ΧΑ: Τραπεζική βύθιση έφερε η αβεβαιότητα

Το δεύτερο χαμηλό κλείσιμο της χρονιάς για τον τραπεζικό κλάδο που υποχώρησε σχεδόν 4%. Ποια τεχνικά επίπεδα χάθηκαν για τον Γενικό Δείκτη και τον FT 25. Η προσοχή και στα οικονομικά αποτελέσματα.

ΧΑ: Τραπεζική βύθιση έφερε η αβεβαιότητα

Ακόμα ένα Eurogroup πέρασε χωρίς να δώσει κάποια ουσιαστική εξέλιξη, όσον αφορά το ανοιχτό μέτωπο της αξιολόγησης και επιβεβαιώνοντας τους συγκρατημένα απαισιόδοξους που έχουν επιλέξει να παραμένουν εκτός Χρηματιστηριακής Αγοράς, όμως το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τις βοήθειες του μη Τραπεζικού 25αρη, συνεχίζει να "βγάζει άμυνες", αποφεύγοντας τα χειρότερα.

Ασφαλώς και η όλη εικόνα, μόνο εφησυχασμούς δεν επιτρέπει, ιδιαίτερα αν, όπως όλα δείχνουν, συνεχιστεί η Τραπεζική "ταλαιπωρία", καθώς σε κάποιες περιπτώσεις του μη Τραπεζικού 25αρη, η εικόνα αρχίζει να δείχνει υπεραγορασμένη και οι αποτιμήσεις "απαιτητικές", όμως προς το παρόν τα "αντίβαρα" στην Τραπεζική υποχώρηση, καλά κρατούν.

Επιφυλακτικότητα και στην Αγορά ομολόγων, με νέα, μικρή, αύξηση των αποδόσεων για το σύνολο των Ελληνικών Κρατικών τίτλων.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, είναι φανερό πως η Αγορά φοβάται πως όσο η αξιολόγηση δεν κλείνει οι Τράπεζες είναι αυτές που θα έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών στις 695,48 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 3,85% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, είναι το δεύτερο χαμηλότερο για το τρέχον έτος, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 9/2 (693,97 μονάδες).

To διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη από την αρχή του έτους

Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, "ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να έχει την χειρότερη εικόνα και χρειάζεται σε πρώτη φάση κατοχύρωση του 750 επιπέδου. Η διάσπαση του 708 μπορεί να 'ανοίξει την καταπακτή' και να μας φέρει στο 680 επίπεδο".

Εκτός από την συνεχιζόμενη Τραπεζική αδυναμία - ταλαιπωρία, κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης, η νέα υψηλότερη δημόσια πρόταση από την "Αντίοχος ΑΕ Συμ.", για την FHL Κυριακίδης στα 4,5 ευρώ, από τα 4,02 ευρώ πριν, η εν εξελίξει "'άτυπη μάχη" μεταξύ των εισηγμένων Διυλιστηρίων (αναφορά στην συνέχεια του σχολίου) και ο "τσιμπημένος" τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων).

Για την Κυριακίδης (+7,4%), στο χθεσινό, μετασυνεδριακό, σχόλιο η στήλη ανέφερε ότι: "Στην περίπτωση της FHL Κυριακίδης, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.19 έγινε 'πακέτο' 681703 τεμ. στα 4,50 ευρώ, σημαντικά ψηλότερα από την τιμή της δημόσιας πρότασης (4,02 ευρώ) και αυτό ίσως αλλάζει τα δεδομένα από αύριο κιόλας". Να σημειωθεί ότι με τις σημερινές συναλλαγές ο Προτείνων φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές με τους οποίους επικοινώνησε τμήμα ανάλυσης Ιδιωτικής ΑΧΕ, "η έλλειψη προόδου και μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ακόμη και αν το κίνητρο της αξιολόγησης, με την ρευστότητα που θα σημάνει και την πιθανότητα ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι πολύ σημαντικό".

"Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, σε επίπεδο Ελληνικής Οικονομίας αναμένονται ιδιαίτερα απογοητευτικά και προοιωνίζουν για ένα δύσκολο Καλοκαίρι" τονίζει ο Δημήτρης Σαρρής.

Επίσης, η εκροή καταθέσεων από τις Τράπεζες και η επακόλουθη αύξηση, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, της εξάρτησης τους από τον ΕLA, κτυπάει καμπανάκι στους παράγοντες της Αγοράς και φοβίζει τους επενδυτές για το τι έπεται. Η Κυβέρνηση αρέσκεται περισσότερο στο να κάνει διαπραγματεύσεις εντυπώσεων παρά ουσίας και ο πολύτιμος χρόνος που χάνεται οδηγεί μαθηματικά σε μεγαλύτερο λογαριασμό μέτρων και αυξάνει επικίνδυνα τις πιθανότητες "ατυχήματος". Επόμενος σταθμός ελπίδας για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων η 7η Απριλίου, με τους περισσότερους όμως να μην περιμένουν ουσιαστικές εξελίξεις πριν το Μάιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την απαξίωση της Αγοράς και της εγχώριας Οικονομίας.

Σε επίπεδο Χ.Α., η συσσώρευση της Αγοράς μεταξύ 620 - 650 μονάδων θα συνεχιστεί με αβέβαιο ορίζοντα εκτόνωσής της" εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Α. Σαρρής ΑΕΠΕΥ.

"Η σημερινή συνεδρίαση 'εισέπραξε' την απραγία των αποτελεσμάτων στο Eurogroup κινούμενη πλαγιοκαθοδικά με τα όρια στήριξης να είναι στην περιοχή των 640 μονάδων, καθώς δεν προσδιορίστηκε ούτε καν η ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, που ήταν το ελάχιστο ζητούμενο. Η παραμονή, ωστόσο, Ελλήνων Υπουργών στις Βρυξέλλες αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια συμφωνία στα μείζονα θέματα (Εργασιακό, Ασφαλιστικό, Ενέργεια) ώστε να διαμορφωθούν προϋποθέσεις 'λευκού καπνού' στο Eurogroup Απριλίου" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις - δηλώσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α., "έγινε πολλή δουλειά αλλά κάποια θέματα - κλειδιά παραμένουν ανοικτά. Συμφωνήσαμε να συνεχιστούν εντατικά οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες εστιάζοντας στα βασικά θέματα, προκειμένου να φτάσουμε σε πλήρη συμφωνία ώστε να γίνει η πολιτική συζήτηση", δήλωσε αμέσως μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

"Με στόχο να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια επελέγη η παραμονή των Υπουργών στις Βρυξέλλες", υποστήριξε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών. Κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο "στόχος είναι να γίνει ουσιαστική πρόοδος, να λυθούν, ή δυνατόν, όλα τα θέματα στις Βρυξέλλες και μετά να υπάρξει ένα πακέτο μέτρων που συμφωνούμε όλοι πριν την 7η Απριλίου. Μετά η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί περισσότερο και να πάμε στο ΔΝΤ στα τέλη Απριλίου, για να μπουν οι τελευταίες λεπτομέρειες για όλο το πακέτο".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "σημαντική αύξηση των αιτημάτων για αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό καταγράφεται από την αρχή του έτους. Με βάση τους περιοριστικούς όρους των 'capital controls' κάθε Φυσικό Πρόσωπο μπορεί να στείλει με έμβασμα στο εξωτερικό 1.000 ευρώ το μήνα, χωρίς την υποβολή παραστατικών. 

"Από την Ελλάδα εξαρτάται το αν μπορεί να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση", υπογράμμισε σήμερα ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο του Ecofin. Σε ερώτηση για το αν μπορεί να καταβληθεί στην Ελλάδα η επόμενη δόση του προγράμματος, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, απάντησε "όχι". 

