Η χθεσινή "αφύπνιση" του τραπεζικού κλάδου από τη μία, η ανακοίνωση της επιβάρυνσης του ELA κατά 300 εκατ. ευρώ από την άλλη, διαμορφώνουν μία αμφίσημη εικόνα για τον κλάδο-κλειδί του χρηματιστηρίου.
Σημαντική η αντίδραση του ΔΤΡ κατά 2,21% στις 779,70 μονάδες, με ξεκάθαρο "τράβηγμα" προς το κλείσιμο της συνεδρίασης αλλά με συναλλαγές στα 8 εκατ. ευρώ (τα περισσότερα, σχεδόν 3 εκατ. ευρώ, στη μετοχή της Alpha Bank), σε μία "ρηχή" συνεδρίαση με μόλις 21,9 εκατ. ευρώ τζίρο, που αφήνει αρκετά ερωτήματα για σήμερα-αύριο.
Η επιβάρυνση του ELA μετά από αρκετούς μήνες συνεχούς και σημαντικής μείωσής του αποτελεί σαφέστατα μία προειδοποίηση προς το εγχώριο σύστημα, το οικονομικό επιτελείο για το κατά πόσον αντέχεται μία ατέρμονη διαδικασία που θα μπορούσε να τραβήξει έως (ή και πέραν) της 22ας Μαΐου. Ηδη τα μηνύματα από την πραγματική οικονομία, το επιχειρείν, είναι άκρως ανησυχητικά, ήδη οι αντοχές του συστήματος (ξανα)δοκιμάζονται και κρίνοντας από τον αρνητικό Δεκέμβριο, εύλογα η αγορά ανησυχεί πως το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα "τρέξει" με ύφεση, θέτοντας έτσι σε αμφιβολία τον στόχο για το σύνολο του έτους.
Αυτά στα υπόψη, όπως επίσης η αποστροφή της Αν. Μπράιτχαρτ πως "...διεξάγονται συμπληρωματικές συναντήσεις πριν το Eurogroup της 20ής Μαρτίου και ο στόχος μας είναι να κινηθούμε το συντομότερο δυνατό προς μία συμφωνία στο τεχνικό επίπεδο -staff level agrement- στα επόμενα Eurogroup". Ακριβώς αυτός ο πληθυντικός "...στα επόμενα Eurogroup" οφείλει να μας βάλει σε δεύτερες σκέψεις.
Με αυτά τα δεδομένα συνεκτιμώνται η παρουσία και ο έλεγχος της Ντ. Νουί στην Αθήνα, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να εστιάζει από νωρίς στους 6 φακέλους που ανοίγει η επικεφαλής του SSM, οι εκλογές στην Ολλανδία αύριο Τετάρτη (σε γενικότερα φορτισμένο κλίμα με τους γείτονες), η νέα μείωση του τζίρου (στα 21 εκατ. από τα 33 εκατ. ευρώ μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας), οι σχετικά λίγες θέσεις στα Συμβόλαια επί του δείκτη αλλά τα σαφώς περισσότερα επί μετοχών (ενόψει της πολλαπλής λήξης την Παρασκευή), που μας καθιστούν εξαιρετικά προσεκτικούς για σήμερα-αύριο, με ορίζοντα το κλείσιμο της εβδομάδας.
Αναμονή στη Wall Street λόγω Fed, σε αναμονή και η Ευρώπη λόγω Ολλανδίας (αλλά και Ηνωμένου Βασιλείου λόγω Brexit και νέας όξυνσης του σκωτσέζικου ζητήματος), με τους long να έχουν ένα μικρό προβάδισμα και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου σταθεροποιητικά.
Στις 651 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον στόχο των 670 πολύ δύσκολο με αυτά τα δεδομένα, εκτός εάν σημειωθούν θεαματικές αλλαγές ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας (καλοδεχούμενο αλλά πολύ ασθενές σενάριο), στο όριο των 780 ο ΔΤΡ αλλά δύσκολα για την αναγκαία κίνηση προς τις 820 μονάδες και ο FTSE20 οριακά από την αντίσταση των 1.740 μονάδων.
Τι θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά είτε προς τη μία (προς τις 660/670 μονάδες) είτε προς την άλλη κατεύθυνση (640 μονάδες) λίγο ως πολύ γνωστό, συνεκτιμώντας το διεθνές περιβάλλον, κυρίως όμως όσα αφορούν στη διαπραγμάτευση και αυτά που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα.
Σε αυτή την υπόθεση και τα επιμέρους όπως η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων (χθες η Motor Oil, σήμερα ο Φουρλής), οι επιχειρηματικές κινήσεις (ΟΠΑΠ), η στάση των ξένων (παραμένουν θεατές), η συνεχιζόμενη προσπάθεια αναθέρμανσης επιλεγμένων μετοχών των χαμηλότερων κατηγοριών (Δρομέας, Ελτράκ, Λύκος, ΚΛΜ, Νηρέας κ.α ).
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με κοντινότερες αντιστάσεις στις 783 και 786 μονάδες και πιο φιλόδοξη στις 796 μονάδες (για όσους βλέπουν long τη λήξη των Παραγώγων την Παρασκευή) και μετοχή-οδηγός η Εθνική.
Το χθεσινό κλείσιμο στο 0,248 (υψηλό ημέρας), με συναλλαγές 2,187 εκατ. ευρώ, ενθαρρυντική ένδειξη. Μένει να φανεί εάν το χθεσινό "τράβηγμα" στο κλείσιμο της συνεδρίασης ήταν για συνέχεια σήμερα ή για αλλαγή θέσεων από υψηλότερες τιμές.