Συνεδρίαση δύο ταχυτήτων, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται ήπια ανοδικά μέχρι την τριπλή λήξη Μαρτίου (triple witching) στην Αγορά Παραγώγων, για τα συμβόλαια δεικτών, μετοχών και δικαιωμάτων και μετά τις 14.00 οι λίγοι αγοραστές να παίρνουν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος είχε υποστεί και τις μεγαλύτερες πιέσεις, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των μετοχών των συστημικών Τραπεζών υποχώρησε αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, όμως απέφυγε την "πανωλεθρία" των αμέσως προηγούμενων τριών συνεδριάσεων, όπου οι τελικές δημοπρασίες είχαν κλείσει στο χαμηλό ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτό, το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών και κατ΄ επέκταση και τον Τραπεζικό δείκτη.
Υπενθυμίζεται ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 7,49% και το σύνολο των αναλυτών θεωρούσε επιτακτική μία αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.
Από την άλλη, το Ελληνικό Χρηματιστήριο φρόντισε να τηρήσει την "παράδοση" των αμέσως προηγούμενων δύο Eurogroup, που θέλει η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να κινείται ανοδικά, στην παραμονή κάθε Eurogroup.
Αξίζει υποσημείωσης ότι την παραμονή του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, δηλαδή στην συνεδρίαση της 25ης, ο Γενικός Δείκτης είχε ολοκληρώσει την συνεδρίαση με κέρδη 1,96% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών με το εντυπωσιακό +6,48%, ενώ στην συνεδρίαση της 17ης Φεβρουαρίου (Eurogroup 20/2) ο Γενικός Δείκτης είχε σημειώσει ημερήσια κέρδη 1,6% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 2,79%.
Μένει να φανεί αν και σήμερα "τηρήθηκε η παράδοση", παρά το γεγονός ότι η Αγορά δεν περιμένει κάτι το ουσιαστικό από το Eurogroup της Δευτέρας 20/3, ή αν η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης θα έχει και συνέχεια και στο ερώτημα αυτό θα κληθούν να απαντήσουν οι συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.
Εκτός και αν η σημερινή, καθυστερημένη, κινητοποίηση των αγοραστών, είχε σαν εφαλτήριο το δημοσίευμα του CNBC. Πιο συγκεκριμένα, "To ΔΝΤ έχει επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" ανέφερε Ευρωπαίος Αξιωματούχος που παρακολουθεί στενά τις συνομιλίες. Δεύτερος Ευρωπαίος Αξιωματούχος πρόσθεσε πως "οι πιθανότητες να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης έχουν αυξηθεί στο 40% από 20% πριν από λίγες εβδομάδες.
Σε αντίθεση με την ξαφνική "αισιοδοξία" της "Λεωφόρου Αθηνών", η οποία συνδυάστηκε μα τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 12 συνεδριάσεων (οι παλαιότεροι θα την θυμούνται σαν "Σοφοκλέους"), αδιάφορη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνεδρίαση στην Αγορά ομολόγων, με κύριο χαρακτηριστικό τις χαμηλές συναλλαγές και την οριακή επικράτηση των λίγων πωλητών, που είχε σαν συνέπεια την ανεπαίσθητη αύξηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους.
Δεν πείστηκαν από την σημερινή προσπάθεια "ανάδυσης" του Τραπεζικού κλάδου, όσοι από τους αναλυτές παρακολούθησαν την συνεδρίαση από αρχής μέχρι τέλους, επισημαίνοντας ότι η σημερινή αντίδραση δεν "πάτησε" σε κάποια είδηση, ή σε κάποιες ουσιαστικές εξελίξεις, που θα "διασκέδαζαν" τις ανησυχίες για το εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα.
