Την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά την λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, σύμφωνα με την οποία "η χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ΕLA) αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα", σε συνδυασμό με τις συναντήσεις που ξεκίνησαν μεταξύ της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Daniel Nouy, (πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα) με τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη για να ακολουθήσουν οι διοικήσεις των συστημικών Τραπεζών, με κύριο θέμα την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων, έσπευσε να τιμολογήσει σήμερα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, δείχνοντας την έκδηλη επιστροφή των ανησυχιών, στο Τραπεζικό ταμπλώ και βαραίνοντας σημαντικότατα την τεχνική εικόνα για Τραπεζικό δείκτη και επιμέρους μετοχές (πλην Εθνικής). «Βάρυναν» και οι εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον με τις Ολλανδικές εκλογές και την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την FED.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, σύμφωνα με το οποίο "σε θέση άμυνας για την καθυστέρηση που καταγράφεται στην αντιμετώπιση των 'κόκκινων' δανείων και δη των επιχειρηματικών, που αγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ, αναμένεται να βρεθούν τα υψηλόβαθμα στελέχη των Τραπεζών στη συνάντησή τους με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί".
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, η πολύ κοντά σε αυτό και τα πράγματα θα ήταν σημαντικά χειρότερα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., εν δεν επέμεναν σε κίνηση μόνιμα στο "πράσινο", ή χωρίς να έλθουν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, οι τίτλοι των Jumbo (+0,59%) και Motor Oil (+0,86%).
Ιδιαίτερα κακή η εικόνα στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, είχε σαν αποτέλεσμα την εύκολη επιστροφή του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 650 μονάδων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ το σημερινό κλείσιμο ήταν το χαμηλότερο του τελευταίου μήνα με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 16/2 (629,36 μονάδες) και το τελικό -1,89% η μεγαλύτερη πτώση από τις 8/2 (-2,01%).
Επιστρέφοντας στους δύο τίτλους που "έβαλαν πλάτη" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης και ξεκινώντας από την Jumbo, η μετοχή κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο συμπληρώνοντας και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Ο τίτλος παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 13,03 ευρώ, όμως για να κάνει την υπέρβαση θα πρέπει να υπερκεράσει τις δύο σημαντικές αντιστάσεις στα 13,81 και 13,94 ευρώ.
Για την περίπτωση της Motor Oil που κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο", μία πρώτη "γεύση" δίνει το πρωινό report της Merit Sec. Μεταξύ άλλων η ΑΧΕ αναφέρει ότι "τα μεγέθη της ΜΟΗ ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Αγοράς, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το μικτό κέρδος βελτιώθηκε περαιτέρω επηρεαζόμενο από τα ενισχυμένα περιθώρια διύλισης τη σταθερότητα του USD και την θετική επίπτωση από την αποτίμηση αποθεμάτων. Αναφέρουμε ότι η μέση τιμή - στόχος για την εισηγμένη εμφανίζεται στα 15,78 (Bloomberg), χωρίς να υπάρχει καμία σύσταση πώλησης".
Ο τίτλος κινείται σε υψηλά 9ετίας, παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 12,89 ευρώ και αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 15,48 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση σημαντικά ψηλότερα.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών (-4,53%), που και αυτός κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, χάθηκε ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 761 μονάδες, αλλά και ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 751 μονάδες, με την επόμενη ζώνη στήριξης να εντοπίζεται στις 740 - 730 μονάδες.
To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 15/2 (740,25 μονάδες).
Ο τίτλος της Alpha Bank (-4,55% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) έχασε τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών στα 1,76 ευρώ και τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών στα 1,73 ευρώ και σαν επόμενη στήριξη δείχνουν τα 1,59 ευρώ.
Η Πειραιώς (-6,25% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) έχασε τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών στα 0,173 ευρώ, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στην ζώνη 0,161 - 0,157 ευρώ.
Παρελθόν αποτελούν για την Eurobank (-5,12%), ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στα 0,596 ευρώ και απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στα 0,593 ευρώ, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 0,56 ευρώ.
Σχετικά καλύτερη η τεχνική εικόνα για την Εθνική (-2,82% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) τουλάχιστον όσο ο τίτλος διασώζεται υψηλότερα των 0,233 ευρώ (απλός ΚΜΟ 30 ημερών).