Πολιτική συζήτηση για μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου, ή του Μαϊου αναμένει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα σημερινές δηλώσεις του ενώπιον των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ο οποίος και σήμερα έβαλε την "απαιτούμενη πλάτη" στις Τραπεζικές πιέσεις, χωρίς αμφιβολία συνέχισε να ξεχωρίζει η "μάχη" των Διυλιστηρίων.

Ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (+2,26%) συμπλήρωσε και πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, έστω και αν υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 5,05 ευρώ (+3,91%). Η μετοχή κινείται προς υψηλά 16 μηνών, παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 4,53 ευρώ, με πρώτη στήριξη στα 4,90 - 4,80 ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης φθάνει στα 1,519 δισ. ευρώ. Τα 5,60 ευρώ ο μεγάλος στόχος.

Στα 1,8 δισ. ευρώ, η κεφαλαιοποίηση της Motor Oil (+1,82%), που συμπλήρωσε "εξαρέ" ανοδικών συνεδριάσεων και 25 ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 28, κινούμενη προς νέα υψηλά 9ετιας (!). Η μετοχή παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 15,02 ευρώ, οι πρώτες στηρίξεις στα 15,8 και 15,4 ευρώ, ενώ η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση εντοπίζεται στα 17,00 ευρώ.

Επέστρεψαν οι αγοραστές στην Viohalco (+1,15%), με την αντίσταση - κλειδί να εντοπίζεται στα 1,92 ευρώ.
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Folli Follie Group (+0,71%). Αν ο τίτλος υπερκεράσει τα 19 ευρώ γυρίζει σε ημερήσιο "long", και βάζει προϋποθέσεις για minimum κίνηση προς τα 20,3 ευρώ.
"Non stop" κίνηση από την προνομιούχο μετοχή του Τιτάνα (+2,75%) και νέα υψηλά 7,5 ετών (!) Ο τίτλος σήμερα πραγματοποίησε σημαντικά υψηλότερες συναλλαγές από την κοινή μετοχή και αυτό μπορεί να χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Σαφώς λιγότεροι οι πρωταγωνιστές από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τουλάχιστον αυτοί που συνδυάζουν την ανοδική κίνηση με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική για την Autohellas (+6,72%) και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων, η οποία συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση των συναλλαγών. Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη κατέχει το 11,66% της Αεροπορίας Αιγαίου (+1,97%), ή 8,52 εκατ. μετοχές. Η τελευταία μπορεί να κούρασε λίγο, παρόλα αυτά η διάσπαση του 7,00 κάνει το επίπεδο στήριξη με τον μεγάλο επόμενο στόχο στα 7,80 ευρώ. Τα 6,53 ευρώ είναι το "stop", σε κάθε περίπτωση.

Πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι, αθροίζει ο τίτλος των Μύλων Λούλη (+4,32%) επαναπροσεγγίζοντας τα υψηλά τρέχοντος έτους. Έχει μπροστά του την σημαντική αντίσταση των 1,70 ευρώ, ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές για την Τεχν. Ολυμπιακή (+3,52%).

Δεν περιμένουν κάποια ουσιαστική αλλαγή στην τρέχουσα εικόνα, οι περισσότεροι των αναλυτών, εκτιμώντας ότι το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο οι μετοχές της Jumbo θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα (μικτό 0,18 ευρώ ανά μετοχή), ενώ μεθαύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Αεροπορία Αιγαίου, Τιτάν και Πλ. Θράκης.

Δεν έφερε ριζικές αλλαγές στα τεχνικά δεδομένα, όμως κάποιοι πρώτοι προβληματισμοί προέκυψαν μετά την σημερινή συνεδρίαση.

Ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε υψηλότερα των 639 (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) αλλά έχασε τις 642 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 600 μονάδες και ο εκθετικός στις 618 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,74%) σε ακόμα χειρότερη εικόνα, έχασε τις 1708 (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), αλλά και 1715 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1607 μονάδες και ο εκθετικός στις 1671 μονάδες. Το 1689 είναι κοντινή στήριξη, με το 1667 κύρια, σε μεγάλη εικόνα. "Intraday position short" με "stop" τις 1751 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Αδιατάρακτο παραμένει το σκηνικό αναμονής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με τη μεταβλητότητα να παραμένει χαμηλή και τις συναλλαγές αναιμικές" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με το χθεσινό Eurogroup να παρέρχεται, αλλά τους Υπουργούς να παραμένουν στις Βρυξέλλες, ανανεώθηκε η προσδοκία για επίτευξη συμφωνίας σε κάποιο από τα επόμενα. Χωρίς ωστόσο να είναι στη σφαίρα του απίθανου και ένα νέο Καλοκαιρινό "θρίλερ" για την Ελληνική Οικονομία, ενόψει των υψηλών δανειακών υποχρεώσεων του Ιουλίου.

Από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα των Ολλανδικών εκλογών έδωσαν βαθιά ανάσα στην Ευρώπη και την προοπτική των θετικών σεναρίων για τη συνοχή της, ενόψει μάλιστα της επετείου για τα 60 χρόνια από τη συνθήκη της Ρώμης. Θα χρειαστεί, ωστόσο, να επιβεβαιωθεί ανάλογο μήνυμα και από τις Γαλλικές εκλογές τους επόμενους μήνες.

Αναπόφευκτα, το Χρηματιστήριο παραμένει σε ομηρεία, αφού δεν υπάρχουν οι καταλύτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατεύθυνσή του, καθώς ο βαθμός εμπιστοσύνης περί τον Τραπεζικό κλάδο παραμένει χαμηλός, οδηγώντας σε συνέχιση της εκροής των καταθέσεων που επανάκαμψαν το 2016 με τους κανόνες του "new money".

Η απόφαση για τον αναπροσδιορισμό του αναβαλλόμενου φόρου στην 20ετία ήταν θετική, αλλά "λίγη", καθώς απομένουν και άλλα ζητήματα προς νομοθέτηση, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τα NPLs σύμφωνα με τον προβλεπόμενο σχεδιασμό.

Παράλληλα, η ψήφος εμπιστοσύνης που προέκυψε από την υπερκάλυψη του ομολόγου του ΟΠΑΠ, αδυνατεί να έχει τον απόηχό της και στο Χρηματιστήριο, καθώς ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Πολλώ δε μάλλον που η παρούσα αντίληψη για το χρόνο και την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, αγνοεί το οικονομικό κόστος της συνεχιζόμενης παράτασης και διαμορφώνεται από άλλες παραμέτρους, πολιτικού, ή άλλου περιεχομένου.

Στο διεθνές περιβάλλον, το "G20" των προηγούμενων ημερών που διεξήχθη στη Γερμανία, άφησε μια πικρή επίγευση. Και τούτο γιατί αναδύθηκε "άρωμα εμπορικού πολέμου", καθώς η Αμερικανική στάση οδηγεί όλες τις άλλες εναντίον της !

Έτσι, μετά τον Κινέζο Πρόεδρο, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός διακήρυξαν το πιστεύω τους στην Παγκοσμιοποίηση, κάνοντας μέτωπο υπέρ του ελεύθερου Εμπορίου και των ανοικτών Αγορών.

Εξέλιξη που θα ήταν αδιανόητη λίγους μόνο μήνες νωρίτερα με τον Ομπάμα στη θέση του Προέδρου στις ΗΠΑ, καθώς με τον Τραμπ αναδύθηκε το δόγμα "America First" !

Οι Αγορές, πάντως παραμένουν ακόμη ψύχραιμες, θεωρώντας ίσως ότι ο επικείμενος προστατευτισμός δεν θα βλάψει το Παγκόσμιο Εμπόριο και τα εταιρικά μεγέθη. "Ως πότε όμως;" αναρωτιέται ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Kospi (+0,99%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,34%).

Προς τα χαμηλά ημέρας κινούνται οι Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς η συνεδρίαση στην Wall Street ξεκίνησε με αξιοσημείωτη διόρθωση.