Σύμφωνα με τους ίδιους, "η παράταση των διαπραγματεύσεων, με την ίδια την Κυβέρνηση να πηγαίνει όλο και πιο πίσω τα χρονικά περιθώρια, πλήττει όχι μόνο το επενδυτικό κλίμα αλλά και την πραγματική Οικονομία και ο στόχος, μετά τις τόσες καθυστερήσεις, για ανάπτυξη 2,7% για το 2017 φαντάζει ουτοπικός, παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα από το μέτωπο του Τουρισμού".
Σε περίπτωση "σαλαμοποίησης" της αξιολόγησης, οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα βάλει σε "υψηλό βαθμό δυσκολίας" την προσπάθεια ένταξης των Ελληνικών ομολόγων στο "QE" της ΕΚΤ.
Επιφυλακτικό δηλώνει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνοντας ότι "ο πήχης των προσδοκιών σε σχέση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι χαμηλά (Απρίλιο και βλέπουμε) και δύσκολα θα αναβαθμιστεί από το Eurogroup της Δευτέρας. Την χειρότερη εμφάνιση συνεχίζει να έχει ο Τραπεζικός δείκτης που όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα αποφύγει να δοκιμάσει την εξαιρετικά κρίσιμη στήριξης των 710 - 706 μονάδων".
Ξεκινώντας από τις λίγες ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "οι φορολογούμενοι τον Ιανουάριο άφησαν χρέη ύψους 1,630 δισ. ευρώ να γίνουν ληξιπρόθεσμα, τόσο για φόρους όσο και λοιπές υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των οφειλετών με 'ανοίγματα' σε 4.173.206. Πρακτικά ένας στους δύο φορολογούμενους χρωστούν στο Δημόσιο ενώ δύο στους δέκα (στο σύνολο των 8,5 εκατομμυρίων) είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις.
Εν τω μεταξύ, το θέμα των "κόκκινων" δανείων βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχαν τα στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάντσιο και με επιτελείς του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) στη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με πηγές, "οι Έλληνες τραπεζίτες παρουσίασαν την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η συζήτηση περιστράφηκε στην κατάσταση των τελευταίων δύο μηνών, όπου παρατηρείται επιδείνωση των μεγεθών τόσο στο μέτωπο των 'κόκκινων' δανείων όσο και των καταθέσεων.
"Μόλις 78 εκατομμύρια ευρώ ήταν οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου το πρώτο δίμηνο", όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι "το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, φτάνει το 1,109 δισ. ευρώ".
Συνεδρίαση χαμηλού ενδιαφέροντος, με την προσοχή των ενεργών παικτών να είναι στραμμένη στην ομολογιακή έκδοση του ΟΠΑΠ (λήγουν σήμερα οι δημόσιες εγγραφές), έβλεπαν στα πρωινά reports οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, σπεύδοντας να επισημάνουν την παρέλευση του χρόνου με την αξιολόγηση να παραμένει ανοιχτή, εξέλιξη που κρατά εκτός Χ.Α. τα περισσότερα από τα Ξένα Funds.
Σύμφωνα με τους ίδιους και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα παραμείνει εξαρτημένη από την ειδησεογραφία.
Αφήνοντας τον Τραπεζικό κλάδο στους τυχόν εναπομείναντες traders, έστω και αν η σημερινή κίνηση των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών βοήθησε στην επιστροφή του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 641 μονάδων, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις δύο ήταν οι μετοχές, από το σύνολο του FTSE25, που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Μέτκα (+4,7%) και Jumbo (+4,35%), οι οποίες με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση και στο υψηλό ημέρας.
Στην περίπτωση της δεύτερης, η επόμενη τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στην ισχυρή ζώνη 13,81 - 13,94 ευρώ, μέσα στην οποία έκλεισε η μετοχή, ενώ ο τίτλος παραμένει "long" όσο εξασφαλίζει κλεισίματα υψηλότερα των 13,03 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 22/3 είναι προγραμματισμένη η αποκοπή προμερίσματος ύψους 0,18 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο μετά την παρακράτηση φόρου 15%, ανέρχεται σε 0,1530 ευρώ ανά μετοχή.
Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, συμπλήρωσε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,72%). Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η αντίσταση στα 2,38 - 2,42 ευρώ, ενώ ο τίτλος παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2,20 ευρώ.
Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου Intralot (+3,7%) και Fourlis έδωσαν προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Fourlis κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στα 4,37 ευρώ (+6,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας των 4,45 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 8,01% (!)
Το ημερήσιο διάγραμμα της Fourlis
Στα υπ΄ όψιν το σημερινό "πακέτο" του τίτλου (400000 τεμ. στα 4,175 ευρώ), ενώ η μετοχή χρειάζεται υπέρβαση των 4,49 ευρώ για να γυρίσει σε ημερήσιο "long".
Δεν χωρά αμφιβολία ότι η σημερινή ανοδική αντίδραση, βελτίωσε την απόλυτα βραχυπρόθεσμη, τεχνική, εικόνα των βασικών δεικτών.
Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε ψηλότερα των 638 (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) και 641 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), όμως έχει ισχυροποιηθεί εξαιρετικά η αντίσταση στις 661 μονάδες. Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 600 μονάδες και ο εκθετικός στις 618 μονάδες.
Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,13%), αυτός επέστρεψε υψηλότερα των 1705 (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), αλλά και 1714 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), με σημαντική αντίσταση στις 1730 μονάδες. Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1607 μονάδες και ο εκθετικός στις 1670 μονάδες.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχτηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες 0,59% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 3,38%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακά κέρδη 0,18% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 12,06%.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Πέτρος Στεριώτης
"Συνεδρίαση τριμηνιαίας λήξης Παραγώγων (triple witching) η σημερινή για το Ελληνικό και αρκετά Ξένα Χρηματιστήρια, με ότι αυτό σημαίνει για τη μεταβλητότητα που προκαλεί η ανάγκη των επενδυτών να κλείσουν, ή να "ρολάρουν" τις ανοικτές τους θέσεις σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) και δικαιώματα προαίρεσης (options)" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.
Διαγραμματικά εντοπίζουμε την υποαπόδοση του Τραπεζικού δείκτη, έναντι της υπόλοιπης υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Εν τω μεταξύ το Ελληνικό δεκαετές Κρατικό ομόλογο πέφτει θύμα βραχυπρόθεσμων ρευστοποιήσεων, με την απόδοσή του (εκτιμητής του ρίσκου που εμπεριέχει η διακράτησή του) να προσεγγίζει το υψηλό ενός μήνα.
"Στις Ξένες Κεφαλαιαγορές, οι τελευταίες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών (Federal Reserve, Bank of England, Bank of Japan) επιβεβαίωσαν τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών, γεγονός που αφαίρεσε ένα ακόμη στοιχείο αβεβαιότητας, διατηρώντας τον Dow Jones και τον Βρετανικό FTSE100 σε ιστορικά υψηλά, ενώ Γερμανικός DAΧ και Ιαπωνικός Nikkei βρίσκονται επίσης σε μακροχρόνια ανοδική τάση.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Nuntius Sec., "στηρίξεις υπάρχουν στις 625 και 600 μονάδες και βασική αντίσταση στις 660 μονάδες".
-Απόστολος Μάνθος
"Η τελευταία υποχώρηση του Γενικού Δείκτη δημιούργησε σενάρια πιθανής καθοδικής κίνησης προς τη περιοχή στήριξης των 614 μονάδων. Ξαφνική λήξη στο εν λόγω πτωτικό σενάριο μπορεί να προκληθεί μόνο με τη σθεναρή και επιβεβαιωμένη επανείσοδο του Γενικού Δείκτη άνω των 642 μονάδων. Σημείο κλειδί για τις 'φίλιες δυνάμεις' των αγοραστών είναι το επίπεδο από όπου διέρχεται η γραμμή αντίστασης, στις 655 με 658 μονάδες" τονίζει ο Απόστολος Μάνθος.