Με όλα τα παραπάνω, μάλλον δικαιολογείται η σχετική αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), καθώς αρκετά χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις, προχώρησαν σε ευδιάκριτες μειώσεις θέσεων.
Ελάχιστη η ειδησεογραφία που ακολούθησε το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης με κυριότερο ότι "οι μειωμένες προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (Staff Level Agreement) ως τις 20 Μαρτίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, αντανακλώνται στην ατζέντα της συνάντησης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, όπου η Χώρα μας είναι το τέταρτο και τελευταίο θέμα συζήτησης".
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "η Αγορά κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνει ότι η διαπραγμάτευση δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται και μόνο η κουβέντα για το τι πρέπει να γίνει συνεχίζεται. Είναι φανερό ότι στις παρούσες τιμές και με την σημερινή κίνηση της Αγοράς, προεξοφλείται ότι το ορόσημο της 20ης Μαρτίου έχει χαθεί και πάμε στην καλύτερη περίπτωση για αρχές Απριλίου για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να κλείσει η αξιολόγηση. Τελικά, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι όσο δεν υπάρχουν σημαντικές λήξεις πληρωμών, από πλευράς Ελληνικού Κράτους, τόσο οι διαπραγματεύσεις θα σέρνονται σε ένα βάλτο αναβλητικότητας και αλληλοκατηγοριών εκατέρωθεν για τους λόγους μη επίτευξης συμφωνίας. Η εξέλιξη αυτή απαξιώνει το Χ.Α. και η συναλλακτική απαξίωση που κρατά εδώ και μήνες, αυξάνει τα σημαντικά προβλήματα στη βιωσιμότητα των Ιδιωτικών χρηματιστηριακών εταιρειών".
Η σημαντική επιδείνωση του κλίματος, μείωσε σημαντικότατα του αγοραστές στους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Στους λίγους, θετικά, διακριθέντες, η επιμονή των αγοραστών για το Ιατρικό Αθηνών. (+6,38%), αύξησε σχετικά όγκους η Flexopack (+0,56%), ψηλότερα, πάντα με λίγες συναλλαγές, η Τεχν. Ολυμπιακή (+2,24%), "πενταρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την Πήγασος (+20%), νέα υψηλά 16 ετών για την Καράτζης (+1,34%), πάντα με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ συναλλαγές 15μερου σημειώθηκαν στον ΟΛΘ (+1,04%).
Εντυπωσιακά πράγματα συνεχίζουν να συμβαίνουν στην FHL Κυριακίδης (+3,44%), όπου η διαφαινόμενη "κόντρα" των "αντιμαχόμενων πλευρών", ωθεί τον τίτλο προς νέα ιστορικά υψηλά (!)
H πορεία της FHL Κυριακίδης από την αρχή του έτους
Χωρίς αμφιβολία, η σημερινή συνεδρίαση επιδείνωσε σημαντικότατα την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.
Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,91%), χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 1745 μονάδες και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 1695, που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 1686. "Intraday position long" με "stop" στις 1654 μονάδες
Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 1700 μονάδες, ενώ χάθηκε ο εκθετικός στις 1718 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1609 μονάδες και ο εκθετικός στις 1669 μονάδες.
Για τον Γενικό Δείκτη, χάθηκε το "stop" στις 640 μονάδες που ήταν και κύρια στήριξη. Μία κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει το 629, ή το 620. Το 661 παραμένει κύρια αντίσταση.
Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 636 μονάδες, ενώ χάθηκε ο εκθετικός στις 643 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 600 μονάδες και ο εκθετικός στις 617 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Η αβεβαιότητα για τη χρονική στιγμή που θα κλείσει η αξιολόγηση συντηρεί πλειάδα σεναρίων" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Έτσι, μετά το Eurogroup του Μαρτίου, η προοπτική συμφωνίας Κυβέρνηση - Θεσμών μετατίθεται για το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και ενός Καλοκαιρινού "θρίλερ" ανάλογου του 2015, ενόψει των πάνω από 7 δισ. ευρώ υποχρεώσεων του Ιουλίου.
Στο μεταξύ, οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη που ξεκινούν από τις αυριανές Ολλανδικές εκλογές και η φιλολογία για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, συνιστούν περιβάλλον που δεν βοηθά στη διαπραγματευτική διαδικασία την Ελληνική Πλευρά, που ωστόσο επιλέγει την χρονική παράτασή τους.