Η υποχώρηση του Δολαρίου, χαρίζει κέρδη σε Ευρώ, Πετρέλαιο και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κινεζικής Οικονομίας, πιθανόν, να επιβραδυνθεί στο 6,5% φέτος και περαιτέρω στο 6,3% το 2018, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αν και οι εξαγωγές αναμένεται να ενισχυθούν καθώς ενδυναμώνεται η Παγκόσμια ζήτηση. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στις εξαμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις του για την Κίνα που δημοσιοποίησε σήμερα, προειδοποίησε επίσης για το αυξανόμενο χρέος των Κινεζικών Επιχειρήσεων στο Τραπεζικό και το Σκιώδες Τραπεζικό Σύστημα. Το χρέος των Κινεζικών Επιχειρήσεων της Κίνας ανέρχεται περίπου στο 175% του ΑΕΠ, ένα από τα υψηλότερα στις Αναδυόμενες Οικονομίες, με το 75% αυτού να αφορά Κρατικές Επιχειρήσεις.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013 και υψηλότερα από τον στόχο 2% της Τράπεζας της Αγγλίας, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Βρετανίας τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σήμερα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,3% σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία διαμορφώθηκε στο 0,7%. Σημειώνεται πως οι αναλυτές προέβλεπαν πως ο πληθωρισμός θα διαμορφώνονταν στο 2,1%. Τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 1,8%.

"Οι 27 Ηγέτες της Ε.Ε. θα συναντηθούν στις 29 Απριλίου για να συμφωνήσουν για τη διαπραγματευτική γραμμή στις συνομιλίες για το 'Brexit', μετά την έναρξη της διαδικασίας από το Λονδίνο", είπε σήμερα ο Ντόναλντ Τουσκ. Η Σύνοδος είναι ένα απαραίτητο βήμα πριν ξεκινήσουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και των υπόλοιπων Χωρών της ΕΕ.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών υποχώρησε κατά 3,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2016, στα $112,4 δισ., ή στο 2,4% του ΑΕΠ. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από τα $129 δισ. που ανέμενε η Αγορά. Για το σύνολο του 2016 το έλλειμμα αυξήθηκε στα $481,2 δισ., από $463 δισ. το προηγούμενο έτος.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η παρατεταμένη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για το Ελληνικό πρόγραμμα έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή στην Ελληνική Οικονομία", υποστηρίζουν αναλυτές της HSBC. Οι ίδιοι τονίζουν πως παραμένουν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει σύντομα μια συμφωνία, αν και πιθανότατα όχι ως το επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά δοκιμάζοντας μία πρώτη υποχώρηση μέχρι τις παρυφές των 640 μονάδων, για να ακολουθήσουν συνεχείς εναλλαγές προσήμων και αντίδραση μέχρι τις 647,59 μονάδες (+0,54%). Από τις 15.53 και μετά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 640,13 (-0,62%), στις 17.00 βρέθηκε στις 641,29 (-0,44%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 640,42 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,57%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 53,6 εκατ., από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ Alpha Bank, Κυριακίδης, Εθνική και Πειραιώς, απέσπασαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 μόνο η Αεροπορία Αιγαίου δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης η Μέτκα.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Σαράντης, Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΕΧΑΕ και Grivalia.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ για εννέα τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

H εικόνα στο ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να δείχνουν αυξητικές τάσεις στα συμβόλαια του δείκτη και να υποχωρούν οριακά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (67.418 συμβόλαια).

Στα 7.746 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.065, 2.859 για τον Απρίλιο, 206 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.710) κινήθηκε μεταξύ 1.700 και 1.731 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.712), Πειραιώς (23.644), Εθνική (24.988), MIG (1.020), Alpha Bank (7.084), Ελ. Πετρέλαια (342), ΔΕΗ (274), ΟΤΕ (527), Viohalco (103), Μυτιληναίο (188).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (22.799), MIG (52.182), Eurobank (48.694), Εθνική (85.032) και Πειραιώς (117.847).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Απριλίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,80 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (17.848.692 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (6.770.166 τεμ.) και Eurobank (6.608.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.298.898 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v