Με θετικές διαθέσεις συνεχίζουν να κινούνται οι Ευρωπαϊκές Αγορές, στον απόηχο των Ολλανδικών εκλογών, που έστειλε το Ευρώ σε υψηλά πέντε μηνών και μετά την "νηοπομπή" ανακοινώσεων από τις Κεντρικές Τράπεζες, οι περισσότερες των οποίων επιβεβαίωσαν τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.
Μένοντας στις Ολλανδικές εκλογές, αξίζει υποσημείωσης η δήλωση Ντάισελμπλουμ, του οποίου το Εργατικό Κόμμα υπέστη ιστορική ήττα στις χθεσινές εκλογές και ο οποίος επέμεινε ότι "η θητεία του στο τιμόνι του Eurogroup διαρκεί έως τον Ιανουάριο του 2018".
Ξεκινώντας με τις Κεντρικές Τράπεζες και την χρονική σειρά των ανακοινώσεων, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της και η κεντρική τράπεζα της Κίνας αύξησε τα επιτόκια που χρεώνει στις Εμπορικές Τράπεζες στην Αγορά Χρήματος για δάνεια 7, 14 και 28 ημερών, (αντίστροφη συμφωνία επαναγοράς, ή repos), το κάθε ένα κατά 0,1%, δηλώνοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων αποτυπώνουν την ενίσχυση των προσδοκιών της Αγοράς για υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης υπό το πρίσμα της αύξησης του Η BoE με ψήφους 8-1 αποφάσισε να κρατήσει αμετάβλητο το επιτόκιό της στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% και να συνεχίσει με το πρόγραμμα αγορών εταιρικών ομολόγων εκτός του Χρηματοοικονομικού Τομέα, συνολικού ύψους έως 10 δισ. Στερλίνες. Τέλος, αποφάσισε να διατηρήσει το ύψος του προγράμματος αγορών ομολόγων στα 435 δισ. Στερλίνες.
Ερχόμενοι στο Χ.Α. και σε μία καθαρά ανοδική συνεδρίαση, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σαν κύρια χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να αναφερθούν ο σχετικά υψηλός τζίρος του πρώτου ημιώρου (7,3 εκατ.), όταν και σημειώθηκαν τα υψηλά ημέρας και "ξεφόρτωσαν χαρτιά" οι εν δυνάμει πωλητές και η σημαντική υποχώρηση των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων από τα πρωινά υψηλά, με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank), ή πολύ κοντά σε αυτό (Alpha Bank) εικόνα που επιβεβαίωσε ότι ο κλάδος συνεχίζει να έχει μόνιμους και σταθερούς πωλητές.
Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι σήμερα κατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο, κάτι που δίνει βαθιά ανάσα στις Τράπεζες και ταυτόχρονα ανοίγει και τον δρόμο για τη δημοσίευση των ισολογισμών έτους.
Για την σχεδόν απογοητευτική εικόνα και σήμερα, στο Τραπεζικό ταμπλώ, η απάντηση των αναλυτών είναι πως "η αβεβαιότητα που εντείνεται όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση επιδεινώνει τη χρηματοοικονομική θέση των Τραπεζών, αυξάνει την φημολογία για νέες κεφαλαιακές ανάγκες και δυσχεραίνει την προσπάθεια μείωσης των 'κόκκινων' δανείων".
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρωινά υψηλά, ο Τραπεζικός δείκτης (-0,06%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 745,87 μονάδες (+3,34%), ο τίτλος της Alpha Bank (0%) μέχρι τα 1,68 ευρώ (+3,7%), της Εθνικής (-0,42%) μέχρι τα 0,244 ευρώ (+2,52%), της Eurobank (-0,36%) μέχρι τα 0,572 ευρώ (+3,44%) και της Πειραιώς (+0,63%) μέχρι τα 0,166 ευρώ (+4,4%).
Τραπεζικός δείκτης: Τρεις συνεδριάσεις στο χαμηλό ημέρας
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και το τμήμα ανάλυσης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, εκτός της Εθνικής που δεν έχει δώσει σήμα πώλησης όσο παραμένει υψηλότερα των 0,235 ευρώ, οι υπόλοιπες Τραπεζικές μετοχές για να δώσουν ένα πρώτο σήμα "επιβίβασης" θα πρέπει η Alpha Bank να υπερκεράσει τα 1,72 ευρώ, η Eurobank τα 0,59 ευρώ και η Πειραιώς τα 0,172 ευρώ.
"Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ολλανδία ενδυναμώνει την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εκληφθεί θετικά από τους επενδυτές. Δεδομένου ότι τηρείται 'σιγή ιχθύος' από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, η Αγορά δεν αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τις 625 - 620 μονάδες προς το παρόν, εκτός και αν οι εξελίξεις ορίσουν διαφορετικά. Ένα καλό κλίμα στην Ευρώπη ενδεχομένως να μας ευνοήσει, βραχυπρόθεσμα. Νέες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων θα έχουμε από την επόμενη εβδομάδα" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.
"Η βεβαρημένη, τεχνική, εικόνα δίνει μάλλον δυσοίωνα μηνύματα καθώς βλέπει το πλαγιοκαθοδικό σενάριο ως επικρατέστερο. Από την άλλη πλευρά, η αναπροσαρμογή επιτοκίων στις ΗΠΑ ήταν προεξοφλημένη για τις Αγορές, ενώ τα αποτελέσματα των Ολλανδικών εκλογών είναι θετικά για την προοπτική της συνοχής της Ευρώπης και όπως αναμενόταν οδήγησαν σε ανοδική κίνηση τις Ευρωπαϊκές Αγορές, συμβάλλοντας ευεργετικά και στην πολύπαθη Ελληνική Αγορά που παραμένει εγκλωβισμένη στο σκηνικό εσωστρέφειας και αβεβαιότητας. Όσον αφορά την τεχνική εικόνα του Τραπεζικού δείκτη, θα την χαρακτηρίζαμε δραματική.
Τελευταία ευκαιρία για να 'σωθεί η παρτίδα' είναι να μείνει απόρθητη η ζώνη στήριξης 710 - 706 μονάδες. Η πλησιέστερη αντίσταση εντοπίζεται στις 735 μονάδες, και η αμέσως επόμενη στις 754. Μόνο με την ανακατάληψή της θα υπάρξουν βάσιμες ελπίδες τερματισμού της πτώσης" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Μια διόρθωση έως τις 635 μονάδες, δεν αποτελεί λόγο σοβαρής ανησυχίας, ενώ αν αυτή πάει μέχρι τις 620 μονάδες, τα πράγματα δυσκολεύουν. Σε κάθε περίπτωση η λήξη Παραγώγων τριμήνου, αύριο Παρασκευή, προσφέρει κάποια "ασφάλεια", καθώς δύσκολα θα αφεθεί το Χρηματιστήριο να δώσει κακές εντυπώσεις, ιδιαίτερα με τους σημερινούς χαμηλούς τζίρους. Μετά την Παρασκευή, όμως, μπορεί να δούμε τα πραγματικά στοιχεία της Οικονομίας να αποκτούν μεγαλύτερη επιρροή και τα στοιχεία αυτά είναι αποκαρδιωτικά" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Versal ΑΕΠΕΥ, "η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει και αν ακόμη κλείσει, χωρίς να έχουν υλοποιηθεί οι προϋποθέσεις, δεν θα επιτευχθούν τα προσδοκώμενα οφέλη. Για το λόγο αυτό η Κυβέρνηση, κρατάει ταμειακά διαθέσιμα, δίνοντας την εντύπωση ότι επαναλαμβάνεται το σενάριο του 2015, που αποδείχτηκε καταστροφικό. Παρόλα αυτά, ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο, η στήριξη των περίπου 600 μονάδων, όπου βρίσκεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών, δύσκολα θα σπάσει. Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση ρευστότητας είναι απαραίτητη".
Το απόλυτο κενό εσωτερικών ειδήσεων, διαδέχθηκε την χθεσινή συνεδρίαση, ενώ παρατείνεται η "σιγή ασυρμάτου" για οτιδήποτε έχει σχέση με την πορεία της αξιολόγησης και αυτό αυξάνει την εσωστρέφεια και τις επιφυλάξεις της Αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, "έκπληξη εξέφρασαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου όταν ρωτήθηκαν από το "Euro2day.gr' για το τηλεγράφημα του πρακτορείου IFR του Reuters για επικείμενη συνέντευξη τύπου και δη με θέμα προαναγγελία εκλογών" (!)
"Οι Θεσμοί και οι Ελληνικές Αρχές είναι ακόμα αρκετά μακριά σε μια σειρά από θέματα. Δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, το Συνταξιοδοτικό, την Αγορά Εργασίας και τις Ιδιωτικοποιήσεις", δήλωσε Υψηλόβαθμο Στέλεχος της Ευρωζώνης και αυτό, σύμφωνα με το Reuters, σημαίνει "ότι είναι απίθανο να υπάρξει πολιτικός συμβιβασμός στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου".
