Σε ισχυρό αμερικανικό χαρτοφυλάκιο αποδίδονται οι σημαντικές πωλήσεις που γίνονται από την αρχή της συνεδρίασης στη μετοχή της Εθνικής, με συνέπεια τις μεγάλες απώλειες για τον συγκεκριμένο τίτλο, τη συνακόλουθη πίεση στον τραπεζικό κλάδο, που βαραίνει χαμηλότερα το ΧΑ.
Μετά τα πρώτα 30', οπότε και καταγράφηκε το χαμηλό συνεδρίασης -στις 636,93 μονάδες-, ο Γενικός Δείκτης μείωσε σταδιακά τις σημαντικότερες απώλειες, μάλιστα πέρασε σε θετικό έδαφος (στο διάστημα 12:40-13:20) για να ξαναγυρίσει αρνητικά νωρίτερα. Σταδιακά βελτιώθηκε η συνολικότερη εικόνα των 25 μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα από τις μόλις 2 μετοχές με long σήμα (στις 11:00) πριν λίγο να φτάνουν τις 13 ενώ σταθερή ήταν η τιμή για άλλες 2 μετοχές, απολογισμός σαφώς καλύτερος απ' ό,τι στο πρώτο ημίωρο.
Εως τις 708,59 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών δοκιμάζοντας μία πολύ σημαντική στήριξη, κυρίως λόγω των πιεστικών ρευστοποιήσεων που συνεχίζονταν μέχρι πριν λίγο στη μετοχή της Εθνικής. Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τις μεγάλες απώλειες (έως το 0,23 ευρώ) για τη μετοχή της Εθνικής στο γεγονός ότι μέχρι και την Παρασκευή ήταν η μόνη από τις τέσσερις συστημικές με συγκριτικά καλύτερη απόδοση, με εβδομαδιαίο σήμα long και με βελτιωμένη τεχνική εικόνα.
Ωστόσο από το ημίωρο της αρχής έχει ενεργοποιηθεί μεγάλος ξένος πωλητής -για αμερικανικό fund γίνεται λόγος σε χρηματιστηριακά γραφεία-, με συνέπεια να έχουν αλλάξει χέρια περισσότερα από 25 εκατ. τεμάχια συνολικής αξίας πάνω από 5,7 εκατ. ευρώ.
Με την Εθνική στο μείον ακολούθησαν χαμηλότερα και οι Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, με το 65% του χαμηλού τζίρου να έχει γίνει στον τραπεζικό κλάδο. Περισσότερες συναλλαγές εκτός από την Εθνική, στην Πειραιώς και δευτερευόντως σε Alpha Bank, Eurobank.
Με τις τράπεζες σε διόρθωση, με την αγορά σε κλίση, ήταν η ημέρα της δεικτοβαρούς Coca Cola να κινηθεί εξισορροπητικά, φτάνοντας μάλιστα νωρίτερα έως τα 23,19 ευρώ -ανεβάζοντας στα 8,5 δισ. την αποτίμηση του ομίλου-, σε μικρή απόσταση από τα 23,62 ευρώ (στη συνεδρίαση της 22/2/17).
Σε κόντρα κίνηση μετά το πρώτο ημίωρο η μετοχή της Motor Oil, καθώς συνεχίζονται οι τοποθετήσεις ξένων -κυρίως γαλλικών funds σε αυτή τη φάση της αγοράς-, με αποτέλεσμα να σημειωθούν νέα υψηλά στα 15,87 ευρώ. Πλέον η αποτίμηση της ΜΟΗ διαμορφώνεται στο 1,75 δισ. πλησιάζοντας περισσότερο τον στόχο των 2 δισ. ευρώ, που είχαμε αναφερθεί πρόσφατα.
Σταδιακά αποκαταστάθηκε η εικόνα και για αρκετές ακόμη μετοχές του δείκτη, καθώς στην Jumbo αγορές έγιναν έως τα 14,12 ευρώ, στα FF Group έως τα 18,42 ευρώ, στον Σαράντη έως τα 10,50 ευρώ, στην Τέρνα Ενεργειακή έως τα 2,78 ευρώ, στην Αεροπορία Αιγαίου έως τα 7,30 ευρώ, στη Viohalco έως το 1,77 ευρώ, στη Lamda Development έως τα 4,75 ευρώ.
Από τη μεσαία κατηγορία διασώζονται ΕΥΑΘ και Πλαίσιο, ενώ Ιασώ, Quest, Ιντρακόμ κ.α. από τη χαμηλότερη.