Τα παραπάνω δεδομένα οδηγούν το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε εγκλωβισμό, καθώς αναιρείται καθημερινά η προοπτική μιας χρονιάς επανεκκίνησης της Οικονομίας με προοπτική ουσιαστικής αύξησης του ΑΕΠ. Η κίνηση πλέον γίνεται σε στενό εύρος (635 – 650 μονάδων), ενώ μετά την αποχή επενδυτών "μακράς πνοής", συρρικνώνεται και η συμμετοχή επενδυτών με βραχυπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες εξαιτίας της ελαχιστοποίησης της μεταβλητότητας.
Παράλληλα, η συμπεριφορά της Τουρκίας ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αλλαγή, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η ένταση στη σχέση της με την Ευρώπη να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες εξελίξεις σε άλλα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, όπως την εκ νέου αύξηση του κύματος μεταναστών και προσφύγων προκαλώντας ζημιά στον Τουρισμό.
Από την άλλη πλευρά, η έκδοση του ομολόγου του ΟΠΑΠ με ελκυστικά χαρακτηριστικά και χαμηλό επενδυτικό κίνδυνο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις επαναπροσέγγισης σημαντικού αριθμού ανενεργών επενδυτών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εισαγωγή του στο Χ.Α. επιτρέπει την άμεση αποεπένδυσή του.
Στο εξωτερικό, επισημοποιείται η διαφορετική νομισματική πολιτική των δύο κορυφαίων Κεντρικών Τραπεζών του Πλανήτη: o μεν Ντράγκι ανήγγειλε τη συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ στις ΗΠΑ τα εξαιρετικά στοιχεία της Αγοράς Εργασίας σηματοδοτούν απόφαση ανόδου των Αμερικανικών επιτοκίων άμεσα.
Ωστόσο, το λογικό συμπέρασμα για περαιτέρω ισχυροποίηση του Δολαρίου μπορεί να αναιρεθεί καθώς σειρά άλλων διεργασιών είναι σε εξέλιξη, που μπορεί να οδηγήσουν σε επιβράδυνση την Παγκόσμια Οικονομία, ενώ ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για τη μορφή που θα έχει η Ευρώπη μετά το τρέχον έτος.
Έτσι, σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "η προοπτική συνέχισης ανοδικής κίνησης των Διεθνών Αγορών, που έχουν ήδη καταγράψει πολλαπλά ρεκόρ, αδυνατίζει καθημερινά και δίνει τη σκυτάλη στη σύσταση 'διακράτησης αλεξίπτωτου', κατά την προσφυή ρήση του Economist (11/3/2017), που εμφανώς προειδοποιεί ότι η παρούσα τιμολόγηση παραπέμπει σε συνθήκες ανορθόλογης ευφορίας στις Διεθνείς Αγορές".
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μεταφερόμενοι στις Διεθνείς Αγορές, η επενδυτική Κοινότητα δείχνει να τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας τα αυριανά νέα από την Fed για τα Αμερικανικά επιτόκια (ακολουθεί η BoJ), αλλά και τις Ολλανδικές εκλογές, ενώ πιέσεις στις Τραπεζικές μετοχές φέρνει και η εκκίνηση των διαδικασιών για το "Brexit", που αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα.
Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού της Βρετανίας επέμεινε πως "στα τέλη Μαρτίου η Τερέζα Μέι προγραμματίζει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής συνθήκης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση", απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ξεκινώντας από την Ασία, μικτά πρόσημα επικράτησαν στις Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό δείκτη Sensex 30 (+1,71%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,12%).
Ελεγχόμενες πιέσεις στους Ευρωπαϊκούς δείκτες, ενώ με μικρές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Οριακά κέρδη για τον Χρυσό, πιέζονται χαμηλότερα Πετρέλαιο και Ευρώ, λόγω της ενδυνάμωσης του Δολαρίου.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,3% στην Κίνα τους πρώτους δύο μήνες του 2017 σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, δηλαδή επιταχύνθηκε από την ανάπτυξη 6% που εμφάνισε το Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η βιομηχανική παραγωγή προστιθέμενης αξίας ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων της Wall Street Journal, οι οποίοι ανέμεναν 6,1%. Σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το Φεβρουάριο 0,6%, έναντι ανόδου 0,46% το Δεκέμβριο.