Επιστρέφοντας στους εγχώριους αναλυτές και σύμφωνα με την συντριπτική πλειονότητα αυτών, "μόνο τεχνικοί λόγοι υποστηρίζουν μία ανοδική αντίδραση, ενώ με βάση την ειδησεογραφία οι μετοχές δεν έχουν λόγο ανόδου και ο τζίρος θα παραμείνει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα. Οι διαπραγματεύσεις δεν σημειώνουν κάποια πρόοδο, ενώ εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση για το πόσοι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν τα μέτρα και η επενδυτική Κοινότητα εκλαμβάνει αυτή τη συζήτηση ως αδυναμία της Κυβερνητικής πλειοψηφίας να τα ψηφίσει".
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυριανή συνεδρίαση είναι "ειδικών συνθηκών", καθώς συμπίπτει με το triple witching Μαρτίου, όμως οι ανοιχτές θέσεις είναι ελάχιστες και αυτό περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες για αυξημένη μεταβλητότητα.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και στους τίτλους που κατά την σημερινή συνεδρίαση απέφυγαν την επαφή με το αρνητικό πρόσημο, η Viohalco (+2,34%) ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, το ίδιο και ο Ελλάκτωρας (+2,63%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,2%) και τα Ελ. Πετρέλαια (+1,5%), τρεις πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες τέσσερις "άθροιζε" η ΔΕΗ (+0,38%), από "τριολέ" πτωτικών συνεδριάσεων έρχονταν οι Μυτιληναίος (+1,92%) και Folli Follie Group (+3,33%), ενώ τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες πέντε, "μετρούσε" ο τίτλος του ΟΤΕ (+1,18%).
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί με ιδιαίτερη ευκολία, ότι παρά το θετικό πρόσημο του Δείκτη, η σημερινή συνεδρίαση δεν άφησε υποσχέσεις για κάτι καλύτερο στην συνέχεια, ενώ συνεχίζει να επιδεινώνεται η εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο.
Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αυτός όχι μόνο απέφυγε να "αναμετρηθεί με τις 642 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), αλλά στο τέλος έχασε και τις 637 μονάδες (απλός ΚΜΟ 30 ημερών).
Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 600 μονάδες και ο εκθετικός στις 617 μονάδες.
Οι πρώτες στηρίξεις στις 629 και 620 - 617 μονάδες.
Περίπου η ίδια εικόνα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,56%). Απέφυγε την "μάχη" με τις 1715 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και το "κουδούνι" της λήξης τον βρήκε και χαμηλότερα από τις 1704 μονάδες (απλός ΚΜΟ 30 ημερών). Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1608 μονάδες και ο εκθετικός στις 1670 μονάδες.
Πρώτες στηρίξεις στις 1680 - 1670 και 1647 μονάδες. "Intraday position long" με "stop" τις 1654 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές στην αγορά
"Η συσσώρευση είκοσι μονάδων που έχει ταλαιπωρήσει τον Γενικό Δείκτη από τις 20/2 διασπάστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και μετά από δεκαεπτά συνεδριάσεις είχαμε κλείσιμο κάτω από τον απλό ΚΜΟ 30 ημερών, κάτι που διατηρήθηκε και σήμερα" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Η άμεση επαναφορά πάνω από τις 640 μονάδες και η διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από αυτό το επίπεδο, είναι η ελάχιστη προϋπόθεση για να μην εκδηλωθεί ένα νέο πτωτικό κύμα, που θα οδηγήσει τον Δείκτη στην επόμενη στήριξη του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών στις 617 μονάδες.
Η έναρξη ήπιων ρευστοποιήσεων στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι απόλυτα κατανοητή αφού, όπως όλα δείχνουν και το ορόσημο του Eurogroup στις 20/3 έχει χαθεί και οι ελπίδες για μια καταρχήν συμφωνία, έστω και σε τεχνικό επίπεδο, έχουν μετατεθεί για το επόμενο στις 7/4.
Η παράταση της αβεβαιότητας πλήττει όχι μόνο το επενδυτικό κλίμα αλλά και την πραγματική Οικονομία και ο στόχος, μετά τις τόσες καθυστερήσεις, για ανάπτυξη 2,7% για το 2017 φαντάζει ουτοπικός, παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα από το μέτωπο του Τουρισμού.