Η διακράτηση ή μη του κομβικού επιπέδου των 1700 μονάδων θα δώσει το επόμενο διαγραμματικό βήμα στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Σε ένα δείκτη όπου η μετοχή της Coca Cola κατέχει πλέον το 21,77% της βαρύτητας έχοντας αφήσει 2η και σε σημαντική απόσταση την Alpha Bank με 10,68%. Πιθανή τώρα καθοδική καταστρατήγηση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών της περιοχής των 1700 μονάδων θα ανοίξει το περιθώριο πτώσης έως και 5%, καθώς το επόμενο επίπεδο σημαντικής στήριξης εντοπίζεται στις 1612 μονάδες. Αντιθέτως ισχυρές ενδείξεις επιστροφής πάνω από τις 1700 μονάδες θα φέρει τον FTSE25 για ακόμα μια φορά σε τροχιά ανόδου προς τη ζώνη αντίστασης των 1740 με 1760 μονάδων.
Όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη αυτό που διαφαίνεται στο διάγραμμα τιμών είναι η καθοδική λύση της γραμμής στήριξης, που διέρχεται από τις 746 με 740 μονάδες και η πρώτη επαφή με το επίπεδο των 720 με 700 μονάδων.
Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, "η αποτύπωση στις επόμενες συνεδριάσεις ενός ανοδικού candlestick με εμφανή κάτω σκιά - αντίστασης στη πτώση - και κλείσιμο άνω των 746 μονάδων, θα προσθέσει πόντους στη σκέψη ενός ανοδικού κυματισμού προς το σημείο των 780 μονάδων".
-Μάνος Χατζηδάκης
"Η καθυστέρηση στα βασικά οικονομικά μέτωπα και ο 'ήχος' της επιβράδυνσης από διάφορα μέτωπα της Οικονομίας (ανεργία, ELA, κατασκευαστική δραστηριότητα) διατήρησαν το σκηνικό αναμονής στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, ενώ η ομολογιακή έκδοση του ΟΠΑΠ αποτέλεσε ένα ακόμα λόγο η διαθέσιμη ρευστότητα να αναζητήσει άλλες επενδυτικές ιδέες διαφορετικού προφίλ ρίσκου" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Από την άλλη πλευρά, οι εκλογές στην Ολλανδία έδωσαν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων έδειξε την προτίμηση της στην Ευρωπαϊκή προοπτική. Η θετική εικόνα των Ξένων Αγορών παρέμεινε και μετά την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς εδραιώνεται η άποψη ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη βρίσκονται σε συμφωνία με την πραγματική Οικονομία.
Με Eurogroup ξεκινάει την επόμενη Δευτέρα η εβδομάδα αλλά οι προσδοκίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης παραμένουν χαμηλές. Από ότι φαίνεται ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμα μακρύς και ακόμα και το νέο ορόσημο του Απριλίου (7/4 άτυπο Eurogroup, Μάλτα) ίσως να αποτελεί περισσότερο επιθυμία, παρά μια ρεαλιστική εκτίμηση. Το πλήθος των ανοικτών θεμάτων, η αργή πρόοδος που πραγματοποιείται αλλά και η αστοχία των εκτιμήσεων που παρατηρείται στο χρονοδιάγραμμα έχουν οδηγήσει στο να περνούν πλέον ειδήσεις και φημολογία, από διαφορετικά φίλτρα επιφυλακτικότητας. Μοιραία η εγχώρια Αγορά θα συνεχίσει να αναλώνεται στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών τα όποια ως τώρα έχουν στείλει ενθαρρυντικά μηνύματα (Jumbo, OTE, Μotor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής κλπ) ως προς την ανθεκτικότητα των ισολογισμών και την εικόνα της τελικής γραμμής. Από την άλλη πλευρά η στάση αυτή δείχνει και τον αυστηρά επιλεκτικό χαρακτήρα που έχει υιοθετηθεί από τους εμπλεκόμενους αυτή την περίοδο.