Για δεύτερη φορά η Ιαπωνική "Toshiba Corp." δεν προχώρησε σε υποβολή των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου και παίρνοντας νέα παράταση, ενημερώνει με ανακοίνωση της ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να πουλήσει ένα πλειοψηφικό ποσοστό της "Westinghouse". Πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι "νομικοί ειδικοί σε πτωχεύσεις, έχουν προσληφθεί ως ένα διερευνητικό βήμα".
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 0,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 0,6% σε ετήσια βάση, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για αύξηση 1,3% και 0,9% αντίστοιχα. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,5% τον Δεκέμβριο, έναντι του 2% που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Στις 12,8 μονάδες διαμορφώθηκε τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Γερμανίας που καταρτίζει το Ινστιτούτο "ZEW", έναντι των 10,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο η αύξηση ήταν μικρότερη του αναμενόμενου, καθώς αναλυτές προέβλεπαν πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 13,1. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε τον Μάρτιο, στις 77,3 μονάδες από 76,4 τον Φεβρουάριο και έναντι των 78 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε, εκ νέου, ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη είναι πολύ χαμηλά, λέγοντας ότι θα ήθελε να τα δει σε υψηλότερο επίπεδο.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών παραγωγού συνέχισε να κινείται ανοδικά το Φεβρουάριο, σημειώνοντας άνοδο 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί κατά 0,1%. Σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2016, οι τιμές παραγωγού διαμορφώθηκαν 2,2% υψηλότερα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί ο δείκτης από το Μάρτιο του 2012.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας "εντός των τειχών", το εύρος της απόδοσης του 5ετούς ομολόγου, ύψους ως 200 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ.
Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, το εύρος της απόδοσης, το οποίο ορίστηκε από τους Συντονιστές - Κύριους Ανάδοχους και εντός του οποίου οι ειδικοί επενδυτές θα υποβάλλουν δηλώσεις βούλησης - κάλυψης, διαμορφώνεται μεταξύ 3,40 και 3,90%.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "Το αυξημένο μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος σε συνδυασμό με την κλασική συνταγή υπερσυγκράτησης των δημοσίων δαπανών, 'έθρεψαν΄' πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους, όπως δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους".
"Είχα εποικοδομητικές συναντήσεις με τους συναδέλφους μου στην Τράπεζα της Ελλάδας και με τις διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών, κατά τη διάρκεια της τρίτης ετήσιας επίσκεψής μου στην Ελλάδα. Η κατάσταση των Ελληνικών Τραπεζών έχει βελτιωθεί αισθητά και ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας όσο και σε όρους διοίκησης. Τώρα, η μείζων πρόκληση είναι να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι Τράπεζες έχουν ήδη κάνει αποφασιστικά βήματα εσωτερικά και είμαι αισιόδοξη ότι με το νέο νομικό πλαίσιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα και αυτή η πρόκληση θα αντιμετωπιστεί', ανέφερε σε δήλωσή της προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Daniel Nouy.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 638,82 μονάδες (-1,91%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 639,79 (-1,76%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίασης στις 638,92 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,89%.
Ο τζίρος ανέβηκε στα 34,9 εκατ., από τα οποία τα 0,6 εκατ., αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ), ενώ Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank απέσπασαν το 34,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι Jumbo και Motor Oil δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΜΕΤΚ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, Lamda Development, Εθνική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Σαράντης και Τιτάν.
Κακή η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές, έναντι 68 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 8%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε και λόγω μετακύλισης θέσεων, με νέα αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και ακόμα μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (149.974 συμβόλαια).
Στα 2.322 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.958, 3.593 για τον Μάρτιο, 1.268 για τον Απρίλιο, 80 για τον Μάιο και 17 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.706,25) κινήθηκε μεταξύ 1.703,5 και 1.733 μονάδων και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (474.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (21.379), Πειραιώς (41.132), Εθνική (56.366), MIG (9.490), Alpha Bank (8.650), Ελ. Πετρέλαια (1.488), ΔΕΗ (2.355), ΟΤΕ (1.129), ΟΠΑΠ (771), Viohalco (1.130), Μυτιληναίο (1.573), Ελλάκτωρα (1.982), ΓΕΚ (677), Intralot (735), Folli Follie Group (225), ΕΧΑΕ (107), ΟΛΠ (393).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (15.915), MIG (43.037), Eurobank (42.801), Εθνική (41.633) και Πειραιώς (84.936).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (17.985.365 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (7.122.402 τεμ.) και Eurobank (6.058.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.