Ο Τραπεζικός κλάδος, για μια ακόμη φορά, είναι ο "αδύναμος κρίκος" σε αυτό το περιβάλλον. Η πτωτική διάσπαση του απλού ΚΜΟ 200 ημερών στις 747 μονάδες επιδείνωσε το κλίμα, αφού επόμενη στήριξη είναι τα χαμηλά του έτους στις 693,97 μονάδες (κλείσιμο 9/2). Η άμεση επαναφορά πάνω από τις 747 μονάδες είναι απαραίτητη για να αλλάξει η πτωτική εικόνα του κλάδου.
Η κατάθεση της τροπολογίας για τον αναβαλλόμενο φόρο (δυνατότητα εικοσαετούς απόσβεσης ζημιών που εγγράφουν στον ισολογισμό από διαγραφές δανείων) είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για τις Τράπεζες, αλλά επιβάλλεται να ακολουθήσουν και τα επόμενα σύντομα για να αντιμετωπιστεί το δύσκολο θέμα των "κόκκινων" δανείων.
Η δημόσια προσφορά ομολογιών ύψους ως 200 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ, είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για την αφύπνιση των επενδυτών ενώ το χθεσινό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία παρέχει μια περίοδο ηρεμίας στην Ευρώπη, ως τις επόμενες κρίσιμες εκλογές στην Γαλλία.
"Αύριο έχουμε λήξη Παραγώγων στα συμβόλαια δεικτών και μετοχών και στα δικαιώματα" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το +2,08% για τον δείκτη Hang Seng.
Ήπια κέρδη στην Ευρώπη, που υποχωρεί από τα πρωινά υψηλά, ενώ με διαθέσεις διόρθωσης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας για Χρυσό και Ευρώ, προς χαμηλότερα επίπεδα κινείται το Πετρέλαιο.
Ξεκινώντας από την Ασία, Προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Νότια Κορέα στις 9 Μαΐου για να αντικατασταθεί η καθαιρεθείσα Πρόεδρος Παρκ Γκέουν-χε, η οποία παύθηκε την περασμένη Παρασκευή εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "μία νίκη Λεπέν στις Γαλλικές Προεδρικές εκλογές θα παραλύσει τις μετοχές των Τραπεζών της Χώρας, που θα χάσουν το 1/4 της χρηματιστηριακής τους αξίας, κατά μέσο όρο," σύμφωνα με προβλέψεις των αναλυτών της Citigroup.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 2.000 στις 241.000 την εβδομάδα που έληξε στις 11 Μαρτίου, καθώς οι απολύσεις παρέμειναν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του "Marketwatch" ανέμεναν πως οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας θα διαμορφωθούν στις 240.000.
Επιστροφή στο ΧΑ
Αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα το δ’ τρίμηνο του 2016 δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 23,6% το δ’ τρίμηνο, από 22,6% το γ’ τρίμηνο του 2016.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αναρριχήθηκε μέχρι τις 641,09 μονάδες (+1,28%), στις 17.00 βρέθηκε στις 635,84 (+0,45%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 636,13 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,5%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 33,1 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ). Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και ΟΤΕ, "απασχόλησαν" το 71% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ και ΦΦΓΚΡΠ. Αντίθετα μόνιμα στο "κόκκινο" κινήθηκε η Lamda Development.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Jumbo.
Χειρότερη της αρχικής, η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 8%.
----ΧΠΑ
Αλλαγή σκηνικού, με ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνδυάστηκε με υποχώρηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (183.258 συμβόλαια).
Στα 870 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.281, 1.846 για τον Μάρτιο, 1.405 για τον Απρίλιο, 30 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.697) κινήθηκε μεταξύ 1.691 και 1.710 μονάδων και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (26.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (23.905), Πειραιώς (63.909), Εθνική (57.587), MIG (10.490), Alpha Bank (11.759), Ελ. Πετρέλαια (791), ΔΕΗ (3.655), ΟΤΕ (2.251), ΟΠΑΠ (694), Viohalco (1.923), Μυτιληναίο (1.697), Ελλάκτωρα (2.136), ΓΕΚ (602), Intralot (652), Folli Follie Group (187), Fourlis (204), ΕΧΑΕ (197), Jumbo (122), Μέτκα (150), ΟΛΠ (174).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (9.625), MIG (13.296), Eurobank (34.154), Εθνική (14.652) και Πειραιώς (63.747).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (18.811.365 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (7.122.402 τεμ.) και Eurobank (6.608.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.