες (από το Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο) οι πωλήσεις υποχώρησαν 1,4%, ποσοστό που αντανακλά τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από τις αρχές του 2010.
"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επιτρέψει στις Λονδρέζικες Τράπεζες που θέλουν να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στην ΕΕ μετά το 'Brexit' να δημιουργήσουν 'κελύφη", ξεκαθάρισε η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί, τονίζοντας πως θα απαιτηθεί βασικές λειτουργίες των Τραπεζών να τεθούν υπό την εποπτεία του SSM.
Αλλάζοντας Ήπειρο, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκε κατά 15.000, στις 258.000. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων δύο μηνών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας θα υποχωρήσουν την εβδομάδα που έληξε στις 18 Μαρτίου στις 240.000.
Μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών το Φεβρουάριο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,1% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 592.000. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2016. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Μarketwatch προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στις 571.000.
Επιστροφή στο ΧΑ
Τον Ιανουάριο του 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 271 εκατ. ευρώ, κατά 500 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του Ιανουαρίου του 2016. Η βελτίωση, σύμφωνα με την Τρ. Ελλάδος οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, το ισοζύγιο Αγαθών και Υπηρεσιών επιδεινώθηκε, καθώς η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου Αγαθών αντιστάθμισε την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου Υπηρεσιών.
Σε υποβάθμιση της πρόβλεψής της για τον ρυθμό ανάπτυξης της φετινής χρονιάς προχώρησε η Citi, συνυπολογίζοντας, όπως αναφέρει, το χειρότερο του αναμενόμενου σημείο εκκίνησης και τα αδύναμα στοιχεία του Ιανουαρίου/Φεβρουάριο για την Οικονομία.
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος, στα 9,3 ευρώ από 7,5 ευρώ πριν, δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία θέτει σύσταση "buy" μετά και την εταιρική αναδιάρθρωση που ανακοίνωσε ο όμιλος, η οποία, όπως αναφέρει, ενισχύει την αξία για τους μετόχους.
Επιστρέφοντας στα της σημερινή συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 638,06 μονάδες (-0,4%), για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τις 646,62 μονάδες (+0,93%). Η "κόπωση" των αγοραστών έγινε αιτία υποχώρησης του Δείκτη, ο οποίος στις 17.00 βρέθηκε στις 642,86 (+0,34%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 640,2 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,07%.
Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, υποχώρησε στα 42,9 εκατ., από τα οποία τα 5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ Εθνική, ΟΠΑΠ και Alpha Bank "απασχόλησαν" το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΣΑΡ και ΤΙΤΚ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Σαράντης και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Folli Follie Group.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης, στην Αγορά Παραγώγων, που κινήθηκε θετικότερα από την spot Αγορά, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σημαντική καθίζηση τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (44.802 συμβόλαια).
Στα 7.510 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.965, 1.901 για τον Απρίλιο, 64 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.718) κινήθηκε μεταξύ 1.704 και 1.729,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υπερτίμηση 0,50%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Alpha Bank, 7.000 ΟΠΑΠ, 200.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.238), Πειραιώς (14.618), Εθνική (17.550), MIG (1.577), Alpha Bank (5.090), Ελ. Πετρέλαια (283), ΔΕΗ (216), ΟΤΕ (511), ΟΠΑΠ (181), Μυτιληναίο (116).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (24.073), MIG (53.367), Eurobank (54.026), Εθνική (95.4777) και Πειραιώς (118.669).
Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,70 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (12.641.654 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (6.770.166 τεμ.) και Eurobank (5.008.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.298.898 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.