Στην σημαντικότερη τεχνική εξέλιξη της εβδομάδας που πέρασε, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 636 μονάδες ενεργοποιώντας σήματα πωλήσεων από MACD και κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών, για να επιστρέψει ψηλότερα σήμερα.
Σε κάθε άλλη περίπτωση το τριπλό σήμα πώλησης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας ενδεχόμενος προπομπός μιας διόρθωσης, ωστόσο κρίνοντας από το κοντινό παρελθόν και τους πολύ μειωμένους τζίρους η έκταση της υποχώρησης θα είναι μάλλον περιορισμένη. Ανάλογες διαγραμματικές εξελίξεις έχουν καταγραφεί τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο όπου μετά από ένα μικρό πτωτικό σερί η Αγορά σταθεροποιήθηκε κοντά στα επίπεδα των 600 μονάδων.
Κοινός παρανομαστής αυτών των κινήσεων ήταν η ασθενική συναλλακτική δραστηριότητα και η εμφάνιση "αντίρροπων δυνάμεων" από Δεικτοβαρείς τίτλους που κράτησαν με το ειδικό βάρος της κεφαλαιοποίησης που διαθέτουν την υποχώρηση σε μετριοπαθή επίπεδα. Επομένως η ερχόμενη εβδομάδα έχει τις τεχνικές προϋποθέσεις να κινηθεί χαμηλότερα, ενώ θα εξετασθεί το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της κίνησης προς τα επίπεδα των 610 μονάδων όπου οι αγοραστές έχουν εκδηλωθεί πιο δυναμικά.
Η ερχόμενη εβδομάδα είναι πιο γεμάτη από ανακοινώσεις μεγεθών δ’ τριμήνου: στις 20/3 ανακοινώνει η Autohellas, την Τρίτη 21/3 ακολουθεί η Σαράντης, ενώ στις 23/3 ανακοινώνουν πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης Aegean Air, ΜΕΤΚΑ (για τελευταία φορά) και Μυτιληναίος ενώ το απόγευμα ακολουθούν Τιτάν και Αιολική Επενδύσεων. Για όσους συμμετείχαν στην δημόσια εγγραφή για τα ομόλογα του ΟΠΑΠ στις 21 Μαρτίου θα γνωρίζουν ακριβώς πόσα ομόλογα πήραν από την κατανομή τους ενώ την επομένη (22/3) θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση τους στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Η μετοχή της Jumbo θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης από τις 22 Μαρτίου ενώ χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 5 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η Τέρνα Ενεργειακή την Παρασκευή. Στις 22 Μαρτίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον ELA των ελληνικών τραπεζών ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση της Grivalia Properties.
"Σε ότι αφορά άλλα εταιρικά γεγονότα την Δευτέρα 20 Μαρτίου λήγει προθεσμία για την πώληση του ποσοστού (40,4%) της Hellenic Seaways από την Τράπεζα Πειραιώς ενώ η Παρασκευή 24/3 είναι η καταληκτική προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 67% του ΟΛΘ" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Kospi (+0,62%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,96%).
Γύρισαν σε οριακές απώλειες οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ με ελεγχόμενες διαθέσεις διόρθωσης κινείται η Wall Street.
Χαμηλότερα κινούνται Ευρώ και Πετρέλαιο, μικρά κέρδη ο Χρυσός.
Σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές, το σύνολο των επενδυτών θα έχει στραμμένη την προσοχή του στη Σύνοδο των "G20", που ξεκίνησε στην Γερμανία.
"Τα Μέλη του ΟΠΕΚ έχουν ισχυρή θέληση να παρατείνουν τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής, όταν συναντηθούν τον Μάιο", επεσήμανε σε συνέντευξή του ο Σαουδάραβας Υπουργός Ενέργειας Khalid al-Falih, σύμφωνα με τη "Wall Street Journal". Οι Πετρελαιοπαραγωγές Χώρες εντός και εκτός του ΟΠΕΚ έχουν επιδείξει εντυπωσιακές επιδόσεις στην ελάττωση της ροής Αργού μετά τη συμφωνία, κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα", τόνισε ο Υπουργός και de facto Ηγέτης του Καρτέλ.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι "Κινεζικές Τράπεζες πούλησαν το Φεβρουάριο το καθαρό ποσό των $10,1 δισ. σε Ξένο Συνάλλαγμα, έναντι $19,2 δισ. τον Ιανουάριο", όπως ενημέρωσε σήμερα η Αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή της Χώρας. "Η συνολική προσφορά και ζήτηση για Ξένα Νομίσματα εξισορροπήθηκαν τον περασμένο μήνα", τόνισε σε ανακοίνωσή της η Κινεζική Κρατική Διοίκηση Ξένου Συναλλάγματος. Οι Κινεζικές Αρχές προχώρησαν πρόσφατα σε πιο αυστηρό έλεγχο των εκροών κεφαλαίου, ενώ κατέστησαν ευκολότερο για τις εταιρείες να φέρνουν Χρήμα στη Χώρα. Ακόμη, ανέφεραν ότι στόχος τους είναι να διατηρήσουν την ισοτιμία του γουάν σε μεγάλο βαθμό σταθερή φέτος.
"Οι ξένες επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό υποχώρησαν 52,8% σε σχέση με πέρυσι, σε $13,43 δισ., στη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του έτους", όπως γνωστοποίησε σήμερα το Υπουργείο Εμπορίου.
Το Υπουργείο ανέφερε ακόμη ότι οι άμεσες Ξένες επενδύσεις προς την Κίνα επίσης σημείωσαν πτώση 2,3% την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, σε 138,68 δισ. γουάν ($20,11 δισ.).
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να απομακρυνθεί από τη χαλαρή νομισματική πολιτική με διαφορετικό τρόπο από αυτόν της Fed. To Αμερικάνικο μοντέλο ήταν να ολοκληρωθούν πρώτα οι αγορές ομολόγων, αλλά αυτό το μοντέλο μπορεί να μην αποδώσει καλά στην Ευρώπη. Δεν χρειάζεται να αυξηθούν ταυτόχρονα όλα τα επιτόκια και στον ίδιο βαθμό. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων πριν από το βασικό επιτόκιο", τόνισε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Έβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξη του στην "Handelsblatt".
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, "μία δέσμη έκτακτων μέτρων για να παραμείνει εντός του ορίου του χρέους έλαβε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ", όπως αναφέρει ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Steven Mnuchin, με επιστολή του προς το Κογκρέσο. Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναστέλλει τις επενδύσεις στο Συνταξιοδοτικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων και σε ένα ξεχωριστό Ταμείο των ομοσπονδιακών υπαλλήλων. Οι αναλυτές, όπως αναφέρει το MarketWatch, αναμένουν τα μέτρα αυτά να έχουν ισχύσει έως το Φθινόπωρο.
Οι συντηρητικοί στο Κογκρέσο πιέζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μπλοκάρει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, καθώς η διοίκηση Τραμπ έχει στείλει μήνυμα ότι θα κρατήσει σκληρότερη στάση έναντι των Διεθνών Οργανισμών. Με αυτό που αποκαλείται "America First", στον προϋπολογισμό που αποκαλύφθηκε την Πέμπτη, ο Πρόεδρος προτείνει μειώσεις $650 εκατομμυρίων στη χρηματοδότηση που δίνουν οι ΗΠΑ τα επόμενα τρία χρόνια σε Πολυμερείς Αναπτυξιακές Τράπεζες, περιλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα διόρισε δύο συντηρητικούς οικονομολόγους με ιστορικό κριτικής στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα, σε δύο κορυφαίες θέσεις στο Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.
H παραγωγή των εργοστασίων στις ΗΠΑ αυξήθηκε για έκτο διαδοχικό μήνα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η Fed. Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,5% τον Φεβρουάριο. Η μέτρηση του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκε υψηλότερα, δείχνοντας άνοδο 0,5% αντί για 0,2% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Ωστόσο, παρά την αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής, η συνολική βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη, εξαιτίας της βουτιάς 5,7% στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν αυξήθηκε τον Μάρτιο στις 97,6 μονάδες από 96,3 τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 98 μονάδες.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιτυχημένη κρίνεται η δημόσια προσφορά του ΟΠΑΠ για 5ετές ομόλογο ύψους ως 200 εκατ. ευρώ, καθώς στη λήξη της προθεσμίας συμμετοχής από Θεσμικούς και Ιδιώτες, τα ζητούμενα κεφάλαια είχαν υπερκαλυφθεί περισσότερο 2 φορές.
Τη σύσταση "buy" και την τιμή - στόχο των 5,1 ευρώ διατηρεί για τη μετοχή της Fourlis η Eurobank Equities σε έκθεσή της μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2016 της εισηγμένης, ενώ σημειώνει ότι παραμένει μια από τις κορυφαίες επιλογές της.
Τις κορυφαίες επιλογές της από το ταμπλώ για το 2017 καταθέτει η Alpha Finance σε έκθεσή της με την επενδυτική της στρατηγική.
Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η Ελληνική Αγορά υποαποδίδει έναντι της Ευρώπης, μέχρι στιγμής στο έτος, ενώ όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση, η μεταβλητότητα αναμένεται να αυξηθεί το πρώτο εξάμηνο. Επίσης, η παρατεταμένη περίοδος διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να καθυστερήσει την αναμενόμενη ανάκαμψη και να πυροδοτήσει πολιτική αβεβαιότητα.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 647,46 μονάδες (+1,78%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 645,11 (+1,41%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 644,77 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,36%.
Ο τζίρος σκαρφάλωσε στα 50,8 εκατ., από τα οποία τα 3,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΦΡΛΚ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ), ενώ οι τίτλοι των Alpha Bank και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 31,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, Folli Follie Group και στο υψηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, Grivalia, Motor Oil, Jumbo.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 33 πτωτικών, όμως 5 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό υποχώρησης.
----ΧΠΑ
Με αξιοπρόσεκτη άνοδο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία συνδυάστηκε και με το triple witching Μαρτίου στην Αγορά Παραγώγων.
Παρά την τριπλή λήξη, αξιοπρόσεκτη καθίζηση παρουσίασαν οι συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (162.321 συμβόλαια).
Στα 7.443 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.823, 899 για τον Μάρτιο, 1.769 για τον Απρίλιο, 151 για τον Μάιο και 4 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 1.721,75) κινήθηκε μεταξύ 1.695 και 1.734 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (22.454), Πειραιώς (51.379), Εθνική (38.552), MIG (15.048), Alpha Bank (19.912), Ελ. Πετρέλαια (370), ΔΕΗ (3.065), ΟΤΕ (1.271), ΟΠΑΠ (294), Viohalco (1.340), Μυτιληναίο (4.880), Ελλάκτωρα (977), ΓΕΚ (862), Intralot (1.232), Μέτκα (105), Motor Oil (107).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (23.918), MIG (52.510), Eurobank (43.141), Εθνική (51.984) και Πειραιώς (113.998).
Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Απριλίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,70 ευρώ και τα 170 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, τα 20 λήξεως Απριλίου με τιμή εξάσκησης τα 2,60 ευρώ, τα 50 ίδιας λήξης με τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ και τα 100 λήξεως Μαϊου με τιμή εξάσκησης τα 3,00 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (17.848.692 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (6.770.166 τεμ.) και Eurobank (6.608.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.